Českotřebovský deník 71/2013  (20.3.)                                   
ÚSTECKÝ JUBILANT JAN STEKLÍK PŘEDSTAVÍ KRESBY V ČESKÉ TŘEBOVÉ

V pátek 12. dubna otevře Městské muzeum v České Třebové výstavu kreseb známého českého výtvarníka Jana Steklíka. Uskuteční se u příležitosti umělcových pětasedmdesátých narozenin. Jan Steklík se narodil 5. června 1938 v Ústí nad Orlicí. V šedesátých letech minulého století zastával spolu s velkým kamarádem, sochařem Karlem Neprašem důležitou funkci ředitele Křížovnické školy čistého humoru bez vtipu. Škole dala jméno pražská hospoda U KŘÍŽOVNÍKŮ. Ministra kultury dělal tehdy velice  neformálnímu seskupení umělců nejrůznějších oborů Milan Uhde. Jana Steklíka i Karla Nepraše  přivítal 4. září 1998 na vernisáži jejich výstavy majitel českotřebovské galerie Ještěr Karel Šiller. Kamarád Karel Nepraš malíři Janu Steklíkovi zemřel, on se však věnuje svým hrátkám s papírem dodnes. Kromě slavných „ŇADROVEK“ se tak mohou návštěvníci českotřebovského muzea těšit na nejrůznější omalovánky, zamalovánky, vystřihovánky i střihy na krajinu. Umělec si dovede pohrát i s hospodskými účtenkami. Vernisáž bude zahájena v 17 hodin. Výstava potrvá do 26. května 2013.
Od 20 hodin však proběhne v pátek 12. dubna další vernisáž Jana Steklíka. Tentokrát v Modrém trpaslíku. Koncertovat bude Libor Krejcar se svoji skupinou   MR.
Jan Steklík (vpravo) s Karlem Neprašem   Foto: M. Richter

 

TO VŠECHNO Z LÁSKY


Českotřebovský ochotnický soubor Triarius představil v sobotu 9. března v orlickoústecké Malé scéně drsné představení o ženách. O mužích. O tyranech. O domácím násilí. Název „TO VŠECHNO Z LÁSKY“. To všechno z lásky je silná zpověď tří žen. Je děsivé, co všechno musí některé ženy kolem nás doma zakoušet… A samy o tom mlčí. Jejich okolí o tom mlčí. Společnost o tom mlčí. A přitom : Mlčet se o tom nesmí! Představení vypráví tři paralelní příběhy, zpovědi tří žen. Ty vyprávějí, jací byli jejich partneři šarmantní, tolerantní a milí. Vyprávějí, jak je postupně začali izolovat od jejich kamarádů a přátel. Vyprávějí, jak je poprvé jejich milý uhodil. Vyprávějí, kam až vedlo tělesné i psychické ponižování. Vyprávějí, jak se snažily ze vztahu utéci… Herečky Renata Reslerová, Veronika Stasiowská a Jana Ženková hrály pod taktovkou dramaturga, scénáristy a režiséra Josefa Jana Kopeckého.  MR.  „Rejža“ mezi růžemi…Foto: M. Richter

 

Od 1. dubna 2013 bude k pronájmu garáž na farní zahradě, Riegrova 283. Cena 650 Kč měsíčně, případně po dohodě možná i jiná cena. Pokud máte zájem nebo víte o někom, kdo by této nabídky využil, kontaktujte s. farářku d. Hurtovou: tel. 776 298 286


Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR,
Středisko integračních aktivit a oblastní odbočka Česká Třebová
pořádá pro členy a širokou veřejnost 
v úterý dne 23. dubna 2013 od 9:00 do 15:00
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ  v Mlýnské ulici 900, Česká Třebová

Program:
výstava kompenzačních pomůcek,
odborné poradenství pro zrakově postižené
spolupořadatel:   Spektra Praha v.d.n.                                                  Na Vaši návštěvu se těší pořadatelé.

 

Dne 2.4. zahajujeme cvičení " BŘIŠNÍ PEKÁČ"
každé út + čt 19.00- 20.00h. v tělocvičně na ZŠ Nádražní.
(každá účastnice tohoto kurzu získá navíc program hubnutí na 8 týdnů) Těší se na Vás Alena Židková

Oskar a růžová paní
Divadelní představení 24.3. 2013 v kostele v Knapovci od 16 hodin. Vstupné dobrovolné
  • 3.prázdniny se Šikulkou

    Termín :  19. – 23.8.2012
    Od   8,00 – 15,00 hodin - pro děti od 1. do 9. třídy, které chtějí poznat
    a vyzkoušet tradiční i moderní techniky. 
     
    Program :             
    Pondělí    -    keramika
    Úterý      -    řezbářství, voskařství
    Středa    -    tiffany – skleněná vitráž
    Čtvrtek   -    pletní košíků z pedigu
    Pátek      -    scrapbooking
     
    Cena :  1 350,- Kč  zahrnuje výtvarný materiál, obědy, pitný režim, pedagogické vedení a  pojištění. Maximální počet účastníků je 16 dětí.
    Možno jednotlivé dílny – cena na den 400,-Kč.
     
    Přihlášky a informace u paní vych. Lenky Elblové, ZŠ Habrmanova, tel.737613369,l.elblova@email.cz
     
    Z basketbalu

    Dvě výhry na závěr základní části zajistili týnu mužů SKB Česká Třebová celkově 3. místo.
    SKB Česká Třebová - BK Přelouč "B" 81:62 (24:15 47:32 63:40)
    TJ Jiskra Heřmanův Městec - SKB Česká Třebová 60:73 (12:17 22:38 39:55)
    Tím potvrdili dobrou formu v závěru basketbalové sezóny, zajistili celkové třetí místo v tabulce oblastního přeboru a také účast v závěrečném turnaji final four o postup do Východočeské ligy, který pořádal vítěz základní části oblastního přeboru Havlíčkův Brod. V semifinále se utkali s týmem Jilemnice.  Utkání však již nedopadlo podle původních představ:

     

    TJ Sokol Jilemnice - SKB Česká Třebová 70:65 (25:9, 41:30, 53:41) - semifinále Final four

    Sestava: Strouhal, Andrle, Drvoštěp, Dylowicz, Machalík, Hotmar, Peterka, Seďa, Krejčí
    Body:  Andrle 24, Machalík 12, Dylowicz 6, Peterka 6, Krejčí 6, Strouhal 5, Drvoštěp 4, Hotmar 2
    Šestky:  Machalík 8/6, Peterka 6/4, Andrle 5/4, Dylowicz 4/1
    "V semifinálovém utkání final four na nás čekal soupeř, se kterým jsme se v základní části rozešli smírně 1-1 na zápasy. K zápasu jsme sice odjížděli s výjimkou dlouhodobě zraněných hráčů v plné sestavě, ale pouze 5 hráčů bylo zcela zdravých, ostatní se ale potýkali s většími či menšími zdravotními obtížemi. Přesto bylo jednoznačným cílem v utkání zvítězit. Bohužel hned úvodní čtvrtina rozdala karty jinak. Jilemničtí se dokázali snadno prosazovat střelbou z dálky i z pod koše, nám naopak nic nechtělo propadnout obroučkou. Výsledkem byl hrozivý stav 25:9 po úvodních 10ti minutách. Do druhé čtvrtiny jsme přešli do zóny, kterou se nám podařilo soupeře přibrzdit a rozdíl ve skóre se začal snižovat. Tempo snižování ale bylo bohužel velmi pomalé a konec utkání se stále více blížil. Navíc jsme se nechali vyvést z koncentrace několika spornými výroky rozhodčích. Přesto jsme bojovali až do konce - více než na 4 bodíky v posledních vteřinách jsme se ale přiblížit nedokázali. Velká škoda první čtvrtiny - šance na vytoužený postup zde určitě byla." (z webu SKB Česká Třebová)
     
    Havlíčkův Brod - SKB Česká Třebová 74:63 (20:11 35:25 42:45) - o 3. místo Final four
    Sestava: Procházka, Andrle, Dylowicz, Machalík, Hotmar, Peterka, Seďa, Krejčí
    Body: Machalík 31, Dylowicz 15, Krejčí 10, Seďa 4, Hotmar 2, Peterka 1
    Šestky: Machalík 18/18, Dylowicz 13/10, Seďa 2/2, Peterka 2/1
    "K zápasu o třetí místo jsme proti (asi ještě více zklamanému) Havlíčkovu Brodu nastupovali téměř bez motivace. Do utkání nezasáhl Drvoštěp, který už včera hrál s velkým sebezapřením a ani indisponovaný Strouhal. V utkání plném nepřesností z obou stran vedli nejprve domácí, ale postupně jsme jejich náskok stáhli a až do poloviny poslední čtvrtiny vedli. Ve hře nás drželi zejména vynikající šestky a také chyby v obraně Havlíčkova Brodu. V samotném závěru ale domácí přece jen zabrali a získali zasloužené vítězství." (z webu SKB Česká Třebová)

     

    Dvanáctá Bambiriáda se hlásí o slovo

    Občanské sdružení Altus připravuje letos již 12. ročník největší přehlídky aktivit pro děti a mládež v Pardubickém kraji s názvem Bambiriáda. Ta se bude konat ve dnech 23. a 24. května 2013 v parku na Střelnici
    Letošní motto největší přehlídky volnočasových aktivit pro děti a mládež je „Dětství v proměnách času.“
    Na Bambiriádě se pravidelně prezentuje kolem 30 organizací. Nabízíme tímto všem spolkům a organizacím pracujícím s dětmi a mládeží bezplatné představení jejich činnosti. Prezentovat se můžete aktivně na stáncích či vystoupením na pódiu.
    Akci navštěvují mimo jiné také základní školy z celého kraje. Bližší informace obdržíte u koordinátora Martina Benáka na adrese bambiriada@chrudimka.cz či telefonu +420 608 823 132. Bambiriáda probíhá za přispění Pardubického kraje, města Chrudim a dalších partnerů. Uzávěrka přihlášek pro organizace je 30. dubna 2013! Přihlášky k prezentaci na Bambiriádě je možné stáhnout na webové adrese www.bambiriada.chrudimka.cz, kde naleznete i další informace o akci a fotogalerii z loňského ročníku.
     
    Volné sociální byty

    Město Česká Třebová podle čl. II Pravidel č. 3 pro pronajímání bytů v majetku Města Česká Třebová
    pro sociálně potřebné občany a rodiny
    vyhlašuje k pronájmu 3 volné byty
    - č. 3 o velikosti 1+1 v čp. 2084
    - č. 17 o velikosti 1+1 v čp. 2084
    - č. 5 o velikosti 1+1 v čp. 2089
    na Semanínské ulici v České Třebové. Žádosti o byty si mohou zájemci vyzvednout na odboru sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Česká Třebová.  Termín: do 29. 3.!!!