Rok 2012 v kostce                                                                     
Ohlížíme se uplynulým rokem a hledáme co jsme v České Třebové dosáhli, získali nebo ztratili                                          
Investice roku 2012
Po 40 letech od zrušení expozic Městského muzea byla 29.9. slavnostně otevřena nová expozice v rekonstruovaném muzeu v Klácelově ulici  jako akce podpořená  Regionálním operačním programem EU (oblast infrastruktura pro cestovní ruch).  Po mnoha desetiletích byla zastavěna smutná proluka v Klácelově ulici. Stavbu realizovala První litomyšlská stavební.
Rekonstrukce čistírny odpadních vod na Lhotce a dostavba kanalizace v dosud neřešených lokalitách města.  Investičně náročná akce byla dokončena v závěru roku. Byla podpořena dosud největší dotací  z evropských fondů ve městě. Slavnostní otevření se nekonalo, do konce roku 2013 pak bude probíhat zkušební provoz.  Stavbu realizovalo sdružení firem OHL - ŽS a Hochtief CZ. Dosažená konečná cena činila 339 mil. Kč., konečné vyúčtování bude teprve provedeno.
Kontejnerové překladiště Metrans, a.s. Stavba byla dokončena koncem roku 2012 a byl zahájen zkušební provoz.
Byl otevřen nový obchodní dům Styl s asijským zbožím v areálu prodejny Lidl. (dokončený stavebně v r. 2011).
Zastřešení spojovacího krčku (pergoly) spojující starou a novou budovu Domova pro seniory se podařilo zajistit díky milionové státní dotaci zjištěné ovšem "na poslední chvíli" v závěru roku. Investici se podařilo realizovat přes problémy se subdodavatelem akce včas.
 
Další významná stavební činnost
Zbourání bývalé kotelny v sousedství přádelny v areálu Primony.  Budova pošty 02 na náměstí Jana Pernera dostala novou fasádu včetně tzv. garáží.  Proběhly úpravy 3. a 4. nástupiště osobního nádraží.  Dolní část Tylovy ulice (od ulice moravské) byla vydlážděna, pokračovala dostavba sokolského areálu na Lhotce (díky dotaci města), pokračuje investiční činnost v CZ LOKO, a.s., přestavba provozovny Dřevotvaru na provozy společnosti Pirelm dokončení minipivovaru Faltus.

Akce roku 2011 51. Jabkancová pouť opět velmi dobrá (s celodenním programem  Chalupě u Kateřiny, v rotundě, s celodenním trhem a vystoupením kapely Řetůvanka), Česká Třebová se opět prezentovala samostatně na veletrhu Holiday world, svou železniční minulost a současnost prezentovala v září na tradičním "Dnu železnice", který se v celé ČR  koná jinak jen ve velkých městech.

Podnikatelský počin roku: otevření minipivovaru Faltus v Moravské ulici 11.5., Ve Třebové se po 40 letech opět vaří pivo.

Osobnosti roku 2011:
JUDr. Martin Netolický - byl  již  podruhé zvolen zastupitelem  Pardubického kraje a především krajským hejtmanem.  Třebovák se objevil v této nejvyšší funkci Pardubického kraje poprvé, je to navíc nejmladší krajský hejtman v historii.
Jaroslav Zedník - zvolen potřetí zastupitelem Pardubického kraje, tentokrát za TOP 09 s podporou starostů
Mgr. Josef Menšík  - po úspěšném výběrovém řízení byl jmenován 1.7. 2012 ředitelem českotřebovského gymnázia
PhDr. Jiří Špička - byl jmenován náměstkem gen ředitele SŽDC pro řízení provozu

Sportovci roku 2011 Monika Simonová (cyklistika), Michal Horáček(atletika), Ing. Aleš Stránský (atletika), Jan Friš (atletika), Denis Špička - dráhová cyklistika, účastník LOH v Londýně (keirin) 

Ceny města v roce 2012
Cena Kohout 2011 Oldřich Stránský za přínos pro českotřebovský sport: 
Cena města Kohout 2011:  Monika Simonová za přínos pro českotřebovský sport:
Cena města Kohout 2011:  Ing Jaromír Šlemr práci v oblasti kultury
Cena města Kohout 2011:  o.s. Triarius  za práci v oblasti kultury
Cena města Kohout 2011: Mateřské centrum ROSA za práci v oblasti kultury
Cena starosty města:  Jiří Musílek  k významnému jubileu 70 let za práci pro město

Výročí roku 2012:  100 let SDH Parník

Zajímavosti roku 2012:
Změna ve složení rady města: Martin Netolický po zvolení do funkce krajského radního odstoupil a na jeho místo v radě města byl zvolen Mgr. Jan Kovář (ČSSD)
Město Česká Třebová se v anketě město pro byznys umístilo na 9. místě v Pardubickém kraji  (z 15 měst)
Otevření další nové třídy na mateřské škole U Stadionu při podstatném nárůstu počtu děti "školkovského věku"  ve městě.
Přemístění MC ROSA do nových prostor v ZŠ Ústecká ( prostory vznikly úpravou prostor zrušené školní kuchyně a jídelny ve staré budově školy.
Finále celostátní soutěže "Cesty městy" se konalo v září v České Třebové.  V KC byla výstava, program pro školy (Workshop jak se tvoří veřejný prostor),  dopravní konference, na náměstí pak další doprovodný program. Přijeli dopravní odborníci z celé ČR.
Na dopravním terminálu byly instalovány troje hodiny, podle mnohých hodnocení nepříliš vydařené, nečitelné hlavně večer.
V restauraci Pod skalkou se 21. září konal první "sraz pavlačových dětí",  bydlících dříve v tzv. červeňáku. Celkem přišlo 38 účastníků od 45 do 72 let. někteří se 40 let neviděli. Sraz se má pravidelně opakovat.
Novinkou ve městě byly bleší trhy. Ten největší  byl dvoudenní a konal se 19. a 20. 10. "U malířů" na Splavě.
Sraz velorexů. V souvislosti s otevřením nové expozice městského muzea se v závěru září konal na českotřebovském letišti U Dvora sraz majitelů vozítek velorex. V muzeu byla otevřena nová speciální expozice o vzniku a vývoji tohoto vozítka, které vzniklo v díle u Stránských na Parníku.
Drážní hasiči SŽDC byli opět zařazeni do poplachového systému regionu a díky působení  krajského radního Martina Netolického a starosty města Jaroslava Zedníka opět vyjíždějí k požárům v prvním sledu jako jediný profesionální útvar ve městě, zvyšují požární bezpečnost města. V I. sledu vyjíždí také jednotka SDH Česká Třebová a dosahuje velmi dobrých časů nasazení.
Spolupráce ZO ČSOP Podorlicko s italským AMB Gruppo Ercolle Cantú Agrate Brianza. Šestiletá spolupráce ochránců přírody byla letos posílena výměnným pobytem.
Na trať Česká Třebová - Lanškroun vyjela nová souprava Regio Shuttle RS1 od firmy Stadler. Slavnostní uvedení do provozu se konalo těsně před krajskými volbami. Nový vůz ale dlouho nejezdil, ještě před závěrem roku byl při posunu poškozen podvozek, na opravu museli přijet odborníci ze Švýcarska, oprava bude provedena u výrobce.
Městská knihovna pokračuje ve vynikajícím hodnocení v soutěži Biblioweb, kde i v r. 2012 získala další vavříny.
MŠ U koupaliště získala již 5. pohár ve finále  krajské olympiády mateřských škol v Pardubicích
Město se dlouhodobým vyjednáváním s ČD snažilo zajistit odkoupení bývalého hotelového domu ČD, tedy Nocležen ČD a tím zabránit tomu, aby dům odkoupila nějaká soukromá firma, která  se o dům v centru nemusela dobře starat. Dům odkoupila TEZA, která jej opraví a rozprodá zájemcům o bydlení.
Lov v dírkách na zamrzlém  a dobře zarybněném pivovarském rybníku  (zajistila agilní MO ČRS)
Nová naučná stezka Javorka - Borek - Semanín  vedoucí mimo silnici vznikla díky iniciativě ZŠ praktické v rámci projektu "cesty do neznáma), byla otevřena v červnu.
Veronika Buriánková se stala mistryní republiky v nehtové modeláži (9.3. v Praze)
Mrzutost roku:
Marný boj (na různých úrovních) za větší počet zastávek vlaků vyšší kvality nepodařilo se u nás ani zastavit žluté vlaky Regiojet soukromého dopravce, ani nové spoje Leo express

Jubilanti roku:  Ing. Jaromír Barták (100), Jiří Musílek (70), Jiří Jireš (70), Jaroslav Demel (70), Václav Dostál (70) MgA. Bohuslav Mimra(65), Jaroslav Zedník (50)  Ing. Jiří Vencl Ph.D. (50) PhDr. Jiří Špička (50)

Iniciativa roku 2011  
Televizní natáčení  nového seriálu České televize "Cirkus Bukovsky" se odehrávalo  závěrem listopadu v České Třebové. Točilo se po dvě noci v areálu depa kolejových vozidel, na nákladním nádraží a v jeho okolí za pomoci Třebováků (technická pomoc i kompars)
Noc kostelů Českotřebovské církve se v v r. 2012 přihlásily k této zajímavé mezinárodní iniciativě "Noc kostelů" s bohatým a zajímavým programem
Vzniklo nové občanské sdružení Lingvia Group, které hned do začátku získalo podporu více než dvacítky členů, kteří mají zájem o italskou kulturu, italský jazyk italskou kuchyni,

Návštěvy roku:  Ing. Jiří Drábek, ministr soc. věcí, později odvolaný (v souvislosti s návštěvou okresu), Významné návštěvy se uskutečnily také v souvislosti s otevřením nové budovy Městského muzea (např. europoslanec Oldřich Vlasák)

Zklamání roku:
Přechod na digitální terestické televizní vysílání znamenal pro řadu lidí využívajících dosud vlastní střešní antény rozčarování nad nedostatečnou kvalitou digitálního signálu, digitální převaděč pro kanály České televize byl přislíben, ale nebyl vybudován, většina lidí musela přejít na jiný (finančně náročnější) způsob příjmu signálu.
Dvojí hromadný úhyn ryb na Třebovce. Poprvé na Lhotce v červnu při  několikahodinovém odstavení ČOV (přepínání ze starého na nový systém), podruhé po větším přívalovém dešti 22.8.v úseku Benátky - Parník, aniž byl zjištěn původce apokalypsy. V obou případech nebyl viník potrestán.

Ztráty roku 2011    Květoslav Kubišta (77), Ing. Jiří Doleček (68), Josef Kerhart (79), Petr Kaplan (64), Antonie Alešíková (89), Tusnelda Burešová (87), Jana Kostřicová (79), Bohumil Kvasnička (68), Pavel Hřebíček (67), Ing. Miroslav Klimpl (80). František Jandera (92), Miloslav Kašpar (88), Ing. Miloš Blažek (63), MUDr. Viola Fialová (89), Irena Freimannová, dcera Viléma Brázdy.

Kulturní počin roku:
Digitalizované kino Svět v Kulturním centru umožnilo širokou nabídku pořadu, navíc novinku - přímé přenosy nebo záznamy významných světových představení z celého světa. Zajímavostí byl přímý přenos představní České nebe Divadla Járy Cimrmana. Nabídka zlepšila návštěvnost kina proti roku 2011 (jako celku) v podstatě byla zachráněna existence kina v České Třebové. 
Koncertního předplatné KPH v 51. sezóně  mělo velmi nabitý program a dobrou návštěvnost. 
Hudební festival Antonína Bennewitze - XIV. ročník.  Do České Třebové přijel na zahájení zazpívat sbor donských kozáků, závěrečný koncert: Verdiho requiem v kostele sv. Jakuba,  vystoupení Komorního orchestru Jaroslava Kociana i pěvecký koncert v Přívratu.
Koncerty Řetůvanky  v Č. Třebové v Javorce, v Kulturním centru, v Domově pro seniory, při oslavách Dne veteránů,  na Jabkancové pouti...
Koncertní činnost sboru Bendl  koncert pěveckého sboru Bendl Č. Třebová  pravidelně začíná již Tříkrálovým koncertem v lednu a končí  na Štědrý večer  při půlnoční mši.  Bendl  vystupuje často i jinde v našem regionu  společně se sbory z Litomyšle, V. Mýta a Brandýsa nad Orlicí.  V září  Bendl přivítal zvlášť milou návštěvu - italský pěvecký sbor Il Rifugio z města Seregno, se kterým zahájil spolupráci již v roce 1969.  Il Rifugio uspořádal s Bendlem dva společné koncerty ve Třebové a v Přivratu. 
Vznik studentského pěveckého sboru českotřebovského gymnázia vedeného Mgr. Kamilou Pavlíkovou. Veřejná premiéra sboru se konala na adventních koncertech v Dlouhé Třebové a na Lhotce.
Akce Městského muzea potvrzují význam  investice věnované do rekonstrukce a dostavby.   S velkou pečlivostí byla připravena dlouhodobá expozice "Dopravní křižovatky", krátkodobé výstavy, přednášková činnost, ale i  jarní akce "Muzejní noc v Kozlově"....
Přestěhování mechanického "chodícího" Unzeitigova betlému z depozitáře v Borku do výstavní síně  Kulturního centra a instalace  trojrozměrného "Hubálkova" modelu Starého Trávníku v adventním čase.
1. Otevřená taneční soutěž  jednotlivců a skupin  4.11. v Národním domě (pořadatel Taneční škola)
Nadační plesy: Podnikatelský  trojice podnikatelských firem DS Intex -  Gregar elektro  - Rydo Novák,  krajský Lidový ples, oba v Národním domě,  a Ples sdružení Za jeden provaz  na Horách.
10. mezinárodní festival outdoorových filmů se konal  v závěru listopadu v České Třebové jako v jednom z 35 měst ČR. V rámci kraje pak byly projekce festivalu ještě v Litomyšli.
Křest nových CD uskutečnili 30. března Medvědi a 10. listopadu také Poutníci, vždy v Národním domě. Obě skupiny naričily tako nové videoklipy (autor Karel Kubišta)
 
Školský počin roku:
Majáles a další aktivity českotřebovského gymnázia nejen pro studenty.
Koncertní cyklus ZUŠ pro veřejnost během celého roku potvrdil vysokou úroveň školy  ZUŠ celoročně obohacuje také další kulturní a společenské akce ve městě.
Podzimní doteky - regionální festival tance - pořádala Taneční škola Česká Třebová

Kniha roku:  " Z minulosti Bezděkova a okolí I." (Martin Šebela), Kronika  (Blanka Kostřicová)

Divadlo roku  
Mam´zelle Nitouche - opereta k 70. Jiřího Jireše měla premiéru na jaře (bez nemocného režiséra), a na pdozim o to úspěšnější reprízy, na kterých Jiří Jireš  začátkem listopadu oslavil své kulaté jubileum..
O liščí moudrosti - dětské divadlo souboru Knoflíček DDM Kamarád Česká Třebová
Tyjátr na trati - pokračoval cyklus klubových divadelních  večerů v Modrém trpaslíku.  Zřizovatel klubu Modrý trpaslík - skupina Triárius se trvale věnuje divadlu nejen jako hostitel a organizátor, ale také tvoří vlastní inscenace, má úspěchy na  divadelnách přehlídkách ( 7 Thálií)
 
Výstava roku: Dopravní křižovatky - trvalá expozice městského muzea, expozice z nejstarších dějin města připravená k otevřená muzea umožnila shlédnout unikátní originály dokumentů.
20. ročník výstavy výrobků a činnosti žáků  školy na sále VOŠ a SOŠT na Skalce v závěru měsíce listopadu.
IX. výstava skupiny Maxmilián v Kulturním centru (říjen)
Motivy z cest - výstava fotografií českotřebovského rodáka Josefa Zavřela v v Kulturním centru (duben)
Vlaky, vláčky, koleje - výstava v Kulturním centru
 
Sportovní počin roku:
Otevření Bikeparku v areálu Peklák.  Původní termín zahájení na začátku prázdnin se nepodařilo dodržet, bylo teřba řešit formulaci smlouvy s majitelem pozemků v okolí sjezdovky (České lesy, a.s.)
Pekelný kilometr - seriál běhů do vrchu  v areálu Peklák absolvoval již úspěšný 5. ročník. Vyvrcholil v závěru srpna nočním závodem s koncertem rockových skupin.
Velká cena České Třebové v judu - 1. ročník se konal 43.2. za velké účasti mladých sportovců z celé ČR 
Obnovené zimní táboření na Kozlovském kopci, v lednu se konal opět u České Třebové díky iniciativě Františka Umy.
Jízda na čemkoliv ve skiareálu Peklák zajistila pro Českou Třebou zábavu i publicitu (TV NOVA)
Putování za Třebovským kohoutem - 36. ročník byl opět dvoudenní, Akce se zúčastnilo více než 1000 turistů a cyklistů.
4. ročník Cyklomaratonu na účasti předních bikerů a opět velké účasti bikerů z celého Česka za účasti pozdějšího olympijského vítěze Jaroslava Kulhavého. Spolupracuje českotřebovská skupina "Chmelové šišky" pod vedením Milana Čechala.
Deset dní florbalu v České Třebové  - tradiční květnová akce na zimním stadionu na Skalce
13. Týden sportu, který vyvrcholil úspěšnými závody  "O železného kohouta" a českotřebovským aquatlonem
Sokol Česká Třebová vyslal na XV. Všesokolský slet nejpočetnější delegaci cvičenců z celého Pardubického kraje.
 
Jaké vyšší soutěže vyššího než krajského formátu hrají českotřebovská sportovní družstva:
Volejbal II. liga ženy, I. liga junioři, kuželky II. liga mužů, I. liga žen,  hokejbal  I.národní liga, šachy - II. liga, další ligové soutěže ve florbalu hrají družstva Orlicka - Třebovska
 
Firma roku
KORADO, a.s.,  udržuje náročný program, kvalitu výrobků i sponzorskou podporu projektů v rámci města
CZ LOKO - rychle rostoucí firma se zaručeným odbytem v zahraničí, rychle zvyšuje produktivitu i kvalitu práce, jedna z nejlépe ceněných firem v regionu a ve svém odvětví činnosti. V závěru roku 2012 získala další Cenu čestného nákupu a Výroční cenu ARCI.
SOLEA CZ (Rybník). Družstvo bylo oceněno za přístup k zaměstnávání zdravotně postižených zaměstnanců, získalo ochrannou známku "Práce postižených".
Milan Mikolecký
(Přehled jistě nemůže zachytit v krátkosti všechno, uvedeny jsou především události,  uvedené v Čt. zpravodaji. Máte-li doplňky, napište).