ODS v České Třebové plní své sliby
ODS v České Třebové se chlubí i cizím peřím

Na jiném místě je uvedena  "tisková zpráva MS ODS v České Třebové", ze které lze vyčíst, že  českotřebovská radnice se v tomto volebním období,  v podstatě řídí modrým desaterem a velkou část předvolebních slibů MS ODS se tak podařilo realizovat již v polovině volebního období. Článek je pokračováním seriálu  tiskových zpráv z předchozího období,  ze kterých vyplývá, že MS ODS je prakticky u všeho, co se v našem městě děje.
 
Teď k tomu cizímu peří.  "Kapacita našich mateřinek ve městě se zvýšila." To je pravda, ale velmi pochybuji, že se tak stalo právě díky zvýšené iniciativě ODS. Nakonec se to stalo až v roce 2012, kdy se již stala situace neúnosnou a kdy byla Česká Třebová hodnocena v počtu míst v mateřských školách na 1000 obyvatel ze všech 15  měst s rozšířenou působností v Pardubickém kraji jako nejhorší.  Jako (opoziční) zastupitel jsem se osobně zasazoval o to, aby se otevření nové třídy MŠ realizovalo již o rok dříve v roce 2011, ale bez úspěchu. Dokladoval jsem to zvýšenou natalitou v letech 2008 - 2009 - 2010 vyjádřenou v číslech a z toho vyplývající potřebou.(bylo také publikováno).  Nikde jsem žádnou další podporu nezískal. Právě radní  Josef Kopecký mě na veřejném zasedání zastupitelstva města vysvětloval, že rada města věc dlouho zvažovala a protože nevěděla, zda se náhodou neotevře některá soukromá nebo firemní školka, tak se nová třída MŠ v tomto roce nezřídila, mnohé žádosti rodičů  byly odmítnuty. (Vše vyřešilo až zvýšení počtu dětí ve třídách MŠ ve městě, zejména U Stadionu).  "Ocenila to" nakonec jak ve svém vystoupení na jednání ZM tak i následně v tištěném příspěvku stěžovatelka Ing. Babková. Tak se otevření odsunulo o jeden rok. Ale ještě na jaře 2012 při tvorbě rozpočtu města byla nová třída MŠ ještě v mlze. Jako svou připomínku k rozpočtu města na rok 2012 jsem uvedl potřebu zakotvit do rozpočtu finanční rezervu na otevření nové třídy MŠ (a další na ztrátu zimního stadionu). Byl jsem odmítnut a ani tehdy se mě nikdo z ODS nezastal, aby vytvoření nové třídy MŠ podpořil. Situace po zápisu, který se přece jen konal již v dubnu 2012 byla taková, že se již muselo k vytvoření nové třídy MŠ přikročit. Naštěstí město získalo dodatečné příjmy z poplatku za výherní hrací přístroje (videoterminály), které umožnily finančně pokrýt investici s tím spojenou, tedy úpravu prostor pro třídu MŠ  a také přesunutí mateřského centra do staré budovy ZŠ na Parníku. To je údajně další zásluha MS ODS.  Přesně tuto možnost pro umístění MC ROSA jsem ale uváděl již v Českotřebovském zpravodaji v roce 2011. "Slyšel" na to pouze ředitel ZŠ Parník, který mě v otištěném příspěvku v ČtZ naopak vysvětlil, že to nejde,  že všechny prostory na ZŠ Parník jsou dobře využity a že než nějaké návrhy napíšu, tak se mám přijít na ZŠ Ústecká zeptat. Vidíte, za rok na to už  ty prostory potřeba nebyly, a bylo možné MC ROSA na Parník odstěhovat, mateřské centrum zde získalo své nové místo pro působení. Píše se, že stabilní. Ti co to píšou ovšem třeba nevědí, že projekt na přestavbu prostor je včetně sociálního zařízení koncipován tak, že v případě potřeby může být i tento prostor MC ROSA opět přeměněn na další třídu MŠ a že tedy umístění MC ROSA zas nemusí být až tak definitivní. Jistě i zde bude třeba pokračovat v úpravách, již vstup do budovy s nebezpečnou rampou bez zábradlí asi není nejšťastnější.
 
"Za poslední dva roky se výrazně zlepšily komunikace zvláště v okrajových částech města."   Platí to zřejmě nejvíce pro katastr staré Lhotky. Tam se investovalo zejména v roce 2011. Ovšem nikoliv díky iniciativě ODS, ale díky petici občanů organizované zdejším osadním výborem. Díky tomu se loni podařilo na Lhotce proinvestovat do komunikací tolik, že na tuto akci dopláceli Lhotečtí ze svých peněz ještě v roce 2012. Iniciativu ve zlepšení své obce si však udrželi. Osadní výbor vedený Ing. Rudolfem Sýkorou (Koalice pro Českou Třebovou) dokázal v letošním roce sdružit svoje svěřené prostředky s investičním záměrem T.J. Sokol Lhotka a zajistit tak investici do úpravy víceúčelového hřiště v sokolském areálu, který je jediným sportovištěm na Lhotce, leží v centru obce a díky dobré práci Sokola a spolupráci s Městem je ve velmi dobrém stavu. Další komunikace byly upraveny díky investici do sítě kanalizací v rámci velké investice podpořené dotací EU a SFŽP.  Součástí projektu  bylo i budování a financování  nových kanalizačních přípojek.  Zde je zpráva ODS poněkud nejasná. Píše se, že "díky naší aktivitě jsme společně s Vodárenskou společností Česká Třebová nejenom, jak jsme původně slibovali, pomohli zafinancovat (?) nové kanalizační přípojky" Jako by měla MS ODS "omotanou Vodárenskou společnost kolem prstu," která pak dělá  vše, co ODS vidí na očích. Mohu si to vykládat i tak, že ODS loni souhlasila na valné hromadě a v dozorčí radě se zbytečně zvýšenou cenou stočného (vyšší zisk než nyní doporučených 5%), aby se tak mohla investice uskutečnit a podílela se tak na zbytečném zdražení vody pro všechny....
 
Jediné co se ODS nepodařilo, je zabránit zvýšení poplatku za provoz systému likvidace komunálního dopadu.  Zde byl odpor ODS proti zvýšení poplatku skutečně masivní a zřejmě nejen na posledním jednání zastupitelů 10. prosince, ale i na předchozích neveřejných jednáních rady města. Poplatek byl skutečně necitlivě zvýšen v období, kdy nás postihly i jiné zvýšené platby za energie, vodu a zvýšené DPH . Kromě tří zastupitelů za ODS, jsem ani já a dalších 5 opozičních zastupitelů pro zvýšení poplatku nehlasovali.  Zvýšení tak prošlo je poměrně těsnou většinou 15 hlasů.  Zdůvodnění pro zvýšení poplatku ale také nebylo dobře vysvětleno, doprovázely jej zmatky. Je třeba mít také vizi, jak budou dále náklady na systém minimalizovány. Máme totiž nový sběrný dvůr, který svou polohou velké většině občanů nevyhovuje a který má velké provozní náklady.  Řada občanů totiž ještě dnes v novém dvoře ještě nebyla, nemají se tam jak dostat. Zhoršení přístupu na sběrný dvůr v kombinaci se zvýšením poplatku považují za nešťastné. ODS při svém protestu vytáhla kartu prosperující společnosti Eko Bi (díky skládce TKO). Je to však karta falešná, to si měla mezi sebou vysvětlit radniční koalice na jednání rady města. Prosperita společnosti Eko Bi (ani žádné jiné) s poplatkem za odpady nijak nesouvisí.

Obecně uznávám, že občan by měl za odvoz a likvidaci odpadu, na jehož vzniku se podílí, platit poplatek, zvláště, když daňový výnos města není dostatečný. Věřím, že i ODS si je vědoma potřeby vést občany k odpovědnosti.  V České Třebové k tomu všemu přichází fenomén velké dluhové služby. Město musí ze svého rozpočtu každý rok posílat nyní více než 16 milionů na splátky jistiny úvěrů a na úroky.  Velkou zadluženost města  však nikdo nechce jako omezující faktor uznat a přitom nám  bude "přistřihovat křídla" ještě řadu let. I to je zásluha  velkého rozmachu radniční koalice v předchozích letech.  Peníze posílané na dluhovou službu jinde chybí a rozpočet je při nerostoucích daňových příjmech velmi napnutý, chybí zejména prostředky na investice. Nemůžeme prodávat městský majetek, vše co šlo jsme už vlastně prodali. Takže se nyní  rada města svým návrhem na zvýšení poplatku  vlastně obrací na občany, chce od nich získat dodatečné přímé platby z poplatku na odpady. Nemuseli jsme však tak spěchat, se zvýšení daně z nemovitosti jsme také počkali a to je také další možný zdroj peněz pro město. Také jsme možná zvýšili nechuť občanů třídit odpad, to se může obrátit  opět jako další ztráta v systému. A to by bylo škoda, byli jsme v tom v poslední době dobří. A tak jsme si jako odměnu možná zasloužili, aby se poplatky za odpad ještě rok ponechaly na stejné výši a pak jsme znovu vyhodnotili situaci. Nyní  je těžké předpokládat, že někdo opět poplatek sníží... Zkušenost s obtížným schvalováním však možná další růst poplatku alespoň zastaví.

Je třeba umět i prohrávat.  Jako opoziční zastupitel nemohu počítat s tím, že budou moje návrhy přijímány s velkou ochotou. A přesto mne zajímá prosperita městských společností, jejich přínos pro město, prezentace a skladba městského rozpočtu a jeho srozumitelnost pro občany atd. Nemyslím si, že bychom si měli hrát na opozici a radniční koalici. Rada města má ovšem vymezen svůj poměrně velký "píseček" pouze pro sebe, o kterém rozhoduje, má větší možnosti, ale také větší odpovědnost. Nejen za úspěchy, ale i  za to, že udělá něco špatně. Josef Kopecký se chce od rozhodnutí od poplatku distancovat. Myslím, že nemůže, to by musel z rady odejít (a to neudělá). Nemyslím si také, že tím, že jediný zastupitel za ODS sedící v devítičlenné radě města hned způsobí, že že právě díky této straně se ve městě všechno podařilo. Je zde přece ještě 5 Nestraníků a tři zastupitelé za ČSSD. Jenže stranu a její působení je třeba zviditelňovat. Proto také vyšla zmíněná tisková zpráva, ke které píšu svoje připomínky.
 
Milan Mikolecký (Koalice pro Českou Třebovou)   8. ledna 2013