Českotřebovský deník 21/2013 (24.1.)                                    
CZ LOKO: export v roce 2013 výrazně přesáhne polovinu tržeb. Poprvé v historii

Zhruba stejné výnosy jako loni, tedy na úrovni dvou miliard korun, plánuje společnost CZ LOKO v roce 2013. Proti loňskému roku se však očekává výrazné zvýšení exportu.
Z 32 procent v roce 2011 měl vývoz vzrůst v loňském roce asi na 50 procent a v roce 2013 ještě výš. Tedy výrazně přes polovinu tr­žeb. Bude to poprvé v historii, kdy tržby ze zahraničních prodejů překonají ty od tuzemských zákazníků. Přitom na českém trhu by objem zakázek mohl v roce 2013 klesnout až o pětinu. „V České republice pociťujeme recesi velmi vážně. Nejhorší je situace u CD Cargo, ale složité je to obecně v celé ekonomice. Všechny velké firmy zvažují jakoukoliv investici, včetně těch do železničních vozidel, velmi pečlivě. Na českém trhu tedy očekáváme pokles asi 20 procent, který se budeme snažit alespoň částečně nahradit
v zahraničí," říká Josef Bárta, generální ředitel a předseda představenstva CZ LOKO.
Už letos se na celkových tržbách při stagnaci železničního průmyslu v Česku a v eurozóně pozitivně projeví další zakázky ve východní a jihovýchodní Evropě a v postsovětských zemích. Na tyto trhy firma letos prodá přes 40 lokomotiv a do zahraničí celkem dodá zboží za zhruba miliardu korun. „Pro nás je důležité, že přitom do Ruska, Litvy, Lotyšska, Běloruska, Polska nebo Srbska vyvážíme spolu s lokomotivami i své myšlenky a řešení. Velmi mě těší, že stejnou zásadu razí i ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, protože jinak nebudeme konkurenčně schopni," uvedl Josef Bárta, Kdo si podle něho na tyto trhy vzpomene až teď, když mu v Česku poteče do bot, bude mít malé šance. „Za námi jsou roky práce a také velmi silný tým techniků a inženýrů," uzavřel. Firmě se vyplácí, že se těmto trhům dlouhodobě věnuje a s místními partnery z oboru vytváří nové projekty.
 
Změna úřední doby na českotřebovském pracovišti Úřadu práce

S účinností od 1. 2. 2013 dochází ke změně úřední doby na všech pracovištích Úřadu práce České republiky takto:
Pondělí          8:00 – 12:00, 13:00 - 17:00 hodin
Úterý              8:00 – 11:00 hodin
Středa            8:00 – 12:00,  13:00 - 17:00 hodin
Čtvrtek           8:00 – 11:00 hodin
Pátek             8:00 – 11:00 hodin  (jen pro evidenci nových uchazečů o zaměstnání a
příjem žádostí o nepojistné sociální dávky či pozvané klienty)
Ladislav Kunst, vedoucí kontaktního pracoviště Česká Třebová
 
Ples CZ LOKO bude 9. února 2013 od 20 hodin v Národním domě. K tanci a poslechu hraje Holiday express. Vstupenky na personálním oddělení CZ LOKO.

Lyžařské hry CZ LOKO se uskuteční 2. února ve Skliareálu v Čenkovicích. Na programu je dvoukolový slalom. Loňského I. ročníku se zúčastnilo 80 zaměstnanců CZ LOKO i se svými rodinnými příslušníky.

Stavba zkušebny lokomotiv v CZ LOKO finišuje
Nová zkušebna motorových lokomotiv má ocelovou konstrukci, tvoří atypický objekt, situovaný do oblouku. Práce plynule pokračují i v novém roce. V únoru by pak měly proběhnout dokončovací práce a kolaudace zkušebny. K ní bude položena i nová železniční kolej.
 
Motory Caterpillar bude CZ LOKO opravovat v nové hale

Oprava motorů Caterpillar v českotřebovské závodě CZ LOKO  se přesunula do nové haly. Stavebně byla dokončena už v listopadu, částečně i vybavena a čekalo se jen na její doplnění o atypické přípravky, nářadí a nástroje. Ty dodal přímo výrobce motorů.
Nové pracoviště je specializované na motory CAT todpovídá nejvyšším standardům. A to nejen svým vybavením, ale i čistotou.

Počet občanů s TP k 31.12.2012 :                15 829    z toho 7 758 mužů a  8 071 žen

Statistika evidence obyvatel hlásí :

Počet občanů přihlášených k trvalému pobytu v Č. Třebové k 31.12.2012 je 15 829    z toho 7 758 mužů a  8 071 žen.
V tomto počtu nejsou zahrnuti cizinci s dlouhodobým pobytem v našem městě.
Počet narozených dětí v roce 2012 :                  137    z toho     67 chlapců a  70 dívek
Počet zemřelých v roce 2012:                           180     z toho    77 mužů  a  103 žen
Počet osob ve věku 90 a více:                             52     z toho    16 mužů  a    36 žen
Průměrný věk:     42,15       muži 40,49
                                           ženy  43,74
Počet přihlášených občanů:        248
Počet odhlášených občanů:        306
Přestěhování v rámci města:         639
Počet sňatků:      94
Počet rozvodů:   38  
 
Jiří Zapletal je předsedou lyžařů už deset let

Jiří Zapletal byl v roce 2002 zvolen předsedou SKI KLUBU Česká Třebová, kde byl členem výboru. A vloni dotáhl do konce přání mnoha lyžařů. Sehnal peníze a spustil přestavbu lyžařského areálu v Čenkovicích kde SKI KL UB provozoval dva vleky a jednu sjezdovku. Potřeba k tomu byla maličkost - sehnat 25 milionů korun a garantovat, že je klub během deseti let splatí. „Někdy si říkám, že jsem se asi zbláznil. Pracuje jako jednatel CZ Logistics, dceřinné společnosti CZ LOKO. „Když tam zamknu kancelář, řeším lyžování. Což je sice sezónní sport, ale zabere prakticky celý rok," říká předseda klubu, který je občanským sdružením a ve městě působí už od 50 let. Tehdy vznikl jako oddíl lyžování TJ Lokomotiva a z ní se osamostatnil v roce 1992. „Já se jeho členem stal v šesti letech, kdy mě tam přivedl bratr. A zůstal jsem dodnes," říká Jiří Zapletal. Mnozí si ho možná ještě budou pamatovat jako talentovaného běžce na lyžích, který v žákovských a dorosteneckých kategoriích vozil medaile z okresních a krajských závodů. Pak si dal obvyklou „dospívající" pauzu a vrátil se jako trenér, aby jeho svěřenkyně v roce 2006 vybojovala titul mistryně republiky. A když přišla generační obměna vedení SKI KLU­BU, volba padla na něj. A tak už pár let vede organizaci se 145 členy, kde třetinu tvoří děti.
„Jejich počet sice dlouhodobě klesá, ale teď se nám to snad podařilo zastavit. Trenérům se vydařil nábor a pár dětí nám meziročně přibylo. Snad jim zájem vydrží. Lyžování je krásný sport. A je jedno, jestli na těch lyžích běháte nebo jezdíte z kopce, l když uznávám, že to je někdy složité, protože lyžování není pro řadu lidí až tak atraktivní a přitom je drahé," poznamenává předseda, který k lyžování přivedl i své dvě dcery. Členové SKI KLU­BU sice do svého areálu v Čenkovicích dostávají volný sezónní skipas, ale ani ten není zadarmo. Podmínkou je, jak to tak u amatérů bývá, odpracovat minimálně 60 brigádnických hodin. A práce je dost. Dva více jak třicet let staré vleky „porna" a „kotva" už dosloužily, a protože na novou lanovou dráhu nebylo, nahradila je starší, repasovaná dvousedačková lanovka, l tak vyšla na 25 milionů. Financemi přispěl Regionální operační program Severovýchod a zbytek pokryl úvěr. Co se vydělá, jde na jeho splácení. A to potrvá do roku 2021. Na další výrazné investice třeba do rolby nebo zasněžovacího systému už není. Přitom je potřeba mít ještě peníze na pravidelnou údržbu
V roce 2013 by se měl pro lyžaře vybudovat přibližovací pás od pokladny na nástup lanovky a dětský lyžařský vlek. Tyto investice spolufinancuje opět Regionální operační program Severovýchod.
SKI KLUB přitom v okolí České Třebové ještě udržuje lyžařský areál Hory v Kozlovském kopci a trasu mezi Kozlovským kopcem a Andrlovým Chlumem. To představuje až 30 kilometrů běžeckých stop. Tedy je-li sníh, což někdy bývá také problém... SKI KLUB má tři skútry na úpravu tratí a musí platit jejich provoz i obnovu. Proto je rád, že část nákladů hradí město Česká Třebová. Člověk se pak nediví, když Jiří Zapletal povídá, že nejvíc si zalyžuje, když odjede do Itálie na jarní dovolenou. S přibývajícím věkem totiž vyměnil běžky za sjezdovky, ale „doma" v Čenkovicích stačí po ránu urvat jen pár jízd a pak už se na sjezdovku nedostane, protože řeší jen provozní věci. „Ale mám to tam rád. S lidmi z klubu jsme tam už udělali spoustu práce. A když se pak na ní člověk podívá, řekne si, že tohle funkcionáření snad i má smysl," povídá.

 

Krasobruslařský klub hlásí 

V neděli 21. ledna Krasobruslařský klub uspořádal na zimním stadionu pro děti Karneval na ledě. Akce se zúčasnilo 100 bruslících dětí i dospělých, programu přihlíželo 70 diváků. V nabídce hodiny a půl nabitého programu, bylo možné si vyzkoušet výuku jednoduchých prvků z  krasobruslení, společnou jízdu všech bruslařů, hry, soutěže, shlédnout krasobruslařská vystoupení. Na závěr programu, každé dítě dostalo odměnu a spokojeni jsme odcházeli domů. Z krasobruslařských vystoupeních jsme shlédli jízdy: Trpaslíci, Káča našla ptáče, Láska rohatá (s Čerticemi) a Včelka Mája.

 


ÚMRTÍ V LEDNU 2013

  • Milada Dvořáková, nar 1976  Luková
  • Štěpánka Chadimová, nar. 1926  Skuhrov
  • Ladislav Daněk nar. 1929 Česká Třebová
  • Jaroslav Papáček nar. 1941 Opatov
  • Věra Hásová  nar. 1928 Česká Třebová
  • Danuška Schusterová nar. 1928 Česká Třebová
  • Oldřich Štosek nar. 1937 Česká Třebová
  • Lubomír Lerch nar. 1932 Česká Třebová
  • Jaroslav Herynek nar. 1940  Semanín
  • Radka Benediktová - Indrová  nar. 1975 Česká Třebová
  • Pavel Holohlavský nar. 1947 Česká Třebová
  • Josef Stránský nar. 1928 Česká Třebová
  • Mgr. Eva Šimková nar. 1942 Česká Třebová
  • Josef Dospěl  nar. 1928 Česká Třebová
  • Olga Stárková nar. 1955 Česká Třebová
  • Josef Vytlačil nar. 1934 Dlouhá Třebová
  • Vlasta Vaňousová, nar. 1936 Přívrat
  • Naděžda Mrkosová nar. 1941 Česká Třebová
  • Jaroslav Štancl,  nar. 1941 Česká Třebová    Čest jejich památce !
  •  

    Martin Netolický představil ve  Východočeské galerii  Richarda Peška  a Jiřího Koláře.

    Tuto akci uspořádala Východočeská galerie v Pardubicích - Dům U Jonáše - v rámci cyklu výstav„Prostor pro jednoho kurátora“. Ředitelka Východočeské galerie  oslovila osobnosti Pardubického kraje, které se nikdy profesionálně  této kurátorské činnosti nevěnovaly. V průběhu roku  tak jednotlivé osobnosti představí veřejnosti díla podle vlastního výběru ze sbírky Východočeské galerie v Pardubicích či z jiných i soukromých  sbírek. Prvním kurátorem byl hejtman Pardubického kraje JUDr. Martin Netolický Ph.D.
    Ve svém vystoupení představil známého malíře a bývalého starostu Ústí nad Orlicí  Richarda Peška jako svého kamaráda, jehož postihla nepříjemná záležitost. Z plného rozkvětu sil náhle musel bojovat o holý život. Svůj boj vyhrál  a navrací se zpátky do života. Obdobný osud před ním sdílel také druhý zastoupený, význačný malíř a výtvarník Jiří Kolář. Vybraná díla obou autorů jsou vystavena v  Domě U Jonáše do 24.2.2013. Richard Pešek byl vernisáži osobně přítomen, doprovázený svojí rodinou. Do Pardubic se za ním sjela celá řada osobností, aby mu vzdala hold a popřála zdraví .  V.Polák   Fotografie z vernisáže: V. Polák
     

    Učitelé se učí vzdělávat dospělé

    Pardubice (23. 1. 2013) – Zástupci středních odborných škol a vzdělávacích institucí z celé republiky se v minulém týdnu v pardubickém hotelu Zlatá štika zúčastnili semináře k projektu ministerstva školství. Nese název UNIV 3 a v podstatě učí učitele vzdělávat dospělé. Pracovníci Národního ústavu pro vzdělávání seznámili účastníky setkání s pravidly pro přípravu modulových programů dalšího vzdělávání podle standardů Národní soustavy kvalifikací. Vítaná možnost, jak mohou lidé na základě svých dosažených znalostí získat kvalifikaci, aniž by museli znovu do klasické školy.
    Pardubický kraj, kde se do projektu již zapojilo přibližně 13 škol, byl na semináři k vybraným profesním kvalifikacím zastoupen Střední školou potravinářství a služeb Pardubice a Labskou hotelovou střední odbornou školou a Středním odborným učilištěm Pardubice, s.r.o. „Předpokladem úspěšnosti projektu je dobrá spolupráce mezi odbornými školami, úřadem práce a zaměstnavateli. Vzhledem ke zkušenostem z předchozích projektů UNIV a UNIV 2 KRAJE, které byly zaměřeny na postupnou přeměnu středních odborných škol v centra celoživotního učení a do nichž se v Pardubickém kraji zapojilo 23 škol, jsem přesvědčena o tom, že projekt bude úspěšný a pomůže zvýšit šance zapojených občanů na pracovním trhu,“ říká náměstkyně hejtmana Jana Pernicová, zodpovědná za školství, kulturu a památkovou péči.
    Projekt má lidem pomoci využít při rekvalifikacích znalostí a dovedností nabytých během života mimo školní vyučování. Jejich zhodnocení v rámci procesu uznávání umožňují standardy vytvořené dle nového zákona o zaměstnanosti. „Záměrem řešitelů projektu je to, aby se zájemce o přípravu na zkoušku nemusel účastnit vzdělávacího programu v plném rozsahu, ale aby se mohl skutečně učit jen to, co mu pro naplnění standardu chybí,“ vysvětluje metodička projektu v Pardubickém kraji Elena Zrebená. Cílem aktivity je připravit 350 modulově koncipovaných rekvalifikačních programů vycházejících z potřeb trhu práce. Ty budou po ukončení projektu k dispozici všem subjektům poskytujícím rekvalifikační vzdělávání a současně budou využívány i v procesu akreditace rekvalifikací. Systémem složení zkoušek v jednotlivých profesních kvalifikacích může klient dojít i k výučnímu listu.