Českotřebovský deník 12/13 (14.1.)                                        
V sobotu dne 12. ledna 2013 byla ukončena tradiční tříkrálová sbírka

Výtěžek sbírky činil 332.707,- Kč. 
Kromě České Třebové, ve které bylo vybráno 198.565,- Kč, se na celkové částce podílely i další obce v okolí a to takto:
Rybník                          16.746,- Kč
Řetová                          18.634,-
Řetůvka                        10.404,-
Přívrat                           8.204,-
Dlouhá Třebová           21.517,-
Luková                       14.075,-
Semanín                      10.349,-
Trpík                             1.731,-
Květná                          2.481,-
Třebovice                    12.815,-
Skuhrov                        6.518,-
Anenská Studánka        4.845,-
Damníkov                     5.823,-
Organizátoři sbírky děkuji všem koledníkům, řediteli ČSOB, který jako každoročně zapůjčil počítačku mincí, paní Růženě Lomarové, která letošní 11. ročník tříkrálové sbírky organizovala a HLAVNĚ VŠEM, KTEŘÍ DO LETOŠNÍ SBÍRKY PŘISPĚLI.
DĚKUJEME!
městská knihovna informuje: Univerzita volného času 2013

Jarní semestr
Únor:                  Zítra už fakt začnu…zdravý životní styl a jak na něj,…Oáza zdraví Litomyšl.
Březen:              Jarní tvořivá dílna
                           Pacifická Kanada, aneb půl semestru pod stanem. Jirka Lehejček                         
Duben:               Změň svůj život! Reiki, Matějková Anna, mistr Reiki.  
Květen:              Arteterapeutické pohlazení pro duši, Dianová Alena
Červen:             Už to nepřežiju… Puberta mých dětí, jak ji zvládnout a nezbláznit se.
 
Podzimní semestr
Září:                    Rozvod: Jak ho zvládnout a nezešílet.
                            Podzimní tvořivá dílna
Říjen:                  Tělo, pot a dřina. Sport jako součást zdravého životního stylu.
Listopad:            Muzikoterapie, Mgr. Rybka Jan
Prosinec:            Vánoční tvořivá dílna
                           Žhavé novinky staré miliony let: Dinosaurolog  Vladimír Socha
Změna programu vyhrazena.
I v  roce 2013 pro Vás máme výhodné předplatné na akce pořádané Městskou knihovnou v rámci Univerzity volného času 2013 (UVČ). Předplatné se vztahuje na celý rok a činí pro registrované čtenáře 250,- Kč, pro neregistrované 350,- Kč. (Jednorázové vstupné bez předplatného činí 40,-Kč/akce) Informace na dospělém oddělení (Jakeschová Jana) nebo na emailu: jana.jakeschova@ceska-trebova.cz, přihlašovat se můžete od ledna 2013. Předplatitelům automaticky rezervujeme místo na danou akci a zašleme den dopředu informační email či sms s připomenutím o konání akce. Informace a plakáty k akcím budou vyvěšeny v knihovně, v českotřebovském zpravodaji, na Facebooku a také na webových stránkách města Česká Třebová (databáze kulturních akcí). Těšíme se na Vás.

 

Prioritou je zrychlení jízdní doby na regionálních tratích

Pardubice (14. 1. 2013) – O hlavních investičních záměrech na nejbližší dva roky dnes na půdě Pardubického kraje hovořili generální ředitel Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Jiří Kolář, jeho první náměstek Jan Blecha a hejtman Martin Netolický. Vrcholní představitelé SŽDC tak zahájili kolečko po jednotlivých krajích.  
„V letošním roce je pro nás prioritní zrychlení jízdní doby na regionálních tratích. Stav některých přejezdů způsobil, že v minulosti muselo dojít k omezení rychlosti a tím prodloužení jízdní doby. Mezi mnoha mohu jmenovat přejezd v Lanškrounu nebo na trati Vysoké Mýto – Litomyšl. Železnice bude konkurenceschopná pouze za předpokladu, že její infrastruktura bude v dobrém stavu. Využití evropských peněz na zrychlení tratí vítáme a chceme vyjít SŽDC vstříc,“ uvedl hejtman Netolický. Rekonstrukci železničních přejezdů bude Správa železniční a dopravní cesty financovat prostřednictví fondů Evropské unie, Operačního programu Doprava.
SŽDC chystá také investice do podchodů v Pardubicích a České Třebové. „Podchod v železniční stanici Pardubice spojující sídliště Dukla s nádražím a podchod spojující město Česká Třebová s místní částí Borek a nově budovanou průmyslovou zónou jsou záležitostmi, které jsme již projednávali se zástupci obou měst. Je pro mě potěšující, že Správa železniční dopravní cesty obě investice eviduje a připravuje jejich realizaci v rámci nově chystaného Operačního programu Doprava pro období po roce 2014,“ objasnil Netolický.
Hejtman se zajímal také o vývoj ceny železniční a dopravní cesty. Stranou nezůstala ani problematika rekonstrukce železniční stanice Ústí nad Orlicí a její vliv na propustnost železniční dopravy v regionu.
 
Poslanci a senátoři z regionu přijeli na hejtmanství v plném počtu

Pardubice (14. 1. 2013) – Se stoprocentní účastí dorazili dnes na Krajský úřad Pardubického kraje poslanci a senátoři Parlamentu České republiky z regionu. Přijali pozvání hejtmana, aby mohli s krajskými radními diskutovat především o zdravotnictví, školství a dopravě. Hovořilo se také o sociálních službách.
„Jako noví představitelé jsme chtěli informovat zákonodárce o chystaných krocích v jednotlivých resortech a jejich načasování. Z vysoké účasti je zřejmý zájem o regionální problematiku a hlavně o spolupráci, kterou vítám. Setkání by měla probíhat pravidelně dvakrát do roka. Letos jsme se domluvili na mimořádné schůzce v měsíci květnu především kvůli změnám ve zdravotnictví a školství,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
O situaci v regionální dopravě informoval přítomné náměstek Jaromír Dušek. Dalšími tématy byla úhradová vyhláška ve zdravotnictví či dotace ministerstva práce a sociálních věcí, které nepokrývají potřeby poskytovatelů sociálních služeb na území kraje. Na jednání rovněž zazněly konkrétní připomínky a návrhy Pardubického kraje k legislativě týkající se územně samosprávných celků.