Sponzoři a příznivci cyklomaratonu a Rieter cupu v hotelu Bravo                      

Nadpis článku by mohl být různý, například "Bravo Rieter", ale i jinak.   Společnost Rieter se sídlem v Ústí nad Orlicí  je v našem regionu jednak důležitým  zaměstnavatelem, je součástí švýcarského koncernu Rieter, který je předním světovým výrobcem strojních zařízení a ucelených systémových řešení pro textilní průmysl. Je také velkým sponzorem regionálního sportu, podílí se např. na podpoře Mistrovství ČR v tenisu Rieter cup, který se konal již 19x v tenisovém areálu v Ústí nad Orlicí , také Velké ceny České Třebové v cyklomaratonu, podporuje také českotřebovský hokej, resp. nově vzniklý HC Kohouti Česká Třebová.  Na podpoře těchto akcí ale není forma Rieter osamocena, spolupracuje s dalšími podporovateli a organizátory, proto by nebylo spravedlivé jejich podíl opomenout nebo jej zmenšovat. Zůstaňme proto u  titulku, ve které  není název firmy Rieter uveden, protože důležitá je právě spolupráce firem jedna jediná by v podpoře sportu sama nemohla stačit.  Všem je třeba za jejich ušlechtilé záměry poděkovat, neboť společným úsilím dokázali v našem regionu  uspořádat dva významné sportovní podniky, které slouží k jeho zviditelnění.  Na takových sportovních podnicích startují významní sportovci, připomeňme např. olympijského vítěze v cyklokrosu Jaroslava Kulhavého, který  již také třikrát českotřebovský cyklomaraton vyhrál. Jsou velkým vzorem pro naši mládež, která   je může vidět nejen v televizi, ale "naživo" vlastně doma. Také tenisový turnaj na úrovni republikového mistrovství je špičkový podnik, na které startovali naši přední čeští reprezentanti. Podporovatelé a spolupracovníci významných sportovních podniků v našem regionu se pravidelně v adventním čase scházejí právě v České Třebové v hotelu Bravo, aby  zhodnotili sportovní sezónu a seznámili se se záměry na rok další, nyní tedy na rok s letopočtem 2014.  Tak se stalo v pátek 6. prosince večer.   Letos se setkání zúčastnil také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Další, již šestý ročník českotřebovského cyklomaratonu je již do kalendáře akcí příštího roku  zařazen a má již stanoven pevný datum 16. června, má také svého podporovatele a partnera - město Česká Třebová. Tak trochu zklamáním však byla informace sportovního manažera a ředitele Rietercupu Vladimíra Vaňka o tom, že vize jubilejního 20, ročníku Rietercupu uspořádaného jako Mistrovství ČR je pro příští rok 2014 velmi nízká, zatím z tenisového svazu  mistrovský turnaj v Ústí nad Orlicí nikdo nepotvrdil, zatím však nebyl pořadatelstvím mistrovského turnaje pověřen nikdo další.  Tenisový svaz možná čeká na další nabídky a jejich finanční výhodnost.  S dobrou zprávou však do hotelu Bravo přišel hejtman Martin Netolický, který účastníky setkání  seznámil s rozhodnutím Rady Pardubického kraje zařadit Rieter cup mezi akce označené jako "Tvář kraje", které Pardubický kraj podstatně více podporuje než akce ostatní. To by mělo také znamenat  podporu nejen finanční, ale i politickou, tedy možnost jednat s tenisovým svazem o tom, že Rieter cupu bude slušet uspořádání v příštím roce po dvacáté opět jako Mistrovství republiky v tenise mužů a žen. V příštím roce  navíc oslaví stejné dvacetileté jubileum i samotná forma Rieter, která dala turnaji své jméno a to všechno dohromady znamená, že ještě není třeba skládat zbraně a dále o získání pořadatelství Rieter cupu jako mistrovství ČR bojovat. 

Generální ředitel a jednatel společnosti Reiter Ing. Jan Lustyk ve svém vystoupení připomněl, že společnost je známá svou podporou sportu  bude tomu tak v příštím  jubilejním dvacátém roce činnosti.  Při této příležitosti počítá s tím, že se v rámci oslav výročí firmy uskuteční významná sportovní akce v regionu bez ohledu na to, zda tenisový svaz se rozhodne  mistrovství republiky  na ústeckoorlických kurtech uspořádat či nikoliv. V případě odřeknutí pořadatelství těsně před dvacátým jubilejním ročníkem by tato změna byla skutkem, který by z velké části znehodnotil dosavadní sponzorský vztah firmy Rieter k tomuto turnaji. Na sponzorských příspěvcích bylo během minulých let na turnaj věnováno až 9 milionů korun, jde o slušně dotovaný turnaj určený pro nejlepší české tenisty a tenistky.  Lze jen doufat, že  se z logiky věci podaří pro Rieter cup  pořadatelství MČR zajistit.    (mm)