Ve druhé šachové lize máme jen teoretickou šanci              


Březnovou zprávu začneme šťastnějším družstvem z krajského přeboru. Hraje si spokojeně uprostřed tabulky a už má zajištěno udržení v soutěži. Hráči si tak mohou zahrát šachy i pro radost z této krásné hry. 8. kolo je soubojem B-družstev Třebové a Litomyšle. Zajímavá partie se hraje na první šachovnici, kde nastoupili Pavel Borek, trenér naší šachové mládeže, proti Lucii Bartošové, která nám v sezóně 2004-5 pomáhala s postupem do dorostenecké extraligy. Partie po divokém průběhu skončila remizou věčným šachem. Velkou zásluhu na konečné dělbě bodů mají Karel Pelcl a Václav Kovář, kteří své partie proti obávaným litomyšlským hráčům vyhráli. Pochvalu zaslouží i Lukáš Tomeš za důležitou remízu s Ladislavem Zemanem.

 

8. kolo:  KPIIV     Česká Třebová B    -    Litomyšl B         4  :  4

 

17. února nastupujeme k 9. kolu v Žamberku.  Soupeř má trochu problémy se sestavou, nastupuje se 4 náhradníky. Nás to posunuje do pozice mírného favorita. Nejzajímavějšího soupeře má Karel Pelcl. Proti němu nastoupil Bohumír Zámečník, který oslavil už 80. narozeniny. Za Žamberk nastupuje pravidelně a letos získal už 5 bodů z 8 partií. Po velkém boji však náš hráč vyhrává.  Získává tak nejdůležitější bod, skóre zápasu je po této partii 4,5 bodu. Pak už jen čekáme až na první šachovnici Pavel Borek eliminuje poslední protihru svého soupeře a postaví si novou dámu. Soupeř však na to nečekal a partii vzdal.

 

9. kolo:  KPIIV    Žamberk B     -     Č. Třebová B          2,5  :  5,5

 

Rychle spěcháme do Ústí nad Orlicí, kde naše Áčko hraje existenční zápas ve druhé lize. Přijíždíme za stavu 2:2. Utkání je důležité i pro Ústí. V případě porážky se opět ocitne v mezi družstvy ohrožené sestupem. Oběma družstvům jde o hodně. V turnajovém sále se objevujeme v rozhodujících chvílích. Jan Šimek  překonal časovou tíseň, a  hluboce se zamyslel nad svojí pozicí, až vyčerpal skoro veškerý další přidělený čas. David Výprachtický uplatňuje v koncovce převahu pěšce. V partii Martina Petráže je potřeba vyřešit kde získat protihru, když jeho figury musí hlavně bránit svého krále. Zdeněk Šimek za cenu ztráty pěšce přešel do koncovky různobarevných střelců, ale i přesto potvrdil statistiku, remis. David pěšce prosadil a vyhrál. Martin protihru nezískal a jeho král podlehl soupeřovu útoku. Rozhodující bod pro soupeře tak „získal“ Honza, který ve svém zamyšlení tak dlouho vybíral až přebral.

Zastavíme se ještě v 8. kole u zápasu s Olomoucí. Ta papírově patří mezi přední družstva, ale až do zápasu s námi má dost sestupových potíží. Bylo by však velkým překvapením, kdybychom družstvo vedené mistrem FIDE Milanem Pastirčákem a IM Zdeňkem Beilem porazili. V utkání se opět pouze vzbouří Ivo Prax a svého silnějšího soupeře porazí. K vítězství družstva tento dílčí úspěch nestačí.

Záchrana je tak už jen v teoretická. Nám nezbývá, než se těšit, že 24. března v posledním kole v České Třebové nastoupí za Rapid Pardubice mezinárodní mistr Eduard Prandstetter a mi mohli tak na vlastní oči vidět dalšího zajímavého českého hráče. Soutěž se v 9. kole nečekaně zdramatizovala, když dosud suverénně vedoucí Chrudim nečekaně prohrála doma s Velkými Losinami.  Postup do 1. ligy ji tak ve vzájemném zápase může ještě uzmout Vysoké Mýto.

 

2. liga

8. kolo      Česká Třebová      - Agentura Garde Calcio Olomouc      2,5   :   5,5

9. kolo      ŠK Ústí nad Orlicí   - Česká Třebová                                4,5   :   3,5

 

Dnešní příklady bych nazval nevyužité šance. Pozice po nich nebude vyloženě vyhraná. I když takové šachové programy jako Fritz, Rybka nebo Houdiny by tam takovou značku umístily. Bílý bude na tahu.