30 LET S KOMORNÍM ORCHESTREM
JAROSLAVA KOCIANA

Bylo krásné slunečné, lednové ráno r. 1983. Vydal jsem se tak jako každý všední den do zkoušky dnešní Komorní filharmonie Pardubice, kde jsem zastával 14 let místo vedoucího skupiny II. houslí. V přestávce zkoušky za mnou přišel ředitel orchestru dr. Václav Drábek, který mě tlumočil dotaz tehdejšího ředitele Závodního klubu Ústí n.O., Pavla Sedláčka, zda není ve VčSKO nějaký hudebník, schopný zastoupit vážně nemocného dirigenta KOJK, p. Antonína Šimečka (někdejšího ředitele českotřebovské Hudební školy) a nastudovat s orchestrem slavnostní koncert ke 100. výročí narození Jaroslava Kociana. Tento koncert byl shodou okolností též stým koncertem v existenci orchestru.
Přijal jsem tuto nabídku a 3.února 1983 jsem se vydal pln očekávání do Ústí nad Orlicí, na první zkoušku s KOJK. První desítky minut se samozřejmě odvíjely v duchu vzájemného zkoumání i vyhodnocování odborných i lidských kvalit. Po přestávce, kdy jsem si s hráči příjemně popovídal, se atmosféra začala uvolňovat a já jsem odjížděl z této první důležité zkoušky velmi šťasten. Pan dirigent Šimeček se naštěstí v průběhu příprav natolik zotavil, že jsme mohli 19.dubna 1983 oddirigovat slavnostní koncert společně, každý polovinu programu. Takto jsme se ještě nějaký čas s panem Šimečkem doplňovali na dalších koncertech, až do r. 1987, kdy jsem byl již dále nucen kvůli jeho zdravotnímu stavu, připravovat koncerty sám.
Moje přestěhování do Prahy v r. 1984, kdy jsem přijal postupně místa houslisty v Pražském komorním orchestru bez dirigenta, dále v Symfonickém orchestru Čsl. rozhlasu a nakonec v Sukově komorním orchestru, mě postavilo před nesnadné rozhodnutí. Zanechat spolupráce vzhledem k velké vzdálenosti Ústí n.Orlicí od Prahy, nebo vytrvat a každý týden dojíždět autem na večerní zkoušky a po třech hodinách zpět do Prahy, s návratem kolem půlnoci. Nakonec jsem se rozhodl pro druhou variantu a neopustit tak vynikající společenství, jakým KOJK byl a je dodnes. Nikdy jsem toho nelitoval. Jsem velmi rád, že jsem se takto rozhodl.
Moje působení v Praze mi umožnilo kontaktovat ke spolupráci s KOJK řadu vynikajících hudebníků. Přínosem bylo i zprostředkování několika vystoupení KOJK v Praze. V tomto období se nám podařilo nastudovat řadu náročných, ale zajímavých hudebních projektů, díky kterým se orchestru otevřely zcela nové obzory. Zařazení např. Vivaldiho Čtvero ročních dob obohatilo významně programovou nabídku v Č.Třebové a Ústí n.O., ale i v řadě okolních měst v celém regionu.
Po sedmiletém působení v Praze jsem nakonec přijal v r. 1991 místo ředitele ZUŠ v Č.Třebové a tím mi odpadlo i náročné dojíždění. V r. 1993 bylo odsouhlaseno na schůzi KOJK přemístění sídla orchestru do Č.Třebové a KOJK byl zaregistrován jako “Spolek”. Pravidelné zkoušky probíhají v prostorách ZUŠ a Město Č.Třebová orchestru přispívá na provoz prostřednictvím Kulturní komise.
Moje poslední dvacetileté období s KOJK v Č.Třebové přineslo velmi mnoho pozitivního. Byla navázána spolupráce s pěveckým sborem Bendl. Výsledkem byl významný hudební projekt - Dvořákovo Stabat Mater. Velkým přínosem pro posluchače i pro KOJK bylo navázání spolupráce s dechovou sekcí Filharmonie Hradec Králové, díky které se podařilo provést mnoho náročných symfonických děl (např. Dvořákova Novosvětská symfonie, Smetanova Má vlast, již zmíněné oratorium Stabat Mater, Mozartovo Requiem apod.) Orchestr také pravidelně účinkuje na koncertech v rámci HFAB v Č.Třebové. Nechybí ani úspěšné zahraniční zájezdy (např. Rakousko, Německo, Holandsko, Polsko), účast na různých festivalech, rozhlasové a televizní snímky.
Bylo by toho ještě mnoho, ale více tento vymezený prostor nepojme, tak snad příště. Zakončím toto vyprávění upřímným poděkováním všem těm znamenitým lidem v KOJK za jejich skvělé výkony i přátelské jednání, dále pak své rodině, manželce Milušce za její podporu mé práce, péči o spolehlivé rodinné zázemí, interpretaci všech cembalových partů v KOJK. Radost mi dělá i moje dcera Janička, která studuje úspěšně dirigování na pardubické konzervatoři. Stanula již i za dirigentským pultem KOJK na Národním festivalu v Olomouci. Moje poděkování patří všem věrným posluchačům našich koncertů, pořadatelům, propagátorům a organizátorům koncertů, všem přátelům a podporovatelům naší ušlechtilé činnosti. MgA Bohuslav Mimra
45 let od založení KOJK v minulém roce 2012
30 let působení dirigenta Bohuslava Mimry u KOJK v letošním roce

 

Středa 13.února 2013 – Malá scéna v 19.30 hod.

 
P R O G R A M

 

První polovina programu bude koncipována formou vzpomínek. Jak hudebních (několik částí z nejoblíbenějších skladeb u publika i hráčů), tak slovních (krátké vstupy - vyprávění hráčů a dirigenta, převážně veselých zajímavých historek), zapojeno bude i publikum s možností různých dotazů na hráče, či dirigenta. 
 
P Ř E S T Á V K A

 

Johan Sebastian Bach: Braniborský koncert č.3, G dur                    
                        Moderato
                        Allegro
                        Cembalo:        Miluše Mimrová         
                        Dirigent:         MgA. Bohuslav Mimra
 
Charles Dancla: Air Varié
                       
                        Housle:                       Hana Jasanská
                                               ( žákyně ZUŠ Ústí nad Orlicí, vítězka Celostátního kola soutěže ZUŠ v r. 2012,
 držitelka 1. ceny soutěže „Novopacký achát, 3. ceny Mezinárodní houslové soutěže Jar. Kociana v Ústí n.O., 3. ceny  Mezinárodní  soutěže „Talenty pro Evropu“ v Dolnom Kubíne.                      
 
 
Kateřina Horká: Romantická elegie pro housle, klavír a smyčcový orchestr            
                        Sólisté:                        Markéta Dominikusová – housle (konzervatoř - Praha )
                                               Kateřina Horká – klavír ( konzervatoř Jaroslava Ježka - Praha )
                        Dirigent:         Jana Mimrová ( konzervatoř Pardubice )
 
Antonio Vivaldi: Concerto grosso pro čtvery housle, smyčce a continuo h moll, Op. 3/10   
                        Allegro
                        Largo
                        Allegro           
                        Sólisté – členové KOJK:         Zdeňka Felgrová, Jitka Nováková,
Andrea Herrmanová, Anna Frühbauerová – housle
                                                                                   Petr Poslušný – violoncello
                                                                                   Miluše Mimrová - cembalo
                        Dirigent:                                 MgA. Bohuslav Mimra