Českotřebovský deník 36/2013 (11.2.)                                   
Export CZ LOKO loni poprvé překonal miliardu

ČESKÁ TŘEBOVÁ, 11. února 2013  Akciová společnost CZ LOKO v roce 2012 zvýšila tržby na 2,165 miliardy korun a meziročně je tak vylepšila o 64 milionů. Rozhodující vliv na to měl export, který poprvé v historii firmy, zaměřené na výrobu, modernizace a opravy lokomotiv, překonal magickou miliardovou hranici. Dosáhl 1,004 miliard korun a pomohl tak vybalancovat v posledních měsících nestabilní tuzemský trh.  
„V České republice pociťujeme recesi velmi citelně. Velké, sériové zakázky na modernizace lokomotiv zde z trhu prakticky zmizely. Nejhorší je situace u nákladního železničního dopravce ČD Cargo, ale složitá je obecně v celé ekonomice. Všechny velké firmy pečlivě zvažují investice, včetně těch do železničních vozidel." říká Josef Bárta, generální ředitel CZ LOKO.
Firma loni v zahraničí prodala přes 40 diesel – elektrických lokomotiv především do Pobaltí, Běloruska a Ruska. Další pak mířily do Polska, Slovenska nebo na Balkán. A tento trend bude pokračovat i letos, kdy CZ LOKO plánuje hlavně díky novým projektům prodej svých lokomotiv v zahraničí ještě zvýšit. Podíl vývozu na tržbách tak poroste. Naproti tomu se v Česku čeká zhruba pětinový pokles zakázek. To se promítne do očekávaných tržeb roku 2013, které by se měly pohybovat kolem dvou miliard korun.
CZ LOKO patří mezi přední výrobce diesel - elektrických lokomotiv ve střední a východní Evropě. Firma intenzivně zvyšuje kvalitu a spolehlivost vozidel a investuje do modernizace svých pracovišť jako například oprav spalovacích motorů Caterpillar. CZ LOKO se stalo i prvním českým držitelem certifikátu o vyvažování složených kol „hvězdice a obruč“ lepením vyvažovacích tělísek, který má mezi svými zaměstnanci certifikované specialisty Evropský praktik lepení a Evropský specialista lepení.
Zároveň firma investuje do vývoje nových lokomotiv a speciálních drážních vozidel, V roce 2012 byla dokončena asynchronní čtyřnápravová lokomotiva 744.0. Vedle zcela nové řady motorových univerzálních vozidel MUV 74 měl loni premiéru také modernizovaný Montážní motorový vůz trakčního vedení (MVTV 2.2).
 
Poklidné stáří

Nabízím ubytování starým lidem v rodinném domě na venkově. Dům se nachází nedaleko Lanškrouna v klidné
části obce, se zahradou a sluníčkem po celý den. Zabezpečím osobní asistenci, nákup, doprovod k lékaři a jiné 24hod.
denně. Pracoval jsem jako sanitář v nemocnici a na oddělení LDN. Kontakt Jan Trampota 739 510 032 jan.trampota@seznam.cz
 
TEZA odkoupila bývalé Nocležny ČD  čp. 1906 na Novém náměstí

Hrozilo, že České dráhy odprodají objekt komukoliv kdo zaplatí, byť by mohl přinést do centra města jen problémy, tedy např. ubytovnu plnou sociálně nepřizpůsobivých lidí.  Vedení města tomu chtělo zabránit a proto  více než rok vyjednávalo s majetkovým odborem GŠ ČD v  Prze o podmínkách, za kterých by mohlo k privatizaci, tedy k odkoupení objektu dojít. Původní stanovenou cenu  cca 28 milionů Kč se po dlouhých jednáních podařilo stlačit na 21,5 milionu. Dům byl totiž po dlouhodobém užívání  prakticky bez údržby v podstatě vybydlený, je třeba vyměnit nejen okna, opravit plášť budovy a vyměnit stoupačky všech sítí, ale také dům rekolaudovat tak, aby mohl sloužit pro trvalé bydlení.  Dům byl z poloviny využit jako ubytovna, druhá polovina pro bydlení, ovšem nikoliv na běžnou nájemní smlouvu ale jinak formulovanou smlouvu o dlouhodobém využívání prostor, díky které zde bydlení vyšlo dražší než jinde. Na zakoupení objektu si TEZA, s.r.o. musela vzít dvacetimilionový úvěr. Stav domu je takový, že jej bude třeba celý vystěhovat, kompletně rekonstruovat  a potom znova obydlet, rozprodat budoucím spolumajitelům. Ideálně tak, že městu (respektive TEZE) nezbude žádný byt.  Než se tak stane, uplyne ještě v Třebovce dost vody.   V domě se 48 byty bylo ještě loni v létě obsazeno 16 bytů, nyní  zůstalo obsazených ještě 8 bytů. Ostatní si vyřešili svůj bytový problém vlastním způsobem a byt v domě opustili.  Zbývajícím uživatelům město zajistí odpovídající bydlení v jiných městských domech, proto zůstává např. několik bytů např. ve čtverci prázdných. Je třeba mít rezervu. Po rekonstrukci, budou-li chtít, se mohou dnešní uživatelé do domu třeba i vrátit s tím, že bude nutné byt odkoupit.  Původní myšlenka byl jiná, dům se měl rekonstruovat po etapách a nájemníci se měli na rekonstrukci podílet. Ovšem  stav objektu je takový, že tento způsob rekonstrukce nepřipadá v úvahu. Rekonstrukce domu bude stát další nemalé prostředky, bude vyžadovat přijetí dalšího úvěru. Je možné využití některé nabídky dotací, ale i  tak to nebude laciná záležitost. V domě je také v posledním podlaží studio a vysílací pracoviště OIKTV, které také bude muset najít nové sídlo. Termín pro vyklizení domu byl stanoven na konec měsíc srpna 2013. 
Osmipodlažní dům, nejvyšší objekt na Novém náměstí si svoje omlazení a revitalizaci určitě zaslouží. I když dnes není právě po bytech velká sháňka, může tomu být za dva roky jinak, slibně se rozjíždí záměry na obsazení městské průmyslové zóny a noví investoři jistě přivedou do České Třebové nové obyvatele. Těžko říci, kolik jich bude, ale musíme na to být připraveni. Rekonstrukce domu může mít i několik variant, jednou z nich je i zvýšení počtu bytů v domě (např. na 56) s tím, že zde budou také byty menší,  využitelné např. jako byty startovací pro mladé lidi, nebo i jako byty sociální, typu DPS.  Těchto bytů je ve městě nedostatek. (mm)
 
Zemřel Ing. Miroslav Šašinka

V minulých dnech přišla smutná zpráva,  ve věku 90 let zemřel do konce svého života velmi agilní člověk, Ing. Miroslav Šašinka. Jako ekonom velkou část svého profesního života věnoval českotřebovské Primoně, potom pracoval  v Lanškrouně. Primona však byla jeho srdeční záležitost, plně se jí věnoval v devadesátých letech jako její akcionář po proběhlé kuponové privatizaci a byl ta také zvolen členem její dozorčí rady. Byl velkým českotřebovským patriotem a plně se zajímal o dění ve městě až do vysokého věku. Společně jsme prodiskutovali  řadu místních problémů, přicházel se zajímavými nápady a zajímala ho vždy ekonomická situace města.  Díky své profesi byl také znalcem obchodní angličtiny, překladatelem důležitých obchodních dokumentů a v tomto oboru vychoval také řadu svých žáků.  V září loňského roku  oslavil ještě v dobrém zdraví a optimismu devadesátku.  Vlastně jsme ji spolu  ani nestihli oslavit, až přišla smutná zpráva o jeho únorovém úmrtí. Jeho srdce velké zatížení nevydrželo.  Čest jeho památce!  (mm)
Výstava jubilantů v galerii Pod radnicí  

První letošní výstava v Galerii pod radnicí patří jubilantům, členům klubu, kteří se v roce 2013 dožívají významných životních „kulatin". Vernisáž měla v pátek večer. Návštěvníci vernisáže mohli obdivovat práce Heleny Dolečkové z Ústí, Zdeňka Rosáka z Chocně, Pavla Hlavatého z Prahy, Josefa Filipa z Potštejna, Václava Smejkala z Lanškrouna a Evy Brown, která dnes žije a tvoří v Seči u Brandýsa. Expozice je pestrá, milovníci umění v ní najdou malby, kresby, grafiky, ale také sochařské práce. „Výstava je milá a rozhodně i umělecky hodnotná. Pavel Hlavatý je opravdu významný český malíř a grafik, k němu není snad ani třeba se vyjadřovat. Ovšem zaujmou i práce ostatních. Až rozkošně působí pískovcová díla pana Filipa. Na obrazech Helenky Dolečkové je pak vidět v dobrém slova smyslu určitá umělecká rutina a vlastní krásný pohled," zhodnotil expozici pro Orlický deník Miroslav Němec, učitel hry na klavír místní základní umělecké školy.   Mezi jubilanty nebyl nikdo z Třebováků. Loni zde vystavovala díky svému jubileu Alena Vošlajerová z České Třebové, členka Klubu přátel umění Ústí nad Orlicí. Mezi zhruba stovkou členů jsou i další Třebováci. V březnu se sejde jeho valná hromada, jež má mj. schválit program činnosti pro rok 2013.  
 
Pohotovost stomatologie v regionu

16. - 17. 2. 2013 MUDr. Horáková Hana Česká Třebová, F.V.Krejčího 405 465 531 554
23. - 24. 2. 2013 MUDr. Kalousková Milena Ústí nad Orlicí, ul. Pickova 1483 465 543 302
2. - 3. 3. 2013 MUDr. Krejčík Michal Brandýs nad Orlicí, Lázeňská 225 465 544 192
9. - 10. 3. 2013 MUDr. Ráčková Jana Ústí nad Orlicí, Dr. Vrbenského 1075 465 524 127
16. - 17. 3. 2013 MDDr. Kunčická  Martina Vysoké Mýto, Gen. Závady 116 465 485 155
23. - 24. 3. 2013 MUDr. Lohrer Pavel Česká Třebová, Masarykova 1071 465 534 585
30. - 31. 3. 2013 MUDr. Martinková Blanka Choceň, Pernerova 1573 465 471 692