Českotřebovský deník 73/2012                                               
ZLATÝ ERB 2013 

Město Česká Třebová v krajském kole soutěže "Zlatý erb 2013" získalo 3. místo v kategorii nejlepší elektronická služba za mobilní internetové stránky města. Slavnostního předání ocenění se dne 15.03.2013 zúčastnil starosta města Jaroslav Zedník a vedoucí oddělení informatiky Městského úřadu v České Třebové Mgr. Jana Vebr. Bližší informace naleznete na adrese http://zlatyerb.obce.cz/hlasovani/ohlaseni_obce.asp?zuj=580031
----------------------------------------------------------------------
Odbor školství, kultury a tělovýchovy  Městského úřadu v České Třebové
upozorňuje rodiče, že
ZÁPIS DĚTÍ do mateřských škol v České Třebové se koná 6. května a 7. května 2013
od 7:00 hodin do 15:00 hodin

Žádost o přijetí dítěte do mateřské školy si mohou rodiče vyzvednout ve dnech 22. a 23. dubna 2013 v mateřských školách v České Třebové. K zápisu přineste s sebou vyplněnou přihlášku, občanský průkaz zákonného zástupce dítěte, rodný list a potvrzení lékaře o řádném očkování dítěte.
Jaroslav Zedník, starosta města                                                                           Ing. Jaromíra Žáčková místostarostka města
 
Přednáška pí PhDr. Lidmily Pekařové   "Proč jsou děti agresivní a co s tím." 

Termín: 17. dubna 2013 v 16:30 hodin - 20:00 hodin
Místo: Velký sál Kulturního centra
Vstupné: 50,- Kč
Vstupenky v prodeji od 02.04.2013
v Informačním centru MěÚ Česká Třebová

 

SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ ČESKÁ TŘEBOVÁ
srdečně zve na tradiční, již XXII. PÁLENÍ ČARODÉJNIC, které se uskuteční  30. dubna od 17:00 hodin v prostorách hasičské zbrojnice u Starého náměstí. Muzika i občerstvení zajištěno.  Dobrou náladu si nezapomeňte vzít sebou - o zbytek se postaráme. Vstupné dobrovolné. Na vaši návštěvu se těší hasiči.

 

Úmrtí.

Dne 15. března zemřela v Praze ve věku  81 let paní Ivanka Klapková, dcera českotřebovského (parnického) kapelníka a hudebního skladatele Viléma Kyrala. Se zesnulou Ivankou Klapkovou se její děti naposledy rozloučili v rodinném kruhu.
 
Úmrtí v březnu 2013

Milan Baudyš nar. 1946   Rybník
Jiří Veselý  nar. 1931  Zhoř
Alžběta Jasanská   nar. 1935   Česká Třebová
Jaroslav Holeček    nar. 1930   Česká Třebová
Jaroslav Mašek   nar. 1932   Česká Třebová
Ludmila Frühaufová,  nar. 1927   Česká Třebová
Václav Wiehl   nar. 1955   Česká Třebová
Ladislav Vaňous nar. 1927  Česká Třebová
Milada Mistrová  nar. 1927 Česká Třebová
Ing. Jaromír Šlemr  nar. 1923 Česká Třebová
Drahoslava Dubišarová  nar. 1931 Česká Třebová
Alois Kuchtíček, nar. 1938   Třebovice
Liduška Rybková  nar. 1928  Česká Třebová
Tonička Štyrská, nar. 1914 Česká Třebová
Ivana Sitařová nar. 1973  Česká Třebová
Antonín Vavřín nar. 1927   Přívrat
Jakub Štěpán nar. 2007, Česká Třebová
Alenka Dvořáková nar. 1934 Třebovice  Čest jejich památce !
Na festivalu AMAVET proniká mládež do špičkové vědy a techniky
Pardubice (21. 3. 2013) – Účast na soutěži I-SWEEEP v americkém Houstonu, Vernadského soutěži v Moskvě nebo studijní cesta do Francie jsou hlavní atrakce soutěže AMAVET, jejíž krajské kolo se koná ve čtvrtek a pátek ve výstavním centru Ideon v Pardubicích. Cílem soutěže, nad kterou převzal záštitu hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, je především podpořit u co největšího počtu dětí a mládeže v regionu profesní zájem o studium vědeckých a technických oborů.
Festival vědy a techniky pro děti a mládež AMAVET v Pardubickém kraji je určen starším žákům základních škol a středoškolákům. Pardubický kraj, Asociace pro mládež, vědu a techniku AMAVET, o. s., Univerzita Pardubice a další partneři jej organizují již od roku 2007.
„Kraj stál u zrodu této soutěže. Její přínos vidím především ve vyhledávání a rozvíjení mladých talentů, ale i propojování klasické vzdělávací soustavy s neformálním vzděláváním,“ vyzdvihla význam akce náměstkyně hejtmana Jana Pernicová a dodala: „Festival AMAVET umožňuje seznámit se základy vědeckého řešení problémů co nejširší okruh dětí a mládeže a zaměřit jejich budoucí profesní orientaci na vědecké a technické obory. Právě po technických oborech je nejvyšší poptávka na trhu práce a jejich podpora je také prioritou Pardubického kraje.“ K cílům programu také patří získávání ředitelů základních a středních škol a jejich učitelů k organizování práce žáků na konkrétních vědeckých a technických projektech a jejich účasti na školních kolech soutěží.
„Krajského kola se letos zúčastní 215 autorů ze základních škol a nižších tříd gymnázií se 103 projekty a 65 autorů ze středních škol s 54 projekty,“ uvedl předseda AMAVET Stanislav Medřický. Soutěž se bude konat ve čtvrtek 21. března 2013 od 10 do 15 hodin a v pátek 22. března od 9 do 13 hodin. Ve 13 hodin budou vyhlášeny výsledky a předány ceny. V kategorii Junior je hlavní cenou krátkodobá odborná stáž ve Francii pro 30 nejúspěšnějších žáků, v kategorii Středoškoláků se autor nejlepšího projektu v květnu zúčastní mezinárodní soutěže I-SWEEEP v Houstonu, pět dalších se zúčastní Vernadskéhoho soutěže v dubnu v Moskvě, další postoupí do národního finále soutěže EXPO SCIENCE AMAVET, ze kterého mají možnost dále postoupit do soutěže INTEL ISEF 2014 i I-SWEEEP 2014 v USA. Ve stále větší míře se do soutěže zapojují i výrobní společnosti s vysokým inovačním potenciálem.
„Letos je program obohacený také o druhý ročník robotické soutěže Robo RAVE, do kterého se přihlásilo 14 týmů v kategorii JUNIOR a 13 týmů v kategorii Středoškolák. Vítězný tým středoškoláků postoupí na mezinárodní soutěž do Albuquerque v USA,“ sdělil Stanislav Medřický. Robo RAVE začne v pátek 22. března v 9 hodin.
Vítězové v minulých letech zazářili i v dalších soutěžích v zahraničí. Marek Votroubek, Jan Král a Petr Bubeníček z Gymnázia A. Jiráska v Litomyšli se s projektem EIMSA Robot zúčastnili mezinárodní soutěže INTEL ISEF 2009 v nevadském Renu, kde obsadili v oboru inženýrství 1. místo. Filip Naiser ze stejného gymnázia se s projektem Eye-Controlled Cursor získal v soutěži I-SWEEEP 2010 v texaském Houstonu v oboru inženýrství 1. místo
a v soutěži INTEL ISEF 2011 v kalifornském Los Angeles v oboru Computer Science 2. místo. Aleš Stejskal z Letohradského soukromého gymnázia s projektem Usměrňování nanovláken zvítězil v soutěži I-SWEEEP 2011 v oboru inženýrství a dostal i cenu Grand Award, která je udělena autorům tří nejlepších projektů celé soutěže. Také loni bodoval v 
I-SWEEEP vítěz AMAVET – 1. místo v oboru inženýrství obsadil Ondřej Borovec z Gymnázia Vysoké Mýto s projektem Kvantové struktury a supermřížka – budoucnost termoelektrik.  
Soutěž je po celou dobu přístupná veřejnosti. Inspirovat se na ní mohou nejenom studenti a vyučující ze základních a středních škol z Pardubického kraje, ale také představitelé firem, kteří se mohou seznámit se stavem přípravy budoucích odborníků v kraji. 

 

Češi stále častěji propadají kouzlu dobré kávy, a proto investují tisíce do koupě kvalitních kávovarů.


Jak vyplynulo z nedávného průzkumu společnosti ELEKTROWIN, třetina českých domácností má doma kávovar a turkem nebo rozpustnou kávou byste jejich chuťové pohárky rozhodně neuspokojili.

Jak dále z průzkumu vyplynulo, mezi milovníky dobré kávy podle průzkumu patří převážně lidé z větších měst a z tzv. vyšší sociální třídy. Není to přitom proto, že by na kávovar lidé z menších měst nebo z nižších sociálních skupin neměli dostatek financí. „Jejich odmítavá reakce byla převážně taková, že jde o 'zhýčkanost lidí, kteří už nevědí, co by ještě měli chtít',“ říká Taťána Pokorná, ředitelka zákaznického oddělení kolektivního systému ELEKTROWIN. „Na druhou stranu připouštějí, že káva z kávovaru chutná jinak – lépe, než rozpustná.“Pro ty, kdo kávovar doma mají, však tento elektropřístroj není jen strojem na dobrou kávu, ale také designovým kusem zařízení domácnosti. Třetina z nich totiž říká, že ve chvíli, kdy jejich kávovar začne mít zastaralý design, vymění ho za nový, stylovější. Jen pro 12 % majitelů kávovaru je důvodem k jeho výměně vysoká spotřeba energie.