Českotřebovský deník 29/2013 (4.2.)                                      
Klíčový zápas ve Skutči Třebováci zvládli: Skuteč - Česká Třebová 1:2 (1:0, 0:1, 0:1) 

Branky: 13. Pešek - 37. Novotný (Kopečný), 43. Poskočil (Kvasnička, Doha).
Rozhodčí: Sedlák – Kalus, Motýl. Vyloučení: 9:4 (navíc Držmíšek OK). Využití: 0:1.
Diváků: 164. Zásahy brankářů: 31:19.
Česká Třebová: Kaplan - Čejka, Poskočil, Mlejnek, Chadima, Novotný, Kopečný – Hladík, Kvasnička, Doha – Vích, Držmíšek, Uhlíř – Jetmar, Šafář, Černý.
Domácí tým se ujal vedení ve 13. minutě, kdy se dorážkou prosadil Pešek – 1:0. Lokomotiva rozhodla o těsném vítězství v závěru druhé a na začátku třetí dvacetiminutovky. Ve 37. minut pálil od modré přesně obránce Novotný – 1:1. O pět minut později využili hosté přesilovou hru, znovu od modré mířil do černého obránce Poskočil – 1:2. Skuteč v závěru usilovala o vyrovnání, ale její snahu brzdila častá vyloučení. V čase 58:30 si českotřebovský trenér Petr Voříšek vybral oddechový čas. Domácí vsadili na hru bez brankáře, vyrovnat však nedokázali.
Hořel seník v Přívratu  

V sobotu v 17.48 vpodvečer vyjeli dobrovolní hasiči z České Třebové k požáru do obce Přívrat. Po provedení průzkumu jednotka zjistila, že se jedná o požár seníku vyslána profesionální jednotka z Ústí na Orlicí a dobrovolní hasiči z Ústí nad Orlicí a domácí z Přívratu. Jednotky SDH ze Třebové a Přívratu na místě zůstaly až do úplného vyhoření seníku. Zdroj: www.pozary.cz
Krádeže a loupeže  varují

Snad je důvodem rostoucí kriminality zhoršená sociální situace, může to však být také stále častější pocit beztrestnosti a  absence systematické výchovy. Běžné jsou případy, že rodiče posílají krást a loupit také své děti. Odtud není daleko k vytvoření dětských gangů, úderných skupin které se nezastaví před ničím. Takové situace je třeba potírat od počátku a snažit se potrestat všechny prohřešky, které budou vyšetřeny, nekompromisně postupovat zejména vůči násilí.  V poslední době jsme v České Třebové zaznamenaly  nejen dosud řekněme  časté krádeže (např. krádeže kovů, stavebního materiálu,  vykradení  jedné z prodejen papírnictví v závěru kalendářního roku), ale i pohrůžky násilí z bílého dne (odpoledne v prodejně Nopek na Farářství).  Zde je třeba varovat a otevřeně zpřísnit působení strážců pořádku vůči všem potenciálně nebezpečným osobám obtěžujícím občany. Je třeba také pečlivě vyhodnocovat, kde je zdroj problémů. Město má nyní pravomoc regulovat např.  provoz výherních hracích přístrojů. Jsou sice (vítaným) doplňkovým  zdrojem příjmů města, srovnatelným např. podle výše výnosu s daní z nemovitosti, ale na druhé straně mohou právě herny produkovat i násilí, které nikdo z nás nechce. Jsou města, která dokázala provoz heren výrazně omezit i za cenu ochuzení své městské pokladny. U nás zatím takové opatření nikdo nenavrhl. Je však třeba mít oči otevřené,  pečlivě vyhodnocovat situaci a nebát se udělat třeba i rázný zásah. Nemyslím, že právě herny  vytváří u nás nejvíce problémů. Ovšem v kombinaci s velkým počtem sociálně potřebných a  dlouhodobě nezaměstnaných osob to může vytvořit výbušnou situaci.  Zde koná pro město nenahraditelnou práci o.s. Naděje, jejíž pracovníci mají uprostřed  problémové lokality dostatečnou důvěru a dovedou včas zjistit a tím i předcházet  především organizovanému násilí. Mnoho lidí z města činnost Naděje ani nedávno vzniklého "nízkoprahového zařízení" pro mládež nezajímá.  Když si však uvědomí dopady jeho působení na desítky potenciálně problémových osob, musí uznat, že to je práce, která má význam pro celé město, abychom měli klidné spaní. Pokud by zde nepůsobila Naděje, museli bychom mít o mnoho větší jednotku městské policie a kdo ví, zda by to stačilo....  (mm)
 
K přímé volbě prezidenta (nejen)

Ač jsem měl obavy z vlivu médií, která vlivem bohatých majitelů informují tendenčně a jednostranně, byl jsem mile překvapen vítězstvím Miloše Zemana. V prvním kole byli mými horkými favority Táňa Fischerová a Jiří Dienstbier. V druhém kole u mě po počátečním váhání zvítězil jednoznačně Miloš Zeman. Ač byli oba kandidáti vyrovnanými soupeři, je pro mě pan Zeman jako pro věřícího křesťana (katolíka) daleko přijatelnější svými postoji zdůrazňujícími důstojnost a rovnost všech lidí, zatímco pan Schwarzenberg je představitelem kastovního rozdělení společnosti. vadí mně též jeho srovnávání s Václavem Havlem. Ač bych Václavu Havlovi vytkl některé jeho postoje (různá měřítka pro USA a Rusko, schvalování bombardování Srbska, radaru v brdech, přesto věřím v jeho dobré úmysly na rozdíl od prezidenta Klause, který amnestií osvobodil představitele české mafie. Pan Schwarzenberg je pro mě nečitelný. V české politice se pohybuje už léta, ale nevím, že by mě něčím oslovil. Navíc jeho úzké vztahy s panem Kalouskem, který o sobě vícekrát prohlásil, že je katolík (z apoštolů by měl jistě nejblíže Jidášovi), vypovídají o jeho "sociálním" cítění.  Jinými slovy je pro mne kandidátem snobů a smetánky. Co se týká otázky Sudetských Němců daly reakce novin Die Welt z pravdu Miloši Zemanovi. Nemyslím si, že by v současné době měly tyto skupiny v Německu větší podporu, bylo by ale zavádějící tvrdit, že nejsou.
Jsem opravdu rád, že zvítězil Miloš Zeman, který jako zkušený politik ustojí i útoky, které by např. Táňu Fischerovou daleko více vyčerpávaly.
Zajímavým znakem voleb bylo i to, jak "zastánci demokracie" chápou demokracii pouze jako nástroj své moc - když v volbách neuspějí totalitními praktikami, dělají ve společnosti "dusno". Toto chování je patrné u studentů v Třeboni útočících na zástupkyni komunistů v jihočeském krajském zastupitelstvu. Toto chování zveličené médii připomíná petice v dopě socialismu. Jedním ze základních kamenů demokracie je tolerance a respekt k jiným názorům. Studenti pod praporem demokracie svými postoji oživují totalitu. Divím se, že studenti neprotestují proti amnestii prezidenta Klause, která je skutečnou fackou demokracii.
U pana Schwarzenberga jako ministra zahraničí ČR mám problém i s uznáním samostatnosti Kosova. Kosovo považuji z historickou součást Srbska. Kloním se k územnímu hledisku nad hlediskem národnostním. V této souvislosti není od věci zmínit ani Mnichovskou dohodu, která - dnešním jazykem řečeno schvalovala a legalizovala odstoupení Sudet na základě referenda tamního obyvatelstva. Též si myslím, že na Gibraltar má větší nárok Španělsko a na Malvíny Argentina než velká Británie.
 Osobně podporuji a modlím se za ty osobnosti, které jsou duchovní (bez ohledu na profesi): např. Michala Gorbačova či Baracka Obamu, stavící hráz proti "sametovému teroru bank a finančních skupin způsobujících vnitřní rozklad.
Jaroslav Rybka, Truby.
 
Balíková třídírna České pošty bude na Semanínské ulici bude

Pozemky a další zařízení bývalé společnosti SAS na Semanínské ulici nejdříve odkoupila žamberská dopravní společnost Šmidl. V podstatě pouze "spolkla" konkurenci, své logistické centrum a zázemí nově vybudovala u Vysokého Mýta a (jak se dalo očekávat) středisko ve Třebové opustila a rychle prodala. Pozemek včetně zařízení zakoupila již v roce 2011 Česká pošta, a.s., která zde plánuje vybudovat regionální distribuční středisko.  Mezitím opravila pošta svou stávající budovu na náměstí Jana Pernera, zde je jak pobočka pošty 02, tak i třídírna balíků pro region, tedy zařízení, které má být nově postaveno na Semanínské ulici.  Zde se po zakoupení celý rok nic nedělo a vznikly obavy, zda pošta od svého záměru neustoupila. Aktivita redaktorky Orlického deníku, která kontaktovala mluvčí České pošty, s. p., Martu Selicharovou ovšem ukazuje, že  pošta stále s vybudováním nového distribučního střediska počítá a to již v letošním roce 2013.  Orlický deník  cituje mluvčí české pošty takto: „Je vyhotovena projektová dokumentace, probíhá inženýring za účelem vydání stavebního povolení. Výstavbu chceme realizovat v letošním roce a také depo v druhé polovině roku otevřít. Depo bude sloužit především jako balíková třídírna. Zaměstnávat bude okolo šedesáti osob.  Nově vybudované zařízení by mohlo poněkud zklidnit dopravu ve Slovanské ulici kudy dnes během dne projíždí poměrně velké počty poštovních vozidel. třídění pošty by se organizovalo mimo město. Využití budov dnešní pošty zatím není jasné, lze očekávat, že celou budovu pošta potřebovat nebude.  nemyslím ovšem, že by měl  být problém najít nové využití, jde o budovu u hlavního dopravního uzlu ve městě.
Základní školy praktické se podle náměstka ministra školství Jiřího Nantla rušit nebudou, jak se mnozí obávali.

Je ale třeba změnit to, aby se do nich dostávali žáci jen kvůli tomu, že pocházejí ze sociálně znevýhodněného prostředí. V senátu se na toto téma uskutečnilo veřejném slyšení. Podnětem byla petice za zachování praktických škol, kterou podepsalo přes 76.300 lidí. bylo konstatováno, že zrušením základních škol praktických nebude vyřešen problém nízké vzdělanosti Romů ze sociálně vyloučených lokalit, pouze by došlo ke snížení  vzdělávání  ostatních. V současných podmínkách není proveditelná, neboť navrhuje také prodlužování školní  docházky a zavádění specializovaných pedagogických profesí. Evropský rozsudek je ale podle něj třeba respektovat a vyhnout se obviněním ze segregace romských dětí v přístupu ke vzdělávání, neboť až 30 procent žáků praktických škol je romského původu. Má být ztíženo zařazování sociálně znevýhodněných dětí do praktických škol, které jsou určeny především dětem s lehkým mentálním postižením. Do dvou let se mají rušit i přípravné třídy v praktických školách a takzvané diagnostické pobyty. Romské děti ovšem nejsou v praktických školách kvůli svému původu, ale proto, že ani s pomocí asistentů běžnou výuku nezvládají. Tvrzení, že absolventi praktických škol nenajdou uplatnění byla hodnocena jako demagogická. Práci či uplatnění nenajdou proto, že by byly absolventy ZŠ praktické, ale prostě proto, že o žádné další uplatnění ani neusilují.   Mám k dispozici tabulku vypovídající o práci ZŠ praktické v České Třebové: 

 

Vycházející žáci:

2003/04

2004/05

2005/06

2006/07

2007/08

2008/09

2009/10

2010/11

2011/12

počet vycházejících žáků

14

9

11

9

17

9

7

13

11

podalo přihlášku

11

7

6

9

7

6

6

7

9

nastoupilo ke studiu

7

2

4

5

5

2

5

5

8

dokončilo studium

5

1

1

3

2

1

S

S

S

Schůzky pro vycházející žáky

2x

ročně

2x

ročně

2x

ročně

2x

ročně

2x

ročně

2x

ročně

2x

ročně

2x

ročně

2x

ročně

Exkurze do OU

2

2

2

2

2

2

2

2

2

Projektové dny

OU a Pr. Šk.

2

2

2

2

2

2

2

2

2

S……studium stále probíhá

 

Mezinárodní rychlík EC 278 vjel v Adamově na obsazenou kolej

Dnes deset minut před 11. hodinou došlo k vážné situaci  v Adamově, kdy vlak EC 278 vjel na kolej obsazenou osobním vlakem.  Dle dostupných informacích Drážní inspekce souprava zastavila zhruba 50 metrů od dotčeného vlaku. Z dosavadních informací z probíhajícího vyšetřování vyplývá, že EC 278 měl v době mimořádné události na vjezdovém návěstidle do Adamova pro jeho jízdu povolující návěst, tudíž zřejmě neprojel stůj. Zda došlo k použití přivolávací návěsti, či je na vině staniční zabezpečovací zařízení typu AŽD - ETB nebo pochybení výpravčího je zatím v šetření, stejně tak z jakého důvodu osobní vlak 4012 stál na 2. koleji a zabraňoval tak přijíždějícímu mezistátnímu spoji plynulé předjetí. Dle zatím nepotvrzených informací po vjezdu vlaku 4012 zůstala na vjezdovém návěstidle 2L nadále svítit zmiňovaná přivolávací návěst a ní samou vjelo do stanice i EC 278. Vzhledem k podmínce jízdy podle rozhledu, tak k ohrožení cestujících nedošlo.
 
Kulatý stůl podpořil užší propojení strojírenských firem se školami

Pardubice – Strojírenské firmy v Pardubickém kraji trpí nedostatkem absolventů klasických strojních oborů. Zatímco pracovní trh v oblasti strojírenství požaduje 21 procent pracovní síly, strojírenské obory studuje 8 procent žáků středních škol. Přes řadu opatření, jakými jsou například stipendijní programy, je zájem žáků vycházejících z 9. ročníků základních škol stále nedostatečný.
Právě tyto skutečnosti vedou zástupce krajské samosprávy, krajského úřadu a krajské hospodářské komory k ještě efektivnější komunikaci se zástupci zaměstnavatelů či zaměstnavatelských svazů. Řada podnětných názorů zazněla i při jednání u kulatého stolu k vývoji odborného školství v oblasti strojírenství v souladu s požadavky trhu práce, které se uskutečnilo 30. ledna v Pardubicích. Účast zástupců úřadu práce,  deseti odborných škol a osmi významných strojírenských podniků z celého kraje svědčí o naléhavosti situace na pracovním trhu. Podle ředitele Úřadu práce v Pardubicích Petra Klimpla jsou z důvodu vyššího podílu starších zaměstnanců nejvíce ohrožené vyučené strojní profese. Plných 54 procent zaměstnanců je starších 41 let, 26 procent dosáhlo věku 51 let. Strojírenské firmy přitom potřebují především vyučence s maturitou v daném oboru. A těch je stále nedostatek. Svůj podíl přitom sehrává i nepříznivý demografický vývoj.
Přesvědčit žáky základních škol a jejich rodiče o budoucnosti strojírenských oborů může především jistota pracovního uplatnění. „Pardubický kraj podporuje technické školy (materiálně i prostřednictvím mediálních kampaní), avšak je plně v kompetenci ředitelů odborných škol, jak ve spolupráci s místními samosprávami a zaměstnavateli přesvědčí žáky a jejich rodiče o výhodách studia příslušného oboru,“ říká vedoucí odboru školství a kultury Krajského úřadu v Pardubicích Ladislav Forman. V řadě případů již firmy investovaly do moderních technologií v odborných školách s tím, že se jim tyto investice v budoucnu vrátí - v podobě dobře připravených absolventů škol i kvalitních zaměstnanců.
Účastníci jednání se shodli v názoru, že je nezbytné ve společné snaze o propagaci strojírenských oborů pokračovat. Náborovou činností v základních školách, exkurzemi, dny otevřených dveří pro žáky a jejich rodiče a v budoucnu třeba i návratem k duálnímu systému, kdy se žáci s moderními technologiemi seznamují v rámci praktické činnosti přímo ve firmách. Ivan Hudeček