Českotřebovský deník 19/2012 (21.1.)                                  


Hejtman ocenil sportovce Orlickoústecka

Ústí nad Orlicí (21. 1. 2013) -  V lednu se tradičně ve všech okresech vyhlašují nejlepší sportovci. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický si nedal ujít oceňování v oblasti, kterou dobře zná, na Orlickoústecku. Tam se nejúspěšnějším sportovcem roku 2012 stal Lukáš Novák, mimo jiné mistr Evropy v hasičském sportu a vítěz světových hasičských her v Austrálii. Nejlepším vesnickým kolektivem byl vyhlášen fotbalový klub Sokol Libchavy a nejlepším kolektivem mládeže volejbalisté ze Sokola Česká Třebová. Mezi žactvem nejvíce bodovali karatistka Michaela Krátká z Letohradu, v dorostu a juniorech judista Marek Švestka z České Třebové  a mezi handicapovanými sportovci atletka Miroslava Sedláčková z Ústí nad Orlicí. Veteránům vládl kanoista Jiří Strnad a krajánkem roku byl vyhlášen olympijský vítěz v cyklistice Jaroslav Kulhavý. Oceněni byli také zasloužilí trenéři, cvičitelé a rozhodčí.
 
.
 
 
Oslabená Lokomotiva sehrála s Hlinskem důstojnou partii 

Česká Třebová – Hlinsko 3:5 (1:3, 1:2, 1:0)
Branky: 4. Držmíšek (Čejka), 40. Držmíšek (Váně), 44. Kopečný (Čejka) – 6. Zadina, 9. Ročárek (Havel, Wasserbauer), 14. Wasserbauer (Ježek), 25. T. Ptáček (Spal, Zadina), 40. T. Ptáček (P. Ptáček, Zadina).
Rozhodčí: Veselý – Brokeš, Jasanský. Vyloučení: 6:10 (navíc Vích na 10 minut – Havel a Štěpánek na 10 minut). Využití: 1:1. Diváků: 263. Nejlepší hráči: Držmíšek – Zadina.
Česká Třebová: Paleček – Váně, Poskočil, Čejka, Novotný, Chadima – Hladík, Kvasnička, Šedivý - Uhlíř, Vích, Držmíšek – Kopečný, Teplý, Brukner – R. Černý.
Hlinsko: L. Černý – Kaut, Tulis, Spal, T. Ptáček, M. Černý, Wasserbauer – Bureš, Kavalír, Šulc – P. Ptáček, Štěpánek, Zadina – Havel, Ježek, Ročárek.
Ve 2. minutě skončil zápas pro českotřebovského útočníka Romana Černého, kterého fauloval hostující Havel. Útočník Hlinska zranil našeho hráče v obličeji a vyfasoval čtyři trestné minuty. Smolař Černý, kterého v probíhající sezoně pronásledují nejrůznější zranění, byl s tržnou ránou v obličeji a především s poraněním oka v neděli večer hospitalizován v litomyšlské nemocnici. Romane, přejeme rychlé uzdravení!!! Havel byl vyloučen v čase 1:48, v čase 2:03 za ním na trestnou lavici zamířil Wasserbauer a domácím se naskytla výhoda dvouminutové přesilovky pěti proti třem. Lokomotiva ji využila v čase 3:39, kdy Čejkovou ránu od modré pohotově tečoval Držmíšek – 1:0. Domácí mohli přidat další gól, to by však museli využít pokračující dvojnásobnou přesilovku (3 vteřin) a následně výhodu jednoho muže v poli (97 vteřin). Nestalo se, a tak se kormidla chopili hokejisté Hlinska. V čase 5:41, pouhé dvě vteřiny poté, co začali hrát v plném počtu, se o vyrovnání postaral šikovný Zadina – 1:1. O tři minuty později zatrnulo domácím fanouškům podruhé, když gólmanem Palečkem vyražený puk vrátil do odkryté branky Ročárek – 1:2. Ve 14. minutě nejprve Paleček zliikvidoval vyloženou šanci T. Ptáčka, jenže vzápětí propustil za svá záda lehkou střelu Wasserbauera – 1:3. V závěru první třetiny se několikrát zapotil také hlinecký gólman L. Černý, který pochytal střelecké pokusy Kvasničky, Kopečného a Poskočila.
V úvodu druhé třetiny si Vích ručně vyměnil několik názorů s Havlem, domácí hráč dostal 2+2 minuty, soupeř 2+10 minut. Nabídnutou přesilovku Hlinsko ve 25. minut využilo. Od modré čáry vypálil Spal, jehož tvrdou ránu tečoval T. Ptáček – 1:4. Domácí vzápětí ztratili na dvě minuty vyloučeného Bruknera, naštěstí se ubránili.
Velmi krušné chvíle prožívali českotřebovští hokejisté na začátku druhé poloviny střetnutí. V čase 31:48 byl vyloučen Vích, v čase 32:34 k němu na trestnou lavici přisedl Novotný. Hosté měli drtivou převahu, ale jak v pěti proti třem (74 vteřin), tak ani proti čtyřem (46 vteřin) branku nevstřelili. Hodně zajímavý byl závěr druhého dějství. Ve 39. minutě se přes hlineckého obránce Spala šikovně uvolnil Uhlíř, který vzápětí orazítkoval horní tyčku Černého branky. V čase 39:05 se domácí přeci jen radovali, když se podruhé prosadil Držmíšek – 2:4. Českotřebovská euforie měla velmi krátký život, protože o pouhých patnáct vteřin později mířil přesně T. Ptáček – 2:5.  Ke cti domácích hokejistů budiž řečeno, že je pátý inkasovaný gól do kolen nesrazil. Naopak. Na ukazateli svítil čas 43:11, když po střele Čejky puk úspěšně dorážel Kopečný – 3:5. Lokomotiva ožila a soupeři zle zatápěla. Ve 48. minutě přihrál Šedivý skvěle Kvasničkovi, který však brankáře Černého neprostřelil. Ve stejné minutě se stejně vedlo kapitánu Teplému, další dvě slibné šance spálil Držmíšek a Váně. V čase 53:16 dostal dvouminutový trest hlinecký kapitán Kavalír, po chybě Poskočila a úniku Šulce zachránila brankáře Palečka levá tyčka. V čase 54:46 byl vyloučen Štěpánek a domácím se naskytla poslední možnost na případný zvrat ve vývoji utkání. Trenér Voříšek si vybral oddechový čas, jeho tým měl vzápětí výhodu přesilové hry pěti proti třem (29 vteřin) a pěti proti čtyřem (91 vteřin). Důrazní hosté se ubránili. V čase 57:34 byl za další faul vyloučen nejmenší muž na ledě, hlinecký útočník Havel. Domácí odvolali brankáře, uzamkli soupeře v jeho třetině, ale vážněji jeho branku neohrozili.
Další domácí zápasy v neděli 27. ledna doma od 17 hodin s Lanškrounem a 6.února od 18:30 s Litomyšlí.
 
Co pro Vás připravila knihovna na únor

12. února od 15 hodin na dětském oddělení Matyldino předčítání
Ahoj holčičky a kluci, Matylda vás zve opět do knihovny, tentokráte na "Cukrářskou" a ještě Rybářskou" pohádku. Budeme si číst, povídat, vyrábět a hrát si. Vstupné dobrovolné.
 
14. února od 10 hodin Slavnostní otevření
Otvíráme nové oddělení pro Teenagery!  Mnozí návštěvníci knihovny si jistě všimli, že v přízemí jsme od léta loňského roku začali s přeměnou skladu na nové oddělení pro TEENAGERY. (Stávající dětské oddělení v prvním patře tak bude mít dostatek prostoru pro nejmenší čtenáře a školkové děti.) Nové moderní oddělení je určené pro žáky
a studenty od 11-ti let a výše.  Návštěvníkům nabídne spoustu nového, zejména KOMIKSY, povinnou četbu do školy, beletrii i encyklopedie. Úplnou novinkou pak bude herní konzole Kinect, dostatek počítačů a hlavně krásný a barevný interiér, který v sobě ukrývá spoustu míst, kam si zalézt, nerušeně číst, pokecat si s kamarádem…
 
19. února od 17 hodin čítárna
Zítra už fakt začnu… Zdravý životní styl a jak na něj. Univerzita volného času 2013.
Zveme na první besedu z cyklu Univerzity volného času 2013 o zdravém životním stylu, ve spolupráci s Oázou Zdraví Litomyšl. Předplatitelé UVČ 2013 zdarma, vstupné 40,- Kč.
 
21. února od 16:30 hodin čítárna
Letem světem fotografie s Reném Jansou III. - Počítačový speciál
Budeme pracovat s programy Adobe Lightroom a Photoshop, konkrétně úprava portrétu, ke kterému využijeme práci s maskou a vrstvami, dále budete moci upravit vlastní fotografii (vhodnou mějte připravenou), aby vypadalo co nejlépe. Vlastní notebooky s sebou. Po předchozí domluvě je možné zajistit zapůjčení pc, kapacita omezená, pro rezervaci pište na: michal.denar@ceska-trebova.cz. Pokud nejste pravidelným návštěvníkem workshopů Reného Jansy, je možné se zúčastnit po zaplacení jednorázového poplatku (150,-Kč).
 
22. února od 15 hodin čítárna
Tvořivá dílnička Chobotničky z fleecu
Přijďte  si vyrobit mazlíka z fleecu. Budeme vyrábět malé chobotničky bez šití. Veškerý materiál bude k dispozici na místě. S sebou si vezměte pouze 50,- Kč na vstupné. Přihlašovat se můžete na tel. č. 732 756 827 nebo přímo v knihovně na půjčovnách. Omezený počet míst.
 
Nová výstava-Maxmilián
Od 10. února bude v prostorách knihovny k vidění nová výstava výtvarné skupiny Maxmilián, která zobrazuje knižní přebaly slavných literárních děl. Ke zhlédnutí do začátku března.
 
V Ústí nad Orlicí sníží ceny tepla ještě více, než se původně čekalo  (tisková zpráva)

Ústí nad Orlicí – V Ústí nad Orlicí sníží cenu ještě více, než se původně čekalo. Navzdory rychle rostoucím cenám zemního plynu se městu podařilo díky velkým úsporám a investicím do moderních technologií, snížit letos cenu tepla a teplé vody o pět procent. V roce 2012 byla kalkulovaná cena tepla 539 Kč/GJ, v roce 2013 je však pouze 511 Kč/GJ. Město tak chce skrze svou městskou společnost TEPVOS pomoci lidem z Ústí nad Orlicí, kteří se dostali díky stále zvyšujícím se nákladům na bydlení do nepříjemné životní situace. „Pokud nebude nějaká výrazně zlá zima, naprostá většina bytů v Ústí nad Orlicí vytápěných naší městskou společností zaplatí stejnou nebo nižší částku za teplo a ohřev vody. Především je to pozitivní zpráva pro lidi v důchodovém věku a rodiny s dětmi,“ přiblížil ekonomické propočty jednatel městské společnosti TEPVOS Václav Knejp, s ohledem na počasí se kontrolují minimálně dvakrát denně fyzicky veškeré kotle a tepelná zařízení. Občanům Ústí nad Orlicí je také dostupný veškerý servis a dispečink pro případ nenadálých situací.
V Ústí půjdou s cenou tepla ještě dolů. V případě zachování současné tepelné soustavy v Ústí nad Orlicí se sníží v roce 2015 cena tepla o další částku tisíc korun na byt za rok. Ústí nad Orlicí v současné době připravuje ve spolupráci se společností ČEZ Energo projekt, kde by současné kotelny zároveň vyráběly elektrickou energii. „Rozhodně chceme v podobném trendu pokračovat. Už dnes se dostáváme s cenou tepla na nižší cenu oproti malým kotelnám. Díky naší velikosti a postavení také můžeme výrazně tlačit na cenu dodávek například plynu do kotelen,“ vysvětluje jednatel městské společnosti Knejp. Městská společnost TEPVOS spravující tepelnou soustavu v Ústí nad Orlicí patří mezi největší dodavatele tepla a teplé vody na území města. Pro město Ústí nad Orlicí provozuje také rekreační, komunální a vodohospodářské služby.
 
Porovnání nákladů na vytápění a ohřev TUV na byt 3+1 v ČR, dle údajů TSČR za 2011:
 
Vlastní plynový kotel  ( domovní )
                 15.700,- Kč / rok
Dálkové vytápění  ( CZT ) - z plynu
                 18.800,- Kč / rok
Dálkové vytápění  ( CZT ) - průměr paliv
                 16.900,- Kč / rok
Dálkové vytápění ( CZT ) - TEPVOS 
                 10.780,- Kč / rok
 
Příklad průměrného bytu v Ústí nad Orlicí vytápěného společností TEPVOS

Průměrná roční spotřeba tepla na vytápění a ohřev vody  =  20 GJ / rok / 1 byt. Při ceně tepla  587,- Kč/GJ * 20 GJ/rok = 11740,- vč. DPH / r.2013 / 1 byt. Po roce 2015 se cena tepla v Ústí dále sníží na cca 10800,- Kč / rok / 1 byt, pouze však v případě zachování celé soustavy CZT v současné velikosti.    

Poznámka: tisková zpráva je zajímavá číselným vyjádřením slibovaných cen, ale na druhé straně ji lze chápat také jako obranu proti excentricitě, tedy snahám se odpojit od centrální soustavy a zajistit si vytápění samostatnými kotelnami. Podobné iniciativy byly již také v České Třebové, kde však není soustava dálkového vytápění tak centralistická a soustředěná jako v Ústí n.O.