Tříkrálová sbírka 2013


tisková zpráva Oblastní charity Ústí nad Orlicí ze dne 21.1.2012

 

Tříkrálová sbírka,  organizovaná Oblastní charitou Ústí nad Orlicí, se setkala opět s úspěchem. V  orlickoústeckém regionu se  vykoledovalo celkem 1.943.681,- Kč do 458 pokladniček. Sbírka může být v takovém rozsahu uskutečněna jen díky spolupráci řady subjektů a dobrovolníků.  Charita je za tuto pomoc velmi vděčná a děkuje všem, kdo do sbírky přispěli.

 

Tříkrálová sbírka si za 13 let své existence získala důvěru občanů. Pro Charitu je důležitým příjmem, ze kterého může podporovat některé své služby.  Tato akce je založena na spolupráci Charity, měst a obcí, farností i spolků, např. skautů, a zejména asistentů v jednotlivých místech.  Se sbírkou v regionu nezištně pomáhá cca 1600 dobrovolníků.

Upřímně děkujeme všem, kdo se podíleli na průběhu Tříkrálové sbírky 2013. Děkujeme každému, kdo přispěl do sbírky, a podpořil tak Charitu, která prostřednictvím svých služeb pomáhá potřebným.

 Tříkrálová sbírka ale není jen samotným vybíráním peněz. Zejména starší lidé se už dlouho těší na „královské“ přání štěstí, zdraví a pokoje do nového roku: „Každý rok na ně čekám, už si to bez nich nedovedu představit. Jezdím sem na chalupu z Prahy, tam jsem to nezažila,“ říká paní z malé vesničky a její sousedka dodává: „Taky na ně pokaždé čekám. Oceňuji, že děti stále chodí, udržují tradici svátku Tří králů i soudržnost obce.“

 

65 % z výtěžku Tříkrálové sbírky je určeno přímo Charitám, které sbírku v daném regionu organizují. Oblastní charita Ústí nad Orlicí tento obnos v r. 2013 použije k těmto záměrům:

- provozní náklady Občanské poradny v Ústí nad Orlicí a čtyř jejích kontaktních míst v okrese

- provozní náklady sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi „Šance pro rodinu“

- úprava suterénních prostor pro Charitní ošetřovatelskou službu v Ústí n.O.

- provozní náklady Rodinného centra Kopretina Sloupnice

- stavební úpravy Centra pod střechou v Letohradě

- materiálové dovybavení Centra sociálních služeb v Lanškrouně

- fond na rozvoj a rozšíření stávajících projektů

- přímá pomoc

 

Více informací o Tříkrálové sbírce naleznete na:

www.uo.charita.cz

www.trikralovasbirka.cz

 

 

Iva Marková

Oblastní charita Ústí nad Orlicí

Tel. 465 620 249

 

Přehled vybraných příspěvků v jednotlivých obcích vikariátu (okresu) v posledních 5 letech ZDE