Informace z 6. jednání Rady Pardubického kraje    

Čtvrtek 24. 1. 2013
 
Krajští radní chtějí dotací přispět dobrovolným hasičům
Rada Pardubického kraje dnes projednala návrh hejtmana Martina Netolického na poskytnutí dotace ve výši 300 tisíc korun na činnost Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska (SH ČMS) – krajskému sdružení hasičů Pardubického kraje v letošním roce. „Kraj toto občanské sdružení finančně podporuje již od roku 2002. Práce dobrovolných hasičů v našem regionu si velmi vážíme, významně se podílí na zajišťování požární ochrany obyvatel. Jejich role je nezastupitelná především v oblasti prevence a v práci s dětmi a mládeží,“ řekl hejtman Martin Netolický. SH ČMS má v republice více než 22 tisíc členů.  Návrh radních ještě musí odsouhlasit krajské zastupitelstvo na svém jednání 21. února.
 
Provoz hydraulické clony a sanační práce v Transportě Chrudim pokračují
Rada Pardubického kraje se dnes seznámila se situací v Transportě Chrudim, kde je již od roku 2004 z prostředků kraje financován provoz hydraulické clony a v minulém týdnu byly zahájeny práce na odstranění ohnisek znečistění. „Rada odsouhlasila dalších více než sedm milinoů korun na provoz hydraulické clony i na letošní rok. Kraj tímto plní svou zákonnou povinnost, kdy chrání zdroje vody v Medlešicích a Dřenicích proti znečištění, u kterého není znám původce. Kraj do hydraulické clony investoval již více než 60 milionů korun,“ objasnil Václav Kroutil, radní Pardubického kraje zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a venkov.  „Aby nemusela být hydraulická clona provozována další desítky let, přistoupilo se ve spolupráci s městem Chrudim k radikálnímu řešení. Již v minulém týdnu byly zahájeny práce na odstraňování ložisek znečištění. Na spolufinancování této velké zakázky kraj přispěl městu Chrudim 18,7 milionu korun. Zbývající část město pokryje z prostředků Operačního programu Životní prostředí,“ doplnil Kroutil.
 
Dětské domovy v Horní a Dolní Čermné se sloučí
Rada Pardubického kraje dnes odsouhlasila sloučení dětských domovů v Horní a Dolní Čermné. Nástupnickou organizací se k 1. dubnu 2013 stane Dětský domov Dolní Čermná. „Sloučení jsme projednali s pracovníky odboru školství a kultury i se zástupci samospráv obou dotčených obcí a jim se to jevilo jako vhodné řešení, neboť dochází k trvalému poklesu počtu dětí umístěných v tomto typu zařízení,“ vysvětlila Jana Pernicová, náměstkyně hejtmana Pardubického kraje zodpovědná za školství, kulturu a památkovou péči. Dalším důvodem této změny je blízkost obou zařízení a také to, že pozice ředitele není v Dětském domově v Horní Čermné obsazena z důvodu jeho rezignace v průběhu uplynulého roku. „Úspory, kterých dosáhneme zánikem ředitelského místa, popřípadě kumulací ekonomických agend, budou využity k dalšímu zkvalitnění činnosti sloučeného subjektu,“ doplnila náměstkyně hejtmana Jana Pernicová.
 
Rada kraje podpořila atletický mítink Zlatá tyčka – souboj mezi hvězdami
Na sportovní mítink „Zlatá tyčka – souboj mezi hvězdami“ se mohou těšit příznivci atletiky a skoku o tyči 5. února v pardubické ČEZ Areně. „Rozhodli jsme se tuto významnou akci podpořit dotací ve výši 150 tisíc korun. Na tyčkařském mítinku se představí nejenom aktivní sportovci, ale také legenda tohoto sportu Sergej Bubka, v ženské kategorii bude hlavní hvězdou mistryně Evropy Jiřina Svobodová – Ptáčníková. Jedná se o oslavu atletiky,“ vysvětlil krajský radní zodpovědný za sport René Živný. Podle hejtmana Martina Netolického tím kraj jednoznačně vysílá signál, že nebude podporovat pouze některé vybrané sporty. „Atletice se v Pardubickém kraji věnuje celá řada sportovních klubů, kde děti smysluplně naplňují svůj volný čas. Tento sport si zaslouží naší pozornot a podporu. Zlatá tyčka je navíc akcí, která svým významem zcela jednoznačně přesahuje hranice Pardubic a regionu,“ doplnil hejtman Martin Netolický.
 
Náměstek Dušek informoval radu o jednáních se starosty o dopravě
Náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu a dopravní oblužnost Jaromír Dušek činí, jak slíbil. Od 17. ledna intezivně jedná se starosty o změnách autobusových jízdních řádů, které by měly vstoupit v platnost 3. března 2013. Začal v západní části regionu na Pardubicku a Chrudimsku. „Jednání jsou směřována k tomu, abychom naplnili usnesení Zastupitelstva Pardubického kraje ze 13. prosince 2012, které stanovilo v rozpočtu na rok 2013 pro autobusovou dopravu 297,4 milionu korun a rozsah autobusové dopravy 16,8 milionu kilometrů,“ objasnil náměstek Dušek a pokračoval: „Starosty vnímáme jako rovnocenné partnery. Podle našeho očekávání chtějí zástupci samospráv ze západní části regionu spíše zachovat stávající jízdní řády s úpravami celkového objemu autobusových kilometrů stanovených zastupitelstvem,“ doplnil Dušek.