Sraz ČERVEŇÁKOVÝCH DĚTÍ podruhé                          

V pátek 29. 11. 2013 se navzdory nevlídnému počasí sešly podruhé děti, z nichž některé vyrůstaly déle, některé i  kratší dobu v „pavlačovém“ domě č. p.  1400,  jenž je už odedávna známý pod jménem „Červeňák. Před 18. hodinou se před restaurací Pod Skalkou sešli první účastníci setkání. Po počátečním zmatku se 27 přítomných „dětí“ usadilo v komorním prostředí zdejší vinárny a v různě se mísících skupinkách probíraly události staré, starší i nejnovější.
Mluvíme-li o dětech, už dávno to není pravda. Věkové rozpětí „dětí“ je asi 80 až 40 let. Ale vzpomínky na dětská léta se ozývaly celý večer.  Při loňském setkání zazněly i nostalgické vzpomínky na to, když se na dvorku stavěla „májka“, co vše se kolem ní a jejího hlídání událo. Letos na účastníky čekalo malé překvapení, protože na setkání s námi se „májka“, sice ve zmenšené podobě ale přece jen, objevila.
Bylo nám líto, že se seznam nájemníků, který vždy visel vedle schránek na dopisy, někde zřejmě  ztratil. Proto jsme pracně dávali dohromady seznam lidí, kteří bydleli v průběhu let v 88 bytech. Ne vždy jsme si pamatovali všichni všechny, protože každá generace měla v paměti jména, která byla aktuální v době, kdy zde dotyční žili. V některých případech se na pavlači mohli setkat příbuzní, kteří zde bydleli v různých bytech, v různých patrech.
Vzpomínali jsme na to, jakým způsobem se kdysi v „Červeňáku“ moderně telefonovalo. V přízemí v chodbě stála telefonní budka. Pokud někdo chtěl telefonovat, musel přes ústřednu, nebo dostal výzvu na určitou hodinu. To dnes v době, kdy má každý minimálně jeden telefon, je už věc nepředstavitelná.Celý večer jsme měli o čem povídat a setkání se protáhlo do pozdních nočních hodin.
Domluvili jsme se, že další setkání proběhne 19.  září 2014. Čas i místo ještě včas oznámíme prostřednictvím zpravodaje a osobními kontakty. Byli bychom rádi, kdybyste nám alespoň někteří předem dali vědět - třeba do konce srpna, že přijdete, abychom podle počtu zajistili prostor. Pokud se s námi chcete podělit o své vzpomínky, anebo nám chcete napsat nějaké náměty na naše další setkání, stále bude fungovat naše e-mailová adresa:      xcervenak@seznam.cz
Všem účastníkům letošního setkání, na které máme e-mailovou adresu, pošleme fotografie ze setkání i seznam nájemníků, aby ho případně na příští rok ještě mohli doplnit. Pokud se ozvou ještě další zájemci, pošleme jim také fotografie i seznam.
Za účastníky setkání Hana Frühaufová