Českotřebovský deník 16/2013 (18.1.)                                    

  • Lyžařské kurzy gymnázia


    Ve druhém týdnu právě začínajícího roku 2013 si žáci prvního ročníku a kvinty českotřebovského gymnázia užívali sněhu v lyžařském areálu Deštné v Orlických horách. Studenti byli ubytováni na horské chatě Domov, kam naše škola jezdí pravidelně každý rok již po dobu deseti let. Během týdenního kurzu se zdokonalovali v lyžařských a snowboardových dovednostech, večer absolvovali přednášky na různá témata, prohlíželi si čerstvé foto a filmové záběry přímo ze svahu. Zahráli si také bowlingový turnaj. Kromě těchto činností nechyběly samozřejmě ani zábavné soutěže a především celotýdenní soutěž družstev v různých disciplínách. Více ZDE

  • Poděkování z Domova pro seniory

    Dne 27. prosince navštívila Domov pro seniory farářka Debora Hurtová z českobratrské církve evangelické, která s dětmi nacvičila a předvedla divadlo „Chytrý mudrc“. Původní divadelní předloha je od holandského autora Henryho Van Dyka. Je to příběh jednoho moudrého muže z Persie, který se rozhodne vydat na cestu, aby se poklonil nově narozenému králi. Jeho cesta za spasitelem ovšem nakonec trvá celý život. Divadlo mělo velký úspěch, všem se líbily jak kostýmy, tak repliky, které byly použity. Za vše děkujeme a věříme, že nás ještě někdy navštívíte. S přáním všeho dobrého, pevného zdraví v roce 2013 přejí obyvatelé Domova pro seniory.
    Obyvatelé Domova pro seniory
     
    Parkovací terminál Česká Třebová - diskuze

    q Celkem se zájmen sleduju mírně rozjetou diskuzi o parkování v podzemním parkovišti na terminálu J. Pernera v ČT. Přidám i já svůj názor případně postřeh z tohoto tématu trochu ze široka. Mne, jako běžného zákazníka zdejšího parkování vůbec nezajímá, kdo a jak platil, nebo bude platit DPH a komu (v tomto případě asi bohužel Městské firmě) to bylo pronajato Pro mě je důležité za jakých podmínek jak cenových tak dalších, zde mohu parkovat a hlavně jako občana Č. Třebové, jak je parkování využíváno? Porovnání cen parkovného  p. Keprtem např. s Pardubicemi a podobnými městy této velikosti je srovnávání jablek s melouny, to je jako by srovnával například ceny nemovitostí v těchto městech a našem městě. Je zde úplně jiný pohyb obyvatel a jiná kupní síla atd. atd.
    O všem vypovídající je fakt jeden a myslím dost důležitý, každý kdo jede nebo jde kolem může vidět na počítadle parkovacích míst jejich volný počet a ruku na srdce ještě jsem neviděl nižší číslo než cca 120-140, to znamená, že vzhledem k počtu parkovacích míst 259 je sporadicky zaplněné více než přes polovinu málokdy a to je zásadní číslo  pro  to , že je zde něco v nepořádku !!!!!( Samozřejmě, že EKOBI mají přesná čísla, ale já nejsem statistik a nechodím kolem každý den!)
    Prostě parkuje zde málo lidí i přesto, že nařízení Městské policii (samozřejmě neoficiální a nepotvrzené) panem starostou znělo a zní jasně: "my tam ty lidi donutíme parkovat" a pokud si všímavý člověk skutečně všímá, Městská policie se snaží a snaží a větší část (prakticky celou) své pracovní doby krouží kolem zóny zákazu stání která je u terminálu a vypisuje žluté lístky a nasazuje botičky, aby ty lidi prostě donutila parkovat dole v podzemí !!!!!!  A oni tam stále moc neparkují ??!!
    A  co tedy dál ? Zlevnit krátkodobé parkování ?? Prodloužit dobu bezplatného parkování ?? Změnit ceník kompletně ?? Asi od všeho něco, ale od toho jsou asi odborníci na EkoBi, kteří by tohle všechno měli sledovat a vyhodnocovat, protože ať to je , jak to je lidé zde moc neparkují a podle vývoje cen všeho ostatního, co k životu potřebují více ani asi za stávající situace parkovat nebudou !!!
    Pěkný den  J.P.

     

    q Dobrý den. Pane místostarosto, když odhlédnu od Vašich osobních citových projevů v reakci na článek o parkovném v terminálu, nevysvětlil jste veřejnosti vůbec nic. Úžasně může na člověka neznalého věci působit tabulka s cenami v Hradci a Pardubicích. Uvědomte si však, že srovnáváte nesrovnatelné a to bohužel vždy, když se Vám nelíbí názor druhého. Porovnávat 16-ti tisícové město s krajskými městy s více než 100 tisíci obyvateli je nesmysl. Vy sám uvádíte, že podzemní parkování v Č.T. má zcela odlišné parametry než parkovací domy. Je to jen další Vaše demagogie na kterou už jsme z radnice zvyklí. Vedení ve kterém zastáváte funkci druhého místostarosty je naprosto odcizené veřejnosti, neschopné jakékoli veřejné diskuze s občany města o problémech, které je trápí. Divím se Vám (pokud pominu finance), že z mravního a lidského hlediska můžete pracovat s tak arogantními lháři. Jediné co by vysvětlilo finanční toky ohledně terminálu je řádný audit ve společnosti Ekobi, tak důsledná kontrola smluv s Městem. Tím bych chtěl apelovat na pana Mikoleckého, aby v rámci opozice tento audit prosadil. Jiří Vojtas
    Meditace s léčivým obrazem
    Taneční improvizace,
    Základy břišního tance
    Čtení z knihy Stvoření. Srdečně zve Anastazie.  Kontakt 702 477 151
     
    Oficiální turistický portál Pardubického kraje dostal další ocenění

    Brno  (17.1.2013) - U příležitosti zahájení veletrhu cestovního ruchu Regiontour v Brně se konalo slavnostní vyhlášení výsledků  prestižní odborné soutěže Velká cena cestovního ruchu. V  loňském roce ocenila porota mimořádnou kvalitu webových stránek www.vychodnicechy.info   propagující turistické možnosti  Pardubického kraje 1. cenou za nejlepší turistický portál.  I letos webová prezentace   cestovního ruchu kraje zabodovala. Tentokrát se dočkala zvláštního ocenění poroty  především za uživatelskou atraktivitu, četné inovace včetně verze pro mobilní telefony, tablety a informační kiosky. Cenu převzali hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a krajský  radní zodpovědný za cestovní ruch  René Živný. „Je vidět, že odborníci v cestovním ruchu oceňují způsob, jakým vytváříme informační systém na turistickém portálu. Myslím si, že poskytuje návštěvníkům velmi dobré uživatelské prostředí a že se jeho vliv bude postupně zvyšovat,“ řekl hejtman Martin Netolický.  „Jako jeden z mála turistických webů jsme zřídili díky evropským dotacím  aplikaci pro mobilní telefony a tablety. Ze statistiky přístupů jsme zjistili, že je tento způsob velmi používaný,“ dodal radní René Živný.   
    Turistický portál www.vychodnicechy.info přihlašovala do soutěže Destinační společnost Východní Čechy. V kategorii Nejlepší turistický portál se především hodnotí: množství, kvalita a užitečnost informací, počet jazykových mutací a kvalita jejich zpracování, grafika webu, snadnost navigace a ovládání (uživatelská přívětivost a použitelnost), inovativní služby, uživatelská a komunitní otevřenost (diskuze, sociální sítě apod.), přístupnost webu (pro zrakově či jinak postižené uživatele) a vnitřní provázanost informací v rámci webu. 
    Smyslem soutěže je zviditelnit výjimečné a vysoce kvalitní počiny v oblasti cestovního ruchu a upozornit na atraktivní novinky či možnosti, které nabízejí. Oceněným produktům se dostává zajímavé medializace vůči odborné i laické veřejnosti. Benefitem pro účastníky je ale také už samotná zpětná vazba od hodnotitelů.
    DIVADELNÍ PŘEDPLATNÉ JARO 2013 V ÚNORU 2012  

    Východočeské divadlo Pardubice uvádí:
    K. Mann, A. Mnouchkine:  “M E F I S T O”
    Faustovský příběh pro moderní dobu.
    Lidstvo přestalo věřit, že za vším zlem stojí ďábel. Skutečnost je mnohem horší: ďábel je v nás. Kde se v člověku rodí zlo? Dramatizace románu Klause Manna hledá odpověď v příběhu herce, který se ve své touze po velkých rolích postupně zaprodá i nacistické moci. Divadelník, jenž na jevišti ztělesňuje Mefista se nakonec sám stává tak trochu Mefistem. Svůdným, uhrančivým miláčkem, jemuž divadelní i filmový Berlín leží u nohou, ale také zrádcem svých někdejších ideálů a životních lásek.
    Klaus Mann vyslovil krutou pravdu současné doby. Největší dramata se neodehrávají mezi nebem a zemí, boj o peklo a ráj, který je s to otřást světem, svádíme ve svém nejhlubším nitru. A je to neméně velké a strhující divadlo než Goethův Faust.
    V režii Petra  K r a c í k a  j. h. exceluje Ladislav  Š p i n e r
    Na toto představení platí abonentní průkazky, zbývající vstupenky v omezeném počtu v předptrodeji v Inf. centru MěÚ a 1 hodinu před začátkem u pokladny.
    Richard Pešek bude vystavovat  v domě U Jonáše v Pardubicích 

    Úvodní výstavu z cyklu Prostor  pro jednoho kurátora k 60. výročí Východočeské galerie v Pardubicích.  V  roli  kurátora výstavy bude jako první z osobností Pardubického kraje právě Martin Netolický, který v Domě u Jonáše představí 22. ledna 2013 v 17 hodin svůj výběr z díla Richarda Peška a Jiřího Koláře.  Tisková konference k výstavě  se koná v Domě u  Jonáše 22. ledna od 16 hodin za přítomnosti Martina Netolického, Richarda Peška a ředitelky galerie Hany Řehákové.

     


    Hejtmani podpořili v prezidentské volbě Miloše Zemana a jednali s ministry

    Židlochovice (18. 1. 2013) – Hejtmani na prvním jednání Asociace krajů České republiky v roce 2013 vyjádřili jednoznačnou podporu ve druhém kole prezidentských voleb Miloši Zemanovi. Asociace se zabývala také otázkou budoucnosti regionálních operačních programů a strategií regionálního rozvoje. Tu hejtmani diskutovali s ministrem pro místní rozvoj Kamilem Jankovským. O aktuálních problémech a regionálním školství hovořili s ministrem školství, mládeže a tělovýchovy Petrem Fialou.
     
    Hejtmani chtějí na hrad Zemana
    „Jednání asociace neprobíhalo v politickém duchu, ale prezidentská volba byla tématem z pohledu vztahů hlavy státu k regionům. Byl to právě Miloš Zeman jako premiér a jeho vláda, které se podařilo prosadit reformu veřejné správy a fakticky ustavit kraje. Naproti tomu druhý kandidát je představitelem stávající vlády, která krajům neustále bere peníze a znepříjemňuje tím regionům život,“ objasnil důvody podpory Asociace krajů České republiky Miloši Zemanovi v druhém kole prezidentské volby hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
     
    Cílem je maximalizovat čerpání evropských peněz
    Při jednání s ministrem pro místní rozvoj Kamilem Jankovským pak bylo hlavním tématem čerpání evropských fondů a příprava následujícího období. Prioritou krajů je v posledních měsících aktuálního rozpočtového období EU maximalizovat čerpání evropských prostředků. „S panem ministrem jsme projednali problematiku čerpání nejenom regionálních operačních programů, ale i dalších programů. Diskutovali jsme možnosti relokací, tedy možnosti převedení prostředků ze špatně čerpajících programů do těch, které patří mezi nejlepší v republice. Regiony jsou připraveny aktivně se podílet na urychlení procesu čerpání, aby Česká republika nevracela do Bruselu ani korunu. Vstřícnost jsme projevili také k přípravě příštího programového období. Bereme na vědomí novou strukturu operačních programů, kterou přijala vláda, a budeme se aktivně podílet na regionální dimenzi všech operačních programů. Kraje jsou připraveny zapojit se do vytváření regionální politiky a strategie pro příští období s výhledem do roku 2020,“ řekl hejtman Martin Netolický, který zastupuje kraje v rezortu financí a evropských fondů. 
     
    Spolupráce na pravidlech financování regionálního školství
    S Petrem Fialou, ministrem školství, mládeže a tělovýchovy se hejtmani shodli na společném postupu při formulování strategie dalšího rozvoje regionálního školství. Počátkem února zahájí práci společná pracovní skupina, která bude na vytváření nových pravidel financování regionálního školství spolupracovat.
     
    Škrabákovy dílny tvůrčího psaní

    Spolek přátel krásného slova o. s. nabízí všem začínajícím autorům ve věku 15-25 let bezplatnou účast v soutěžních Škrabákových dílnách tvůrčího psaní. Dílny tvůrčího psaní zahrnují 4 jednodenní semináře, které se uskuteční mimo pracovní týden v období březen-červen 2013 v Hradci Králové. Povedou je členové SPKS a hosté z řad českých spisovatelů, redaktorů a publicistů. V minulých ročnících spolek spolupracoval např. s Jiřím Dědečkem, předsedou českého PEN klubu, Janem Čulíkem, šéfredaktorem Britských listů, choreografkou Natašou Kraus, esejistou a písničkářem Vladimírem Fuxem. Účelem dílen je zachytit a rozvíjet zájem mladých lidí o literaturu vůbec a poskytnout těm nejtalentovanějším příležitosti k publikování na běžném časopiseckém, příp.i knižním trhu. Důraz je kladen především na rozvíjení umělecké různorodosti a pozornost je proto věnována také žánrům zábavné literatury, které zajímají současnou mladou generaci. Přihlásit lze příspěvky ve 3 žánrových kategoriích: Próza,  Poezie, Publicistika. Vybraní autoři získají možnost prostřednictvím dílen tvůrčího psaní sva díla dopracovat až k jejich uvedení na časopisecký trh. Uzávěrka přihlášek je stanovena na 20. 2. 2013. Přesné znění pravidel najdou zájemci na www.spks.info.
    Organizační tým Spolku přátel krásného slova Náhon 105, Hradec Králové skrabak@email.cz www.spks.info