Českotřebovský deník 30/2013 (5/2)                                       
Pomozte - bojujeme o Rákosníčkovo dětské hřiště, můžeme ho mít zadarmo!

Hlasujme pomocí formuláře na webové stránce www.lidl-rakosnickova-hriste.cz a hlasovat se bude i pomocí SMS. Pár kliknutí nikoho nic nestojí a výsledek může být zajímavý: v blízkosti prodejny LIDL (kde je jistě dostatek volného místa)  bychom mohli mít ještě letos nově dětské hřiště, které by jinak stálo jistě desítky tisíc korun. 
 
Průběžné výsledky hlasování nevypadají pro Českou Třebovou v konkurenci ostatních vůbec špatně. Během posledních dvou dnů se Česká Třebová v žebříčku měst zařazených do 2. kategorie soutěžící o 7 dětských hřišť posunula  z předposledního 13. místa na místo  TŘETÍ!.  (Věřme že i díky hlasům získaných po návštěvě  Českotřebovského deníku.)
 
Tabulku průběžného hlasování k datu 5. únor 22:30 hodin  uvádím, podařilo se již získat 450 hlasů a to je slušný výsledek. Měli bychom však  v našem tažení pokračovat, soutěží se do konce měsíce února ! Dějte o této aktivitě vědět dalším, klikejte a klikejte, a také posílejte sms.

 

Průběžné výsledky k 5.2. 2012


Jak vypadá Rákosníčkovo hřiště:


Holiday world 2013 - Středoevropský veletrh cestovního ruchu začíná ve čtvrtek

Blížící se veletrh cestovního ruchu Holiday World je nejvýznamnější událost v oblasti cestovního ruchu v České republice. Letos dosáhne 22. ročníku a bude se konat opět v areálu holešovického Výstaviště v Praze ve dnech 7. - 10. února 2013. Pro veřejnost je veletrh otevřen o víkendu 9. a 10. února. Svou expozici na veletrhu opět otevře Město Česká Třebová. V seznamu vystavovatelů je uvedeno již po desáté. Expozice města Česká Třebová bude opět ve vstupní veletržní hale (VH 520). Hlavním zaměřením výstavní expozice bude pozvánka do nově otevřeného českotřebovského muzea. Na veletrhu najdete také ještě expozici města Ústí nad Orlicí a dalších měst, převažují expozice větších regionů. 
 
Výstava výtvarné skupiny Maxmilián v městské knihovně

Knižní přebaly slavných literárních děl
Od 10. února v prostorách knihovny
V prostorách knihovny k vidění nová výstava výtvarné skupiny Maxmilián, která zobrazuje knižní přebaly slavných literárních děl. Ke zhlédnutí do konce března.
 
Nové oddělení městské knihovny pro TEENAGERY
Ve čtvrtek 14. února 2013 v 10:00 hodin bude na místě dosavadního skladu v přízemí otevřeno nové oddělení pro TEENAGERY. Stávající dětské oddělení v prvním patře tak bude mít dostatek prostoru pro nejmenší čtenáře a školkové děti. Nové moderní oddělení je určené pro žáky a studenty od 11-ti let a výše.  Návštěvníkům nabídne spoustu nového, zejména KOMIKSY, povinnou četbu do školy, beletrii i encyklopedie. Úplnou novinkou pak bude herní konzole Kinect, dostatek počítačů a hlavně krásný a barevný interiér, který v sobě ukrývá spoustu míst, kde lze nerušeně číst, pokecat si s kamarádem…
 
Fotbalisté nastupují do jarní soutěže s novými trenéry

V jarních zápasech se budou muset FK Česká Třebová v krajském přeboru  obejít bez trenéra Bohuslava Sokola , který u mužstva po třech letech na vlastní žádost skončil.  měl úspěšný podzim a řada fanoušků se divila, proč od družstva za této situace odchází. Je to však jeho přání a musíme jej respektovat . Fotbalový klub uvádí na svých webových stránkách již novou dvojici trenérů, kteří připravují A mužstvo do jarních bojů. Jde o dvojici Lubomír Myšák starší a Zdeněk Tupec. Ještě v závěru loňského roku proběhla téměř po dvou letech valná hromada FK, která znamenala změnu ve vedení klubu. Po několika volebních obdobích odstoupil z místa předsedy Bohumír Nejedlý, novým předsedou FK Česká Třebová  byl zvolen Dobromil Keprt.  Za vedení klubu Bohumírem Nejedlým došlo k velkým změnám, byly postaveny nové šatny, nová zastřešená tribuna, proběhly oslavy 100 let  fotbalu v České Třebové. Bylo to úspěšné období  doprovázené ovšem velkým sháněním finančních prostředků, které rozvoj fotbalového areálu potřeboval a stále ještě potřebuje.  Snad právě proto se sen českotřebovských fanoušků, tedy kopat divizi a hrát zde důstojnou roli zatím nepodařilo splnit.  Letos po dobře rozjetém podzimu  je tým na 5. místě tabulky krajského přeboru a  velká šance na úspěšné jaro. Než však fotbalisté vyběhnou na zelený trávník Pod Jelenicí, ještě pár týdnů uplyne, jarní mistrovská soutěž začíná v sobotu 16.března v 15 hodin doma zápasem s Moravskou Třebovou. Přejme fotbalistům úspěchy nejen doma, kde byli na podzim neporazitelní, ale také na hřištích soupeřů. A tým bude hrát nejen krajský přebor, ale také Pohár, takže při úspěšném vykročení do semifinále může získat do Třebové i atraktivního soupeře.
 
Rozpis přípravných fotbalových zápasů  A mužstva

  2.  2. sobota    FK - Doudleby                      11:00                                     - zimní turnaj v Chocni    
  3.  2. neděle    FK - Litomyšl                        13:00                                     - UMT v Litomyšli
  7.  2. sobota    FK - Žamberk                      17:00                                                  - zimní turnaj v Chocni    
  9.  2. sobota    FK - Holice                          13:00                                     
- zimní turnaj v Chocni          
16.  2. sobota    FK - Choceň                        13:00                                     - zimní turnaj v Chocni        
20.  2. středa     FK - Lanškroun                    17:00                                     - UMT v Lanškrouně
23.  2. sobota    FK - Horní Jelení                  11:00                                    
- zimní turnaj v Chocni        
  2.  3. sobota    FK - Zámrsk                        15:00                                     - zimní turnaj v Chocni             
 
PŘEDNÁŠKY A BESEDY MINERALOGICKÉHO KLUBU v 1. pol. 2013.

Mineralogický klub připravil pro své členy a pro případné vážné zájemce o mineralogii, geologii a paleontologii z řad občanů akce a besedy s přednáškami v 1. pololetí 2013. Besedy se uskuteční v učebně Základní školy Habrmanova v České Třebové. Začátek besed pravidelně v 17:00 hodin.

Středa 20. února - HISTORICKÝ RUDNÍ REVÍR ,VELKÁ BYSTŘICE’ (Olomoucko)
Přednáška Ing. Pavla Novotného (Vlastivědné muzeum Olomouc):
O výzkumu reliktů důlních děl a jejich minerálů.

Středa 20. března - ZA KAMENY SEVERNÍHO ŠPANĚLSKA
Přednáška Mgr. Vladimíra Hrazdila (Moravské zemské muzeum v Brně) :

Středa 10. dubna - TURMALÍN - PERLA MEZI DRAHOKAMY.
Přednáška MUDr. Ladislava Skalického:

Středa 24. dubna - MINERÁLY KOMNI A OKOLÍ.
Přednáška Barbory Mlejnkové (Studující Pf Masarykovy univerzity Brno) a Aleše Mlejnka.

Středa 22. května - ČERNÁ “žULA” A NĚCO VÍC O HORNINÁCH.
Přednáška Prof. RNDr. Josefa Staňka, CSc. (Masarykova univerzita Brno, v.v.)

Středa 19. června - ACHÁTY V ČASE A PROSTORU
(vulkanismus, geologické stáří a klimatické poměry)
Přednáška Prof. RNDr. Jana Petránka, DrSC. (KU Praha, ČGS Praha, v.v.)
 
Zveme na přednášku v ekocentru Podorlicko v České Třebové

Čtvrtek 14.2.2013  INDIE – ZEMĚ MILIONÁŘŮ Z CHATRČE?  Přednáška - malá ochutnávka severní Indie v podání vysokoškolské studentky Petry Hostýnkové. Zážitky z cest, promítání fotografií.
Zahájení v 18,00 . Vstupné dobrovolné 
Smetanova Litomyšl 2013

Festival Smetanova Litomyšl slaví letos půlkulaté jubileum.Bude  trvat od 13. do 30. června 2013,  uskuteční se dvacet tři pořadů a  po skončení bude pokračovat ještě do 4. července cyklem dalších pěti koncertů v Nových Hradech. Z programu:
Česká filharmonie se svým novým šéfdirigentem Jiřím Bělohlávkem dvakrát uvede cyklus symfonických básní Má vlast Bedřicha Smetany, budou uvedeny zcela nové inscenace oper Sicilské nešpory Giuseppe Verdiho, Don Giovanni W. A. Mozarta a Dvě vdovy od Bedřicha Smetany. K dvoustému výročí narození Giuseppe Verdiho bude uvedena opera Othello. Po šesti letech se na festival vrací Orffova Carmina burana, tentokrát v kombinaci s poemou Zvony Sergeje V. Rachmaninova na slova Edgara Allana Poea. Na závěrečném koncertu vystoupí dva spojené symfonické orchestry a smíšený sbor provedou Bernsteinovy Symfonické tance z West Side Story, Rózsovu suitu z hudby k historickému velkofilmu Ben Hur a impozantní skladbu Exodus polského skladatele zejména filmové hudby Wojciecha Kilara. Předprodej vstupenek na 55. ročník Smetanovy Litomyšle odstartuje první březnovou středu v prodejní síti Ticketportal a on-line na internetových stránkách festivalu. Nově bude součástí vstupenky návštěva litomyšlského zámku. Každá vstupenka na festivalový pořad na zámeckém nádvoří bude zároveň vstupenkou do zámecké expozice, která bude platit nejen v době festivalu, ale celou sezónu 2013.