Českotřebovský deník 15/2013 (17.1.)                                    


Spojovací krček mezi starou a novou budovou domova pro seniory v České Třebové byl dokončen na přelomu roku jako investiční akce podpořená státní dotací v hodnotě 1 milion korun.


Televize nova testuje lyžařské sjezdovky, Peklák dostal stříbrnou medaili


Celý článek a video majdete na http://tn.nova.cz/sport/lyzarsky-special/skiareal-peklak-je-pekelne-dobry-a-dostal-stribrnou-medaili.html

I. dnes zimní inspektor testoval naše lyžařská střediska. Protože měl přes den hodně práce, vyrazil tentokrát na sjezdovku až večer a to přímo na noční lyžování. Inspektor Petr Brzek natáčel v areálu Peklák v České Třebové. Zatímco nad sjezdovkou zapadá slunce, vlekaři začínají startovat rolby. Přes den tu moc lyžařů není, hlavní nápor ale přichází na noční lyžování. Sjezdovka je totiž přímo ve městě a většina lidí si sem jde zajezdit po práci. "Moc se mi to líbí, máme to kousek, jsem z Ústí a můžeme zajet na hodinku na dvě, máme malý děti,“ říká jedna z návštěvnic. "U nás projde ročně turniketem zhruba dvanáct tisíc lidí,“ říká Zdeněk Řehák, vedoucí Skiareálu Peklák. Je tu modrá a červená sjezdovka, která měří osm set metrů. Na ní dokážou místní šampióni jet přes sedmdesát kilometrů v hodině. Ovšem ti méně zkušení raději zajdou do lyžařské školy. "Bereme děti od tří let až do devadesátidevíti let, za víkend možná až osmdesát hodin denně odučíme,“ říká vedoucí lyžařské školy Kateřina Vávrová. A když lyže zapomenete, honem do půjčovny. I když vás to možná svádí odskočit si během nočního lyžování spíše do lesa, věřte nám, že to vůbec není nutné. Záchody jsou totiž ve vynikajícím stavu. Je tu bufet, kde si dáte klobásu či párek v rohlíku. Ceny tu jsou nízké, škoda ale, že tu nevaří. Parkoviště je přímo u sjezdovky a strávíte-li tu den, permanentka vás vyjde na 390 korun. Areál je čistý, v okolí je krásná příroda. V areálu nás to baví a proto udělujeme stříbro. tn.cz / hru / Petr Brzek  (Video trvá 1:36 minuty)                                                      (ilustrační fotografie Milana Soukupová)


 NEJMLADŠÍM VOLEJBALOVÝM NADĚJÍM SE O VÍKENDU DAŘILO


Po výběrech na školách do řad nejmenších volejbalových nadějí do T.J. Sokola Česká Třebová II  se opět podařilo vybrat šikovné děti. To dokazuje i umístění těch nejmenších v mistrovských soutěžích v přehazované, určené pro věkovou kategorii 4.tříd a nižších ročníků. Na tréninky volejbalové přípravky chodí dvanáct dětí a opravdu za posledních pár týdnů udělali kus sportovní práce.

Velkou zásluhu na tomto růstu má nově příchozí trenér se zkušenostmi z oblasti atletiky Míra Štorch. Díky tomuto zapálenému sportovci, pedagogovi, který vedl mimo jiné v Ústí nad Labem atletické tréninkové středisko zapojujeme děti nejenom do tajů pohybové přípravy, volejbalové abecedy, ale i do abecedy atletické. A jak je vidět přináší to v tandemu s dalším zkušeným trenérem Lubošem Vašinou své ovoce. V neděli 13.ledna dosáhlo družstvo elévů T.J. Sokola Česká Třebová II  vítězství v dalším kole krajského přeboru na turnaji v přehazované při konkurenci 10-ti dalších družstev kraje. Hrálo se v moderní hale ve Chvaleticích, ale byla k dispozici tři hřiště, a tak hrálo jen šest družstev a pět dalších čekalo na další kolo soutěže. Řada družstev přijela v neúplném obsazení, včetně našeho. Přesto družstvo tvořené jen třemi hráči dokázalo zvítězit v 9-ti utkáních a pouze v jednom utkání prohrálo jen o jeden bod v časovém limitu 7-mi minut. U sítě se výborně prosazoval Ondra Batěk, který má výhodu vysoké postavy. Na hřišti úspěšně chytali míče Šimon Horáček a Michal Kadlečík. Těm se často dařilo bodovat přímo z podání a celkem všichni hráči dosáhli za deset utkání 19 es. Takticky promyšlené překvapivé přehazování míčů často slavilo úspěchy v nepřipravených obranách soupeřů. Přes dílčí vítězství se budeme důkladně připravovat na další turnaje a vyrovnané souboje se silnými soupeři. Po třech turnajích je družstvo České Třebové II zatím na prvním místě a bude velmi obtížné takové postavení udržet proti silným družstvům ze Svitav a Chocně, která se umisťovala nejlépe. Na snímku část družstva z přípravky – chybí nám nemocní. Posilujeme a cvičíme obratnost a sílu i při šplhu a gymnastice.                                                                     

Výsledky:  T.J. Sokol Česká Třebová II – Svitavy „A“  17:9, - Sokol Česká Třebová „A“  22:4, - Choceň „B“  20:6,  - Chvaletice  13:9, - Choceň „A“  17:7, - Svitavy „B“  13:12, Lanškroun „B“ 12:13 - Choceň „A“ 17:7, - Svitavy „C“ 18:6, - Choceň „B“ 20:6, Sokol Česká Třebová „B“ 16:9      

Pořadí turnaje:

1.   T.J. Sokol Česká Třebová II     2.   Svitavy B   3.   Lanškroun B  4.   Chvaletice,  5.   Svitavy A

6.   Č. Třebová B 7.   Lanškroun A  8.   Choceň A  9.   Svitavy C 10. Č. Třebová A,  11. Choceň B    

Za T.J. Sokol II a českotřebovský volejbal  Miroslav Štorch – trenér mládeže

 


Lingvia Group má prvního zahraničního člena.  

Dne 17.1. t.r. přišla na adresu Lingvia Group vyplněná přihláška i s příspěvkem 500,- Kč. Novým členem se stal Fiorenzo Longato, člen sboru Coro Il Rifugio ze Seregna. Z toho je zřejmé, že sdružení se dostalo i do povědomí našich italských přátel a že se naše vzájemné vztahy budou nadále prohlubovat, občanské sdružení  získává příznivce také v Itálii.

Honza Betlach ve Svinné: Abakan na Altaji

1.února (v pátek)asi od 17.30 začne ve Svinné v bývalé škole, další z cestovatelských besed.
Honza Betlach nám přiblíží Abakan na Altaji. Přijďte prosím včas, ať nám zůstane prostor pro osobní setkání a dotazy.
Srdečně zvou pořadatelé...  Vstupné dobrovolné.

V Ústí nad Orlicí platí za odpady letos 550 Kč.


I zde se tedy rozhodli zvýšit poplatky, které v loňském roce 2012 a letech předchozích dosahovaly hodnoty 500 Kč. Kalkulace nákladů by v Ústí umožňovala zvýšit výši poplatku až na 612 Kč, rozhodnutí rady města a zastupitelstva však zohledňuje částku nižší, i když není přímo dělitelná 12 a neumožňuje tedy přesně stanovit měsíční hodnoty poplatku, vychází to na 45, 83 Kč. V České Třebové platíme ročně 588 Kč, t.j. měsíčně 49 Kč. Podstatný rozdíl tedy mezi sousedními městy nevznikl.

 

Krajská záchranka dostala tři nové sanitky 

Pardubice (17. 1. 2013)  - Zvláště v těchto zasněžených dnech ocení občané rychlou a spolehlivou pomoc Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje  (ZZS PAK). Ta bude k tomu ode dneška využívat i tři nové sanitní vozy, které na pardubickou záchranku přišli pokřtít 1. náměstek hejtmana Romana Línek,  primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková a další hosté.
“Spolehlivé sanitky jsou pro krajské záchranáře základním pracovním nástrojem a jsem rád, že se Pardubickému kraji i s pomocí dalších sponzorů daří udržovat vozový park  záchranky ve slušném stavu právě díky novým nákupům. Vozy byly vybrány  podle Zákona o veřejných zakázkách a jsou určeny nelékařským posádkám rychlé záchranné pomoci. Budou sloužit  pro výjezdové základny Pardubice, Holice a Chrudim,” uvedl Roman Línek.
Pořizovací cena každého plně vybaveného vozidla Volkswagen Transporter 2,0 BiTDI 132 kW 4Motion je kolem 2,5 milionu korun. Polovinu této částky stojí samotný automobil, polovinu jeho záchranářské vybavení.
“Sanita určená pro posádku v Pardubicích byla plně zakoupena z daru statutárního města Pardubice, věnovaného na tento účel v polovině roku 2012. Ostatní dvě sanitky byly pořízeny z příspěvku Pardubického kraje, který je zřizovatelem Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje, která zajišťuje přednemocniční péči u život ohrožujících stavů a úrazů na území celého Pardubického kraje,” upřesnil finanční zdroje ředitel ZZS PAK Pavel Svoboda.
Celkem krajská záchranka disponuje 26 ostrými posádkami, z nichž je téměř polovina nelékařská (typ RZP), zajišťujících péči pro více jak 500 000 obyvatel a návštěvníků kraje z 15 výjezdových základen. Průměrný dojezdový čas ke každému ze 42 tisíc výjezdů za rok je necelých deset minut. V místech výjezdových základen zasahují posádky do 5 minut od nahlášení na linku 155. Průměrně vyjede každá z posádek asi k půldruhému tisíci pacientů ročně a každá ze sanit ujede téměř 40 tisíc kilometrů.
 
Hejtman nadělil dárky prvním novorozencům v kraji

Pardubice (17. 1. 2013) – I nejmladší hejtman v historii Martin Netolický pokračuje v tradici obdarovávání prvních občánků narozených v Pardubickém kraji. Jeho kroky vedly ve středu dopoledne nejprve za Dominikem Jordánem a jeho rodiči do Třebařova na Svitavsku. Nezapomněl však ani na první holčičku letošního roku, Terezu Pánikovou. Tu navštívil doma v Lanškrounu.
Rodičům obou dětí hejtman předal pět tisíc korun a plyšovou hračku. Květinou potěšil i maminky. Prvorozený občánek Pardubického kraje Dominik se měl při návštěvě hejtmana čile k světu a předvedl mu svoje hlasivky, možná se tak na Svitavsku dočkají svého Karla Gotta. U Jordánů počítají s tím, že by za pár let pořídili Dominikovi bratříčka nebo sestřičku. „Je potřeba, abyste to dobře naplánovali a narodilo se vám i druhé dítko opět jako první na Nový rok,“ zažertoval s úsměvem hejtman.
Terezka Pániková ponechala návštěvu z kraje bez povšimnutí, když ji celou prospala. To však nic nemění nic na faktu, že její rodiče měli z návštěvy hejtmana radost. „Dárek od pana hejtmana nás moc potěšil. Peníze Terezce uložíme nebo jí založíme nějaké spoření,“ uvedla šťastná maminka Michaela Pániková, která už myslí na budoucnost své dcery. Otec Martin se ve volném čase pravidelně věnuje sportu a má v tom jasno, Terezka prý bude tenistkou.
„Dárky, které jsme  těmto rodinám  věnovali, jsou spíše symbolické.  Tak jako první novorozenci symbolizují naše přání, aby se v tomto roce v Pardubickém kraji rodily  i další děti do spokojených rodin, byly zdravé a dobře se jim dařilo,“ řekl hejtman Martin Netolický. Na závěr popřál rodičům Dominika i Terezky  pevné nervy  při jejich výchově, a aby jim přinášeli jen samou radost.