Českotřebovský deník 311/20131 (30.12)                               
Hodně zdraví, štěstí do roku 2014

Přání všeho nejlepšího a to především zdraví, kterého si lidé začínají zpravidla vážit až v pokročilejším věku, štěstí, které přijde  ruku v ruce, lásky ke všem co máte rádi a bez kterých nemůžete a nechcete žít, úspěchů v práci i v rodinném životě. S tím vším přichází těsně s koncem nového roku také redaktor Českotřebovského zpravodaje  Milan Mikolecký.
Přejme si navíc i klidné rozkvétající a zdravé město, ve kterém je radost bydlet a radost se sem zase vracet, které nechcete opustit  a které vám jiné závidí. Aby zde byl dost zajímavé dobře zaplacené práce, aby děti měly modernizované školy s vynikajícími učiteli, abychom mohli sportovat, chodit do kina, do divadla či na koncerty, také do přírody, abychom se nemuseli stydět za nevzhledná zákoutí  a neupravené domy, abychom neplatili zbytečně mnoho za vodu, elektřinu nebo plyn. Aby bylo slyšet všechny hlasy volající po nápravě, aby zmizela protekce, předbíhání, přednosti pro někoho. Abychom rozumě posuzovali všechny názory druhých, bez ohledu na to kdo je vyslovil, abychom nesoudili druhé bez znalosti celého problému. Přejme si aby zůstala otevřená i přízeň sponzorů dosavadních a abychom pro Českou Třebovou našli také další donátory. Aby Česká Třebová nebyla jen chudým přehlíženým městem,  abychom se do našeho domova dostali nejen vlakem, ale také po opravených a modernizovaných silnicích s místních komunikacích. Přání by bylo ještě spousta, všechny se najednou splnit nepodaří, tak třeba alespoň polovinu z nich....
 
Silvestrovský ohňostroj již v 19:00 hodin

Srdečně zveme všechny občany našeho města na silvestrovský ohňostroj na Starém náměstí. V letošním roce bude silvestrovský ohňostroj odpálen již v 19:00 hodin! Bližší informace na plakátech. V prostoru vchodu do “Staré radnice” bude zajištěno občerstvení ve formě horkého čaje a svařeného vína.  Ohňostroj bude odpálen na Starém náměstí v prostoru u kašny. Žádáme všechny účastníky, aby se zdržovali v bezpečné vzdálenosti.
Těšíme se na vaši účast.                                                                                                             Vedení města
 
UPOZORNĚNÍ OBČANŮM

V úterý 31.12.2013 bude z provozních důvodů zcela uzavřen Městský úřad Česká Třebová i Turistické informační centrum.  Hlavní pokladna MěÚ, v budově radnice na Starém náměstí 78, bude ve čtvrtek 02.01.2014 otevřena od 09:00 hodin.
 
Silvestrovské veselí = noc plná strachu, zděšení i krve

Petardy a ohňostroje způsobují strach, zranění i smrt nevinným tvorům. Lidi to, až na výjimky, nezajímá. Chtějí se bavit. Co nejintenzivnější rachot, výbuchy a blesky jsou přece tou nejlepší zábavou. Že kvůli ní trpí divoká, hospodářská i ta doma chovaná zvířata je (nejen) pro tuto noc jaksi vedlejší? Český svaz ochránců přírody (ČSOP) to hodlá změnit. Vyzývá veřejnost, aby mu pomohla zdokumentovat co nejvíce případů utrpení zvířat v důsledku pořádání ohňostrojů.
Pražský novoroční ohňostroj 2013 u Střeleckého ostrova vyděsil kromě tisícovek ptáků i desítky přihlížejících občanů. Když začali z nebe padat zkrvavení ptáci přímo mezi lidi, najednou jako by někteří lidé prozřeli. Pražský magistrát byl následně zavalen stížnostmi. Výsledek je takový, že byl pro příští rok ohňostroj přesunut na Letnou, dál od nocujících vodních ptáků. Ono to sice neznamená, že tam zvířatům neublíží, ale není zas až tak pravděpodobné, že se krvavé důkazy dostanou do rukou Pražanů. A co oči nevidí…
Český svaz ochránců přírody nechce zakazovat ohňostroje. Ale chce lidem otevřít oči. Ať mají dost informací se sami rozhodnout, zda si pyrotechniku koupí, zda své, firemní či obecní peníze na tuto zábavu použijí či nikoliv. Zejména u divokých zvířat se jejich utrpení v důsledku ohňostrojů těžko prokazuje. Očividné zděšení domácích či hospodářských (a tedy na leccos od člověka zvyklých) zvířat však naznačuje, že v přírodě se v důsledku ohňostrojů dějí hrůzné věci. Proto žádáme občany, aby nám na mail zachranazvirat@csop.cz posílali svá svědectví (příběhy, fotografie) o tom, jak zvířata na petardy a rachejtle reagují. Zveřejníme je. Třeba lidem nakonec otevřou oči natolik, že milióny z obecních kas půjdou místo na ohňostroje do útulků pro opuštěná, vyděšená zvířata. Tichý Nový rok 2014.
 
Akademie gymnázia na youtube  

Záznam dopolední Akademie Gymnázia - školní představení
1.část  http://youtu.be/i3Lp78gV8oQ
2.část  http://youtu.be/MC8X-3kIwUc
3.část - vyhlášení   http://youtu.be/6uPPX8v6HuE
Honza Jasanský