Českotřebovský deník 25/2013 (31.1.)                                    

Zemřela Eva Vaverková

 

Dne 29.01.2013 nás po dlouhé nemoci opustila paní Eva Vaverková. S Městem Česká Třebová spolupracovala dlouhá léta a její krásný zpěv bylo možné slýchat na svatebních obřadech a vítání občánků.

 

Veřejnost ji znala i jako nadějnou sólistku pěveckého souboru Bendl. Bohužel zákeřná nemoc ukončila všechny její životní plány a nám nezbývá, než si Evu uchovat ve vzpomínkách jako vždy usměvavou a obětavou kamarádku, která nám všem bude stále chybět.

 

 

Za Město Česká Třebová kolegové a spolupracovníci.


 
V malém sále Kulturního centra byla zahájena putovní výstava muzea strašidel

Muzeum strašidel vystavuje v České Třebové již podruhé. Letos přivezlo velkou expozici, která by se do Výstavní síně nevešla, proto je výstava instalována v malém sále KC a zcela jej zaplňuje. prostor je dobře využit i na jevišti. Výstava je určena především dětem, nám dospělým se může zdát poněkud přece jen "přitažená za vlasy", ale třeba to je jen povrchní dojem. na výstavu rozhodně přijďte se svými dětmi, těm se bude výstava líbit. je to výstava především pro děti. Na výstavě lze zakoupit také některé knížky pro děti nebo další souveniry.
 
Multimediální kiosky v kraji zlepší služby nejenom turistům  (Foto Luboš Kozel)

Pardubice (31. 1. 2013) – Slavnostního odhalení multimediálního informačního kiosku se dnes v příjezdové hale pardubického vlakového nádraží chopili hejtman Pardubického kraje Martin Netolický spolu s krajským radním zodpovědným za cestovní ruch René Živným. Kraj si od patnácti nově instalovaných kiosků za 2,218 milionů korun slibuje nadstandardní informační servis nejenom pro turisty, ale i veřejnost. Projekt spolufinancovaný 92,5 procenty z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod realizovala na území kraje Destinační společnost Východní Čechy (DSVČ).
„Multimediální informační kiosky budou sloužit především cestující veřejnosti, a to 24 hodin denně. To znamená i v době, kdy mají turistická informační centra dávno po pracovní době. Je to jeden z dalších kroků kraje, jak zlepšit služby nejenom pro turisty v regionu. Na panelech se mi navíc líbí, jak propojují podstatné informace. Nejenom, že si zde snadno vyhledáte například konkrétní turistický cíl, ale také způsob dopravy k němu i nazpět,“ nastínil fungování kiosků hejtman Martin Netolický.
Na všech kioscích je vstupní obrazovka s osmi tlačítky. Ta fungují jako odkazy na turistický portál kraje, portály turistických oblastí, měst a obcí, ale i na webové prezentace jednotlivých vybraných turistických atraktivit v okolí či stránky věnované samosprávě. Z úvodní obrazovky se uživatel dostane velmi snadno také k informacím o jízdních řádech (IDOS) či na veřejnoprávní zpravodajský portál (ČT 24).
„Kiosky jsou umístěny v centrech měst a v turisticky atraktivních lokalitách jako například ve Slatiňanech, Litomyšli, nebo na Dolní Moravě. Obsah vstupních obrazovek se v jednotlivých oblastech liší, aby byla primárně zajištěna lokální prezentace. Uživatel však může také překliknout na jiný kiosek a získá velmi jednoduše k dispozici obsah všech informačních kiosků v Pardubickém kraji. Z místa, kde se právě nachází, tak může plánovat výlety do bližšího i vzdálenějšího okolí,“ představil další funkce nových multimediálních informačních kiosků krajský radní René Živný.
Pardubický kraj by chtěl ve spolupráci s DSVČ do budoucna využívat kiosky také jako médium, na kterém se dají prezentovat upoutávky na zajímavé kulturně společenské akce a významné události.
Turistické oblasti, kde jsou kiosky v Pardubickém kraji umístěny:
  • Pardubicko - nádraží ČD v Pardubicích, Krajská knihovna v Pardubicích,

Lázně Bohdaneč, Holice

  • Chrudimsko - Hlinecko - Chrudim, Slatiňany, Hlinsko
  • Orlické hory a Podorlicko – Letohrad
  • Českomoravské pomezí - Nové Hrady, Vysoké Mýto, Litomyšl, Polička, Moravská Třebová
  • Králický Sněžník - Králíky, Dolní Morava

Setkání vedení měst Česká Třebová a Ústí nad Orlicí 

V úterý 22. ledna 2013 se na českotřebovské radnici sešli  zástupci vedení obou měst, aby společně prohovořili otázky, které ve svých městech řeší – na  pracovním setkání se hovořilo mimo jiné o systému odpadového hospodářství, městské kanalizaci, rozpočtu města a dopravní obslužnosti.  Ludmila Rašnerová  sekretariát starosty města

 

V příštím týdnu bude  Holiday world - 22. ročník Středoevropského veletrhu cestovního ruchu v Praze v Holešovicích. 

Město Česká Třebová bude vystavovat ve zvláštním stánku již po desáté ve vstupní veletržní hale s expozici s označením VH520. ve stejné hale bude mít svůj stánek také město Ústí nad Orlicí.  Veletrh se koná ve dnech 7. - 10. února 2013, ve čtvrtek a pátek je vstup pro odborníky, pro veřejnost je pak určena sobota a neděle.

 

V hotelu UNO se konala porada starostů  východní poloviny kraje s vedením Pardubického kraje.

 Obdobná porada pro okresy Pardubice a Chrudim se konala již před několika dny v Pardubicích.  Fotografie Luboš Kozel

 

Sběrné dvory v centru pozornosti tv pořadu Černé ovce.
Především v pořadu z dnešního dne 31.1. podvečer proběhlo srovnání sběrných dvorů v ČR a v Německu, ukázalo se, že naše legislativa, která byla loni novelizována je stále zaostávající, neboť skutečně umožňuje ve sběrném likvidovat odpad  jen místním obyvatelům. Sběrný dvůr totiž provozuje město ve své režii bez příspěvku státu a příjem odpadu od cizích občanů by mu zhoršoval ekonomiku. Jedinou možností by byla likvidace odpadu cizím občanům za úplatu, pokud o takovou službu byl ale zájem. Stálo by za to udělat nějaký ceník, který by se dal využít i pro odkládání odpadu podnikatelskými subjekty.  Na některých druzích tříděného dopadu se totiž vydělává, zde by tedy cena neměla být stanovena vysoko, nebo by mohla být i nulová. To jsou ovšem bolesti sběrných dvorů v Česku obecně, nejde jen o naše město.
V České Třebové  je třeba k využívání sběrného dvora přidat další faktor a to je jeho nepříliš vhodná poloha mimo město. Vyvrátit toto moje tvrzení by se dalo jen doložením počtu vydaných čipů rodinám ve městě a připojených obcích. Znám více občanů, kteří dosud ve sběrném dvoře nebyli a ani se tam nechystají.
Kladem našeho nového sběrného dvora je však detailnější třídění odkládaných odpadů, které vede k vyšším vytěžení tříděného odpadu a snazší manipulace s kontejnery. Dosud se však nezpracovává bioodpad štěpkováním tak, aby se dal sušit a prodávat jako biopalivo, biomasa např. pro spalování v sousední kotelně. Neznám přesné podmínky poskytnutí dotace na stavbu sběrného dvora, ale je třeba zlepšit jeho ekonomiku ještě dřív, než uplyne doba "povinných pěti let beze změny" po poskytnutí dotace. Jde mi o možnost odkládat odpad za úhradu od podnikatelů a firem nebo tento odpad od podnikatelů a z firem přímo odvážet. To přece nijak funkci sběrného dvora pro občany neznehodnocuje, naopak povede k racionálnějšímu využití instalovaného zařízení.
připadá mi také zbytečné dvojí vážení vozidla při  příjezdu a odjezdu, nemá-li žádnou vazbu na úhradu za odkládání odpadu. Tím by se dal uspořit i obsluhující personál, nebo jej lépe využít na zpracovávání  (dotřídění) odloženého odpadu, např. demontáže některých odložených strojů, jejich částí. (mm)
 
Obnovení provozu na zrušených tratách na Kralicku 
klíčové rozhodnutí: Vlaky už v sobotu začnou v pěti párech jezdit na trati Hanušovice – Dolní Lipka, a to o sobotách, nedělích a svátcích, a současně budou tři páry vlaků z Lichkova zajíždět ve stejné dny až do zastávky Mlýnický Dvůr, která sousedí s lyžařským areálem na Bukové hoře a leží na další zrušené trase Moravský Karlov – Štíty.