Leden za šachovnicí  


První lednové kolo hrajeme proti velmi silným družstvům. Lanškroun v krajském přeboru přijede mimo jiné i s Josefem Havelkou, který reprezentoval naši republiku loni na Mistrovství Evropy mládeže v Praze. Čest zahrát si s ním připadne Lukáši Tomešovi. Ani Pavel Borek, Karel Pelcl nebo Václav Kovář hrají se soupeři kteří patří na „okrese“ k nejlepším. Čestný úspěch na prvních čtyřech šachovnicích získává je Karel Pelcl, který remizuje s Romanem Solilem. Pochválu zaslouží i Jiří Vencl za remizu s dalším lanškrounským žákem, členem lanškrounského dorosteneckého prvoligového družstva, Štěpánem Kolomým. Soupeři v tomto zápase byli lepší a zaslouženě vyhráli.

Zatímco Lanškroun nás vyděsil už při vystupování z auta, tak ve druhé lize z Rychnova nad Kněžnou, známe jen Jiřího Daniela a Josefa Novotného. Z hráčů, které neznáme se vyklubala rychnovská cizinecká legie z Polska v čele s mezinárodním mistrem Jakubem Zeberskim. Zahraje si s ním David Výprachtický. Zahraniční rychnovské posily určují průběh zápasu a tak dílčích výsledků dosahuje jen Martin Petráž se Slawomirem Machlowskim a Zdeněk Šimek s Jiřím Danielem. Proti silnějšímu soupeři se vzbouří Ivo Prax, poráží Josefa Novotného.

 

            2. liga:     Lokomotiva Česká Třebová  - Panda Rychnov nad Kněžnou     2  :  6

            KPIIV:    Lokomotiva Česká Třebová  B - TJ Lanškroun                         1,5 : 6,5

 

20. ledna v zápase KPIIV proti Svitavám se necítíme být favority. Svitavy také zápas nepodceňují a nastupují skoro v základní sestavě. Bojovná nálada se ale neprojevuje na všech šachovnicích. Postupně tak Karel Petrželka, Lukáš Tomeš, Karel Jasanský a Jiří Vencl se svými soupeři dohodnou na remíze. Na zbývajících šachovnicích se bojuje. Pavel Borek ale neprosadí svého pěšce a partie také končí remizou. Pro soupeře je největším překvapením remiza v partii, kterou dosahuje Josef Racek, protože zde počítali, že jejich hráč vyhraje. Remizuje i Karel Pelcl. Zásluhu na našem poměrně překvapivém vítězství má Václav Kovář, který svého soupeře poráží.

7. kolo v 2. lize pro nás skončilo opravdu nešťastně a odvezli jsme si z Náchoda drtivou porážku. Udržení v této soutěži se nám značně vzdálilo.       

 

Ve spodních pozicích je na tahu černý. Řešení můžete poslat ke zkontrolování na ctsachy@seznam.cz.

 KPIIV:    ŠK Svitavy A  - Lok. Č. Třebová B                                         3,5  :  4,5