Českotřebovský deník 69/2013 (18.3.2013)                            

Škola ve Svinné se v sobotu 16. 2. 2013 změnila na dětský ráj  

I když zahájení karnevalu bylo od půl druhé, již před 13. hod se sál „školičky ve Svinné “ začal plnit princeznami, vílami, vodníky, supermany, piráty, mušketýry, pejsky, kočičkami a dalšími různými zvířátky s četným doprovodem dospělých. Zde je již očekávala „Paní noc“, která různými soutěžemi rozproudila bujnou zábavu. Ke zpěvu, tanci a skotačení byl zajištěn hudební doprovod. Kolem 17. hodiny odcházeli spokojení účastníci, kteří si za odměnu odnášeli sáčky plné sladkostí.
Za výborně uspořádanou akci si organizátoři, sponzoři a ostatní pomocníci zaslouží „palec nahoru“.
 
Milé překvapení na výstavě Rudolfa Vejrycha v Praze

Dala jsem na radu manželů Demelových v březnovém zpravodaji a rozjela jsem se 9. března do Prahy na zmíněnou výstavu. Zasvěcenou průvodkyní po výstavě mě byla paní Jana Vejdovská, která ke každému vystavenému obrazu mi řekla něco zajímavého. Všechny obrazy se mi líbily, především ty z naší vesničky. Obě jsme byly mile překvapeny poměrně hojnou účastí návštěvníků po dobu naší přítomnosti, což mi potvrdila i  moje průvodkyně paní Vejdovská. Bylo vidět, že výstava měla úspěch. Všem, kteří výstavu připravovali patří velké poděkování a uznání, především manželům Václavu a Zuzaně Ševčíkovým.                  Marie Rousková
 
AUTORSKÉ ČTENÍ - BLANKA KOSTŘICOVÁ: ŽELEZNÉ CESTY

Českotřebovská prozaička bude tentokrát číst tři povídky z rukopisu, které byly průběžně publikovány v olomouckém dvouměsíčníku pro kulturu a dialog Listy. Na večeru zazní povídka vysokohorská: Železné cesty - povídka cyklistická: Duše - povídka fotografická: Šest krát devět. "Vysokohorská" povídka Železné cesty byla inspirována písničkou z první světové války Válka na Itálii, která bude též prezentována.  Autorské čtení se koná 8. dubna v 19.00 v čítárně Městské knihovny Česká Třebová.
 
Tragedie na Lhotce

Nešťastný pád pětiletého chlapce z okna paneláku na lhoteckém sídlišti  v pondělí 18.3. ráno otřásl každým, kdo se dozvěděl a kdo to uslyšel. Těžké k tomu něco dodat, je to skutečná katastrofa, která se neměla stát.  Jenže nikdo z nás neví co se mu může stát zítra..
 
Fotbal zahájí později

 Již v sobotu 16.3. měla zahájit jarní část krajského přeboru ve fotbale utkáním doma s Moravskou Třebovou. Pro zimnéí terén byl zápas odložen na 1. května 2013.  Snad to bude už beze sněhu.
 
Přijměte pozvání na přednášku: Jak s námi média cvičí 
Přednášet bude Mgr. Jiří Zajíc český katolický pedagog a publicista. Publikuje zejména v oblasti výchovy, vzdělávání, občanské společnosti, médií, náboženství a duchovního života. Zakládal a vedl Redakci náboženského života Českého rozhlasu a podílel se na založení České rady dětí a mládeže.
16.4. 2013 v 18:30 hodin - Malý sál Kulturního centra Nádražní 397 Česká Třebová. Zve a pořádá Česká křesťanská akademie
 
DŮM NA PŮL CESTY V ŽAMBERKU

Co nabízíme v Domě na půl cesty v Žamberku? Pro koho jsou naše služby určeny? Jak to u nás vypadá? Kde dům najdete? Tyto a další informace Vám rádi poskytneme v následujícím článku… 
Službu Dům na půl cesty poskytuje Občanské sdružení CEMA Žamberk. Nabízíme zde pomoc mladým lidem od 18 do 26 let, kteří se po odchodu dětského domova, z nefunkčních rodin, z výchovného ústavu, z pěstounské rodiny nebo z výkonu trestu ocitli bez bydlení. Kromě ubytování je podporujeme v jejich osamostatnění - při hledání zaměstnání, při získávání nových dovedností, s finančním hospodařením.   Dům na půl cesty v Žamberku může využít najednou až 8 uživatelů. Od 1. 7. 2008, kdy Dům na půl cesty převzalo Občanské sdružení CEMA Žamberk, do dnešního dne naše služby využilo 59 mladých lidí, kteří zde strávili přibližně jeden rok. 
Dům na půl cesty najdete v zástavbě rodinných domů nad OLÚ Albertinum v Sadové ulici č. p. 1475. Jedná se o dvoupodlažní dům rodinného typu.  V I. patře disponujeme 2 dvoulůžkovými a 2 jednolůžkovými pokoji. Součástí Domu na půl cesty je také garsonka v přízemí, kterou většinou obývá maminka s dítětem do 2 let, případně rodiče s dítětem. Garsonka má své samostatné zázemí, co se týká kuchyně a koupelny. Ostatní pokoje mají k dispozici společnou kuchyň, obývací pokoj, koupelny a toalety.  Volný čas mohou obyvatelé DPC trávit na rozlehlé zahradě s altánem se zahradním nábytkem.
    Během pobytu se někteří z nich účastnili a účastní projektů, které jsou zpravidla zaměřeny na další vzdělávání. Díky těmto projektům mladí lidé v Domě na půl cesty získávají další potřebné zkušenosti a znalosti. Například projekt vzdělávacího střediska Ideahelp umožnil těmto lidem vyzkoušet si pracovat u smluvních partnerů na cca 10 měsíců a tím získat praxi a následně si zvýšit šanci pro nalezení zaměstnání.  Zásluhou finanční podpory z  projektu „Společně za úsměv“ společnosti Konzum jsme mohli vybavit pracovnu, kde probíhají různé rukodělné činnosti, práce na PC, různé schůzky, rozhovory apod. Nadační fond Albert podpořil jednu z našich obyvatelek ve studiu a při terapii pro osobnostní rozvoj. V domě na půl cesty probíhal také projekt podpořený Nadací Táni Kuchařové, který si dával za cíl naučit obyvatele DPC efektivně komunikovat a převzít odpovědnost za své jednání.
V současné době využívá služeb Domu na půl cesty pět uživatelů, z nichž dva chodí do zaměstnání, dva práci hledají a v rámci pracovní terapie nám pomáhají s údržbou a chodem Domu na půl cesty, jedna maminka je na rodičovské dovolené.
Naším velkým přáním je, aby tito mladí lidé vyrazili do života připraveni i na případné nesnáze, které dokážou lépe zvládnout díky zkušenostem z pobytu u nás v domě na půl cesty.
„Nezáleží na tom, s čím jsi přišel, ale s čím odcházíš.“
Za Dům na půl cesty Bc. Kateřina Adamcová

Kontaktní údaje Domu na půl cesty:  Adresa: Sadová 1475, Žamberk 564 01  Tel: 465 322 858, Mob: 774 165 295, Fax: 465 321 306

Z našeho kraje: velikonoce na zámku v Pardubicích budou opět hravé

Návštěvnicky velmi úspěšná oslava Velikonoc na Pardubickém zámku letos slibuje ještě bohatší program. Druhý ročník akce Velikonoce - Tradice řemesel v prezentaci středních škol zaplní nádvoří zámku v neděli 24. března v jednu hodinu odpoledne a pokračovat bude ještě v pondělí 25. března od 8:30 do 16 hodin.
Studenti středních škol ve spolupráci s kulturními organizacemi zřizovanými Pardubickým krajem připravili velkolepou oslavu Velikonoc pro velké i malé návštěvníky.
Podařilo se nám vytvořit novou tradici. Akce se setkala s velkým úspěchem a i letos očekáváme hodně návštěvníků. Naši studenti vyrábějí nádherné věci. Navíc nechají zámecké hosty vyzkoušet si, jaké to je, když se jim pod rukama rodí řehtačky, formičky na vajíčka nebo třeba zdobená vajíčka,“ řekla náměstkyně hejtmana zodpovědná za školství, kulturu a památkovou péči Jana Pernicová a poznamenala, že ty nejmenší návštěvníky jistě nalákají živá kůzlata, jehňata, selata i krávy, koně a další zvířata v ohradě na prvním zámeckém nádvoří. Své řemeslo tam předvedou kováři. Vedle jejich výhně budou včelaři prodávat med.
Nádvoří pardubického zámku provoní boží milosti, pučálka, velikonoční beránci a další pamlsky. Vedle tradičních gurmánských pochutin si lidé ze zámku odnesou nejen pomlázky či malovaná vejce, ale třeba řehtačky a jarní dekorace. Poznají výrobu másla a správnou výrobu perníku jim představí čarodějnice z Perníkové chaloupky.
Velká atrakce pro děti i jejich rodiče se bude ukrývat ve výstavních sálech zámku. Do výroby másla v tradiční máselnici se pod vedením pracovníků Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě jistě zapojí mnozí zájemci. „Nezapomeneme také na domácí výrobu kozího sýra“, dodal ředitel muzea Jiří Junek.
Studentky ze Svitav a pracovníci Krajské knihovny připravili Velikonoční dílnu. „Děti si vyzkouší různé techniky zdobení vajec a perníčků či výrobu jarních dekorací. Program bude doplněn o čtení pohádek a příběhů o Velikonocích,“ upozorňuje ředitelka Krajské knihovny v Pardubicích Radomíra Kodetová. V grafické dílně si pak lidé vytvoří velikonoční pohlednici s vlastní fotografií.
„Tvořit se bude i v galerii. V jejích prostorách se budou vyučovat dekoratérské postupy úprav velikonočního stolu nebo aranžování jarního osení, což nepochybně ocení i maminky. Zahradníci je navíc oslní jarními květinami. Jedním z předmětů, které si děti na velikonoční oslavě vyrobí a odnesou domů, budou svíčky z voskových plátů nebo v loňském roce oblíbené ozdoby z mandlového těsta,“ vyzdvihla další aktivity Jana Pernicová.
Druhé zámecké nádvoří bude patřit hlavně gurmánům, mlsounům a milovníkům tradičních receptů, které budou k dispozici také v písemné podobě pro domácí inspiraci. Nebude chybět ani slavnostní velikonoční dort. I v období půstu bude
možné si zakoupit domácí uzené, klobásky a jiné pochutiny z výroby žáků potravinářských škol. Příjemnou atmosféru podtrhne kvalitní muzika v podání studentů Konzervatoře Pardubice. Letošní akci obohatí čarodějnice z Perníkové chaloupky a Muzea perníku Ráby, se kterou si děti vyrobí tradiční ozdobný perník.

Kuželkáři doma prohráli, zůstávají v tabulce na 9. místě

KK Moravská Slávia Brno A - SKK Hořice 3:5 3346-3419 (10:14) 16.03.
KK Zábřeh - TJ ČKD Blansko 5:3 3309-3272 (14:10) 16.03.
TJ Lokomotiva Česká Třebová - HKK Olomouc 2:6 3275-3430 (9,5:14,5) 16.03.
KK Moravská Slávia Brno B - KK Hagemann Opava 7:1 3569-3334 (15:9) 16.03.
KK Šumperk - TJ Prostějov 2:6 3063-3097 (12,5:11,5)16.03.
KK Slovan Rosice - KK Rostex Vyškov 0:8 3305-3567 (6:18) 16.03.