Tenisový klub TK Česká Třebová hodnotí rok 2012           

Tenisový klub TK Česká Třebová vznikl v prosinci 2008 jako nástupnická organizace tenisového oddílu při TJ Lokomotiva Česká Třebová. Pod tímto názvem se tenis v České Třebové hrál od roku 1961, kdy došlo ke sloučení dvou tělovýchovných jednot Lokomotiva a Jiskra. Kořeny organizovaného tenisu však v našem městě sahají až do roku 1951, kdy se skupiny tenistů, kteří hráli v Javorce a v továrním parku Perla dohodly, že založí tenisový oddíl při tělovýchovné jednotě Perla. Na tenisových kurtech Za Vodou se tenis začal hrát v roce 1954.
Ve sportovní činnosti patříme určitě k těm nejlepším a nejaktivnějším tenisovým klubům ve východočeské oblasti. Náš klub má v současné době 146 členů, z toho 77 dětí ve věku od 5 do 18 let. V mistrovských soutěžích nám v sezóně 2012 startovalo celkem 12 smíšených družstev: 1x minitenis, 2x babytenis, 1x mladší žactvo, 3x starší žactvo, 2x dorost, 2x dospělí a 1x senioři. Družstvo našich minitenistů obsadilo 3.místo ve skupině, babytenisté „A“ se umístili ve své skupině na 2.místě. Družstvo mladších žáků splnilo svůj cíl, vyhrálo přebor Pardubického kraje, když ani v jednom zápase neokusilo hořkost porážky a s impozantním skóre 59:4 (body), 119:10 (sety) postoupilo do nejvyšší soutěže. Cílem družstev staršího žactva a dorostu bylo udržení nejvyšších soutěží, což se podařilo. Starší žactvo obsadilo 5.místo a dorost 6.místo. Nejvyšší mládežnické soutěže se hrají jako JUNIOR TOUR - O putovní pohár prezidenta ČTS  a startuje v něm osm nejlepších družstev východočeské oblasti (Pardubický kraj + Královehradecký kraj) a vítěz postupuje přímo na MČR družstev. V soutěžích mládeže patří TK Česká Třebová mezi  pouhé tři  tenisové kluby ve východních Čechách, která mají družstva dorostu, mladších a starších žáků v nejvyšších soutěžích určených pro uvedené kategorie.  Družstvo dospělých skončilo v přeboru Pardubického kraje na 3.místě. I nadále si zakládáme na tom, že ve všech našich družstvech hrají hráči, kteří v našem klubu pravidelně trénují a nemusíme tak vynakládat značné finanční  prostředky za hostování „cizích“ hráčů. I mezi jednotlivci máme hráče, kteří patří ve svých kategoriích ke špičce. V mladších žákyních to je Adriana Kovářová, která si svými výkony řekla o zařazení do TSM VčOTS pro rok 2013, dále byla členkou východočeského týmu na Junior Fed cupu 2012 a je v nominaci Pardubického kraje na Hry VI. letní Olympiády dětí a mládeže ČR 2013. Mezi staršími žáky to je Martin Blažek, který byl členem TSM VčOTS v roce 2012 a je také v nominaci Pardubického kraje na Hry VI. letní Olympiády dětí a mládeže ČR 2013. Mezi dorostenkami to je Nikola Franková, mezi muži Alan Brusenbauch a v seniorské kategorii Hana Brusenbauchová. Máme i další velké talenty, hlavně v těch nejmladších kategoriích, což je výsledek kvalitní trenérské práce v posledních letech. V současné době se hráči připravují hlavně pod vedením trenérů  Jaroslava Rybky a Jiřího Petráže, kteří se trenérské práci věnují profesionálně. S vedením tréninků jim však pomáhají i další trenéři: Marcel Řehák, Josef Hošpes, Alan Brusenbauch, Ladislav Beran, Michal Šotola, Kateřina Blažková, Martin Blažek, Hana Brusenbauchová, Martin Dlouhý,  Jiří Kovář, Zbyněk Zavadil a další z řad bývalých hráčů či rodičů, kteří trénují při svém zaměstnání.
V sezóně 2012 jsme byli pořadateli 18 halových turnajů a 14 turnajů v letní sezóně. Uspořádali jsme dva tradiční a populární turnaje pro neregistrované: Solea open v závěru dubna ve dvouhře a srpnový  Techcentrum cup ve čtyřhře. Tři turnaje jsme uspořádali ve spolupráci s OSŽ: dva oblastní a také závěrečný finálový turnaj Masters. Uspořádali jsme tradiční ples sportovců a o prázdninách tréninkový kemp, kterého se zúčastnilo 40 dětí. Díky úspěšnému náboru v roce 2012 začalo na našich kurtech trénovat 20 nových dětí, proti tomu 6 dětí s tenisem skončilo. Nárůst 14 dětí v silné konkurenci ostatních sportovních klubů ve městě považujeme za ohromný úspěch a také jako výsledek naší systematické práce.
TK Česká Třebová je rovněž vlastníkem společnosti TENIS Česká Třebová s.r.o., která je provozovatelem přetlakové tenisové haly. Tato hala slouží v zimním období již třináctým rokem k tréninku hráčů našeho klubu i veřejnosti. Bohužel již tři roky „přesluhuje“ svou životnost. Díky vysokým energetickým nákladům na provoz této přetlakové haly jsme nuceni v současné době provoz dotovat z rozpočtu klubu. Jediným možným řešením do budoucna je pevná hala. Náš klub by si ji určitě zasloužil a doufáme, že s pomocí vedení Města Česká Třebová se to podaří.
V roce 2011 se nám podařilo zrekonstruovat střechu provozní budovy, byly provedeny úpravy skladových prostor mezi kurty 4 a 6,  výměna střešní krytiny včetně oplechování na tomto objektu. Byla provedena rekonstrukce šaten včetně výměny oken, drobných stavebních úprav, oprav všech omítek a položení nové dlažby. V roce 2012 jsme v rekonstrukci pokračovali zřízením a zprovozněním ústředního plynového vytápění, vybudováním nových sprch v pánských šatnách a realizací nového vchodu do budovy. Všechny výše zmíněné práce v letech 2011-2012 byly provedeny v celkové výši cca 700.000,- Kč (450 tis. + 250 tis.). To vše se podařilo realizovat díky dobře odvedené práci vedení TK při shánění dotací a velké aktivitě při sportovní i mimo sportovní činnosti klubu.
Za sportovními úspěchy TK Česká Třebové stojí také velká podpora vedení Města Česká Třebová, které vynakládá již řadu let značné finanční prostředky na podporu všech sportovních odvětví ve městě formou dotací na sportovní činnost mládeže, trenéry mládeže a sportovní akce. V roce 2011 jsme navíc obdrželi dotaci na rekonstrukci budovy. Podpory Města si opravdu vážíme a moc děkujeme. Velkou zásluhu na rekonstrukci budovy má současný hejtman Pardubického kraje JUDr. Martin Netolický. Především díky jeho podpoře se nám podařilo získat v uplynulých dvou letech dotace z Pardubického kraje.
V neposlední řadě děkujeme všem ostatním sponzorům, reklamním partnerům a také rodičům, bez kterých by nebylo možné zabezpečit úspěšnou sportovní činnost našeho klubu. Jsme rádi, že v našem klubu panuje přátelská atmosféra a doufáme, že individuální úspěchy českých tenistů Petry Kvitové a Tomáše Berdycha, vítězství našich hráček ve FED CUPU a našich hráčů v DAVIS CUPU v roce 2012, přilákají na naše kurty nové naděje tohoto krásného sportu, který se dá provozovat opravdu celý život.
Plány TK Česká Třebová na rok 2013
- postup družstva dospělých do divize
- udržení všech mládežnických družstev  v nejvyšší soutěži JUNIOR TOUR - O pohár prezidenta ČTS
V mimo sportovní činnosti pokračovat v rekonstrukci provozní budovy a ve spolupráci s Městem Česká Třebová reálně jednat o možnosti výstavby pevné haly.

 

Partneři TK Česká Třebová:
Město Česká Třebová, Pardubický kraj, CZ LOKO, a.s., KORADO a.s.,Techcentrum s.r.o., Nekvinda-Zemědělská technika a.s., Josef Škrkoň-Techplast a.s., PaedDr. Petr Kratochvila-daňový poradce, Argot s.r.o., Kooperativa pojišťovna a.s., SOLEA CZ, výrobní družstvo, LDM spol. s r.o., Tomáš Frank, DRUMEL a Co. s.r.o., Pirell s.r.o., Truhlářství Jasanský,  BBcut-reklamní společnost

 

Kontakt:
Tenisový klub TK Česká Třebová
Husova 22, 56002 Česká Třebová
Jaroslav Rybka (předseda)
tel. 777 125 232, 465 635 188, fax. 465 635 189
e-mail: tenisct@tenisct.cz
www.tenisct.cz