Potomkovi Jana Jakuba Ryby se zprofanování vánoční hudby jeho předka nelíbí 


 

Pavel Jakub Ryba z Kutné Hory je uznávaný jazzový muzikant, který má za sebou mnoho koncertů na prestižních světových scénách. Jeho předkem je Jakub Jan Ryba (1765–1815), hudební skladatel a autor České mše vánoční. Napsal ji v roce 1796.

 

 

Jakub Jan Ryba a Pavel Jakub Ryba (vpravo)
FOTO: Archiv Právo
 
čtvrtek 23. prosince 2010, 5:09
 
„Na konci osmnáctého století žila jedna část rodiny Rybových v Rožmitálu pod Třemšínem a druhá v Týnu nad Vltavou. Tam Jakub Jan nějakou dobu pracoval jako adjunkt. Byl to člověk, který měl i nějaké le-vobočky. Díky tomu jsem se stal jeho potomkem,“ vysvětlil Právu Pavel Jakub Ryba.
K České mši vánoční má zvláštní vztah. „Poslouchal jsem ji řadu let, ale abych se přiznal, v posledních letech už ne. Je to krásná muzika, v podstatě dobový pop. Vadí mi ale, že se zprofanovala a stala nedílnou součástí vánočních svátků takříkajíc za každou cenu. Někteří lidé si na její prezentaci dokonce založili živ-nost a to se mi nelíbí,“ říká.
 
Předělávky se nepovedly
On sám, byť muzikant, ji nikdy nehrál. Řada lidí jej k tomu sice vybízela, on však tvrdí, že je to specific-ká skladba. „Měla by ctít původní atmosféru. V posledních letech se ale různě předělává, a dokonce i přezpí-vává některými popovými zpěváky. To je pro mě nepřijatelné. Slyšel jsem i jazzovou verzi, ale ani ta se nepo-vedla.“
Česká mše vánoční je dnes sice nejpopulárnější sváteční skladbou v naší zemi, svému autorovi však slá-vu a klid do života nepřinesla.
„Je to výrazně melodická skladba, a já si proto mohu myslet, že ji psal proto, aby se rychle rozšířila. Za jeho života ovšem popularity nedosáhla. Napovídá tomu i Rybův konec. Spáchal sebevraždu, ke které při-spěly deprese a smutky z toho, že je jako skladatel nepochopený a neuznaný. Řadě hudebních velikánů se stalo, že byli respektováni až po své smrti.“
Štědrý den je pro Pavla Jakuba Rybu den jako každý jiný. Nijak zvlášť jej prý neprožívá, ani když mu k tomu zní Česká mše vánoční jeho slavného předka.
Jaroslav Špulák, Právo  http://www.pjryba.com/