Českotřebovský deník 14/2013  (16.1.)                                   

POZVÁNKA NA KONCERT

Pavel J. Ryba 1.2. 2013 v Modrém trpaslíku ve 20,00 hod. 

Koncert mimořádně technicky disponovaného baskytaristy, o kterém hovoří s uznáním nejen odborníci, ale také muzikanti a posluchači na celém světě. O jeho kvalitě a originalitě svědčí jeho spolupráce s nejlepšími světovými americkými hudebníky (např. Mike Stern, Dean Brown...) a přehled koncertů na předních světových pódiích od Evropy, přes Rusko až po USA, Argentinu, Chile…(např. Knitting Factory – New York, Blues Alley – Washington, Le Club – Moskva, Teatro San Martin – Buenos Aires, Salon Dorado, Cass a de la Cultura – Buenos Aires, Club de Jazz de Santiago – Chile, Birmingham Symphony Hall…). V současné době kromě své skupiny P.J.Ryba &The Fish Men koncertuje s Michalem Davidem a Lucií Vondráčkovou. V České Třebové spolu s Pavlem J.Rybou vystoupí Tomáš Křemeňák – accordion,flute,sax – sopran/tenor,melodion (James Morrisson, Bobby Shaw, Arturo Sandoval, Big band Milana Svobody, EBU orchestr Amsterdam .......) a Pepa Cigánek – drums/gembe (Orchestr Gustava Broma, Oskar Petr, Michal David, Helena Vondráčková.....)

Tento výjimečný baskytarista si jako hosta do Modrého trpaslíka pozval nenápadné, drobné děvčátko z Dlouhé Třebové Natálii Burešovou, která bude Pavla J. Rybu doprovázet na bicí soupravu. Natálce je 11 let, navštěvuje první ročník osmiletého gymnázia v Č.Třebové a od útlého věku se věnuje hudbě. Od čtyř let hraje na zobcovou flétnu, od pěti let na klavír a od šesti let na bicí soupravu. V současné době vystupuje v několika hudebních souborech, například v populární dechové hudbě Řetůvanka pod vedením kapelníka Jiřího Zemana, ve které je kmenovým členem souboru a již několik let hraje jako sólistka na zobcovou flétnu a malý buben. Úspěchy sklízí také s dnes již známou skupinou bubeníků OR DRUMS z Letohradu. Pod vedením jejího učitele Petra Oravce hraje na bicí soupravu. S tímto souborem v loňském roce postoupila do třetího kola a zároveň se dostala až do Velkého třesku v populární televizní soutěži Česko Slovensko má talent.  Přijďte si poslechnout skvělou muziku a podpořit nadanou Natálku, o které určitě ještě  uslyšíme a kterou v hudební dráze podporují a drží palce její skvělí rodiče, učitel Petr Oravec a mnoho přátel.  T.Hejlová


BLANKA KOSTŘICOVÁ AUTORKOU ZÁPISNÍKU MARTINA REINERA  

Brněnský nakladatel, básník, prozaik a organizátor kulturního života Martin Reiner vytvořil již před delším časem na svých webových stránkách rubriku Zápisník. Vyzve vždy pět autorů, aby do této rubriky po nějaký čas (obvykle čtyři měsíce) každý týden přispívali – na každého autora připadá jeden pracovní den.
V uplynulých čtyřech měsících (říjen 2012 – leden 2013) byla autorkou Zápisníku i Blanka Kostřicová. V jejích textech se objevuje mnoho motivů z České Třebové i okolí: jabkancová pouť, adventní Třebová, výstava betlémů, galerie Ještěr, Čertovský běh v Damníkově, štědrovečerní zpívání koled ve Svinné… Vybrané texty Zápisníku se možná stanou předmětem některého dalšího autorského čtení Blanky Kostřicové v Městské knihovně. Všechny jsou k dispozici na internetu: www.martinreiner.cz.
(A pro zajímavost doplňme: dalším z pětice autorů, tvořících Zápisník souběžně s Blankou Kostřicovou, byl brněnský básník Miroslav Fišmeister, který svými verši doprovodil knihu českotřebovského fotografa Jaroslava Plocka Šel jsem tím městem.)
 
Recepty z italské kuchyně najdete na webu o.s. Lingvia Group

Romana Ježková, předsedkyně o.s. Lingvia group shormažďuje na webové stránce sdružení  recepty z italské kuchyně. Záměrem je  množství vyzkoušených receptů stále zvyšovat. Na webu www.lingviagroup.cz  už několik receptů máme, ale určitě i Vy najdete nějaký oblíbený, o který se s námi a s návštěvníky stránek podělíte, bylo by chybou jej také nezveřejnit. Kontakt: mikolecky@probit.cz.
 
Pronájem sociálních bytů  v Borku  

Město Česká Třebová podle čl. II Pravidel č. 3 pro pronajímání bytů v majetku Města Česká Třebová  pro sociálně potřebné občany a rodiny vyhlašuje k pronájmu 2 volné byty
- č. 7 o velikosti 1+2 v čp. 2085
- č. 17 o velikosti 1+1 v čp. 2086  na Semanínské ulici v České Třebové  
Žádosti o byty si mohou zájemci vyzvednout na odboru sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Česká Třebová.
Vyplněné žádosti se všemi přílohami je nutno předat do podatelny MěÚ nejpozději ve čtvrtek 14.02.2013.
V České Třebové dne 16. ledna 2013  Ing. Jiří Smrčka v.r. vedoucí odboru majetku města 
 
Valná hromada Spolku gymnázia  

Výbor Spolku Gymnázia Česká Třebová si dovoluje touto cestou popřát všem svým členům a příznivcům mnoho úspěchů v práci i osobním životě v roce 2013 a současně vás pozvat na valnou hromadu, která se bude konat ve čtvrtek 14.února 2013 v 18.00 hodin v učebně biologie v budově Gymnázia Česká Třebová. Na programu budou kromě jiného i volby nového výboru.
Těšíme se na setkání se všemi příznivci gymnázia. Náměty a připomínky je možné zasílat na adresu ředitelství gymnázia nebo e-mailem na: Jana.Sedlackova@gymnct.cz                                                Jana Sedláčková předsedkyně Spolku
 
Tříkrálová sbírka
Výtěžek sbírky v regionu farnosti Česká Třebová letošním roce činil 332.707,- Kč. Kromě České Třebové, ve které bylo vybráno 198.565,- Kč, se na celkové částce podílely i další obce v okolí. je to více než dvakrát tgolik než před deseti lety- Tehdy se v roce 2003  v regionuČeská Třebová celkem se vybralo v rámci Tříkrálové sbírky 145.918,50 Kč. z toho přímo v České Třebové – 113.371,- Kč. Pro informovanost v roce 2002 to bylo v našem regionu vybráno 140.329,20 Kč a  v roce 2001 to byla částka 90.811,90 Kč.  (Jde o obce  Rybník, Řetová, Řetůvka, Přívrat, Dlouhá Třebová, Luková, Semanín, Trpík, Květná, Třebovice, Skuhrov, Anenská Studánka a Damníkov)
 
Reakce na článek pana Kukly v lednovém vydání Čt. zpravodaje 

Vážený pane Kuklo, ač se spolu vůbec neznáme, musím reagovat na Váš článek o koncertu Petra Spáleného v našem městě. I já jsem rodilá Třebovačka a Petra Spáleného jsem vždy obdivovala a obdivuji,stejně jako další naše vynikající zpěváky,na jejichž koncerty ráda zajdu či zajedu do jiného města. Jste asi starší pán,který v této době nenavštívil nějaký významný koncert ve velkém městě.Po celou dobu koncertu blikají blesky fotoaparátů,před jevištěm pobíhá spousta lidí s kamerami a pokud je koncert přenášen televizí,tak musí diváci respektovat ještě zvláštní režim. To by musel být pro Vás šok. Pro mne však byl šokem Váš urážející článek a hodnocení pana Martina Šebely,díky kterému víme,jak naše město žije. Pan Šebela je velice skromný,obětavý a nadšený,také Třebovák,který dokumentuje kulturní, sportovní, turistické, školní a další a další akce,které se v našem městě konají, a o kterých se dovídáte třeba i Vy. Vše dělá rád a ve svém volném čase a za to mu chci touto cestou,i za řadu dalších Třebováků,velice poděkovat. Vám,pane Kuklo,mohu jen doporučit,abyste si doma v klidu, při kávičce, pustil koncert Petra Spáleného.    Mgr.Ilona Tesařová
 
Krajská hokejová liga v Litomyšli: Litomyšl - Česká Třebová 4:1 (1:1, 2:0, 1:0)

Branky: 16. Peška (Pavlák), 37. Kučera (Kosejk, Matys), 37. Dospěl (Š. Švec), 55. Š. Švec (Matys) – 14. Černý (Brukner).
Rozhodčí: Sedlák – Kolář, Vepřovský. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:0. Diváků: 161. Nejlepší hráči: Matys – Paleček.
Litomyšl: Kalousek – Fink, Vágner, Kosejk, Kučera, Fajfr, Skalník – Schejbal, M. Švec, Dospěl – Matys, Fikejz, Lustyk – Peška, Pavlák, Dvořák – od 33. minuty navíc Š. Švec, od 50. minuty navíc Hynek.
Česká Třebová: Paleček - Čejka, Poskočil, Novotný, Mlejnek, Řehák, Váně– Hladík, Kvasnička, Šedivý - Černý, Kopečný, Brukner - Doha, Teplý, Jetmar – Uhlíř, Vích, Držmíšek.
Krasobruslařské zlato putovalo do České Třebové.

Krasobruslařský klub Česká Třebová získal novou identitu. Oficiálně již nespadá pod TŠ, ale má vlastní právní subjektivitu. Jako KK Česká Třebová jsme se v sobotu 15. prosince zúčastnili prvních krasobruslařských závodů. XXII. ročník Vánočního závodu se konal ve Dvoře Králové nad Labem a za Českou Třebovou startovala Radka Hůlková. V kategorii nováčci vybojovala nádherné 1. místo (z 12 startujících). Takové umístění na prvních závodech je povzbuzením a motivací pro celý Krasobruslařský klub Česká Třebová.

Připravované akce Krasobruslařského klubu:
20. leden – KARNEVAL NA LEDĚ (zimní stadion Česká Třebová, od 13 hodin)
15. únor – LEDNÍ REVUE LITOMYŠL (představení pro školy)
22. únor – LEDNÍ REVUE LANŠKROUN (představení pro školy)
15. březen – LEDNÍ REVUE ČESKÁ TŘEBOVÁ (představení pro školy)
16. březen – LEDNÍ REVUE ČESKÁ TŘEBOVÁ (představení pro veřejnost)
 
Kuželkáři zahájili rok těsnou výhrou  o dva body v Šumperku

KK Moravská Slávia Brno A - KK Moravská Slávia Brno B 0:8 3354-3653 (3,5:20,5) 12.01.
KK Šumperk - TJ Lokomotiva Česká Třebová 2,5:5,5 3158-3160 (13:11) 12.01.
KK Slovan Rosice - KK Zábřeh 6:2 3429-3308 (14,5:9,5) 12.01.
KK Rostex Vyškov - SKK Hořice 6:2 3389-3333 (14:10) 12.01.
TJ Prostějov - TJ ČKD Blansko 6:2 3209-3190 (14:10) 12.01.
KK Hagemann Opava - HKK Olomouc 3:5 3183-3189 (13,5:10,5)12.01
KK Šumperk 3158 2,5:5,5 3160 TJ Lokomotiva Česká Třebová  (13:11)
SMRČKA Miroslav 535            2:2 519 HOLANEC Petr
HEINISCH Pavel 518                2:2 552 ŠIC Michal
MATĚJKA Petr 526                  2:2 526 ZUBALÍK Karel
PETKO Jan 514                        3:1 485 KOLÁŘ Václav
VYMAZAL Jaroslav 536           2:2 539 MARANČÁK Theodor
SEDLÁŘ Jaroslav 529               2:2 539 MÍSAŘ Tomáš
V tabulce jsou kuželkáři Lokomotivy na 9. místě druholigové tabulky skupiny B. Nepodávají však žádné oslnivé výkony, proti předchozím letům nastupují v oslabené sestavě a dosažené výkony na nejlepší celky nestačí.ženy startují v I. lize, ve Valašském Meziříčí však prohrály 2 : 6, přesto, že podaly poměrně dobrý výkon a dosáhly 3170 bodů. V tabulce I. ligy zůstávají na posledním místě.
 
Lyžařská škola Peklák pořádá  lyžařské závody na sjezdovce Zahrádky. 

Děti závodí  ve dvou věkových kategoriích (ročník 2005 až 2006 a 2007a mladší). Pro vítěze jsou připraveny diplomy a sladké odměny. Závody se konají  každých 14 dní vždy ve středu od 16:30 (prezentace závodníků od 16ti hodin). Soutěžit můžou všechny příchozí děti od roku narození 2005 až po ty nejmenší lyžaře.  Na všechny závodníky se těší instruktoři lyžařské školky. Startovné 50 Kč. První letošní závody se uskutečnïly dnes ve středu 16.1.2013 podvečer.Celkem se zúčastnilo 23 závodníků ve dvou kategoriích a dvou kolech, všichni účastníci dostali diplom a sladkou odměnu. Všem závodníkům a jejich doprovodu děkujeme za skvělou atmosféru a budeme se těšit na dalších čertovských závodech ... Výsledky najdete na www.peklak.cz. Fotoseriál ze závodu  s výsledky uvedeme ve zvláštním článku zítra.
 
První holčička a chlapeček roku 2013 v Pardubickém kraji

od hejtmana Martina Netolického převzaly tradiční dárky. Holčička v Lanškrouně (na levé fotografii) , chlapeček (vpravo) v Třebářově.... Foto Luboš Kozel.
 
Drastickou regulací ratingových agentur se EU donkichotsky snaží poroučet větru dešti

Nová úprava vychází z logiky, že ratingové agentury jsou zloduchy nesoucími odpovědnost za finanční krizi v EU. Úporná snaha řídit a kontrolovat vše kolem sebe včetně finančního trhu však působí donkichotsky.  Z požadavku, aby členské státy omezily nadměrné spoléhání se investorů na ratingy agentur a více využívaly vlastní ratingy, na mě dýchá ideologie socialistického plánování. Umělé omezování a usměrňování poptávky v ekonomice nikdy nefungovalo. Spíše než hledat viníky finanční a dluhové krize v ratingových agenturách by si EU měla udělat pořádek na vlastním dvorku. Pokud investoři ratingovým agenturám důvěřují, pak to znamená, že tyto odvádí kvalitní práci. Sváže-li EU ratingovým agenturám ruce, aniž by nabídla nějakou lepší alternativu, způsobí tím pouze chaos na finančním trhu. Příznivě hodnotím pouze návrhy směřující k větší nezávislosti ratingových agentur. Jedním z nich je pravidlo, podle něhož může mít spoluvlastník jedné ratingové agentury maximálně 5% podíl v jiné ratingové agentuře, dalším potom zavedení zásady rotace ratingových agentur tak, aby ekonomickou kondici dané firmy neposuzovala dlouhé roky po sobě jedna a táž ratingová agentura. Tyto změny by měly vést k žádoucímu posílení konkurenčního boje mezi ratingovými agenturami a k objektivnějšímu hodnocení výsledků jejich činnosti. Schválené nařízení naštěstí neobsahuje zřízení evropské ratingové agentury,  EP nicméně požaduje znovuotevření diskuse na toto téma, takže se nepochybně nejedná o uzavřenou kapitolu.                                                                                      Jan Březina, europoslanec, tel. 606 650781
 
Nový šéf VZP bude brát 225 000. Odměna? Až 1,3 milionu

Článek Radka Nohla ze serveru Aktuálně přišel mailem s komentářem. Přetiskuji:
Praha - Nový ředitel největší tuzemské zdravotní pojišťovny  VZP Zdeněk Kabátek bude dostávat měsíční plat ve výši 225 tisíc korun. Rozhodli o tom v pondělí podle informací Aktuálně.cz členové správní rady, a to i přes nesouhlas opozice. Kabátek tak bude mít stejný příjem jako jeho předchůdce Pavel Horák. Ten se na posledním jednání správní rady rozhodl rezignovat Nad svůj pravidelný příjem bude mít nový šéf Všeobecné zdravotní pojišťovny ještě pravděpodobně nárok i na roční odměnu, která může dosáhnout až do výše šestiměsíčních platů - tedy 1,35 milionu korun. 
Bez komentáře nebo přidám ten co přišel s článkem:  "Pro nás a nemocné děti finance nejsou a proto se na ně musí potupně vybírat na charitativních koncertech a představeních. Národe český, jen tak dále !!!!!"