Místní sdružení ODS každoročně vyhodnocuje, jak se mu daří plnit své předvolební sliby. A jak si tedy stojí v polovině volebního období? 

"Volební program si vyhodnocujeme každoročně. Je pro nás samozřejmě zcela závazný. Přestože se nám nepodařilo prosadit všechny jeho body do koaliční smlouvy, snažíme se je prosadit postupně. Co jsme totiž lidem slíbili, chceme i splnit. A také si už dnes můžeme více než poloviny slíbeného odškrtnout jako splněné,“ říká předseda českotřebovské ODS Josef Kopecký.

ODS v České Třebové šla do voleb s obšírným volebním programem, děleným podle kapitol, ale také s jednoduchým Modrým desaterem, do kterého vybrala ty nejzásadnější body programu. V Modrém desateru se tak objevila péče o komunikace, českotřebovské gymnázium, odpadové hospodářství, městská sídliště, mateřské školy, rodičovské centrum, kanalizace, sport, městská knihovna nebo chod Městského úřadu.

„Podívám-li se na naše Modré desatero, jsem celkem spokojený. Podařilo se nám navýšit kapacitu našich městských mateřinek, vznikl stabilní prostor pro Rodičovské centrum Rosa, který jsme dlouhodobě podporovali. Za poslední dva roky se výrazně zlepšily komunikace zvláště v okrajových částech města. Z našeho popudu a díky naší aktivitě jsme společně s Vodárenskou společností Česká Třebová nejenom, jak jsme původně slibovali, pomohli zafinancovat nové kanalizační přípojky, podařilo se je totiž zafinancovat zcela! Desatero je z poloviny splněno,“ pochvaluje si Kopecký.

Ne všechno se ovšem ODS do konce volebního období prosadit podaří. V Modrém desateru měla ODS napsáno mimo jiné také to, že chce garantovat zachování ceny za svoz komunálního odpadu. Ta se ovšem od 1. 1. 2013 v České Třebové zvedla o 108 korun na obyvatele. Je ovšem pravdou, že ODS a především její zástupce v Radě města Josef Kopecký o tento poplatek svedli lítý boj, ve kterém byla ODS prosazující zachování výše poplatku přehlasována.

„To, že jsme nebyli schopni tento bod prosadit, nás mrzí. Jsme zcela přesvědčeni, že zvednutí poplatku nutné nebylo. Nenašli jsme ovšem pro tento názor větší podporu. A proto je už dnes jasné, že všechny body Desatera prosadit určitě nezvládneme. Přesto se o to ale budeme i nadále pokoušet,“ říká k věci Kopecký.

I při pohledu do úplného znění volebního programu může být ODS v České Třebové spokojená, protože se jí ho naplňovat na první pohled daří. I zde ovšem ještě nesplněné sliby jsou. Pravda ale je, že volební období je teprve v polovině, na závěrečné bilancování máme tedy ještě dva roky čas.

                                                                                                                                                                Josef Kopecký