Českotřebovský deník 37/2013 (12.2.)                                    
Gymnázium Česká Třebová se pyšní titulem Gympl roku 2012/2013 v Pardubickém kraji
Impulsem pro vznik internetové a smskové soutěže GymplRoku.cz byl pro Českou studentskou unii fakt, že v České republice doposud neexistoval žádný žebříček, který by srovnával gymnázia podle různých kategorií z pohledu studentů a absolventů jednotlivých středních škol. Přitom názor, který mají současní i bývalí žáci na svou školu, je velmi důležitý a vypovídá o její kvalitě. Proto se 6. listopadu spustilo na internetu více než dvouměsíční hlasování, ve kterém všichni respondenti hodnotili svá gymnázia podle pěti kritérií, a to zajímavost vyučovaných předmětů, schopnost vyučujících zajímavě vyložit látku, příprava do budoucí praxe/práce, možnost realizace a zapojení do studentských nápadů a projektů a pohled na své spolužáky. Svůj názor vyjádřili stisknutím palce nahoru (+1 bod), nebo dolů (-0,5 bodu). Našemu českotřebovskému gymnáziu se tak před 14. lednem, datem ukončení hlasování, podařilo nasbírat neuvěřitelných 658 hlasů a zajistit si tak prvenství mezi ostatními gymnázii v Pardubickém kraji. Ještě jednou bychom tímto chtěli poděkovat každému, komu na Gymnáziu v České Třebové záleží, každému, kdo je hrdý na to, že je/byl jeho studentem, a dal mu svůj hlas.                                  Martin Menšík, administrátor školní FB stránky  


Jitka Vrbová & Stanislav Chmelík přijedou na country koncert do České Třebové

Pátek 1. března v 19.30  se v malém sále Kulturního centra  uskuteční dvojkoncert, na kterém se představí  jako první (předkapela) Carramba Česká Třebová a v hlavním programu potom vystoupí Jitka Vrbová a Stanislav Chmelík. V sále je jen 80 míst, proto neváhejte a zajistěte si vstupenky. V předprodeji ve Vinotéce Karla IV. v Hýblově ulici stojí 120 Kč, na místě pak 160 Kč.
 
Vážení rodiče,
máte doma předškoláka nebo dítě s odkladem školní docházky narozené od  1.9.2006 do 31.8.2008 ?
Základní škola praktická nabízí volná místa  v přípravné třídě pro školní rok 2013/2014.

Děti v přípravné třídě jsou vedeny tak, aby lépe zvládly nástup do první třídy běžné základní školy nebo vyrovnaly svůj vývoj. S dětmi se pracuje formou didaktických her, vycházek, zájmových činností.

 

Organizační informace:
q  Výuka bude probíhat denně v délce 4 vyučovacích hodin, tj. od 7:45 – 11:20 hodin.
q  V přípravné třídě se neznámkuje. Na konci školního roku dostane dítě pochvalný list.
q  Přípravná třída se nezapočítává do povinné školní docházky.
q  Přípravná třída je bezplatná.
q  Do přípravné třídy mohou dojíždět i děti z okolních obcí.
q  Možnost pobytu ve školní družině – pestrý program celý týden, až do 15.00h.
q  Možnost školního stravování za výhodnou cenu.

 

Přijďte si i pro nezávazné informace, přijďte se seznámit se školou.
kontakt: 465 539 115, 605 154 989                                                                                                                                                                           Základní škola Praktická Česká Třebová
www.zspr.ceskatrebova.webnode.cz                                                                           Nám.17.listopadu 2060
                                                                                                                                   (areál bývalých kasáren v Borku)
Odstartoval projekt, který má podpořit vodní turistiku na řece Orlici

Kostelec nad Orlicí, 12. února 2013 - Zmapovat řeku Orlici a služby i atraktivity v jejím okolí a zároveň přilákat turisty díky její propagaci v mediální kampani. To jsou cíle projektu Vodácká řeka Orlice. Vzniknou například tištěné propagační materiály nebo informační tabule. Projekt, jehož zadavatelem je Regionální informační centrum v Kostelci nad Orlicí, se rozběhl v prosinci loňského roku a jeho realizace potrvá až do letošního září.
V současnosti je hotový propagační leták, který poskytuje základní informace o Divoké, Tiché a spojené Orlici a jejich sjízdnosti. Leták je vytištěný v nákladu 30 tisíc kusů ve třech cizojazyčných mutacích – angličtině, němčině a polštině. „V lednu a únoru už proběhla jeho distribuce na veletrzích cestovního ruchu – REGIONTOUR v Brně a Holiday World v Praze, a také na vodáckém festivalu Paddlefest v Brně,“ uvedla ředitelka informačního centra v Kostelci nad Orlicí Michala Kiezlerová. Další možností, kde leták a informace o projektu získat, bude březnový veletrh INFOTOUR v Hradci Králové, Cyklo show v Bratislavě anebo tradiční vodácké akce na řece Orlici. K dostání už leták je také v informačních centrech v blízkosti řeky. K projektu vznikla i stránka na sociální síti Facebook. Informace, fotky a videa o Orlici najdou zájemci na adrese www.facebook.com/VodackaOrlice. Kdokoliv z místních vodáků, kdo by chtěl na této stránce publikovat vodácky zajímavé informace, může kontaktovat informační centrum v Kostelci. Nyní probíhá mapování řeky a okolních služeb. Následovat bude tvorba podrobnější informační brožury, výroba a instalace 7 informačních tabulí v terénu, a například také 50 tabulek výstražných a informačních s kilometrovníky. „Orlice představuje pro turisty alternativu k tradičním a dnes přeplněným vodáckým řekám. Projekt cílí nejen na vodáky, ale i na širší turistickou veřejnost, které představí zajímavá místa a turistické atraktivity v okolí toku jako jsou cyklistické a in-line stezky, hrady a zámky nebo muzea,“ upřesnila Michala Kiezlerová. Projekt „Vodácká řeka Orlice“ je spolufinancován Regionálním operačním programem NUTS II Severovýchod. Regionální turistické a informační centrum v Kostelci nad Orlicí získalo na celý projekt z Evropské unie zhruba 2,7 milionu korun. Dílčí části projektu realizují společnosti DRING Consulting a TIS-systems.
O nejlepší svatební dort roku si to rozdá přes 40 soutěžících

Do prvního ročníku soutěže Svatební dort roku přihlásila své výtvory více než čtyřicítka soutěžících z řad amatérských i profesionálních cukrářů. Kdo se dostane mezi šest finalistů soutěže, se rozhodne v následujících 14 dnech, kdy proběhne veřejné hlasování na stránkách www.svatebnidortroku.cz nebo facebookových stránkách soutěže. Hlasující mají skutečně pestrý výběr. O jejich přízeň usilují standardní kruhové dorty, ale také dort v podobě housky či krabice. Účastníci připravili své výrobky z různých druhů náplní, soutěží i ovocný dort a dokonce slaný dort od tvarůžkové cukrárny.
Podle ankety mezi cukrárnami uskutečněné agenturou Unique Wedding, objednává většinou svatební dort nevěsta a vydá za něj 2 až 5 tisíc korun. Obvykle jsou od klientů požadovány výrobky s 30 až 50 porcemi a převládají dorty s máslovými či odlehčenými krémy. Většina oslovených cukráren uvedla, že v dekoracích převažují ručně modelované dekory, ovšem 60% z nich se spoléhá výlučně na vlastní kreativitu a v zahraničí příliš inspiraci nehledají. „Přesto musím přiznat, že právě kreativní zpracování dortů mě příjemně překvapilo a jsem ráda, že vítězný cukrář bude moci své nápady dále rozvinout v italském kulinárním institutu,“ uvedla majitelka agentury a organizátorka soutěže Svatební dort roku Soňa Solařová.
Do soutěže se přihlásili zástupci různých skupin soutěžících - amatéři pečící si doma pro radost nebo na zakázku, cukrárny, ale i studenti oborových škol. O vítězství usilují např. František Buchal, Viceprezident pro obor cukrář Asociace kuchařů a cukrářů, Lucie Velechovská, zástupce originální cukrárny Anna Magdalena nebo třetí ze soutěže Cukrář roku, Zuzana Šíblová.  
V prvním kole, které nyní probíhá, rozhodují převážně fotografie. Ve finále, které proběhne 2. března 2013 v rámci mezinárodního veletrhu World of Beauty & Spa, šest účastníků s největším počtem hlasů bude své dorty tvořit před porotu, která vedle vzhledu bude hodnotit chuť, ale i hygienu při práci. V porotě zasednou přední odborníci jako je Pavlína Berzsiová, členka představenstva Asociace kuchařů a cukrářů ČR, Lucie Výborná, známa food blogařka Chez Lucie nebo John Nocita, zakladatel  Italian Institute for Advanced Culinary and Pastry Art, kde si vítěz vybere hlavní výhru soutěže v podobě týdenního plně hrazeného cukrářského kurzu. Předsedou poroty je trojnásobný Cukrář roku ČR Lukáš Skála.
Vítěz soutěže bude vyhlášen v den finále, tedy 2. března 2013 v 16:20 v PVA Letňany v hale 2D. Soutěžní dorty budou nabídnuty veřejnosti k ochutnání. Rovněž bude odměněn jeden z hlasujících, který obdrží dárek značky ETA.
Partnery projektu jsou svatební agentura Unique Wedding, časopis Tina, kulturní portál informuji.cz, odborný magazín Fany Info, mezinárodní veletrh World of Beauty & Spa, svatební veletrh Svatební dny, společnosti alfatech, Eta, FIALA-PRAHA a Oetker.                                                                                                                                                                  Soňa Solařová
Hejtman a letohradským starostou fandili biatlonistům 

Početná výprava z Letohradu včetně starosty Petra Fialy a hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického fandila na víkendovém mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě. Letohradští biatlonisté Ondřej Moravec, Milan Šlesinger a Milan Krčmář ale naděje na umístění na předních příčkách nenaplnili. Ve sprintu mužů na deset kilometrů byl z letohradských nejlepší Moravec, který doběhl na 35. místě, Šlesinger byl dvaapadesátý. Nedařilo se jim ani ve stíhacím závodu na 12,5 kilometru, ve kterém Ondřej Moravec skončil jednatřicátý.  Závodníky na místě podporoval prezident Klubu biatlonu OEZ Letohrad Libor Vlček i starosta města Petr Fiala. Výpravu osobně podpořil i pardubický hejtman Martin Netolický. "Atmosféra v Novém Městě byla výborná. Jsem rád, že naši sportovci zabojovali, i když se jim nepodařilo obsadit přední místa. Je mi jasné, kolik je za tím dřiny. Už jen to, že se probojovali na mistrovství světa, považuji za ohromný úspěch," ocenil biatlonisty hejtman, který se sám věnuje rekreačně sjezdovému lyžování.
Územně analytické podklady správního obvodu obce s rozšířenou působností Česká Třebová aktualizovány

První Územně analytické podklady správního obvodu obce s rozšířenou působností Česká Třebová v roce 2008 byly spolufinancovány z prostředků Evropské unie, Evropského fondu pro regionální rozvoj. informace o Integrovaném operačním programu jsou na www.strukturalni-fondy.cz/iop. Dne 17.12.2012 byla předána druhá aktualizace ÚAP na Krajský úřad Pardubického kraje správního obvodu obce s rozšířenou působností Česká Třebová. Nové dokumenty jsou ke stažení na webové stránce města. Výtah a zajímavé problémy z materiálu uvedu ve zpravodaji.