Věřící z několika církví se modlili společně po tři dny     


Existuje možnost hovořit s Bohem? Člověk nemusí být zrovna křesťan, a přesto se v krizových okamžicích života zkouší obracet o pomoc kamsi nad sebe.

 

Věřící z několika církví v České Třebové se od 18. do 21. ledna s potěšením zúčastnili nepřetržitého modlitebního řetězu v rámci hnutí „Modlitby 24-7“. Jednotlivci či malé skupinky lidí se v jedné místnosti střídali v modlitbě za sebe, své církve i problémy a potřeby lidí v regionu. Během 72 hodin se vystřídalo celkem 52 účastníků. Dvě hodiny dokonce obsadila skupinka pěti nadšených mladých lidí, kteří za tím účelem přijeli až z Třebíče.

 

„Mluvit s Bohem můžeme samozřejmě kdykoliv a na každém místě. Přesto je zvláštní síla, když přijdete do místnosti, která je k tomu účelu oddělená, a víte, že se zde někdo modlil hodinu před Vámi a až skončíte, přijde opět někdo jiný. Zjistíte, že hodina je příliš málo času a dobře udělali ti, kdo si vzali dvě hodiny za sebou,“ uvedl jeden z přítomných.

 

Účastníci akce mohli psát na nástěnky v místnosti své vzkazy i prosby o osobní modlitby. Na stěně byl symbol kříže a kdo prožil v místnosti něco významného, napsal jednoduchý vzkaz či dík na lísteček ve tvaru srdce a přilepil ho na kříž.

Koordinátorka akce, Eliška Horáčková, k tomu dodala:

„Požádali jsme také místostarostku města, zda by nám sdělila, za jaké problémy ve městě se máme modlit. Na nástěnkách rychle přibývaly vzkazy a myšlenky a kříž se plnil symbolickými srdíčky. Mnozí vyjádřili přání, aby se akce opakovala dříve než za rok, a to je i naše přání a plán.“

 

Hnutí Modlitby 24-7 (http://www.modlitby24-7.cz/) je mezicírkevní iniciativa, která navazuje na příklad českých bratří, kteří museli v době temna opustit domovy a usadili se v německém Ochranově (Herrnhut). Tito hluboce věřící lidé založili nepřetržitý modlitební řetěz, který trval přes sto let. V České republice se Modlitby 24-7 konaly na čtyřiadvaceti místech a další  rychle přibývají, Česká Třebová se stala 25. městem. Akce se účastnili věřící z Církve bratrské, Římskokatolické církve, Českobratrské církve evangelické a Křesťanského společenství. Akce probíhala mimo budovy církví, a sice v prostorách křesťanské organizace Nadace Mezinárodní potřeby ve Vinohradské ulici.