NESTÁRNOUCÍ VÝTVARNÍK JAROSLAV MALÁTEK

OSLAVÍ DEVADESÁTINY VÝSTAVOU


Ve dnech 5. až 19. února 2010 představil brandýský výtvarník Jaroslav Malátek své plastické obrazy v českotřebovském Kulturním centru. Výstava Nazvaná „METAFORY PROSTORU“ se třebovským milovníkům umění velice líbila.

Jaroslav Malátek se narodil 13. března 1923 ve starém choceňském mlýně a jako malý chlapec se rád poháněl kaštanovým parkem na druhé straně náhonu, nevynechal ani prasečí plácek, kde se pravidelně konaly trhy. Na školní léta vzpomíná vůbec s velkou radostí. Hlavně na profesora Bělského, který ho učil na Gymnáziu v České Třebové kreslení. I sportem byl posedlý, učarovala mu atletika a jelikož byl otec železničář, mohl objíždět závody po celé republice zdarma. Nejradši ale závodil v Praze. Po sportovních výkonech se mohl  kochat nejrůznějšími galeriemi a seznamovat se s díly význačných malířů. Zbyly-li korunky, zakoupil si nějaký katalog. Za pár let však prožíval krušné okamžiky. Stejně jako jeho vrstevníci byl nuceně nasazen v Německu. Přežít ve válečném Norimberku byl přímo zázrak. Válečné běsnění plné jekotu sirén před nálety se mu  vrací do snů dodnes. Tyto hrůzné vzpomínky promítl i do mnoha svých prací.

V padesátých letech, kdy se dělilo zrno od plev se musel Jaroslav Malátek rozloučit s nadějí na učitelskou dráhu, s malováním se však nerozloučil nikdy. V těchto letech se mu stala krajina širokým zdrojem námětů. „POHLED NA HOMOL – KRAJINA V ZÁMRSKU – OD JAVORNICE K HORÁM – CHOCEŇ NA LHOTÁCH – BĚSTOVICKÁ KRAJINA“ a další. V tomto tvůrčím období vznikalo více jak sto obrazů ročně. Pracoval v nejrůznějších oborech. Jako sklenář, natěrač, horník, dělník v Transportě, bavila ho i práce v propagaci, rovněž navrhoval interiéry. Z Chocně do Brandýsa nad Orlicí se umělec přestěhoval v roce 1980, v době přelomu tvůrčího vývoje. Opustil plošné kompozice a přešel k abstraktním malbám, kde jsou přesně ohraničené barevné plochy koncipovány tak, aby působily jako celek prostorově. Začaly vznikat vrstvené plastické obrazy. K původnímu materiálu sololitu přibral výtvarník  kov i sklo. Jaroslav Malátek reaguje i na nejrůznější katastrofy. Akrylem na plátně vytvořil čtyři obrazy krátce po tragickém pádu polského vládního letadla nedaleko Smolenska. „PROČ VŠICHNI V JEDNOM LETADLE – ZÁHADA NAD LETIŠTĚM SMOLENSK – TRAGÉDIE V PRŮBĚHU PŘISTÁNÍ – OHOŘELÉ TROSKY VLÁDNÍHO LETADLA“. Tímto kvartetem vyjádřil hlubokou a upřímnou soustrast polskému národu.

Umělec oplývající úžasnou energií oslaví pochopitelně svoji krásnou devadesátku výstavami. V pátek 1. března se představí spolu s dalšími jubilanty v ústecké Galerii pod radnicí. Zahájení vernisáže bude v 18 hodin.

Samostatnou výstavu bude mít opět po pěti letech v litomyšlské galerii „CAFÉ BAR HOTEL SOFIA“. Vernisáž  bude zahájena v sobotu 9. března v 16 hodin.

A co popřát neúnavnému umělci? Pochopitelně pevné zdraví a mnoho dalších tvůrčích inspirací.  MR

JAROSLAV MALÁTEK Foto: M. Richter