Českotřebovský deník  22/2013 (25.1.)                                   
2. kolo prezidentských voleb zahájeno za velkého zájmu voličů


Ve volební místnosti v klubovně Malé scény volil také hejtman Pardubického kraje. Podle avizovaných doporučení v deníku MFD lze soudit, že volil  Miloše Zemana. Možnosti volby jsou jen dvě, třetí možností bylo k volbám nejít. Podle dosavadního zájmu to vypadá opět na dobrou účast, Volit tedy chodí i ti, kteří ani jednoho z protagonistů 2. kola předtím nevolili...

Chtěla bych touto cestou poděkovat

....panu doktoru Břečkovi za jeho obětavost a ochotu. Nedávno jsem byla u něho v ordinaci a i přesto , že bylo již celkem pozdě, protože jsem byla objednána na 18:15 a celková doba čekání i vyšetření se protáhla .Když jsem v 19:30h odcházela v čekárně byli ještě další tři pacienti .V tu chvíli jsem si uvědomila, že pan doktor ještě nekončí a přesto je stále milý, ochotný a laskavý. Za celou dobu nedal znát, že je unavený nebo že spěchá. Člověk se s tímto přístupem  v této době setká málo kdy. Ještě jednou děkuji.
Renata  Gerlová

 

Pošty se bez souhlasu obcí rušit nebudou, slíbil ministr hejtmanovi

Praha/Pardubice (25. 1. 2013) – Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický přinesl starostům z Pardubicka a Chrudimska na včerejší jednání dobrou zprávu. Informoval je o krocích, které v posledních dnech učinil na podporu zachování pošt, o jejichž zrušení Česká pošta na území Pardubického kraje uvažuje. Jedním z nich bylo setkání s ministrem vnitra Janem Kubicem. „Pan ministr mě ujistil, že bez souhlasu místních samospráv se nebudou rušit žádné pošty,“ říká hejtman Martin Netolický.
Ministr vnitra Jan Kubice navíc přišel s návrhem společného setkání hejtmana s generálním ředitelem České pošty na půdě ministerstva. Schůzka by se měla konat v první polovině měsíce února. „Příslib pana ministra vnímám jako vstřícný krok. Věřím, že se nám podaří vést debatu, která bude ve prospěch dostupnosti poštovních služeb v jednotlivých obcích nejenom v Pardubickém kraji. Toto téma jsem otevřel také na jednání Asociace krajů České republiky a cítím podporu kolegů hejtmanů,“ doplňuje hejtman Martin Netolický.
Hejtman se rozhodl bojovat za zachování pošt po návštěvě zástupců Sdružení místních samospráv České republiky na krajském úřadě na počátku ledna. V minulých dvou týdnech rozeslal dopisy s argumenty pro zachování pošt právě ministru vnitra, ale také generálnímu řediteli České pošty a předsedovi Rady Českého telekomunikačního úřadu.

 

Setkání se zástupci samospráv z Orlickoústecka a Svitavska mají krajští radní naplánované na příští čtvrtek 31. 1. v hotelu UNO v Ústí nad Orlicí.


Kde vyrostou Rákosníčkova hřiště, rozhodnou nově obyvatelé měst


Praha, 25. ledna 2013 - Rákosníček, neposedný a zvídavý zelený hrdina, bude opět rozdávat radost dětem po celé České republice. Společnost Lidl i letos pokračuje v projektu stavby dětských Rákosníčkových hřišť. Konkrétní místa, kde pohádková hřiště vyrostou, nově vybere veřejnost. Rozhodující hlasování  proběhne od 1. do 28. února 2013.
Šanci získat nové Rákosníčkovo hřiště mají všechna města, v jejichž blízkosti se nachází prodejny Lidl. Místní mohou výstavbu zbrusu nového hřiště ve svém okolí podpořit hlasováním na webových stránkách www.lidl-rakosnickova-hriste.cz, nebo lze hlas poslat i prostřednictvím SMS zprávy. Hlasování veřejnosti podpoří soutěž o atraktivní ceny, mezi nimiž nechybí ani rodinné pobyty či dětské sportovní potřeby.
 „Průběžné výsledky hlasování bude možné sledovat na webu projektu. Do konce roku 2013 chceme po celé ČR postavit celkem 19 hřišť,“ uvedl Michal Farník, jednatel společnosti. Kompletní výstavbu hřiště v hodnotě 1,5 milionu Kč hradí společnost Lidl a poté ho předá městu darem.
Dětská hřiště se symbolem pohádkového Rákosníčka nabízí dětem k aktivnímu hraní velkou prolézačku, pískoviště, šikmou horolezeckou stěnu, lanovou překážku, nechybí kolotoč nebo různé druhy houpaček. Klidovou zónu doplňuje domeček a oplocené hřiště poskytuje dostatek laviček a zpevněnou plochu pro kočárky.
V loňském roce společnost Lidl postavila v ČR celkem 11 dětských hřišť v hodnotě 16,5 milionu korun. Těšit se z nich mohou děti v Brně, Berouně, Hradci Králové, Jihlavě, Karviné, Ostravě, Olomouci, Plzni, Písku, Sokolově a ve Znojmě.. Do konce roku 2014 má v celé České republice vzniknout celkem 50 Rákosníčkových hřišť. Pomoc dětem patří mezi dlouhodobé aktivity společnosti Lidl na poli společenské odpovědnosti.
 
Krajští radní diskutovali se starosty ze západu regionu

Pardubice (25. 1. 2013) – První setkání nově zvolené krajské samosprávy se starosty obcí pardubického a chrudimského okresu se konalo v Domě hudby v Pardubicích. Krajští radní přítomným starostům představili své vize na příští čtyři roky. Starosty nejvíce zajímala problematika rozpočtu kraje, dopravy, budoucnosti programu obnovy venkova či financování malých destinačních společností. „Rádi se s vámi budeme setkávat pravidelně, zajímají nás vaše názory na situaci v regionu,“ řekl na úvod hejtman Martin Netolický.
 
Rozpočet kraje
„Zatímco některým obcím rozpočtové určení daní pomohlo, vůči krajům je nepříznivé. Nejsme proto bohužel schopni vám více pomoci, nejprve musíme finančně zajistit a zachovat svoji činnost a chod svých organizací,“ informoval o nelehké situaci rozpočtu kraje hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
 
Vstřícná diskuze o jízdních řádech
Náměstek Jaromír Dušek se s převážnou většinou starostů setkal kvůli změnám autobusových jízdních řádů plánovaným k 3. březnu 2013 již v minulých dvou týdnech. Někteří z nich si oproti jeho předchůdci pochvalovali jeho odlišný přístup k řešení problémů. „Na jednáních se naplnila naše očekávání, že většina z vás chce spíše zachovat stávající jízdní řády, kde dojde pouze k dílčím úpravám. Cením si i konkrétních návrhů z vaší strany na omezení provozu některých linek, které nejsou tolik využívány,“ konstatoval náměstek Dušek, který starostům poděkoval za jejich konstruktivní přístup. „Prosíme vás o trpělivost, chceme připravit změny v organizaci jízdních řádů tak, aby se  do nich po další čtyři roky nemuselo zasahovat již vůbec,“ doplnil hejtman.
 
Kraj bude více chránit silnice II. a III. třídy
Krajští radní představili rovněž své plány na opravy a ochranu silnic II. a III. třídy. „Připravíme střednědobý plán investic do oprav silnic, aby se prioritně začaly opravovat ty silnice, které to skutečně nejvíce potřebují,“ nastínila postup kraje radní zodpovědná za majetek a investice Ludmila Navrátilová. Podle hejtmana Netolického je kraj připraven využívat na obnovu silnic v maximální možné míře finanční prostředky z Evropské unie. Kraj chce silnice II. a III. třídy také více chránit. „Ještě v letošním roce začneme ve spolupráci s Policií České republiky s vážením nákladních vozidel prostřednictvím auta s mobilní váhou, na jejíž zakoupení kraj finančně přispěl. Na 21 místech kraje budou využity také dynamické váhy, které jsou schopny auto zvážit, aniž by muselo zastavit,“ vysvětlil náměstek Dušek.
 
Cestovní ruch
Starostové se zajímali o možnou finanční podporu malých destinačních společností, neboť se blíží konec jejich financování z evropských peněz. „V kraji máme celkem pět významných turistických oblastí a zároveň tři malé destinační společnosti pro jednotlivé oblasti. Důležité je tedy zejména nastavení jejich spolupráce s Destinační společností Východní Čechy. Ta by měla mnohem více jejich aktivity koordinovat. Pro cestovní ruch v Pardubickém kraji je nejdůležitější jejich vzájemná komunikace a informovanost,“ vysvětlil radní kraje René Živný.

 

Zahájení provozu turistických informačních kiosků

Zahájení provozu patnácti nových turistických informačních kiosků v Pardubickém kraji začíná. Slavnostní odhalení prvního z nich se koná  ve čtvrtek  31. ledna 2013 v 10.00 hodin v příjezdové části haly pardubického vlakového nádraží. Tohoto slavnostního aktu se zúčastní hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, krajský radní zodpovědný za cestovní ruch René Živný, ředitel Krajského centra osobní dopravy Českých drah Pardubice Michal Štěpán a projektový manažer Destinační společnosti Východní Čechy Josef Rychter.