Českotřebovský deník 11/2013 (13.1.)                                    

  • Zima se v České Třebové vydařila a na profesionálně připravený svah pro malé i velké ve skiareálu Peklák závistivě pokukují i dalších městech v okolí.  přejme si zimní počasí i pro další týdny, abychom si zde zimních radovánek opravdu užili.
  • Důležité vítězství na domácím ledě potěšilo fanoušky i hokejisty

    Hokejisté Lokomotivy Česká Třebová si ve druhém utkání třetí části krajské ligy s chutí zastříleli, když na zimním stadionu Na Skalce bez problémů „přejeli“ Skuteč. Diváci viděli celkem deset branek, z toho devět v síti hostujícího mužstva. Mužem zápasu byl českotřebovský útočník Michal Šedivý, který dva góly vstřelil a na další dva přihrál.
    Česká Třebová – Skuteč 9:1
    (3:1, 2:0, 4:0)
    Branky: 2. Kopečný (Černý), 16. Řehák (Šedivý), 20. Šedivý (Kopečný, Černý), 24. Doha (Řehák), 32. Šedivý (Kvasnička, Poskočil), 52. Brukner (Uhlíř), 56. Hladík (Šedivý), 59. Hladík (Poskočil), 60. Mlejnek (Váně) – 12. J. Kusý (Komárek).
    Více na  www.hokej.ceskatrebova.cz
    Příští zápas odehraje Lokomotiva Česká Třebová ve středu 16. ledna od 18.30 hodin v Litomyšli. Doma se opět představí v neděli 20. ledna, kdy přivítá Hlinsko (17).
    Fotografie: Michal Šedivý po vítězném zápase v rozhovoru pro OIKTV
    Poděkování za kulturní program na členské schůzi DIA klubu.

    Dne 21.listopadu 2012 se konala členská schůze DIA klubu při základní organizaci Svazu postižených civilizačními chorobami v České Třebové. Schůze členů tohoto klubu se konají 2x ročně (v březnu a listopadu). Výbor tohoto sdružení diabetiků  připravil  pro předvánoční členskou schůzi zajímavý program, jehož součástí byl též program kulturní, ve kterém účinkovalo a zaujalo flétnové duo  ze ZUŠ v České Třebové paní učitelka Mgr M. Hamplová se svojí žákyní K. Hladíkovou. Přednesly dvě skladby W.A.Mozarta (Andante cantabile, Allegro), dále vystoupili nám známí Toník Všetula (student  školy Trading centre  v Litomyšli), který zazpíval píseň J.Nohavici – „Kometa“ s doprovodem kytary a Míša Svobodová (studentka Gymnásia v Č. Třebové) přednesla básně „Ještě včera si zpíval les“ (zima na Švabinského chatě) a báseň „Znám jedno město“. Autorem těchto básní je českotřebovský básník, spisovatel, režisér a herec pan ing. Jaromír  Šlemr. Jmenovaný, ačkoliv není rodilým Třebovákem vyznává se v těchto básních z velké lásky a citu k našemu městu, jeho historii a pamětihodnostem, obdivuje krásy našeho okolí a přírody. Obě básně jsou uvedeny v jeho knižní publikaci „Čas je jako kůň s jezdcem“. Celý kulturní program slovem provázela zkušená moderátorka Míša Svobodová, která velmi zaujala a upoutala naši  pozornost perfektní dikcí a přednesem obou básní. Uvedení poezie pana ing. Jaromíra Šlemra bylo pro nás nevšedním zážitkem a působivým zakončením celého kulturního programu. Tento program se studenty (jako vždy)  připravila paní Jindřiška Vaníčková, bývalá učitelka ZUŠ v České Třebové. Srdečně děkujeme všem účinkujícím za jejich vystoupení na naší členské schůzi. Nemalé poděkování si zaslouží též  paní Jindřiška Vaníčková za dlouholetou spolupráci s naším výborem DIA klubu.                           
                                                                                                                                   Věra Salivarová, předsedkyně DIA klubu."
    Model starého Trávníku není  úplný

    Dnes (13. 1. 2013) jsem podruhé v krátké době navštívil výstavní místnost Kulturního centra, hlavním cílem tentokrát byla prohlídka si zde zahájenou výstavu občanského sdružení Lingvia group pod názvem Itálie 100x jinak. Kromě výstavy jsem si opět prohlédl model starého Trávníka. Model byl zhotoven panem Hubálkem a dokumentuje vzhled českotřebovské části Trávník před postavením Nového náměstí a zdejšího sídliště. Model jsem poprvé viděl tuším na výstavě hned po zhotovení v depozitáři Městského muzea na Borku před léty. Model se mi líbil a nějaké drobnosti jsem tenkrát s autorem konzultoval. Znovu jsem model viděl na letošní Vánoce a teď nyní. Nemohu posoudit jak přesný je tento model jako celek, do České Třebové jsem se přistěhoval až v roce 1983, ale nyní mě zarazila podoba části modelu v místech, kde dnes stojí obchodní dům Billa. Oproti původnímu stavu byla pozměněna. V těchto místech jsem prožil prvních šest let pobytu v České Třebové v malém domku na Tkalcovské ulici. Právě podoba této části mě velice zarazila. Modely domků jsou v této části nalepené bez jakéhokoliv ladu a skladu. Celé místo neodpovídá ani náhodou situaci této části starého Trávníka. Domky jsou zde rozmístěné chaoticky, mnohdy otočeny a zpřeházené. Chybějí zde zahrádky, které k jednotlivým domkům patřily, vždyť i my měli zahradu za domem, malou zahrádku před domem a další přes cestu Tkalcovské ulice směrem k Litomyšlské ulici. Už o Vánocích jsem na výstavě potkal několik pamětníků starého Trávníka, kteří se rovněž pozastavovali na podobě této části modelu. Podobnou debatu jsem absolvoval i nyní. Bylo mi vysvětleno, že tato část byla dlouholetým skladováním poškozena a domky se z desky odlepily. Nebyl pak čas před vystavením  modelu v Kulturním centru uvést vše do pořádku. Je to škoda, možná se tato část neměla vůbec opravovat, alespoň ne tímto způsobem. Vždyť na prázdném místě mohla být jen cedulka s omluvou, že pro poškození tato část bude doplněna později.  V našem městě máme lidi, kteří se zabývají historií města, mají bohatý archiv, věřím, že budou pro opravu modelu a uvedením tohoto místa na správnou míru ochotni přispět radou. Model vlastní Městské muzeum, které má dnes důstojný stánek s pěknými expozicemi a bylo by na škodu, aby tato chyba snižovala odbornou zdatnost pracovníků muzea.
    Doprovodný obrázek představuje mnou popisovanou část modelu a jasně dokládá chaotické rozmístění domků.       Pavel Stejskal
     
    Poznámka: Skutečně model  již nevystihuje část za Litomyšlskou ulicí označenou později jako "Trávník IV", tedy průběh Tkalcovské ulice a její okolí s výjimkou Dušánkovy vily na křižovatce. Aby nebyl model v této části prázdný, je zatím zaplněn tak jak je výše popsáno, vede se o tom nad modelem Trávníku častá debata, stejně jako o způsobu, jak tento model zdokonalit. zatímco ohraničení modelu starého Trávníka z ostatních směrů je zcela jasné, zde není hranice nijak vytyčena, pokud jí není Litomyšlská ulice. Potom by toto území směrem k nyní zatrubněnému Křivolickému potoku bylo již území "zahraniční". Bude tedy třeba alespoň  vytyčit trasu potoka včetně Tkalcovské ulice a rozhodnout, zda a jak plochu modelu ještě rozšířit, aby znázornění i této části mělo vůbec smysl.  Pamětníci ještě existují, také fotodokumentace.  Zajistit technicky dostavbu modelu by neměl být neřešitelný problém, máme zde např. agilní VOŠ a SOŠT s učňovským oborem truhlář. Stávající stav není tedy jistě definitivní....  (mm)

    Únor v Orlických horách a Podorlicku  

    Vážení čtenáři, opět Vás vítáme v pravidelné rubrice, kterou si pro Vás připravila destinační společnost Orlické hory a Podorlicko, která se stará o rozvoj cestovního ruchu v regionu Orlických hor a Podorlicku a ráda by Vás pozvala na některé akce, které se zde konají v únoru:
     
    Co se děje na horách:

    Deštném v Orlických horách se tradičně můžete těšit od 2. 2. do 3. 2. 2013 na již 29. ročník Orlického maratonu klasicky a 11. orlického půlmaratonu, kde na vás čeká jeden nebo dva okruhy po zvlněných podhorských loukách a zalesněných svazích.
     
    V sobotu 2. 2. 2013 v Olešnici v Orlických horách pořádá lyžařská škola soutěžní Ski karneval na lyžích.
     
    Rokytnice v Orlických horách nezahálí a v sobotu 16. 2. 2013 pořádá na náměstí Rokytnický masopust a určitě se máte na co těšit.
     
    Začíná masopust:

    Masopust je svátek, který předchází Popeleční středě, kdy začínalo čtyřicetidenní postní období před Velikonocemi. Má svůj původ v pohanských obřadech a teprve později se přeměnil na humorné obchůzky maškar s dobrým jídlem a pitím. Této tradice se můžete zúčastnit již 16. 2. 2013 v Lanškrouně na tradičním Lanškrounském masopustu v pestrém průvodu, který prochází celým městem. Součástí oslav je bohatý masopustní jarmark.                                                                Naše webovky: www.mojeorlickehory.cz