Reakce na článek Proč musíme platit v terminálu tak vysoké parkovné


 

Po přečtení uvedeného článku jsem si musel dát chvíli pauzu, abych strávil všechna fakta, která pan Mikolecký účelově shrnul. Po srdceryvném úvodu s populistickým podtextem   přešel tvrdě k jádru věci. Opět se projevil jako neřízená střela a bez hlubšího ověření svých dedukcí napadl dohromady hned několik věcí spojených s terminálem. Pokusím se odpovědět jen na to, co je z mého pohledu pro občana podstatné. Jeho další výplody nemám chuť rozvádět a nechám je bez povšimnutí.

Především bych rád zdůraznil, že cena  za parkování v terminálu se rozhodně neodvíjela od vysokého nájmu, tak jak píše, ale odrážela  ceny  v obdobných parkovacích zařízeních u nás. Jako příklad uvádím v tabulce ceny v parkovacích domech v Hradci Králové a Pardubicích. Tyto jsou však otevřené, nezateplené, bez vzduchotechniky, bez kamerového systému, tudíž mají daleko horší parametry. Nevím proto, proč má on a parta spolucestujících dojem, že naše parkování je přehnaně drahé. Naopak, snažíme se být i levnější a v radě města se o výši parkovného, a to nejen na terminálu, vedly rozsáhlé diskuse.

Tabulka je bez ceny za dlouhodobé stání, které ostatní parkovací domy neřeší. Cena dlouhodobé parkovací karty, přepočtená na den nebo hodinu, pak parkování značně zlevňuje.

Příklad: 6 000,-/rok – odpovídá ceně cca 16,50/den

 

KRÁTKODOBÉ PARKOVNÉ v Kč (porovnání)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doba parkování

MFDT Č. Třebová

Regio Centrum HK

Katschnerka HK

Parkovací dům Pardubice

do 20-ti minut

0

10

10

10

1 hod

10

15

10

20

2 hod

20

30

20

40

3 hod

30

45

25

60

4 hod

40

60

30

80

5 hod

50

75

35

100

6 - 12 hod

50

90-150

40

100

 

Další „bomba“ je jeho logické vysvětlení, které vedlo město k tvorbě ceny za nájem.

Město skutečně uplatňovalo u tohoto projektu odpočet DPH. Odpočet DPH plně odpovídal charakteru stavby a budoucího užívání objektu včetně předpokladu, že město bude mít z pronájmu této stavby příjem ve formě nájemného. Samotnou stavbu v tomto důsledku odpočet samozřejmě zlevnil o několik desítek milionů korun. Vyvozování toho, že stavba byla z tohoto důvodu vlastně dražší, než bylo uvedeno, neboť nyní platí město státu DPH z vybíraného nájemného, je naprosto mylná konstrukce.

Výše ročního nájemného provozovateli terminálu ve výši 1 500 000,- Kč bez DPH  je na minimální možné úrovni, která vychází z výše podílu vlastních prostředků, které město do tohoto projektu vložilo. Jako takové toto nájemné není v žádném případě předpokládáno pouze na dobu 5 ti let, ale v budoucnu by mělo městu pomoci při krytí nákladů, které bude  mít s opravami či rekonstrukcemi celého objektu.

Dobromil Keprt, místostarosta města