Českotřebovský deník 1/2013 (1.1.)                                        

19.  ročník silvestrovského výstupu na Palici.

Vrch Palice ( 613 m. n. m. ) je  nejvyšším vrcholem Třebovských stěn. Na lesní silničce vedoucí kolem Palice jsou překrásné výhledy na východní část Orlických hor, Králický Sněžník a část Jeseníků. Počasí bylo překrásné, pouze cesta byla hodně ledovatá. Pod vrcholem Palice blokovaly cestu popadané stromy. Výstup pořádal Sokol Rybník. Start byl na fotbalovém hřišti. Na vrcholu si lidé vzájemně přáli do novému roku. V cíli, v restauraci Na hrázi, bylo vydáno 156 diplomů a každý registrovaný účastník si mohl pochutnat na výborné gulášové nebo zabíjačkové  polévce. Poděkování patří organizátorům - manželům Hondlovým a pánům Balcaříkovi a Válkovi. Všichni už se těšíme na příští jubilejní 20. ročník. V. Polák
 
 

Poděkování Řetůvance

Chtěla bych tímto dopisem poděkovat panu Jiřímu Zemanovi, kapelníkovi dechové hudby Řetůvanka a jeho manželce za pozvání mna koncert do domova Důchodců v Bezděkově dne 15. 12. A nejen za pozvání, ale i za to,  že mě dokázal zajistit také odvoz přímo na místo, kde se koncert konal. Moc si toho vážím a děkuji hudebníkům z Řetůvanky na krásný zážitek. Koncert se mi  moc líbil a jistě i všem dalším zúčastněným. Poděkování opatří také dětskému pěveckému sboru Kajetánek. Děti opravdu pěkně zpívaly. Byla jsem úplně dojatá, když mě pan Jiří Zeman přivítal jako hosta koncertu. Řetůvanka, to je dnes velký pojem a pohlazení po duši. Na tom, že jim všechno tak dobře hraje má zásluhu především sám kapelník a jeho paní. Budu se těšit na další setkání, toho posledního si moc vážím, byl to pro mne takový velký dárek pod stromeček. V domově důchodců jsem byla poprvé a prosím pochválit všechny, kteří o dědoušky a bábinky pečovali. Hodně zdraví a šťastný nový rok 2013 přeje Řetůvance Helena Benešová.
 
Pozvánka na sobotní divadelní představení Divadla Pavla Trávníčka v Rudolticích 

V sobotu 5. ledna 2013 od 19.00 hod. zahraje Divadlo Pavla Trávníčka na sále Kulturního domu v Rudolticích původní českou komedii s názvem OTYLKA  Autor: Jaromír Břehový  Režie: Pavel Trávníček

Hrají:
Pavel Trávníček, doktor Untrlauf
Kateřina Kornová, primářka
Petr Jablonský, sportovní instruktor
Hana Sršňová, Otýlie Raftová
Václav Upír Křejčí, sousední pacient
Pavel Skřípal, manžel Otýlie, obchodník
Monika Fialková, pokojská Hanička a Hana Tunová, přítelkyně Otylky
OTYLKA je původní česká komedie Jaromíra Břehového, která nás zavede do luxusního sanatoria, ve kterém má bohatá panička OTÝLIE zhubnout. Není ovšem zadarmo, pobyt jí věnoval k narozeninám její choť. Otylka ovšem netuší, že to je nejen dárek, ale i past. Zatímco ona izolovaná hubne, což se jí nedaří, její exotický manžel si k nim domů přivádí její kamarádku. Podplacený personál sanatoria pak dostává pro Otylčinu kůru nové zadání:NEZHUBNOUT, NAOPAK PŘIBRAT a držet ji tam co nejdéle. Moc peněz je obrovská a téměř se to podaří.Otylka však je nejen tlustá, ale i chytrá. Vše prokoukne. Je to hra nejen o chytré ženě, která se nedá, ale i nesmírné moci peněz.  Vstupné: 200 Kč
 
Co na městském webu nenajdete:

Je to například poslední výsledek hospodaření města za rok 2011. Byl  v době projednávání v červnu na úřední desce, ale nyní již není na webu dohledatelný, ačkoliv by zde jistě neměl chybět. upozornilo mě na to již více osob.  Zveřejnění rozpočtů a jejich změn  je třeba doplnit uvedením výsledku hospodaření města. Tento výsledek obvykle projednává  zastupitelstvo města na své červnové schůzi.
 
První miminko Pardubického kraje v roce 2013 je chlapeček

Pardubický kraj (1. 1. 2013) – Dominik Jordán je prvním občánkem narozeným v Pardubickém kraji v roce 2013. Chlapečka vážícího 3100 gramů a vysokého 49 centimetrů porodila Romana Jordánová ve Svitavské nemocnici hodinu a dvě minuty po půlnoci. Pět tisíc korun a plyšáka od hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického obdrží i Terezka Pániková z Dolní Čermné. Ta se narodila v Pardubické krajské nemocnici ve 2.05 hodin ráno.
Hejtman Martin Netolický tak bude pokračovat v tradici obdarovávání prvních dětí narozených v kraji, která na hejtmanství funguje od samotného vzniku Pardubického kraje. Netolický se vydá za Dominikem a Terezkou domů v prvních lednových týdnech.
Fakta
První občánek Pardubického kraje 2013:
chlapec Dominik, narozen v 1.02 hodin
místo narození: Svitavská nemocnice, a.s.
Porodní váha: 3100 gramů
Výška: 49 centimetrů
První holčička narozená na území Pardubického kraje v roce 2013
děvčátko Tereza, narozena ve 2.05 hodin
místo narození: Pardubická krajská nemocnice, a. s.
Porodní váha: 2970 gramů
Výška: 50 centimetrů
V průběhu 1. až 3. čtvrtletí 2012 se v kraji narodilo celkem 4 107 dětí, což je oproti stejnému období roku 2011 o 62 dětí více.