Českotřebovský deník 58/2013 (6. března)                            

Blíží se finále CHL 


Letošní ročník Městské hokejové ligy vyvrcholí rozhodujícími zápasy v neděli 17. března. V souboji o třetí příčku nejprve změří síly týmy HC Třebovice a HC Devils Česká Třebová, bude se hrát od 15 hodin. Finále amatérské soutěže obstarají  Krajánci Ústí nad Orlicí a HC Typos Česká Třebová, začátek v 17 hodin. Bezprostředně poté proběhne slavnostní vyhlášení.

 
Českotřebovský taneční pohár 2013

10. března 2013 proběhne v České Třebové první ročník pohárové soutěže tanečních formací pod názvem Českotřebovský taneční pohár 2013. Akce proběhne ve společenském sále VDA na Skalce a její začátek je stanoven na 10 hodin. Pozvání přijaly taneční skupiny z celé republiky a k vidění bude přes 57 choreografií v podání více než 650 tanečníků. Soutěží se především v moderních tanečních stylech - streetdance, moderndance, scénický tanec, discodance, showdance. Soutěž je svým rozsahem zdaleka největší v širokém regionu. Pro diváky je připraveno občerstvení, na místě bude také k dostání čerstvě upečená pravá italská pizza. Vstupné pro veřejnost činí 40,- Kč.
VĚKOVÉ KATEGORIE
M - mini věkový průměr do 7let (nikdo z tanečníků nesmí být starší 8 let)
D - děti věkový průměr do 11 let (nikdo z tanečníků nesmí být starší 12 let)
J - junioři věkový průměr do 16 let (nikdo z tanečníků nesmí být starší 17 let)
H - dospělí věkový průměr nad 16 let (stáří tanečníků neomezeno)

 

Oznámení o přerušení dodávky el. energie v České Třebové v době od 15.03. do 29.03.2013.

ČEZ připravuje na období od 15. 3. do 29. 3. poměrně rozsálá omezení dodávek elektrické energie postupně v jednotlivých čtvrtích města pro zajištění revizních prací v rozvodech energie.  Výčet těchto omezení  uvádím souhrnně podle zaslané informace MěÚ:
15.3.  od 8 do 16 hodin chatová oblast Serpentýny
18.3. od 11 do 14 hodin, Semanínská byty VČEm Solida, sběrný dvůr...
18.3. od 7:30 do 10:30  Techplast Benátky, Husova ulice v úseku  Firma Nádvorník - Techplast
19:3: od 13 - 15 hodin areál lyžařského vleku Peklák
20.3. od 8 - 14 hodin Na Skalce
21.3. od 11 do 14 hodin, Pazouška, Na větru, Stavebniny část ulice Grégrovy
21.3. od 7:30 do 10:30 ulice Grérgrova,  okolí domu p. Horáka
25.3. od 11 do 14 hodin, sídliště Lhotka domy 174 - 182, 934, garáže, objekt ČD
25.3. od 7:30 do 10:30 Lhotka  Konzum, kotelna, až po  Restauraci Lhotka
26:_3. od 11 do 14 hodin  Brázdov horní část Kolárova, Bezručova, U lesa, část ul. Prokopovy a Krále Jiřího
26.3. od 7:30 do 10:30 Stará Lhotka pod Špice po školu
27.3. Stará Lhotka, kopec od drůbežárny po Špici, kravín
27.3. od 7:30 do 10:30 Parník od Frajdlů po parka TESCO a okolní ulice  směrem k Třebovce
27.3. od 11 do 14 Lhotka stará - dolní část od školy k restauraci Lhotka
27.3. od 11 do 14 hodin Bazén,  Vily, Nerudova ulice Brázdov dolní část, vč. Kubelkova ulice
28.3. 7:30 - 10:30 Sídliště Lhotka horní část  čp. 183 - 192 a rodinné domky
28.3. 11 - 14. hodin sídliště Lhotka domy 192 - 196
28.3. 11 - 14 hodin: S.K. Neumana, Palackého, Dukelská, ZŠ Parník
28.3. od 7:30 - 10:30 rodinné domky Pod Březinou
29.3. 7:30 - 10:30 Orlík, Kubelkova ulice až po FK
29.3. 7:30 - 10:30 sídliště Lhotka čp. 197 - 203
Bližší údaje najdete na vývěskách ve městě a na úřední desce MěÚ.
 
Lingvia Group připravuje Filmový týden

Půjde o akci, na které se bude promítat italská filmová klasika, každé představení by mělo být spojenou s krátkou besedou o filmu a jeho autorovi. V současné době probíhají jednání o účasti italských zástupců z města Agrate Brianza, a také vyhledáváme dostupné filmy, které by bylo možné použít k veřejné produkci.  To vše se uskuteční v termínu 12. - 19. dubna 2013 v Malé scéně v České Třebové.
Ústí investuje peníze do modernizace ulice prezidenta Masaryka 

Ústí nad Orlicí – Město Ústí nad Orlicí se rozhodlo výrazně změnit střed svého města. U příležitosti výročí 165 let od narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka (1850-1937) zrekonstruuje v letošním a příštím roce důležitou ulici, která nese jeho jméno. Vše by se mělo stihnout do 7. března 2015, kdy si celá Česká republika připomene Masarykovo narození.
„První československý prezident se těšil v Ústí nad Orlicí obrovské úctě. Proto bychom rádi stihli rekonstrukci dokončit nejpozději příští rok, aby bylo na oslavy vše připravené,“ zdůraznil starosta Ústí nad Orlicí Petr Hájek. Ulice T. G. Masaryka by měla tak patřit k nejmodernějším ulicím ve městě.
„Z důvodu zvýšení bezpečnosti a komfortu občanů, žijících v této ulici, bude součástí rekonstrukce i kompletní výměna vedení plynu. Městská společnost Tepvos také zcela zrekonstruuje kanalizaci a vedení vody. Modernizací projde veřejné osvětlení, ulice bude vybavena moderním městským mobiliářem a vzniknou nová parkovací místa“ prozradil starosta Petr Hájek. Projekt rekonstrukce komunikace ulice T. G. Masaryka bude zahrnovat také demolici budovy bývalého zverimexu, která umožní důstojně vyřešit nástupní plochu před budovou gymnázia.  
Město provádí důležité investice díky úsporám Podle starosty města Petra Hájka město investici provede navzdory tomu, že stát posílá do městského rozpočtu čím dál méně peněz. Vedení města zvolené v roce 2010 navíc splácí ročně 10 milionů korun z celkového dluhu 128 mil, které současní představitelé města zdědili po předchozím vedení. Současné vedení chce provádět investice díky úspoře provozních nákladů a optimalizaci procesů na radnici.
 
Zpráva z Letohradu: přijede Lucie Bílá 

Našemu kulturnímu zařízení (Kulturní centrum Letohrad) se po několikaletém úsilí podařilo do kulturního domu pozvat recitál výjimečné osobnosti české populární a muzikálové tvorby - Lucie Bílé - 27. 3. 2013 v 19.30 hodin.Samozřejmě máme zájem mít v den představení plný sál dychtivých fanoušků, přijeďte!
 
 
 Tatry v mnoha podobách k vidění do 7. dubna 

Ústí n. O. – Příznivci výtvarného umění nejen z Ústí opět zpozorněli. Společná výstava studentů zdejší SŠUP a partnerů ze školy ve slovenském Prešově jim nabízí od včerejška na osmdesát zajímavých prací. Ty jsou výstupem již zavedeného mezinárodního malířského plenéru, který se konal naposledy loňského října ve Vysokých Tatrách.
Rekordní účast i počet prací
Výstava, která bude v prostorách výstavní síně SŠUP ve Špindlerově ulici k vidění až do 7. dubna, má za sebou vydařenou středeční vernisáž. Od 16 hodin se jí zúčastnili nejen studenti a pedagogové školy, ale také pozvání hosté. Mezi nimi nechyběl například bývalý ředitel školy Jaroslav Demel či první muž ústecké radnice Petr Hájek. Studentské práce, jež vznikaly ve svízelných klimatických podmínkách, představil vedoucí uměleckých oborů ústecké „umprumky“ Jaroslav Habrman. Samotný plenér hodnotil jako nesmírně přínosný. „Účastnilo se pětatřicet našich, což je proti předešlým letům rekordní počet. A kvantitu doplnila také kvalita, studenti pracovali i po večerech. Plenér má úplně jinou atmosféru než běžná výuka ve škole,“ zmínil ve svém projevu.
Slovenští kolegové z Prešova se slova během vernisáže ujmout nemohli, i když se s jejich účastí počítalo. „Bohužel dnes nepřijeli, přestože si to přáli. Na vině budou zřejmě finanční důvody. Ani slovenské školství na tom asi není tak dobře, aby mohlo svým pedagogům platit zahraniční cesty,“ vysvětlil Jaroslav Habrman.
Další čtyři týdny budou k vidění žákovské práce, vytvořené rozmanitými technikami: nechybí kresba tužkou, uhlem, perokresba, pastel, akvarel či tempera. Podle ústeckého starosty Petra Hájka, který procházel výstavní síní společně s desítkami dalších návštěvníků, odráží tatranskou realitu věrně. „Strávil jsem tam řadu dovolených, k Tatrám mám vřelý vztah. Na obrazech zde poznávám řadu konkrétních míst, z výstavy mám radost,“ uvedl krátce po slavnostním zahájení.
To nejlepší v Pardubicích U Jonáše
Společná česko-slovenská výstava však není jedinou akcí, do níž je Střední škola uměleckoprůmyslová v Ústí nad Orlicí momentálně zapojena. Hned další týden, přesně 13. března, totiž zamíří její výběrová expozice s název „Umprumka vystavuje“ do Východočeské galerie v Pardubicích. V Domu U Jonáše budou až do 5. května k vidění díla, mapující tvorbu všech uměleckých oborů. V krajském městě budou prezentovány jak práce současných, tak i bývalých studentů školy, která se pyšní více jak sto dvacetiletou historií a tisícovkami absolventů. (jp)