Českotřebovský deník 5/2013 (7/1)                                         

POZNÁVEJTE S NÁMI!...

aneb Itálie 100x jinak               


pořádá LINGVIA Group, o. s.

výstava fotografií

a studijních materiálů

 

Vernisáž

v pátek 11. ledna 2013

v 16.30 hodin       

 

Otevřeno do pondělí 21. ledna denně

od 9.00 do 12.00 a od 14.00 do 17.00 hodin

 
Na plakátech KC je uveden začátek v 17 hod., ale to je chyba - domluveno jsme bylo vše na 16:30, proto, prosím, tuto informaci šiřte dále...  Prosím, máte-li možnost, obešlete ještě své kamarády, známe, spolupracovníky... a na vernisáž je pozvěte... Organizátoři tentokrát nevyužili veřejných plakátnic, ale zvolili jsme menší letáčky umístěné do obchodů, restaurací a dalších zařízení, a dále formy internetových pozvání.
 
Rozšíření Blueinfo v České Třebové                                

Systém Blueinfo slouží k bezplatnému a nepřetržitému rozesílání multimediálních zpráv do mobilních telefonů návštěvníků a občanů města.
Město Česká Třebová připravilo ve spolupráci se společností DEEP VISION s.r.o. zásadní rozšíření služby Blueinfo o technologii WiFi. Již od roku 2008 slouží ve městě rozšířené informační vitríny, které prostřednictvím technologie Bluetooth rozesílají souhrnnou mobilní aplikaci popisující město v několika jazykových mutacích a zároveň posílají grafické mobilní pozvánky na aktuální kulturní nebo
sportovní události. Díky zrychlenému vývoji v oblasti mobilních telefonů a tím i rozšíření funkcí, které mohou nabídnout, se město Česká Třebová rozhodlo o rozšíření možností předávání informací do mobilních telefonů také prostřednictvím technologie WiFi. Takové řešení nyní nově umožňuje v okolí vitrín na Starém náměstí a na dopravním terminálu bezplatné připojení k otevřené WiFi síti s názvem Ceska Trebova. Po připojení je uživatel  přesměrován na úvodní rozcestník města, kde získá veškeré potřebné informace včetně mapy a kontaktů. Mobilní internetová prezentace města je přístupná odkudkoliv, nezávisle na vitrínách, na adrese: http://www.virtualnikiosek.cz/ceska-trebova. Její další šíření bude zajištěno také prostřednictvím QR kódu na tiskových materiálech.
Postup připojení
1. Vyhledání WiFi sítě s názvem Ceska Trebova
2. Připojení k síti
3. Otevření webového prohlížeče a stisknutí tlačítka VSTUPTE
„Touto službou se snažíme reagovat na nové možnosti mobilních telefonů a nabízíme alternativu k tištěným materiálům. Návštěvník má možnost si vybrat, která cesta pro příjem  informací o městě je pro něj ta pravá." Na závěr připomeňme, že je služba Blueinfo pro návštěvníky a občany města nabízena zcela  bezplatně a nepřetržitě, čímž dochází k efektivnímu předávání informací o městě, bez nutnosti dalších výdajů na tištěné propagační materiály.

 

Pardubický kraj vyhlašuje 15. ročník krajského kola soutěže Zlatý erb 

Je to soutěž o nejlepší webové stránky měst a obcí. Soutěž, kterou organizuje Sdružení Zlatý erb, podporuje rozvoj informačních služeb.
„V dnešní době jsou webové stránky měst a obcí většinou prvním zdrojem informací a na jejich  vizuální podobě, srozumitelnosti  a zajímavosti hodně záleží. A zejména na řadě menších míst už dobře vědí, že mohou být  také důležitým  tvůrcem pospolitosti obce.   To samozřejmě ale předpokládá určitou technickou a systémovou úroveň při jejich tvorbě,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který krajské kolo v Pardubickém kraji zaštítil.
Obce a města se do soutěže budou moci přihlašovat od 3. ledna 2013 prostřednictvím stránek http://zlatyerb.obce.cz, uzávěrka je ve čtvrtek 31. ledna 2013 v 16 hodin. Krajská kola začínají 4. února 2013 a uzávěrka příjmu hlasů pro krajské ceny veřejnosti je v pondělí 25. února 2013 v 16 hodin.  Hlasy veřejnosti do celostátního kola pak můžete posílat od 4.  do 28. března 2013 do 16 hodin. To vyvrcholí slavnostním předáním cen na konferenci Internet ve státní správě a samosprávě 8. dubna 2013 v Hradci Králové.
Soutěž získala v letošním roce nového partnera, a to sdružení CZ.NIC, správce české národní domény, který zaštítí dvě nová kritéria soutěže. Menšími úpravami také projdou hodnotící metodiky, podle kterých pracují jak krajské, tak i celostátní porota. „Na nejvyšších příčkách začíná být příliš těsno, potřebujeme proto ty nejlepší od sebe lépe rozlišit. Je také důležité zohlednit technologické trendy,“ uvedl předseda celostátní poroty Tomáš Holenda.
Udělovat se bude také cena veřejnosti, o které rozhodnou uživatelé webových stránek.
Další část hokejové krajské ligy zahájila Lokomotiva debaklem  v Lanškrouně 

Lanškroun – Česká Třebová 10:2 (5:0, 2:1, 3:1)

Branky: 8. Kilčický (Pražák), 8. Kocián (Šula), 9. Mík (Kilčický), 13. Šula, (Fischer), 20. Kocián (Fischer, Šula), 30. Pilavka (Ondráček), 32. Janků, 37. Šula, 40. Kocián (Šula), 44. Kocián (Fischer) – 27. Brukner (Šedivý), 52. Teplý.
Rozhodčí: Prchal – Buček, Huryta. Vyloučení: 4:4 (navíc Šedivý na 10 minut). Využití: 3:0. Diváků: 212. Nejlepší hráči: Kocián a Šula.
Lanškroun: Nimmerrichter (41. Šolc) – Pachl, Janků, Novák, Ondráček, Boruch, Pražák – Fischer, Šula, Kocián – Pilavka, Budina, Nastoupil – Poles, Kilčický, Mík.
Česká Třebová: Paleček - Čejka, Poskočil, Novotný, Váně, Řehák, Chadima– Hladík, Kvasnička, Šedivý - Černý, Uhlíř, Brukner – Kopečný, Teplý, Doha – Vích.
První gólovou šanci zápasu měl v 5. minutě českotřebovský Doha, jehož pohotovou střelu lapil gólman Nimmerrichter. Lanškrounský brankostroj odstartoval při první přesilové hře. Čejka vydržel na trestné lavici pouze 37 vteřin, v čase 7:11 se o první gól postaral kapitán Kilčický – 1:0. Podruhé se domácí radovali v čase 7:33. Po chybě Chadimy unikl podél mantinelu Šula, předložil puk Kociánovi a ten zahájil své nedělní střelecké představení – 2:0. Aby toho nebylo málo, v čase 8:59 propálil brankáře Palečka z pravé strany Mík – 3:0. Sečteno, podtrženo: ke vstřelení tří úvodních branek potřeboval Lanškroun pouhých 108 vteřin. Když ve 13. minutě našel Fischer krásnou kolmou přihrávkou rozjetého Šulu – 4:0, byli hosté zralí na ručník.
V závěru první třetiny se Česká Třebová dostala do několika slibných příležitostí, jenže jak vyloženou šanci Kopečného, tak i tvrdou střelu Čejky zneškodnil výborný Nimmerrichter. Vzápětí uhodilo na druhé straně, třináct vteřin před první sirénou se krátce po vhazování podruhé prosadil Kocián – 5:0.
Na začátku druhé třetiny promarnil hostující tým dvě přesilové hry, při nichž prakticky neohrozil lanškrounskou branku. Lokomotiva se prosadila až ve chvíli, kdy se hrálo na obou stranách v pěti, autorem její první branky byl Brukner – 5:1. O chvíli později byl podruhé za sebou vyloučen domácí rychlík Pilavka, který na trestné lavici nabral síly a krátce po svém návratu na led přidal další gól – 6:1. Hosté si v této fázi zápasu vytvořili pouze jednu gólovou šanci, kterou nedokázal proměnit Hladík, jinak se hrálo podle lanškrounských hokejových not. Domácí výborně bruslili a svoji herní a střeleckou převahu vyjádřili dalšími trefami. Ve 32. minutě mířil od modré přesně obránce Janků – 7:1. Ve 37. minutě seděl na trestné lavici vyloučený Řehák, mezi dvěma českotřebovskými obránci projel jako nůž máslem Šula a bylo opět zle – 8:1. Necelou minutu před koncem druhé třetiny završil svůj hattrick Kocián – 9:1. Do závěrečné třetiny nastoupil v domácí brance náhradník Šolc. Ve 44. minutě se i on radoval z jubilejní desáté branky, kterou vstřelil skvělý Kocián - 10:1. O poslední změnu skóre se postaral českotřebovský útočník Teplý, lépe řečeno brankář Šolc, který lehce nahozený puk překvapivě pustil do své branky…                                        (více na www.hokej-ceskatrebova.cz)