Českotřebovský deník 10/2012 (13.1.)                                   
Výsledky I. kola prezidentských voleb v České Třebové

Obec Česká Třebová – souhrnné informace
Okrsky Voliči
v seznamu
Vydané
obálky
Volební
účast v %
Odevzdané
obálky
Platné
hlasy
% platných
hlasů
počet zprac. v %
17 17 100,00 13 052 8 287 63,49 8 284 8 262 99,73
Obec Česká Třebová
Kandidát Navrhující
strana
Politická
příslušnost
1. kolo 2. kolo
číslo příjmení, jméno, tituly hlasy % hlasy %
1 Roithová Zuzana MUDr. MBA Občan KDU-ČSL 514 6,22 X X
2 Fischer Jan Ing. CSc. Občan BEZPP 1 467 17,75 X X
3 Bobošíková Jana Ing. Občan SBB 205 2,48 X X
4 Fischerová Taťana Občan KH 367 4,44 X X
5 Sobotka Přemysl MUDr. Poslanci ODS 217 2,62 X X
+6 Zeman Miloš Ing. Občan SPOZ 1 865 22,57 0 0,00
7 Franz Vladimír Prof. JUDr. Občan BEZPP 588 7,11 X X
8 Dienstbier Jiří Senátoři ČSSD 1 383 16,73 X X
+9 Schwarzenberg Karel Poslanci TOP 09 1 656 20,04 0 0,00
 
+) postupující kandidát 

Komentář: Výsledky voleb v České Třebové v podstatě kopírovaly celostátní výsledek, pořadí kandidátů je stejné.

 
Poděkování za Tříkrálovou sbírku 2013

Třináctá Tříkrálová sbírka je za námi. Akce, pořádaná Charitou ČR, proběhla v našem okrese v padesáti obcích a městech a s její organizací pomáhalo kolem 1500 obětavých dobrovolníků. Jen díky jim může být sbírka uskutečněna v takovém rozsahu. Cílem Tříkrálové sbírky však není jen vybírání peněz – koledníci přinášejí do našich domovů také přání štěstí, zdraví a pokoje. Právě proto se zejména starší lidé na koledníky už těší: „Každý rok na ně čekám, už si to bez nich nedovedu představit. Jezdím sem na chalupu z Prahy, tam něco takového není,“ říká paní z malé vesničky a její sousedka dodává: „Taky na ně pokaždé čekám. Oceňuji, že děti stále chodí, udržují soudržnost obce i tradici svátku Tří králů.“ Upřímně děkujeme zástupcům města a farnosti, děkujeme paní Růženě Lomarové a všem, kdo se sbírkou jakkoliv pomáhali. Děkujeme koledníkům a také vám všem, kdo jste koledníky přijali, a svým darem projevili podporu Charitě, která prostřednictvím svých služeb pomáhá potřebným. O vybraných částkách v jednotlivých obcích a záměrech použití se můžete informovat na www.uo.charita.cz . Oblastní charita disponuje s 65 % celkově vybrané částky a letos ji použije např. na provoz služeb občanského poradenství v pěti místech okresu nebo na provoz služby „Šance pro rodinu“ – sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi, která má v současné době v péči 20 rodin z celého okresu. Děkujeme za Vaši podporu a věříme, že jste se na oplátku nechali obdarovat „královským“  přáním štěstí, zdraví a pokoje do roku 2013.
                                                                                                                 Iva Marková, Oblastní charita Ústí nad Orlicí
 
Jak se platí odpady přes SIPO 

v nové vyhlášce č.2/2012 o poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů je zrušena možnost platit 12 měsíčních splátek přes SIPO. Dotazem na MěÚ jsem zjistil, že toto je sice pravda,
ale platba poplatku přes SIPO bude i nadále existovat. Bude však provedena ve dvou splátkáchi ve výši 294 Kč za osobu v dubnu a říjnu (bude tedy nutné s tímto na svém účtu počítat).  RNDr. Vlastimil Hruška
 
Slaměný betlém u českotřebovské fary je večer pěkně osvětlený. Foto Vojtěška Vohralíková


Českotřebovské gymnázium bylo na horách

  • Pobývali v Deštném, měli dobré sněhové podmínky, dobře si užili i tradiční karneval, kdy mezi sebou přivítali také hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického. Aktuální skupinový snímek - Mgr. Milana Soukupová.
  • Rozhovor k činnosti Evropského parlamentu

    Místopředseda Evropského parlamentu Oldřich Vlasák odpovídá na otázky týkající se činnosti Evropského parlamentu a potřebného zviditelnění práce tohoto orgánu.
    -----------
    Jakou činnost Evropského parlamentu považujete za nejdůležitější?
    Bezpochyby přijímání legislativy. Parlament má samozřejmě celou řadu pravomocí, včetně kontrolních či rozpočtových, ale největší praktický dopad mají přijatá nařízení a směrnice, ať už je to v oblasti vnitřního trhu, životního prostředí, sociální politiky či politiky regionální.
    ------
    Myslíte si, že jsou občané České republiky dostatečně informováni o funkcích a pravomocích Evropského parlamentu a volbách do něj?
    Průzkumy ukazují, že nejenom u nás doma, ale i v jiných evropských státech se lidé domnívají, že nejsou o EP dobře informováni. V České republice je o aktivitách europarlamentu dobře informována pouze čtvrtina občanů.
    -------
    Jak lépe zviditelnit práci Evropského parlamentu pro občany ČR?
    Jsem přesvědčen, že nejlepší cestou je osobní zkušenost. Je potřeba přibližovat rozhodování v Unii na praktických příkladech, které se lidí konkrétně dotýkají. Například drobné dopravce patrně nebude moc zajímat, že se přijímá směrnice o kapitálové přiměřenosti bank, ale naopak zpozorní, když se dozví, že se projednávají nová pravidla pro technické kontroly. Vhodnou příležitost tak představují cílené semináře a besedy s europoslanci, úředníky a dalšími zaměstnanci, kteří se přímo v Bruselu pohybují a mohou se tak podělit o relevantní informace.
    ---------
    Volební účast do Evropského parlamentu neustále klesá. V čem vidíte příčiny? Jakým způsobem by bylo možné motivovat občany, aby se jich co nejvíce dostavilo k příštím volbám v roce 2014 a volební účast se tak zvýšila?
    V posledních volbách do Evropského parlamentu byla na celounijní úrovni účast pouhých 43,1%, a to je participace na volbách v některých státech povinná. V případě České republiky činila účast 27,5%. Osobně jsem přesvědčen, že příčinou nižší volební účasti je obecně nezájem o politiku a současně odtažitost evropských témat. Této oblasti se nicméně věnuje celá řada výzkumů a je tak možné spekulovat o různých příčinách. Nemyslím si ale, že bychom měli občany nutit či motivovat chodit k volbám. Volební účast je výsostným právem a současně odpovědností každého jednotlivce.
    ----------
    Myslíte si, že je důležité a potřebné informovat žáky/žákyně 9. tříd zš o roli Evropského parlamentu? Pokud ano, měli by učitelé Evropskému parlamentu věnovat stejný počet vyučovacích hodin jako tématu o Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky?
    Určitě ano. A to nejen v rámci občanské výchovy, ale i v rámci dějepisu či mediální výchovy tam, kde se tento předmět vyučuje.
    -----------
    Domníváte se, že učitelé mají pro výuku o Evropském parlamentu dostatečné množství materiálů? Kde mohou potřebné materiály a pomůcky vyhledat?
    Ti, kteří si informace chtějí najít, mají materiálů dostatek. Nepřeberné množství je na internetu, a to jak na stránkách jednotlivých unijních institucí včetně Evropského parlamentu, na stránkách naší vlády, na stránkách evropských politiků, na stránkách různých sdružení, které se evropské problematice věnují. Možné je také navštívit Evropský dům v Praze, regionální informační centra Europe Direct, síť Eurocenter, kanceláře europoslanců apod.
    -----------------
    Například nedávná studie Eurobarometeru dostupná na Eurobarometru: Více naleznete ZDE - Eurobarometer
    11. ledna 2013 | autor: Oldřich Vlasák | zdroj: Kancelář O. Vlasáka
    Mimo jiné také zde: Více naleznete ZDE - Eurobarometer