Českotřebovský deník 42/2013 (17.2.)                                    

Dne 15. 2. 2013 vydařeným pátečním vystoupením pro školy a školky zahájil Krasobruslařský klub Česká Třebová své miniturné po okolních městech. V příjemném prostředí zimního stadionu v Litomyšli si svou premiéru odbyly všechny choreografie zkomponované do výchovně-naučného pořadu. Více než 560 dětí ze základních a mateřských škol mělo možnost shlédnout výsledky práce českotřebovských krasobruslařek a také se toho spoustu dozvědět o krasobruslařském sportu jako takovém. Pořadem provázela Šárka Prossová. Za bezchybnou servisní podporu si velkou pochvalu zaslouží tým  Zimního stadionu v Litomyšli, pro které nebylo žádným problémem ani stěhování diváků na vozících přes celý stadion. Partnerem akce byli Městské služby Litomyšl. Další zastávkou turné bude 22. 2. 2013 Lanškroun a 15. 3. Česká Třebová. Akce vyvrcholí představením pro veřejnost 16.3. v České Třebové, kterého se mimo jiné jako host také zúčastní SSK Orion Pardubice (loňský mistr republiky), členka KK-USK Praha a krasobruslařky z Chrudimi.
 
 

Světlo za zrcadlem Jarky Bittla

Tak trochu nenápadně a bez okázalosti křtu, přišla na konci roku na svět další knížka z dílny českotřebovského výtvarníka a spisovatele Jarky Bittla. Jen okruh nejbližších přátel věděl, že se autor chystá vydat novou knížku limeriků. Pro méně zasvěcené připomeňme, že limerik je básnicky atypicky řazené pětiverší, jejichž původ a genezi autor objasnil v předchozí knížce, která vyšla v roce 2010 pod názvem Tulák před zrcadlem.
Přes to, že  Světlo za zrcadlem  navazuje svým obsahem na díl předchozí, vsadil tentokrát Jarka Bittl na odlišné  ztvárnění publikace. Útlá knížka  vyšla v kapesním formátu s kroužkovou vazbou. Jednotlivé kapitoly, ve kterých autor s hlubokým filozofickým podtextem prochází etapy vlastního života, ale nezapomíná ani na nešvary současné civilizace, jsou vždy uvozeny půvabnými grafikami. I v nich se odráží umělcovo cítění, ovlivněné především divadlem a  klaunstvím.
Knížka vyšla jako neprodejný tisk v  nákladu 100 kusů a okamžitě se stala cennou bibliofilskou kořistí. Pokud budete mít štěstí a dostane se Vám do rukou, jistě budete i Vy se mnou souhlasit
 
                                                                                                                                                                              Milan Michalski

 

Hokejisté budou hrát o pohár Vladimíra Martince            

Až v neděli, po dohrání čtvrté části play off o přeborníka kraje, se definitivně rozhodlo o soupeři českotřebovské Lokomotivy v předkole o pohár Vladimíra Martince. Jisté je, že náš tým změří síly se Závodní hokejovou Pardubice.
 
O přeborníka kraje - čtvrtfinále play off:
Choceň – Polička 7:1 a 3:2, stav série: 2:0
Chrudim – Pardubice 2:4, 3:1 a 4:2, stav série: 2:1
Moravská Třebová – Hlinsko 4:5, 7:4 a 5:3, stav série: 2:1
Světlá nad Sázavou – Litomyšl 2:3 a 4:5 sn, stav série: 0:2
 
Dvojice pro semifinále:
Choceň – Litomyšl, Chrudim – Moravská Třebová  Termíny: 17., 19. a 24. února
O pohár Vladimíra Martince – předkolo:
Pardubice – Česká Třebová, Polička – Lanškroun   Termíny: 17., 19. a 24. února

Série se hraje na dvě vítězná utkání. Odstartuje v úterý 19.2. v Pardubicích, výhodu domácího ledu bude mít Česká Třebová ve čtvrtek 21. února (od 18.30 hodin). Případný třetí duel by se hrál v neděli 24.2. opět v Pardubicích.

 
Politováníhodná událost na ledě : odvolán trenér mládeže

Výkonný výbor hokejového oddílu TJ Lokomotiva Česká Třebová projednal politováníhodnou událost, ke které došlo dne 1. února při utkání městské hokejové ligy mezi mužstvy HC PAPOS a HC LDM. V průběhu zápasu byl rozhodčí Halbrštát fyzicky napaden hráčem Teleckým (Papos).  „Hráči Teleckému byla s okamžitou platností pozastavena činnost, a to do 31. prosince 2014.
Jmenovaný rovněž nebude do konce této sezony, tzn. do 31. března 2013, vykonávat funkci trenéra mládeže v našem klubu,“ stojí v prohlášení výkonného výboru
 
15.ročník Hudebního festivalu Antonína Bennewitze
Česká Třebová 2013

Program festivalu, který si v letos připomene navíc také 180. výročí narození Antonína Bennewitze je již připraven:
 
6. 4. 2012 VS Kulturního centra 19,30 hodin 
Koncert Komorního orchestru Jaroslava Kociana
 
13. 4 . 2012 sál hostince „U Coufalů“ – Přívrat 19,30 hodin 
Koncert pěveckého sboru BENDL (sbormistr Josef Menšík) a jeho hosta pěveckého souboru Vlastislav z Heřmanova Městce (sbormistr Ludmila Štěpánová). Tento soubor v letošním roce slaví právě 150. výročí svého založení a je tak o 60 let starší než českotřebovský Bendl, který si letos připomíná "jenom" devadesátku. Sbor Vlastislav  také úzce spolupracuje se sborem Doubravan v Chotěboři, oba sbory letos např. oslaví stejné 150tileté jubileum. Významnou osobností sboru Vlastislav je jeho manažer je Marek Výborný, ředitel Gymnázia  Pardubice - Polabiny, Mozartova ulice. (V loňských volbách úspěšně kandidoval v krajských volbách, ale po vyhraném konkurzu na ředitele školy mandát zastupitele složil, šlo by o střet zájmů. Otec Marka Výborného je bývalý poslanec Parlamentu za KDU - ČSL, ministr obrany a od roku 2003 také ústavní soudce Miloslav Výborný.
 
 
14.4. 2012 VS Kulturního centra 15,00 hodin  Dětská opera Praha  Malý Mozart
 
20. 4. 2012 Malá scéna  19,30 hodin  Neznámé dopisy Bedřicha Smetany  Alfréd Strejček, Daniel Wiesner (klavír)
 
27. 4. 2012 kostel Sv. Jakuba Česká Třebová 19,00 hodin
Antonín Dvořák : Svatá Ludmila
Pavla Vykopalova, Jitka Zerhauová , Peter, Berger, Richard  Novák,   
sbor  opery Národního divadla v Brně, sbormistr Josef Pančik, Czech virtuosi.  Dirigent  Jaroslav Kyzlink.


Opravdu „rychlé a spolehlivé“ České dráhy…  Pardubice 22. ledna 2013                                          Foto: Milan Richter

Na druhé straně se můžeme on-line každý den a v kterýkoliv okamžik přesvědčit, že jde o výjimky. Pohled na tabuli odjezdů vlaků v České Třebové on - line kdykoliv získáme ZDE: http://provoz.szdc.cz/Tabule/StationDetail.aspx?id=5453913&t=2  Z tohoto odkazu pak můžete přejít i na jakoukoliv jinou stanici vybavenou elektronickým informačním systémem. Dne 17.2: byla večer tabule v kolonce "zpoždění" čistá a je to tak velmi, velmi často. Využití výše uvedeného odkazu  z domácího počítače v kteroukoliv dobu umožňuje zjistit mnoho z dění na nádraží a je ukázkou jak SŽDC stále zlepšuje svoje služby.

Nabídka Poradenského centra pro dlužníky
Insolvenční poradny

Osobní bankrot zdarma: Po splnění dotačních podmínek je možné vypracovat bankrot zcela zdarma (informace o programu obdržíte v centrále v Praze). Vyplňte následující formulář!
Osobní bankrot je jediným řešením efektivního oddlužení. Jelikož se jedná o zásadní rozhodnutí, doporučujeme Vám konzultaci přímo u našeho specialisty v Insolvenční centrále v Praze! Osobní bankroty zajištujeme i prostřednictvím terénních pracovníků ve všech krajích. Bezplatné Osobní bankroty poskytujeme pouze na základě osobního setkání na centrále insolvenční poradny.
 
Podmínky pro vyhlášení osobního bankrotu

1) Dluhy nesmí být z podnikání
2) Dostatečný příjem, který pokryje alespoň 30 % dlužné částky
3) Doba splácení je 5 let - bankrot je výhodnější než nepromlčitelné exekuce
 
Základní informace a podmínky pro vyhlášení osobního bankrotu

Osobní bankrot je šancí na nový začátek !
1. Máte dluhy u více věřitelů? Nejste je schopen splácet?
Nebo je hodnota Vašeho majetku nižší, než součet Vašich dluhů? Pak můžete být v úpadku a Vaše majetková situace může být řešena v soudním řízení přes osobní bankrot. Váš další život pak bude ovlivňovat soud po dobu 5 let.
2. Do úpadku se může dostat téměř kdokoliv.
Podle nového insolvenčního zákona, účinného od 1. ledna 2008, může být v úpadku téměř kdokoliv.
3. Elektronický insolvenční rejstřík - Váš zdroj informací a Váš pošťák v insolvenčním řízení.
Všechny důležité informace o průběhu konkrétního insolvenčního řízení jsou veřejně přístupné cestou internetu v tzv. insolvenčním rejstříku. Prostřednictvím tohoto rejstříku se doručuje většina soudních rozhodnutí a jiných písemností. Nespoléhejte se proto při doručování pouze na obálku s pruhem. Osobní bankrot doporučujeme sledovat v systému ISIR.
4. Dlužník, který se ocitne ve finanční krizi, by měl začít jednat; váhání se nevyplácí.
Dlužník, který se ocitne v úpadku, případně mu úpadek hrozí, by měl začít řešIt svou situace. Za určitých podmínek může být pro dlužníka výhodné, podat osobní bankrot. Poctivému dlužníku dává zákon více šancí k překonání bankrotové situace.
5. Oddlužení (tzv. osobní bankrot) může být šancí pro poctivého dlužníka, jak vyřešit finanční problémy.
Zákon umožňuje řešit úpadek dlužníka - nepodnikatele také oddlužením. Návrh na povolení oddlužení může podat pouze dlužník a k návrhu musí soudu doložit celou řadu dokumentů (přehledy o příjmech, o majetku, souhlas manžela apod.). Soud vždy posuzuje, zda je dlužník poctivý a zda je jeho plán oddlužení ekonomicky reálný. Těm věřitelům, kteří nemají své pohledávky zajištěny, se totiž musí na úhradu jejich pohledávek dostat alespoň 30 % (alespoň 50% v případě snížení zákonem určených měsíčních splátek). Jestliže dlužník úspěšně projde testem poctivosti a soud oddlužení povolí, rozhodnou nezajištění věřitelé hlasováním, zda dojde k prodeji dlužníkova majetku nebo zda dlužník bude po dobu příštích pěti let odevzdávat nezajištěným věřitelům téměř všechny své příjmy v rámci plnění splátkového kalendáře, a to v rozsahu, v jakém z jeho příjmu mohou být při exekuci uspokojeny přednostní pohledávky. Tato částka je u každého dlužníka jiná, záleží například na počtu vyživovaných osob. V každém případě je výrazně nižší, než s jakou byl dlužník zvyklý hospodařit. Dlužník může v návrhu na povolení oddlužení požádat insolvenční soud o stanovení nižších než zákonem určených měsíčních splátek, pokud bude schopen svým nezajištěným věřitelům uhradit alespoň 50 % jejich pohledávek (je možné se s věřiteli dohodnout jinak). Jestliže dlužník řádně plán oddlužení splní, soud rozhodne, že se mu zbytek dluhů promíjí. Jinak na majetek dlužníka vyhlásí konkurs.
* poznámka: službu poskytuje smluvní poradenské insolvenční centrum
*Tuto pravidelnou informační službu můžete deaktivovat ve Vaší administraci registru dlužníků v sekci Osobní údaje. Více informací o e-mailu naleznete na http://registrdluzniku-novinky.cz.