Českotřebovský deník 62/2013 (11.3.)                                   
Pozvánka na Peklácký ledovec

Na sjezdovce Peklák leží 10-60 cm sněhu který denně upravujeme. Na sjezdovce Zahrádky leží 50 cm technického sněhu, upravujeme také denně. Zima se vrátila, svah pěkně tvrdý. 
Všechny služby jsou v provozu.  Provozní doba denně 9-16 a 17-20 hodin. Provozní doba lyžařské školy denně 9-16 hodin.
Využijte posledních 6 zimních dnů této sezóny na Pekláku.
 
13.3.2013 - letošní poslední dětské závody:
Lyžařská škola Peklák pořádá V. lyžařské závody na sjezdovce Zahrádky . Děti závodí ve dvou věkových kategoriích (ročník 2005 až 2006 a 2007 a mladší).  Pro vítěze jsou připraveny diplomy a sladké odměny. Závody se konají od 16:30 (prezentace závodníků od 16ti hodin). Soutěžit můžou všechny příchozí děti od roku narození 2005 až po ty nejmenší lyžaře. Na všechny závodníky se těší instruktoři lyžařské školky. Startovné 50 Kč.

17.3.2013 - rozloučení se sezónou - karneval na lyžích:
Zveme Vás na zakončení lyžařské sezóny na Pekláku. Čeká Vás odpoledne s vládcem našeho kopce Habešákem, se kterým budeme lyžovat, plnit úkoly a vyhrávat odměny. Na konci karnevalu nás čeká skvělá podívaná – jízda na čemkoliv přes louži – kdo bude chtít, může si vyzkoušet (oblečení na převlečení nutností). Těšíme se na Vás a na Vaše masky. Začínáme ve 14 hodin, masky jezdí zdarma.
 
Posledním dnem letošní sezóny bude neděle 17.3. - provozní doba 9-17 hodin.
Na Pekláku parkujete zdarma. Na Pekláku lyžujete na malém vleku zdarma. Přijďte si to vyzkoušet.Těšíme se na Vás.
 
Pronajmu podkrovní byt 2+1+ malá místnost pro PC koutek. či pracovnu. Volný od 1.4.2013.
Vytápění: tuhá paliva, bojler, sporák, parketová podlaha, možnost kuchyňské linky, Bližší info: 774852235
Cena 4000Kč+energie 
1xnájem předem+kauce 5000 při sepsání smlouvy.  Lokalita : Dlouhá Třebová
 
Beseda s Janem Betlachem na téma EKOZÁCHODY   

pořádá Český svaz ochránců přírody Podorlicko Česká Třebová ve čtvrtek 14. 3. 2013 v 18:00 hodin
Místo: Ekocentrum Podorlicko  Vstupné dobrovolné
Program:  Fotografická prezentace na téma záchody ve světě a v různých kulturách.
Seznámení se systémy toalet, jejich výhody a nevýhody.
Výstavka ekozáchodů - Diskuse k tématu a zkouška ekozáchodů. - Ekozáchod funguje v souladu s přírodou.
Nejjednodušší cestou vrací přírodě, co jí patří k dalšímu využití bez vedlejších nežádoucích účinků.
Více na www.ekozachody.cz

 

Minipřehazovaná dětí - turnaj v D. Újezdě    

Nejmenší adepti volejbalového řemesla se zúčastnily turnaje v Dolním Újezdě. Dolní Újezd pořádal dne 9. 3. 2013 v pořadí již 2. turnaj pro předškoláky a prvňáky v přehazované-průprava pro volejbal. Turnaje se  zúčastnilo  20 družstev.  Č. Třebová tentokrát přihlásila 4 družstva ve složení++
Č. T.  A: Bára Koubová, Tadeáš Honl
Č. T.  B: Zuzka Havránková Jakub Očenáš, Michal Kubíček
Č. T.  C: Barunka Očenášová, Eliška Polášková
Č. T.  D: Kája Adamová, Matěj Pražák
Pro hráče družstva A, B to byl v pořadí již čtvrtý turnaj a tak zde bylo vidět, jak se děti na hřišti pohybují z větší jistotou a snaží se vymyslet „ jak na soupeře“. Svědčí o tom pěkné 11. a 12.  místo.
Družstva C a D složena z předškoláků se také snažila a pro některé hráče to byla  jejich první či druhá turnajová záležitost. Umístění na 20. a 18. místě odpovídá jejich věku a zkušenostem.
Další turnaj žlutého minivolejbalu bude 30. 3. 2013 v České Třebové.                                                         HD (Hana Dvořáková)
Za volejbalový oddíl Sokola Č. Třebová a českotřebovský volejbal Michal Kadlec
 
V Ústí n.O. konečně zahajuje přestavba stanice, u Mendryku bude od 15. 3. dlouhodobá uzavírka  

Po loňském kácení stromů v sousedství nádraží zahájení stavby naplno pocítí obyvatelé Ústí nad Orlicí (ale i všichni ostatní, kteří městem projíždějí) 15. března, kdy odstartuje devítiměsíční úplná uzavírka prostoru Mendrik. Ctitelé historické nádražní budovy vyhráli, „Stara dáma" nezmizí s položením nových kolejí. Rozhodnutí, kdo objekt opraví a jaké bude jeho další využití, dosud nepadlo. Investorem stavby je SŽDC, celkové náklady jsou vypočítány na více než 872 milionů korun. Hotovo má být v březnu roku 2015. Hlvní důvod pro akci je  upravit stanici tak, aby zde mohla být dosažena co nejvyšší traťová rychlost, dne se zde jezdí sedmdesátkou.
Na nádraží bude zrušen železniční přejezd na místní komunikaci do Kerhartic. Náhradou za něj bude podchod pro pěší a cyklisty, který umožní i křížení tratě s vybudovanou cyklostezkou Ústí nad Orlicí - Choceň. Vybudován bude i nový přístup pro automobilovou dopravu. Přeložka trati bude realizována jako soustava tří mostů přes Třebovku, silnici II/315 a soutok Třebovky s Tichou Orlicí.
Rekonstrukce ústecké železniční stanice zahrnuje i vybudování nového vstupního objektu do podchodu pro cestující a nové budovy pro umístění technologií a řízení dopravy. Rekonstruována bude i část trati v úseku Lanšperk - Ústí nad Orlicí. Pro cestu autem  směr Hrádek a Vysoké Mýto od 15. 3. není možné použít stávající silnici II/315, objížďka je dlouhá a vede po I/14 na Libchavy a odtud na přes Rozsochu na Choceň atd. Místní doprava do a z Kerhartic či Hrádku bude možná zatím přes závory u železniční stanice, tudy budou jezdit i autobusy.  Další uzavírky budou i na místních komunikacích v Kerharticích (ul. Karpatská).
 
Němce nadchly nabídky pěší turistiky na Králicku

Destinační společnost Východní Čechy byla na světovém veletrhu cestovního ruchu ITB Berlín oceněna jako nejlepší partner zastoupení CzechTourismu v Německu v propagaci pěší turistiky. Stalo se tak při udílení cen CzechTourism Deutschland Awards 2013 v závěru minulého týdne.
V průběhu loňské turistické sezony představila destinační společnost německým novinářům specializovaným na pěší turistiku především oblast Králického Sněžníku. „Ukazuje se, že v oblasti cestovního ruchu se vyplácí důsledná propagace založená na osobních zážitcích. Novináři se vloni přímo na místě se zkušeným průvodcem vydali k vrcholu Králického Sněžníku a uchvátila je především „krajina ticha“ a panenská příroda. Věříme, že jejich články ve významných magazínech jako například Wandermagazin nebo Wanderlust přispějí k větší návštěvnosti tohoto kouzelného koutu našeho kraje,“ uvedl radní pro cestovní ruch René Živný. Také na specializovaném veletrhu TourNatour v Düsseldorfu byly v srpnu 2012 představeny zajímavé možnosti tras pro pěší turisty v celém kraji, včetně tipů na ubytování a zájezdy, kterými mohou firmy odměňovat své zaměstnance.
Z rukou velvyslance České republiky v Německu Rudolfa Jiráka převzala ocenění i sošku Berlínského medvěda ředitelka Destinační společnosti Východní Čechy Alena Horáková. „V úspěšně započaté prezentaci pěší turistiky ve Východních Čechách budeme pokračovat i v letošním roce. S ředitelem zahraničního zastoupení CzechTourismu ve Frankfurtu nad Mohanem Davidem Pastvou jsme již na místě probírali a plánovali nejbližší aktivity,“ informovala Horáková.
 
V Ústí se rýsuje dohoda o nižších cenách tepla

Ústí nad Orlicí – Několikaměsíčním intenzivním jednáním dosáhli v Ústí nad Orlicí shody mezi dodavateli a největšími odběrateli tepla ze soustavy Centrálního zásobování tepla (CZT). Zástupci města, městské společnosti TEPVOS a dvou největších bytových družstev společně připravili memorandum o spolupráci, které v konečném důsledku bude pro občany města v příštích patnácti letech znamenat nižší cenu tepla a její případný pomalejší růst. „Hlavním cílem bylo stanovení společného postupu a podmínek pro zachování soustavy Centrálního zásobování tepla, která je ekologicky a ekonomicky nejvýhodnějším modelem zásobování obyvatel města teplem. Nyní se již čeká na poslední podpis zástupců Ústeckého bytového družstva,“ prozradil jednatel městské společnosti TEPVOS Václav Knejp.
Společný postup v době krize přinese občanům úspory
Město Ústí nad Orlicí se prostřednictvím městské společnosti TEPVOS v memorandu například zavázalo, že bude v letech 2013 – 2015 z vlastních prostředků investovat až 30 mil. Kč do modernizace a úsporných technologií tepelného zařízení dalších lokalit v Ústí nad Orlicí bez zatížení ceny tepla úvěrem. To zvýší především bezpečnost dodávek tepla v zimních měsících.
„Město má zájem na tom, aby byla celá současná soustava zachována. Výrazně by nám memorandum pomohlo v provedení takových úprav v soustavě, aby se pro co největší počet občanů snížila cena tepla a dlouhodobě se výrazněji nezvyšovala,“ vysvětlil důvody vzniku memoranda radní Martin Mejdr, který je za městské společnosti zodpovědný.
Městská společnost TEPVOS navíc zajistí prostřednictvím třetího investora instalaci kogenerační jednotky v kotelně v ulici Mazánkova a bude jednat o instalaci kogenerační jednotky v kotelně pro lokalitu Podměstí. Tyto kogenerační jednotky zajistí dodávku tepla ve výši až 40% celkové potřeby lokality Ústí nad Orlicí, a to za cenu na úrovni cca 75 % palivových nákladů zemního plynu.
Ing. Markéta Fixová