Českotřebovský deník 32/2013  (7.2.)                                    
Veletrh Holiday world zahájen


Ve čtvrtek 7.2. v 10 hodin se otevřely brány 22. ročníku Středoevropského veletrhu cestovního ruchu.  Náš region zastupuje expozice Pardubického kraje zastřešující jednotlivé turistické oblasti kraje a v samostatných expozicích se dále prezentují města Česká Třebová. a Ústí nad Orlicí.  Zahájení  veletrhu je určeno především pro odborné návštěvníky a pozvané hosty, přesto se ve výstavních halách pohybovalo poměrně velké množství lidí.  Českotřebovskou expozici navštívil také starosta Jaroslav Zedník a místostarosta Dobromil Keprt, přijel také dvoučlenný tým OIKTV.  Dominantou českotřebovské expozice je pro letošní rok nově otevřené městské muzeum a jeho zaměření "Dopravní křižovatky", nově se také prezentoval minipivovar Faltus s pivem Kohout 11° a nutno napsat že s velkým úspěchem. Rázem byl českotřebovský stánek přitažlivější.  Těsně v sousedství českotřebovského stánku byla expozice Pardubického kraje kde během čtvrtka probíhaly prezentace jednotlivých turistických oblastí.   Prezentoval se tradičně i region  Orlicko- Třebovsko, jeho královská družina, známá z jiných prezentací se také zastavila na českotřebovském stánku, vždyť k nám také vlastně patřila. Na našem stánku jsme také propagovali tiskoviny Regionu Orlikco-Třebovsko.  Zajímavou prezentaci si připravil sousední turistický region "Pomezí Čech a Moravy", který zahrnuje pět měst v našem okolí: Litomyšl, Vysoké Mýto, Svitavy, Moravskou Třebovou a Poličku.  V krátkých videoprezentacích vždy představili výraznou osobnost osobnost svého města, Moravská Třebová např. Princeznu Hereret, Litomyšl Magdalenu Dobromilu Rettigovou ..... Tyto hlasité ukázky dovedly upoutat návštěvníky, ukazuje se, že  mimo výtvarné řešení, fotografie a video je třeba také pracovat se zvukem nebo  hereckým ansámblem který pomáhá v propagaci.  Škoda, že pivo Kohout nepomohl propagovat  ještě Kohout "Faltus",  maska kohouta je přece připravena. Expozice města Ústí nad Orlicí byla o pár kroků dále, byla založena na připomenutí olympijského úspěchu Jaroslava Kulhavého. Odpoledne v 15 hodin přijel do expozice Pardubického kraje hejtman Martin Netolický s radním  René Živným, oficiálně otevřeli krajskou expozici a šampaňským pak pokřtili nově vydaný turistický katalog Pardubického kraje. V krátkém vystoupení Martin Netolický popřál všem přítomným zástupcům turistických oblastí úspěch a účinnou propagaci. "Kraj věnoval  do propagace cestovního ruchu poměrně dost prostředků, letos se soustředil na vytvoření důstojné reprezentace kraje právě na pražském veletrhu na Holiday world," řekl Netolický."Kdybych se měl sám  vyznat a říci, kterou oblast z našeho krásného kraje  mám nejraději, byla by to oblast Kralického Sněžníku, byť leží až na okraji našeho kraje."  Martin Netolický se také zastavil na stánku města Česká Třebová, kde nejen ochutnal pivo Kohout (které určitě zná), ale kde také absolvoval i některá jednání, např. s hejtmanem Libereckého kraje. Foto Luboš Kozel a Milan Mikolecký.
K veletrhu Holiday world ještě více zítra v samostatném příspěvku.
 
 
Poděkování za podporu Karla Schwarzenberga

Rád bych se ještě vrátil k nedávným volbám našeho prezidenta. V první řadě bych chtěl poděkovat všem lidem, kteří kandidáta navrženého TOP09 podpořili. Velmi mě potěšilo, kolik občanů vynaložilo značné úsilí k propagaci a zviditelnění pana Karla Schwarzenberga. Všichni jsme určitě ocenili, že celá kampaň byla z naší strany vedena korektně a se vší slušností. I přes to, že náš kandidát nezvítězil, učinil mnoho pro zviditelnění principů, které jako strana respektujeme. Oceňuji i způsob uznání vítězství protikandidáta, jež bylo hodno státníka.     
Pokud se Vám nelíbí styl politiky vedený populisticky, založený na nepravdě a přetvářce, je nejspíš jen jedna možnost, jak se pokusit tento stav napravit. Bez aktivních, slušných lidí politika slušná nikdy nebude. Těch slušných lidí je ale potřeba hodně, aby ti neslušní už nedostali šanci.
Je-li někdy vhodný čas ke vstupu do některé demokratické strany, je to právě teď.
Zvu vás do TOP09, ať už pro její programová východiska,
http://www.top09.cz/proc-nas-volit/programova-vychodiska-a-principy/
Jak i kvůli našemu hodnotovému desateru
http://www.top09.cz/proc-nas-volit/hodnotove-desatero/
Přínosem bude každý nový slušný člen v kterékoli z demokratických stran. V České Třebové znám osobně výborné lidi v různých politických stranách. Stačí si tedy jen vybrat. Samozřejmě mezi námi rádi uvítáme nejen zájemce o členství, ale i podporovatele, kteří mají podobné názory, ale nemají zájem být členy jakékoliv strany.
Je to běh na dlouhou trať, ale třeba se nakonec podaří prosadit slušnou politiku a kultivovat společenské prostředí.
Pojďme společně zvýšit šance slušným a férovým kandidátům v příštích volbách!!!
Pavel Doubrava, místní organizace TOP09 Česká Třebová
 
Poslední zápas třetí části krajské hokejové ligy
Prohra po nevydařené power play

Česká Třebová – Litomyšl 2:4 (2:0, 0:2, 0:2)
Branky: 5. Mlejnek (Doha, Váně), 13. Kvasnička (Šafář, Hladík) – 23. Dospěl (Fajfr), 30. Lustyk (Matys), 54. Dospěl (Vágner), 60. Š. Švec (Kalousek).
Rozhodčí: Veselý – Brejša, Brokeš. Vyloučení: 6:3. Bez využití. Diváků: 257. Zásahy brankářů: 46:27. Vyložené šance: 6:4. Nejlepší hráči: Mlejnek – Kalousek.
Česká Třebová: Kaplan - Čejka, Poskočil, Novotný, Mlejnek, Chadima – Vích, Držmíšek, Uhlíř – Šafář, Kvasnička, Hladík – Doha, Teplý, Váně – Černý, Jetmar, Kopečný.
Litomyšl: Kalousek – Fink, Vágner, Kučera, Fajfr, Skalník, Velehradský – Schejbal, M. Švec, Dospěl – Matys, Fikejz, Lustyk – Pavlák, Dvořák, M. Švec – od 21. minuty navíc Hynek.
Více na www.hokej-ceskatrebova.cz
 
Krajští radní schválili programové prohlášení

Pardubice (7. 2. 2013) – Programové prohlášení Rady Pardubického kraje na období 2012 – 2016 dnes projednali a odsouhlasili radní na svém jednání. Šestnáctistránkový dokument stanovuje základní priority a cíle v jednotlivých oblastech činnosti krajské samosprávy, které si vytyčila koalice České strany sociálně demokratické, Koalice pro Pardubický kraj a Strany práv občanů – Zemanovců.
„Programové prohlášení je výsledkem podrobnějšího rozpracování programových tezí, na kterých jsme se shodli již při ustavení koalice. S konkrétním zněním našeho společného programu nejprve seznámíme krajské zastupitele na nejbližším jednání 21. února. Tento postup považujeme vůči opozičním zastupitelům za správný, neboť chceme spolupracovat se všemi stranami zvolenými do zastupitelstva. Poté samozřejmě program zveřejníme na portálu kraje a dáme ho plně k dispozici veřejnosti,“ uvedl hejtman Martin Netolický (ČSSD).
Všechny koaliční subjekty vnímají programové prohlášení jako závazné, proto se rozhodly naplňování jednotlivých bodů programu pravidelně kontrolovat. „Schválili jsme usnesení, které členům Rady Pardubického kraje ukládá, aby jednou ročně radě předložili vyhodnocení plnění programového prohlášení, jež mají ve své gesci,“ vysvětlil první náměstek hejtmana zodpovědný za zdravotnictví Roman Línek (KPK). Podle náměstka zodpovědného za dopravu a dopravní obslužnost Jaromíra Duška (SPOZ) se podařilo vytvořit srozumitelný jízdní řád, kterým se koalice může řídit po celé volební období.
 
Další anketa spokojenosti pacientů startuje

Pardubice  (6.2. 2013) – Po loňské zkušební anketě spokojenosti pacientů ve čtyřech nemocnicích kraje odstartovalo na začátku února další kolo, tentokrát už ve všech pěti nemocnicích akutní péče. Pacienti nemocnic v Pardubicích, Chrudimi, Ústí nad Orlicí, Litomyšli a Svitavách mohou nyní hodnotit svou spokojenost s hospitalizací, s ambulantní péčí a s porodnicí na tištěných dotaznících nebo on line na webu nemocnic či na webu Pardubického kraje.
Chceme, aby nemocnice byly  bezpečné a u jejich klientů, tedy pacientů, převažovala jednoznačně spokojenost. Z minulé ankety se nám sešla celá řada podnětů a nemocnice na nich nyní pracují,“ říká první náměstek hejtmana Roman Línek, zodpovědný za zdravotnictví. „Do budoucna bychom chtěli do těchto anket zapojit také rodiče dětí a samotné děti od 12 let a také příbuzné pacientů, kteří sami nejsou schopni odpovídat,“ prozrazuje další strategii Línek.
„Anketa je anonymní a pacienti se nemusí bát napsat své zkušenosti. Vyhodnocení se uskuteční vždy mimo danou nemocnici, a to nezávislými osobami,“ připomíná Eva Havlíková, která se na přípravě ankety ve spolupráci s Fakultou zdravotnických studií Univerzity Pardubice podílela. V současné anketě jsou oproti té minulé některé otázky zjednodušeny a upraveny.
V prvním kole se ankety zúčastnilo 2300 pacientů. Při známkování hospitalizační péče dalo nemocnicím jedničku a dvojku 95 procent dotázaných, u porodnic 91 procent. Celkové výsledky byly tedy velmi dobré, ale pacienti poukázali na některé nedostatky například  v úklidu, v režimu buzení, v kvalitě stravování, v přístupu k informování pacientů či k jejich důstojnosti.
Novou anketu najdete i na stránkách Pardubického kraje na: http://www.pardubickykraj.cz/anketa-pro-pacienty/ 
 
Fondy 2014+                                                                      

Zdroj: Ing. Oldřich Vlasák, europoslanec
Konference „Fondy EU 2014+“ , která se uskuteční 12. února 2013 od 10 hodin v prostorách Podnikatelského inkubátoru Kunovice – Panský Dvůr, Kunovice, se koná pod záštitou starostky města Mgr. Ivany Majíčkové a místopředsedy Evropského parlamentu Ing. Oldřicha Vlasáka. Účastníci konference se dozví v jakém stavu je současné vyjednávání plánovaných programů a budou seznámeni s prioritami, podporovanými v programovacím období 2014 – 2020 tak, aby jako případní žadatelé o tyto dotace mohli nasměrovat své aktivity a připravit rozvojové plány správným směrem.
První část bude věnována přednáškám týkajících se strategických záměrů a jednání Vlády České republiky s Evropskou komisí. Například Ing. Petra Holopírková, vedoucí odborný referent specialista na odboru kohezní politiky z ministerstva pro místní rozvoj, seznámí přítomné s přípravou programového období 2014-2020 po schválení programu 2014-2020 vládou ČR. V druhé části Konference jsou plánována vystoupení na téma: připravované programy Strukturálních a komunitárních fondů. Mimo jiné zde Ing. Petr Bajer, CSc., ředitel Hospodářské komory Brno, vystoupí s přednáškou: EEN – podpora malého a středního podnikání, mezinárodní projekt Kontakt 2013-2014. „Proč je dobré znát Brusel?“ Tak zní název přednášky PhDr. Venduly Raymové, ředitelky společnosti Bohemia EU Planners, s.r.o. Ta bude dále informovat o úspěšných projektech z Komunitárních programů Jednatel společnosti Podnikatelský inkubátor Kunovice – Panský dvůr Ing. Pavel Vardan zde současně představí projekt Podnikatelský inkubátor Kunovice – Panský dvůr, projektová manažerka Czechinvest Ing. Lucie Hadámková seznámí účastníky s nejúspěšnějšími projekty Operačního programu Podnikání a inovace roku 2012. Mgr. Drahomír Mejzr, MBA – ředitel ACCON GROUP – firmy, která tuto konferenci organizačně zajišťuje, uvede příklady projektů ze Strukturálních fondů.
„Programovací období 2014 – 2020 je pro naši republiku z hlediska podporovaných aktivit z Evropské unie velice důležité. Měli bychom zvýšit snahu o získání více peněz na kohezní politiku při současném snížení celkové výše rozpočtu EU. Česká republika mezi léty 2014-2020 pravděpodobně překročí hranici 75% HDP na obyvatele vůči průměru EU. Po roce 2020 by se v takovém případě zařadila do skupiny čistých plátců, kteří kladou důraz na úspory a účelnost vynakládaných prostředků, jelikož do rozpočtu EU přispívají více, než kolik z něho pak zpětně vyčerpají. Pro nadcházející období po roce 2013 ale nutně potřebujeme dotace z Bruselu na dobudování základní infrastruktury a podporu ekonomického růstu. Z toho důvodu nechceme omezovat evropské strukturální fondy.
Kohezní politika je zejména komunální sférou vnímána jako jedno z klíčových témat evropské politiky. V České republice by mělo dojít ke zjednodušení systému operačních programů, jejichž počet by měl být z 26 snížen na 8. Do budoucna je už načrtnuta základní také vlastní koncepce implementačního systému. Již dnes tak máme hrubé obrysy pravidel, podle kterých budou evropské fondy po roce 2013 rozdělovány. A jako všude jinde i v této oblasti platí, že štěstí přeje připraveným a informovaným,“ uvedl k připravované konferenci „Fondy EU 2014+“ místopředseda Evropského parlamentu Ing. Oldřich Vlasák, pod jehož záštitou se akce koná.