Českotřebovský deník 52/2013  (28.2.)                                   


Spisovatelka Eva Danišová v projektu Romský mentor: společně k úspěchu

Od podzimu 2012 pracuje spisovatelka Eva Danišová s dětmi v České Třebové. Skupina dětí se pravidelně schází v prostorách zdejší praktické ZŠ, kde probíhají umělecky laděné volnočasové aktivity v rámci projektu Romský mentor.
„V minulém roce projevila ZŠ zájem účastnit se projektu a ROMEA hledala vhodného mentora, který by na škole mohl s dětmi pracovat. Prozaička Eva Danišová pro nás byla jasnou volbou a zárukou kvalitních aktivit,“ přibližuje způsob výběru nových účastníků projektu Jana Baudyšová, koordinátora projektu. Proběhlo tedy vstřícné jednání s ředitelkou školy Mgr. Ivou Fikejsovou, která se dlouhodobě snaží dětem nabídnout celou řadu volnočasových aktivit a zapojit školu do různých přínosných projektů.
Začátek aktivit se nesl v duchu společného plánování aktivit, jimž se bude skupina v průběhu školního roku věnovat. „S učitelem se zaměřujeme na podporu kreativity dětí a multikulturní vnímání světa kolem nich, ale také na jejich motivování, aby se v životě chtěly prosadit,“ uvedla mentorka Eva Danišová. Na ukázkách světových tanců, úryvků z literární tvorby světových autorů, historických prvků či tématických exkurzí se tým snaží dětem přiblížit svět kolem nás. Jako výstup pro závěrečné představení u dětí nakonec zvítězila kombinace tanečně divadelního vystoupení, které již začaly pomalu, ale jistě nacvičovat.
 
Vřelé odpoledne v mrazivém dni

V České Třebové je zima obzvlášť mrazivá, dětem, přicházejícím na setkání v rámci projektu Romský mentor ale jako by to vůbec nevadilo. Budova školy, která leží ve vyloučené lokalitě, je pro ně příjemným útočištěm.
Děti se už těší, a když je Eva svolává k úvodnímu společnému pokřiku, všechny jsou za chvilku kolem ní. A pak už následuje uvítací kolečko – děti sedí v kruhu a vyprávějí si, jak se měly o jarních prázdninách, co se jim na setkání nejvíce líbí a nezaskočí je ani Eviny dotazy o významu rituálních tanců, o kterých si povídali naposledy. Někdo se stydí, ale nakonec se rozpovídají i nejstydlivější děti ve skupině a návštěvě z Prahy vykládají, proč byly dříve rituální tance důležité a předvádějí, jak vypadaly např. ty maurské.
Pak už nastupuje učitel Gabriel s připravenou balónkovou hrou, která všechny naprosto pohltí. Následuje výtvarná aktivita. Eva rozdává barvy na obličej a vysvětluje, co se bude dít. Děti se rozdělují do skupinek a hned si začínají na obličej malovat krásné masky. Někdo dle předlohy, jiný podle vlastní fantazie. Před očima se mi začínají objevovat různorodá stvoření, princezny, či pejsek a kočička. Děti jsou nadšené, fotí se ostošest.
Po svačině se skupina vrhne na procvičování tanců – maurského rituálního, jehož jsem svědkem poprvé a flamenca. K práci je nikdo přemlouvat nemusí, jen čas setkání ubíhá rychleji, než si všichni přejí. Společný pokřik na závěr, pomoc s úklidem a děti se pomalu rozchází do svých domovů. Tak zas příště!
Více o projektu Romský mentor, jehož hlavním cílem je přispět k integraci znevýhodněných dětí, naleznete na webových stránkách občanského sdružení ROMEA nebo na facebooku. Projekt plně financuje Open Society Foundations v rámci Programu umění a kultura Budapešť a probíhá v rámci Dekády romské inkluze.
Končí hlasování o Rákosníčkovo hřiště. Výsledky jsou známé k půlnoci předešlého dne, kde jsme si polepšili. Definitivní výsledky by měly být známy zítra. Česká Třebová soutěží v kategorii K2 kde je nevětší konkurence a kde je dosaženo nejvyšších hodnot hlasování. Ve stejné kategorii je např. také Lanškroun nebo Ústí nad Orlicí, tam se však nepodařilo takový výsledek dosáhnout.Už teď je  třeba všem aktérům hlasování za snahu a účast poděkovat, byla odvedena spousta práce. Anketa byla užitečná, ukázalo se, že společně dokážeme držet pohromadě, jde-li o užitečnou věc. Výsledky hlasování najdete na tomto odkazu až v pondělí 4. března.
 
Aktuálně z únorového juda
 
Český pohár v Ostravě
O víkendu 9.-10.2.2013 se konalo v Ostravě 1.kolo letošního opět kvalifikačního Českého poháru, a to jako Mezinárodní velká cena Ostravy. Na soutěži se kromě domácích zúčastnili také borci ze Slovenska, Polska a Ukrajiny. Náš oddíl reprezentovalo 5 mladších žáků, 9 starších žáků a 3 dorostenci. Nejlepšího výsledku dosáhl v kategorii mladších žáků David Vích, když ve váze +60 kg získal stříbrnou medaili. Druhou medaili pro náš oddíl vybojoval starší žák Tomáš Verner, kde ve váze +73 kg obsadil třetí místo. Na bodovaná místa dosáhli ještě Dominik Štusák, Jan Růžička, V& iacute;t Škrkoň a Karel Gregar.
 
2.kolo Polabské ligy
V sobotu 16.2.2013 se uskutečnilo 2.kolo 26.ročníku Polabské ligy tentokrát v Chlumci nad Cidlinou. Soutěže se zúčastnilo 226 dětí z celkem 23 oddílů. JUDO Česká Třebová získalo na soutěži 14 medailí (7 zlatých, 4 stříbrné a 3 bronzové), gratulace všem medailistům! V hodnocení družstev jsme obsadili 4.místo, které nám také patří v průběžném pořadí Polabské ligy. Detailní výsledky jsou k dispozici na stránkách Oblastního svazu juda Kolín – http://www.osju.eu/polabska-liga. Judu zdar!
 
Velká cena Žiliny
V sobotu 16.2.2013 se naši dorostenci zúčastnili Velké ceny Žiliny. Tomáš Kovář v kategorii dorostenců teprve sbírá zkušenosti a i přes nespornou snahu skončil již v základní skupině. Karel Gregar se po kvalitním začátku bojů nechal rozhodit spornými výroky rozhodčích, což se projevilo na kvalitě jeho dalších výkonů a nakonec obsadil 4. místo. Vojta Typl v nejobsazenější váze do 66 kg získal po opravdu velmi kvalitních výkonech 2. místo. Vojtovi patří velká gratulace, judu zdar!
 
1.kolo Dorostenecké ligy v Ostravě
V sobotu 23.2.2013 se konalo první kolo Dorostenecké ligy v Ostravě. Za oddíl SKP Judo Nový Bydžov bojovali naši kluci – Vojta Typl a Karel Gregar. Za oddíl JC Železo Hranice bojoval Marek Švestka. Vojta Typl bohužel při svém druhém zápase dostal hansoku make za podmetení zezadu dopředu a účast na dnešním kole – po přísném verdiktu svazové rozhodčí – pro něj skončila. Karel skvěle zabojoval a dokázal vyhrát 4 z 5 zápasů a pomohl tak Bydžovu k zisku průběžně 3. místa. Marek Švestka potvrdil své vynikající kvality a také jeho přispěním získal JC Železo Hranice první místo po 1. kole.
Parlamentní výbor obdržel podněty kraje

Pardubice (27. 2. 2013) – Na výjezdní zasedání zavítal poprvé do Pardubického kraje Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Jeho členové si prohlédli turistické centrum na Dolní Moravě, které bylo štědře podpořeno z evropských fondů, a v Pardubicích pak diskutovali se starosty měst a obcí.
Za Pardubický kraj přivítal poslance na Dolní Moravě 1. náměstek hejtmana Roman Línek.
V zastoupení hejtmana Martina Netolického jim předal řadu podnětů k projednání. „Týkají se zejména financování služeb, které stát převedl na kraje, ale na které státní prostředky nejsou nebo jsou nedostatečné. Jedná se například o financování sociálních služeb, regionálního školství nebo péče o území NATURA 2000,“ vysvětluje Roman Línek a pokračuje: „Doporučujeme například posunout účinnost reforem ve školství na leden 2015 právě kvůli nejasnostem ve financování a stejně tak i posunout převod dotačního řízení v sociální oblasti na kraje na rok 2015.“ 
Pardubickému kraji se nelíbí také novela zákonů o územně správních celcích, kde k návrhu předloženému zákonodárcům nebyla krajům ani dána možnost uplatnit připomínky, věcný návrh zákona o stavebních úřadech a návrh ústavního zákona o rozpočtové odpovědnosti. „Kraje nemají nic proti tomu, aby se veřejné rozpočty chovaly zodpovědně, ale je potřeba přijmout takovou normu, která nezpůsobí na úrovni obcí a krajů kolaps při řešení běžných agend pro občany. Není bez zajímavosti, že podíl krajů na dluhu veřejných rozpočtů je nepatrný v porovnání se státním rozpočtem,“ doplnil Línek.
Členy parlamentního výboru Línek rovněž upozornil na fakt, že od roku 2009 zásadním způsobem narůstá administrativní a odborná náročnost v oblasti účtování, kterou nebudou zejména malé obce schopny zvládnout. Přitom o potřebnosti a využitelnosti takto zpracovaných údajů lze důvodně pochybovat.
 
Na besedě se zástupci Pardubického kraje a starosty obcí a měst kraje upozornil na další problémy, které samosprávu trápí, také vedoucí odboru organizačního a právního a krajského živnostenského úřadu Miroslav Mocek. V jeho požadavcích ho podpořili i krajský radní zodpovědný za regionální rozvoj a evropské fondy Zdenek Křišťál a René Živný, zodpovědný za sport, cestovní ruch, volnočasové aktivity a informatiku
 
Soutěž odborných dovedností oboru elektrikář-slaboproud  
a mechanik elektronických zařízení 2013

Vyšší odborná škola a Střední škola technická Česká Třebová pořádá ve dnech 12. a 13. března 2013 významnou regionální soutěž odborných dovedností v oborech Elektrikář slaboproud a Mechanik elektronických zařízení. Tato soutěž nejen ověřuje úroveň odborných praktických dovedností a vědomostí žáků, kteří reprezentují své školy, ale prohlubuje i spolupráci a výměnu zkušeností mezi školami a účinně přispívá k propagaci elektrotechnického řemesla