Rehabilitační ústav v Brandýse roste do krásy          



Brandýs nad Orlicí (16. 1. 2013) – Rozsáhlá rekonstrukce  Rehabilitačního ústavu v Brandýse nad Orlicí pokročila do závěrečné etapy. Slavnostního otevření rekonstruované hlavní budovy se zúčastnili i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický  s náměstkem Romanem Línkem.
„Vím, že rekonstrukce nebyla jednoduchá i  z toho důvodu, že všechny stavební úpravy v památkově chráněné budově musely být konzultovány s Národním památkovým ústavem, ale výsledek stojí za to. Ústav patří ke špičkovým zdravotnickým zařízením kraje a jeho uživatelská i estetická  hodnota se nyní zásadně zvýšila,“ řekl hejtman Martin Netolický.
„Celý areál rehabilitačního ústavu, který je ve vlastnictví Pardubického kraje, prochází postupnou rekonstrukcí řadu let. Postupně se hlavní historická budova i okolí proměnily do téměř lázeňské atmosféry, což se určitě projevuje i v léčebných výsledcích pacientů, kteří tu tráví průměrně 2 až 3 týdny,“  komentuje 1. náměstek hejtmana Roman Línek zodpovědný za zdravotnictví. „Náklady dnes zprovozňované etapy činí 21 milionů korun a celkové dokončení rekonstrukčních prací počítáme nejdéle do června letošního roku,“ dodává Línek.
Samotná rekonstrukce zahrnovala například zateplení střešní konstrukce ústavu, výměnu stávajících oken za okna s vysokými izolačními vlastnostmi, výměnu vodovodních, kanalizačních a topných rozvodů, modernizaci elektrorozvodny, plynové kotelny a elektroinstalace. Dále také rekonstrukci většiny pokojů s celkovou kapacitou 157 lůžek a vestavbou sociálních zařízení k pokojům. Pokoje jsou vybaveny komunikačním systémem pacient-sestra, požárním systémem, elektricky polohovatelnými postelemi se speciálními matracemi, moderním nábytkem a je zde neomezený přístup k internetu.
„Naší snahou je vytvořit pro pacienty příjemné prostředí, proto jsou pokoje a jejich vybavení barevně laděné tak, aby vše dohromady podporovalo příjemnou a pozitivní energii,“ uvedla mimo jiné ředitelka Michaela Tomanová. Při rekonstrukci bylo vybudováno také 5 nadstandardních pokojů s vlastním sociálním zařízením. Tyto pokoje jsou vybaveny LCD televizory, radiobudíky, rychlovarnými konvicemi a také připojením k internetu. V celé budově je bezbariérový přístup a pro zpříjemnění pobytu pacientů byla vytvořena relaxační zóna „Amazonská džungle“. Také byly vybudovány nové cvičebny fyzioterapeutů, rekonstruovány vyšetřovny a pracovny sester.