Ćeskotřebovský deník 18/2012  (20.1.)                                   

Akce – 50% sleva časové jízdné ve Ski areálu Peklák Česká Třebová pro držitele In-karet Českých drah

Termín akce:  21. 1. 2013 až 25. 1. 2013
 
Zlevněné artikly:           2 hodiny dospělá osoba                     100,-    (původní cena 200,-)
                                   3 hodiny dospělá osoba                     125,-   (původní cena 250,-)
                                   1 den dospělá osoba 9-16 hod            200,-  (původní cena 380,-)
 
                                   2 hodiny dítě – do 140 cm výšky      80,-      (původní cena 160,-)
                                   3 hodiny dítě – do 140 cm výšky      95,-      (původní cena 190,-)
                                   1 den dítě – do 140 cm 9-16 hod      150,-    (původní cena 290,-)
 
                                   2 hodiny senior                                  80,-      (původní cena 160,-)
                                   3 hodiny senior                                  95,-      (původní cena 190,-)
                                   1 den senior 9-16 hod                                    150,-    (původní cena 290,-)
 
Platnost zlevněných artiklů:
Karty platí v den zakoupení, artikly nelze kombinovat s jinými slevami.
Platnost akce je vždy ve všední dny denní lyžování tzn.:
21. 1. 2013 až 25. 1. 2013 – 9:00 až 16:00 hodin 
Podmínka slevové akce:
                                 Platí pro držitele „In-karty českých drah“ s platnou aplikací v příslušném kalendářním období. Zakoupení zlevněných artiklů je možné pouze po předložení karty.  Zakoupená jízdenka je nepřenosná na další osoby.
 
ZO ČSOP Zlatá studánka – Ekocentrum  Červenka,  Česká Třebová připravila na únor 2013:

POBYT V PŘÍRODĚ:
23.2.2013  Pojďte s dětmi do přírody – Hrátky na sněhu a se sněhem v parku Javorka a na Roubáku.
Sraz v 10:00 v Javorce u selky, ukončení v cca 12 hod.
S sebou boby a vše na čem se dá jezdit a hlavně dobrou náladu.  Při nepříznivých sněhových podmínkách bude náhradní program se zakončením na Horách a individuálním odchodem.  Těšíme se na Vás!!! Při nepříznivých podmínkách (déšť, mráz) se akce nekoná.
 
TVOŘÍVÉ DÍLNY:
14.2.2013  Valentýnské srdce z pedigu s lektorkou Hanou Fialovou
Účastníci si odnesou prostorové srdce z pedigu v různých barvách. Pomůcky: nůžky na pedig, šídlo, utěrky
Lektor: pedig a konstrukci na srdce, …Účastník: cena 150-200 Kč podle spotřebovaného materiálu
Nutné přihlášky: J. Černá tel. 739 065 958, e-mail: zlatastudanka@seznam.cz
 
Připravujeme na březen 2013:                                                                     
Velikonoční tvořivá dílna pro malé i velké
DÁLE NABÍZÍME:
Pravidelná  Ekoporadna pro veřejnost: pondělí: 12.00-16.00 hod., čtvrtek: 8.00-12.00 hod.

Výsledky Tříkrálové sbírky 2012


Ve dne 2. 1. až  9.1.2013 v našem městě probíhala tradiční Tříkrálová sbírka 2013, kterou pořádá ČKCH.  V rámci této sbírky probíhal i Tříkrálový koncert v kostele sv. Jakuba, který byl jako každoročně hojně navštíven. Chtěla bych touto cestou poděkovat všem, kdo se do TS zapojili, ať už to byli koledníci, vedoucí skupinek,

pí. Žáčkové, jejímu manželovi, p. Keprtovi, pěveckému sboru Bendl  pod vedením Mgr. Josefa Menšíka a  Ing. Pavly Skopalové, pěveckému sboru Gymnázia Česká Třebová pod vedením PaedDr. Kamily Pavlíkové, ale také vám všem, kterým není lhostejný osud bližních a přispěli jste koledníkům do kasiček. Děkujeme.

A nyní výsledky:

Výsledek Tříkrálové sbírky v roce 2013:

 

 

Rozhození na obce:

Česká Třebová

198 565,00 Kč

 

Rybník

16 746,00 Kč

 

Řetová

18 634,00 Kč

 

Řetůvka

10 404,00 Kč

 

Přívrat

8 204,00 Kč

 

Dlouhá Třebová

21 517,00 Kč

 

Luková

14 075,00 Kč

 

Semanín

10 349,00 Kč

 

Trpík

1 731,00 Kč

 

Květná

2 481,00 Kč

 

Třebovice

12 815,00 Kč

 

Skuhrov

6 518,00 Kč

 

Anenská Studánka

4 845,00 Kč

 

Damníkov

5 823,00 Kč

 

 

332 707,00 Kč

 

Dále bych chtěla také  poděkovat za sponzorské dary pro koledníky firmě CZ LOKO a.s. Česká Třebová  a Bühler CZ  s.r.o. Žamberk.  Růžena Lomarová, asistentka TS

 

Česká křesťanská akademie – místní skupina Česká Třebová oznamuje: 

Česká křesťanská akademie v České Třebové srdečně zve na přednášku:
V. Vacka - Nenarodí-li se kdo znovu
Mgr. V. Vacka, faráře římskokatolické farnosti v Letohradě, netřeba českotřebovské veřejnosti představovat,
téměř přesně před rokem se prezentoval úspěšnou přednáškou "O Boží náruči".
Kdy: úterý 19. 2. 2013 v 19:00 hodin
Kde: Koncertní sálek ZUŠ, Tyršovo náměstí 81
http://ceskatrebova.casd.cz/category/cka
 

Ještě krátce k parkování na terminálu.


Pominu-li tón diskusního příspěvku pana Vojtase, na který jsem již zvyklý,  má pan J.P. v některých věcech možná pravdu.

Samozřejmě, že občana nezajímá kdo komu platí a jak je to s DPH. Snažil jsem se jen stručně vysvětlit nepodložené úvahy pana Mikoleckého.

Vrátím- li se zpět a promítnu si jak  parkování před nádražím vypadalo před stavbou nového terminálu, dáte mi jistě  za pravdu, že to bylo hrozné.  Terminál se stavěl jako nadčasový a jeho plnou využitelnost prokáže až čas. Bude tu stát dalších několik desítek let a teprve naši potomci  docení naši „megalomanii“. Uvádíte, že srovnávám jablka s melouny. Ano, Česká Třebová má jen 16 000 obyvatel, ale vlakové nádraží obsluhuje spádově region o zhruba 100 000 obyvatelích. Tak to také bylo koncipováno při zadání dokumentace pro tuto stavbu. Pokud je mi známo i strategie Pardubického kraje počítá s dvěma sběrnými dopravními terminály a to v Pardubicích a právě v České Třebové, jako nejvýchodnější oblasti kraje. Můžeme se samozřejmě bavit o výši ceny parkovného a to také každý rok děláme. V loňském roce se zahájila slevová akce, která platí i letos a to od 1.12.2012 do 28.2.2013 (roční parkovací karta ze 6 000,- na 4 000,-, půlroční ze 4 000,- na 3 000,- a čtvrtletní z 2 400,- na  2 000,-, více viz ceník na stránkách Eko Bi s.r.o.). Budete se možná divit, ale mám i odezvy, že parkování v našem terminálu je  levné. Bohužel doba, kdy bylo skoro vše zadarmo je pryč. Otázka je jen nastavení vhodných cen. A v tom se zatím asi neshodneme. Bohužel jsem zatím na email neobdržel ani jeden návrh, který bychom mohli probrat. Zastávám názor, že když si pořídím automobil musím počítat také s tím, že mne bude zatěžovat i jeho provoz. Pohonné hmoty, dálniční známka, parkování, pojištění, servisní kontroly atd.

Oblast zón zákazu stání byla vyvolána stížnostmi obyvatel přilehlých částí města, kteří si oprávněně stěžovali na dlouhodobé stání řidičů, kteří zde nebydlí a kteří tak blokovali místní parkovací místa a komplikovali dopravu na přilehlých komunikacích. Na jednáních dopravního orgánu jsme zatím bohužel nic lepšího nevymysleli. Budu rád za každý objektivní názor. Je mi jasné, že na můj článek jsou reakce hlavně nespokojených řidičů nebo lidí, kteří nás z nějakého důvodu „nemusejí“. Tak to prostě v těchto funkcích chodí. Písemně se již nebudu k této problematice dále vyjadřovat, ale jak jsem napsal, uvítám každý rozumný návrh. Dobromil Keprt

 

K parkování v podzemních garážích dopravního terminálu Jana Pernera  


Dovolte, abych také reagoval na diskusi kolem dopravního terminálu. Pan místostarosta nás ve svém příspěvku uklidňoval tím, že parkovné v našem podzemním parkovišti je ve srovnání s podobnými parkovišti v Pardubicích a Hradci Králové přeci jen levnější a to poté, co zde pan Mikolecký rozebírá otázku pronájmu parkoviště firmě Eko-Bi a snaží se osvětlit příčinu drahého parkovného. Mě osobně by ale spíše zajímalo, jak představitelé města přemýšleli v době, kdy se celá tato stavební akce připravovala, kdy se vybírala projektová studie. Pokud vím, tak hlavním úkolem bylo vyřešit parkování v prostoru před nádražní budovou. Samozřejmě, po bitvě je každý generál... Ale, nemohu si pomoci a utrousím poznámku: Tehdy stačilo před nádražní budovu nainstalovat parkovací automaty s hodinovou sazbou dvacet korun a problém s parkováním byl také vyřešen a mnohem levněji...
Ale teď vážně. Vybudování podzemního parkoviště byla jistě rozumně zvolená varianta, jinou možnost si neumím ani představit. Mám ale pochybnosti nad tím, zda bylo nutné tak honosně pojmout nadzemní část terminálu. I tato část díla stála určitě mnoho peněz. Copak naše budova nádraží je tak nevzhledná, obzvlášť nyní, kdy dostala novou fasádu, abychom ji dokonale přikryli megalomanskou konstrukcí z ocele a barevného skla? Nebylo to architektonicky i finančně zbytečné ? Možná jsme teď díky tomu mohli parkovat laciněji.
Na závěr se nemohu nevyjádřit k samotnému parkování. Ve snaze dostat auta pod zem se vedení města velmi odvážně rozhodlo rozšířit zónu zákazu stání. Jenže s tímto rozhodnutím, ač se to možná nezdá, vyvstaly další nedostatky našeho terminálu, které asi v době projektové přípravy nikoho nenapadly.   Tak například, už jste se někdy potřebovali s bolavými zády dobelhat od zaparkovaného auta v terminálu na železniční polikliniku? Nechte auto na ulici, kde můžete stát 20 minut, když víte, že svoji návštěvu u lékaře pořídíte tak do hodiny, hodiny a půl… Anebo, potřebujete něco vyřídit v Sadové ulici? Logicky auto zaparkujete v terminálu někde u vjezdu, no a potom vám stačí „jen“ prokličkovat mezi závorou a nahoře pak „přehupsat“ komunikaci kruhové křižovatky…. Prostě a jednoduše chybí tu jak výstup z terminálu na straně k železniční poliklinice tak bezpečný výstup navazující na chodník někde v dolní části terminálu. Věřte, že i takové maličkosti hrajou roli při rozhodování, zda využít parkovacích služeb terminálu, či nikoliv. Občan města J.J.
 

 


CYKLISTÉ ZAKONČILI SEZÓNU V NÁRODNÍM DOMĚ

V pátek 28. prosince sezval nadšený českotřebovský cyklista Milan Dostál své kamarády do Národního domu. Ukončení sezóny 2012 se zúčastnilo mnoho známých osobností. Ze Sázavy dorazil dlouholetý trenér Jiří Vodička, bývalé vrcholové i amatérské závodníky přivítal dlouholetý předseda cyklistického oddílu Lokomotiva Česká Třebová Jiří Halamka starší, z Plzně dorazil i jeho syn Jiří Halamka. Z domácích borců se oblíbeného předsilvestrovského setkání zúčastnili: Petr Macek, Jindřich Jeník, Otto Macháček, Josef Kunc, Milan Dostál a Miloslav Jiroušek. Z Rybníka dorazil Vladimír Vala, z Ústí nad Orlicí Vojtěch Švejkar, Zdeněk Jahna, Milan Richter a Roman Kupka. Ze Světlé nad Sázavou přijel Zdeněk Machač s manželkou Jarmilou, rozenou Šindlerovou, rodačkou z České Třebové. Miloslav Lujka bydlí v Letovicích, Zdeněk Kolář ve Svitavách, Petr Mikulák v Brně, Miloslav Tichý v Dolním Třešňovci a Jiří Kubizňák v Herborticích.
Vzpomínalo se na právě odcházející cyklistický rok i s ústeckým závodem na 24 hodin, na závody, které v době minulé jezdci úspěšné Lokomotivy Česká Třebová absolvovali, němým svědkem byla i bohatá fotodokumentace v kronikách. Žhavým tématem byla i dopingová aféra legendárního amerického cyklisty Lance Armstronga, vítěze sedmi nejtěžších světových etapových  závodů Tour de France. Na konci loňského roku ještě účastníci setkání netušili, že se v polovině ledna 2013 jejich cyklistický Bůh k dopingu sám přizná.  MR. (Předsilvestrovké cyklistické setkání   Foto: M. Richter)
 
NEJRYCHLEJŠÍ ŽENOU BYLA NA ANDRLÁKU JANA JIROUŠKOVÁ

V sobotu 5. ledna uspořádal oddíl atletiky Ústí nad Orlicí jubilejní 40. ročník běhu do vrchu na Andrlův chlum pro všechny věkové kategorie. Celkovým vítězem se stal T. Kubelka z VENCL týmu Ústí nad Orlicí. Nejrychlejší čas měl hodnotu (10:07) minuty.
Dařilo se i českotřebovským běžcům. Kategorii MUŽI nad 40 let vyhrál  Vacek  (10:14) ISCAREX Česká Třebová. Hlavní závod žen vyhrála Jana Jiroušková (12:07) Česká Třebová, třetí doběhla A. Stránská (14:04) ISCAREX Česká Třebová. Ženy nad 35 let vyhrála Matyášová (13:26) Dolní Dobrouč, třetí skončila  P. Šimůnková (15:34)  ISCAREX Česká Třebová. Vyhlášení nejlepších závodníků proběhlo v ústecké restauraci Na Mendriku. NEJLEPŠÍ ŽENY – JIROUŠKOVÁ, ŠKOPOVÁ, STRÁNSKÁ   Foto: M. Richter
 
NOVOROČNÍ ANDRLŮV CHLUM NAVŠTÍVIL I DEVADESÁTILETÝ JIŘÍ FIŠAR

Klub českých turistů v Ústí nad Orlicí uspořádal již 14. ročník Novoročního výstupu na Andrlův chlum. Za pěkného počasí dorazilo na turistickou chatu HVĚZDA 1113 milovníků zimní přírody. Nejvíce přišlo pěších turistů, dostavili se však i cykloturisté, mototuristé, dorazilo i osm koňáků. Nejstarším účastníkem byl všestranný sportovec Jiří Fišar z České Třebové. V letošním roce „třináctky“ oslaví devadesáté narozeniny. Nejpočetnější  skupina cyklistů přijíždí každoročně z Chocně z týmu Cyklocentrum JOSEFA VOLESKÉHO. Za čtrnáct let navštívilo tuto novoroční akci 13 801 turistů. Na turistické charitativní  akci „NOVOROČNÍ ČTYŘLÍSTEK“  na pomoc tělesně postiženým spoluobčanům bylo vybráno  3 363 Kč. Za 10 let 32 644 Kč. MR. JIŘÍ FIŠAR s kamarády   Foto: M. Richter