Vyhlášené změny autobusových jízdních řádů se netýkají našeho okresu

Jde o tyto změny:

 

           

Na základě rozhodnutí zastupitelstva kraje z prosince loňského roku, které schválilo snížený rozsah dopravní obslužnosti pro rok 2013 ve výši 16,8 mil. km, musel organizátor dopravy Pardubického kraje, společnost OREDO, přistoupit ke změnám v jízdních řádech. Ty zahrnují jednak omezení či rušení spojů a jednak časové posuny. V níže uvedené zprávě jsou popsány nejvýznamnější změny podle jednotlivých oblastí.

 

Pardubicko

Na Pardubicku dochází zejména k omezení víkendové dopravy na některých linkách. Zcela je zrušena doprava v sobotu a neděli mezi Pardubicemi a Cholticemi na lince 605. Ke zrušení 3 párů spojů dochází i mezi Pardubicemi a Holicemi na lince 610. Jeden ranní pár spojů je rovněž zrušen na lince 609 z Pardubic přes Dašice do Horního Jelení a zpět. V sobotu večer nepojede pár spojů z Pardubic přes Čepí do Heřmanova Městce a zpět na lince 606.

 

V pracovní dny je na lince 607 Pardubice – Rohovládova Bělá – Chlumec nad Cidlinou zrušen spoj do Volče s odjezdem z Pardubic v 18.13 a párově do Pardubic nedojede spoj v 17.50. Dalším rušeným spojem v pracovní dny je dopolední autobus z Chrasti přes Hrochův Týnec do Pardubic na lince 608.

 

K největším změnám dochází na linkách 601 Pardubice – Dříteč – Hradec Králové a 603 Pardubice – Sezemice – Borek/Rokytno – Býšť. Některé spoje na lince 601 jsou nově vedeny z Dřítče přes Újezd u Sezemic a Borek do Bukoviny nad Labem a dále na Hradec Králové. Na lince 603 pak na základě jednání se starosty dotčených obcí dochází k úpravám časových poloh a tras většiny spojů, aby lépe vyhovovaly požadavkům na dopravu do škol i zaměstnání. Na lince 680 se ruší spoj s odjezdem ve 12.55 ze Sezemic, který zajišťuje dopravu po místních částech města.

 

Holicko

Podobně jako na Pardubicku, i na Holicku dochází zejména k omezení víkendové dopravy. Na lince 610 Pardubice – Holice – Horní Jelení budou o víkendu zrušeny 3 páry spojů v úseku Holice – Pardubice. Nově pojedou pouze v úseku Horní Jelení – Holice, přičemž v Holicích bude zajištěna přestupní návaznost na linku 200 do Pardubic a na linku 650 do Hradce Králové (pouze v sobotu) a opačně. Na lince 650 z Holic přes Vysoké Chvojno a Rokytno do Hradce Králové dochází k omezení provozu zejména v neděli.

 

V pracovní dny dochází ke zrušení jednoho páru spojů na lince 613 z Holic do Poběžovic u Holic v odpoledních hodinách a k časovému posunu. Na lince 650 je mezi Dašicemi a Holicemi je zrušen dopolední pár spojů. Odpoledne je pak zrušen spoj s odjezdem v 17.40 z Holic do Dašic. Párově je pak zrušen dojezd spoje z Trusnova do Holic na lince 616.

 

Novinkou je zajištění dopravy z odpolední směny v Holicích směr Sezemice a Pardubice díky časovému posunu spoje linky 610 na 22.05 z Holic.

 

Přeloučsko

K řadě změn dochází na Přeloučsku. Výrazně se omezuje víkendová doprava. Zcela se ruší linka 633 spojující Přelouč s Kladrubami nad Labem, Zdechovicemi a Hlavečníkem. Ruší se nedělní spoj na lince 625, který zajišťuje spojení pro obce na jih od Přelouče. Na lince 620 směr Lázně Bohdaneč a Hradec Králové dochází rovněž ke zrušení jednoho páru spojů o víkendu a k časovým posunům ostatních tak, aby byly zajištěny návaznosti na linku č. 3 v Lázních Bohdaneč. Směrem do Kladrub nad Labem zůstává zachován pouze 1 pár spojů v neděli večer, který slouží pro dopravu studentů na internát.

 

V pracovní dny se mění obsluha Mělic, přes které pojedou některé spoje linky 620. Na lince 621 Přelouč – Kladruby nad Labem – Hlavečník – Týnec nad Labem se ruší spoj s odjezdem ve 13.15 z Přelouče do Řečan nad Labem. Spoj s odjezdem ve 20.15 z Přelouče pojede pouze do Kladrub nad  Labem a zpět ve 21.29. Jeden pár spojů je zrušen na lince 622 z Řečan nad Labem ve 12.37 do Labských Chrčic.

 

Další omezení jsou zapracována na lince 623 Přelouč – Zdechovice – Chvaletice – Řečany nad Labem, kde se mj. ruší odpolední spojení mezi Chvaleticemi a Řečanami nad Labem nebo spoj ve 12.59 z Řečan nad Labem do Přelouč.

 

K výraznému omezení dochází též na lince 624, která slouží zejména pro dopravu z Přelouče do průmyslové zony ve Starých Čívicích. Na této lince je zrušen 1 pár spojů ráno a 1 pozdně večerní pár spojů z Přelouče. Dále je zrušen pár spojů mezi Přeloučí a Veselím u Přelouče.

 

K mnoha změnám dochází na lince 625, která spojuje obce na jih od Přelouče s Přeloučí. Řada spojů je zkrácena, dochází k několika časovým posunům a zároveň se zlepšují některé návaznosti na vlaky v Přelouči, zejména v odpoledních hodinách. Zlepšuje se obsluha Poběžovic u Přelouče, kde jezdil dosud pouze 1 spoj za den, nově přibude další ranní spoj a jeden spoj odpoledne.

 

U linky 627 Přelouč – Heřmanův Městec se zruší spoj mezi Svinčany a Cholticemi okolo 6. hodiny ranní.

 

Z důvodu zrušení 1 podvečerního páru spojů mezi Pardubicemi a Volčí se rovněž ruší 1 pár spojů mezi Rohovládovou Bělou a Sopřečí na lince 628.

 

 

Chrudimsko

Na lince 651, která spojuje Skuteč s Luží, Chroustovicemi, Uherskem a Dašicemi, je zrušen dopolední pár spojů Skuteč – Chroustovice a zpět. V oblasti Luže dále dochází k omezení spojů na lince 785 Chrast – Luže – Nové Hrady – Proseč mezi Luží a Střemošicemi a to v ranních hodinách, dále se ruší polední pár spojů z Luže do Nových Hradů. O víkendu pak bude první ranní spoj veden namísto z Proseče pouze z Luže a naopak poslední večerní spoj z Chrasti ukončí svou jízdu v Luži, namísto v Proseči.

 

K omezení dopravy dochází na lince 701, která slouží zejména pro dopravu zaměstnanců do/z Foxconnu. Kromě sobotního ranního páru jsou zcela zrušeny víkendové spoje. V pracovní dny je zrušen spoj s odjezdem od Foxconnu v 16.45.

 

Také linku 703 Chrudim – Hrochův Týnec – Chroustovice – Vysoké Mýto postihlo omezení spojů. V pracovní dny se ruší ranní pár spojů mezi Uherskem a Vysokým Mýtem. Další pár spojů mezi Vysokým Mýtem a Chroustovicemi se ruší v poledních hodinách. V neděli nepojede první ranní spoj z Chroustovic do Chrudimi a zpět.

 

Na lince 705 z Chrudimi přes Slatiňany do Svídnice se ruší poslední pár spojů Slatiňany – Šiškovice a zpět.

 

Mezi Chrudimí a Sečí se omezí spoje o víkendu na lince 706 Chrudim – Seč, kdy nepojede 1 odpolední pár spojů v sobotu a 1 dopolední pár v neděli. V pracovní dny nebude veden dopolední pár spojů na lince 707.

 

K omezení spojů dochází na lince 711 Chrudim – Sobětuchy – Čepí – Heřmanův Městec, kde nebude veden spoj s odjezdem z Chrudimi v 8.33 a zpět z Heřmanova Městce v 9.02. Odpolední spoje s odjezdem ve 14.42 a 15.42 se slučují do jednoho s odjezdem v 15.00.

 

Další víkendové omezení se týká linky 713, kde nebude veden v neděli ráno pár spojů v úseku Ronov nad Doubravou – Heřmanův Městec a zpět.

 

Mezi Chrudimí a Chrastí zanikne na lince 780 spoj s odjezdem v 10.38. Mezi Chrudimí a Trhovou Kamenicí pak na lince 750 polední pár spojů, konkrétně nepojede autobus ve 12.54 z Trhové Kamenice do Chrudimi a zpět z Chrudimi ve 13.33. V obdobném čase lze využít dálkové linky. Dále se na této lince ruší ranní nedělní pár spojů Trhová Kamenice – Chrudim a zpět.

 

K časovému posunu dojde u páru spojů linky 730 mezi Miřeticemi a Nasavrkami. Nově pojede ranní spoj z Miřetic v 6.10 přes Ctětín, přičemž v Nasavrkách je návaznost na dálkové autobusy směr Chrudim, Pardubice a Hradec Králové. Zpět se bude spoj vracet v 6.35 a do Miřetic dojede v 6.46, kde bude možné přestoupit na přípojné spoje směr Chrudim, Skuteč a Hlinsko.

 

Skutečsko

V okolí Skutče dochází k několika změnám jízdních řádů v pracovní dny. Na lince 773 pojede poslední spoj z Proseče do Skutče místo v 16.40 až v 17.40, čímž bude zajištěna návaznost od přípoje z Poličky a ve Skutči návaznost k autobusu do Chrudimi a k vlaku do Pardubic. Na lince 774 Skuteč – Hluboká – Luže se ruší spoj ze Skutče s odjezdem v 17.08. Ranní spoj ze Skutče pojede nově z Proseče do Perálce a odtud po lince 774 do Luže. Na lince 776 Borová – Proseč – Skuteč se ruší spoj v 17.45 z Proseče do Skutče a dále se ruší noční spoj ve 23.25 ze Žďárce u Skutče přes Skuteč do Proseče.

 

Na lince 770, která je vedena od nádraží ve Žďárci u Skutče přes Skuteč a Krounu do Pusté Kamenice je zrušen časný ranní pár spojů mezi Krounou a Pustou Kamenicí. Dále je omezen spoj ze Žďárce u Skutče do Krouny s odjezdem v 19.46, který pojede nově pouze v pátek.

 

Hlinecko

Na lince 754 Hlinsko – Všeradov – Trhová Kamenice – Horní Bradlo jsou omezeny některé málo využívané spoje zejména mezi Všeradovem a Trhovou Kamenicí v podvečerních hodinách. Dále dochází k časovým posunům u některých spojů mezi Trhovou Kamenicí a Horním Bradlem z důvodu zlepšení návazností od Chrudimi a Hlinska.

 

Na lince 752 spojující Hlinsko a Poličku přes Krounu a Borovou je bez náhrady zrušena víkendová doprava. K omezení spojů o víkendu dochází i na lince 751 z Hlinska do Herálce.

 

Vysokomýtsko

Na lince 813 Nové Hrady – Litomyšl – Vysoké Mýto zrušeny dva páry víkendových spojů, u zbývajících dvou víkendových párů spojů je proveden časový posun. V pracovních dnech je zrušen málo využívaný večerní pár spojů Vysoké Mýto – Litomyšl. Na lince byly provedeny v pracovní dny časové posuny odpoledních spojů. Linka 923 zrušeny víkendové spoje, v pracovní dny zrušeny poslední pár odpoledních spojů.  První ranní spoj je vypraven z Proseče (přímé spojení do Vysokého Mýta).

Linka 924 první ranní a poslední odpolední spoje jsou zkráceny do obce Řepníky. Linka 925 ponechán pouze jeden pár nedělních spojů. Odpolední spoj prodloužen přes  V.Mýto, Domoradice, křiž. Popovec.

 

Litomyšlsko

V Litomyšli rozděleny linky 810 a 820. V Lince 820 Litomyšl –  Proseč  zrušen dopolední pár spojů. Všechny víkendové spoje budou obsluhovat zastávku Osík, cihelna.  Linka 811 zrušeny 3 víkendové spoje. Zrušen poslední spoj ze Svitav do Karle ve 22:15, spoj v 19:10 ze Svitav bude ukončen v Karli.

Linka 801 zrušen spoj z Litomyšle do Svitav v 18:12 hod, zrušen večerní víkendový spoj ze Svitav do Litomyšle.  Časový posun spoje ve 20:08 hod.

 Zrušeny víkendové spoje na lince 812 a 810, upraveny a převedeny do nové linky 680827 do linky též převedeny všechny spoje linky 680829. V lince 810 zrušen poslední pár večerních spojů mezi Poličkou a Litomyšlí.  V lince 680829 zrušeny poslední večerní spoje. V lince 810 Litomyšl – Bohuňovice zrušen pár ranních spojů (nízké využití). V lince 680827 zrušena zastávka Pohodlí, záv.2.  Víkendové spoje v lince 810 Litomyšl  –  Choceň budou ukončeny v Chocni, žel.st.

 

Poličsko

 Zrušeny víkendové spoje na lince 812 a 810, upraveny a převedeny do nové linky 680827 do linky též převedeny všechny spoje linky 680829. V lince 810 zrušen poslední pár večerních spojů mezi Poličkou a Litomyšlí.  V lince 680829 zrušeny poslední večerní spoje a ranní spoj z Poličky, aut.nádr.  - Polička, masokombinát. Linka 812 zrušen první ranní spoj z Poličky do Sebranic. V odpoledních hodinách zrušen párový spoj z Poličky do Širokého Dolu (nízké využití). V lince 680827 zrušena zastávka Pohodlí, záv.2.

Linka 833 přímé dopolední spojení Polička – Březiny. Zrušen odpolední pár spojů Polička – Telecí, víkendové spoje zkráceny o úsek Svratka - Březiny.  Linka 840101 vložena zastávka Polička,most, do spoje ve 14:15 z Pol. strojíren. Linka 832 zrušeny večerní spoje Polička – Pol.strojírny. Časový posun večerního spoje Jimramov – Polička. Ponechán jeden pár spojů v sobotu, dva páry spojů v neděli.

 Linka 835 zrušen večerní pár spojů  Nedvězí – Korouhev. Linka 841 zrušen večerní pár spojů a ranní spoj Bystré – Svojanov – Březová n. Svitavou. V neděli ponechán jeden pár spojů.

Linka 680038 zkrácena o úsek Polička  - Svitavy. Linka 830 o víkendu ponechány čtyři páry víkendových spojů Polička - Svitavy. Linka 840 Polička - Olešnice ponechány čtyři páry víkendových spojů. Linka 834 ponechány dva páry spojů v neděli , jeden pár v sobotu, spoje zkráceny pouze do Rohozné.

 

Svitavsko

Linka 680038 zkrácena o úsek Polička  - Svitavy. Linka 830 o víkendu ponechány čtyři páry víkendových spojů Polička - Svitavy. Linka 803 Svitavy – Kamenná Horka dopolední spoje ponechány pouze ve středu. Linka 808 Svitavy -  Dětřichov  zrušen večerní pár spojů, časový posun u ranních i odpoledních spojů. Linka 852 zrušeny první ranní i poslední večerní spoj, dopolední pár spojů ponechán ve středu. Linka 860 zrušen pár víkendových spojů a jeden pár nedělních spojů, odpolední pár spojů zkrácen o úsek Chornice – Svitavy. Linka 880 zrušeny víkendové spoje Moravská Třebová – Mohelnice, ponechán pouze jeden pár v neděli. V neděli zrušen jeden dopolední spoj Svitavy – Mor.Třebová, u vybraných spojů zrušeno zajíždění do obce Boršov. Linka 804 Svitavy – Bohuňov zrušen první a poslední víkendový spoj. Linka 851 zrušen jeden víkendový pár spojů a jeden pár sobotních spojů. Linka 850 zrušen poslední večerní spoj.

 

Moravskotřebovsko

Linka 880 zrušeny víkendové spoje Moravská Třebová – Mohelnice, ponechán pouze jeden pár v neděli. V neděli zrušen jeden dopolední spoj Svitavy – Mor.Třebová, u vybraných spojů zrušeno zajíždění do obce Boršov. Linka 861 zrušen jeden pár víkendových spojů. Zrušen ranní spoj Jevíčko – V. Opatovice. Linka 871 zrušen pár odpoledních spojů, prodloužení odpoledního spoje přes obec Bohdalov. Linka 872 u vybraných spojů vynechány obce Vrážné a Víska u Jevíčka. Zrušeny dva páry odpoledních spojů Jevíčko – Víska u Jevíčka. Linka 881 zrušen večerní pár spojů, časový posun u večerního spoje Mor. Třebová – Kunčina. Linka 882 zrušen poslední večerní spoj, u spoje Mor. Třebová zrušeno obsloužení obce Borušov. Linka 883 zrušen odpolední pár spojů. Spoj v 18:32 z Mor. Třebové bude ukončen v obci Rozstání. Linka 865 Chornice – Dzbel zrušeny víkendové spoje a jeden pár spojů ve všední den.

 

Na řadě linek dochází k dalším, zde nezmíněným, drobným časovým posunům, např. z důvodu zlepšení návazností nebo dodržování jízdního řádu. Nové jízdní řády platné od 3.3.2013 lze již nyní najít na www.portal.idos.cz, spojení pak lze vyhledat na www.jizdnirady.cz.