Českotřebovský deník 75/2013 (27.3.)                                    
Vychází dubnové číslo Českotřebovského zpravodaje.

 Mezi jeho obvyklými rubrikami je třeba upozornit na objemnější část věnovanou historii města, neboť se zabývá nejen seminářem k  období datace první písemné zmínky o České Třebové, ale také otiskuje pětistránkový text Mgr. Gilara , který pojímá výklad této první zmínky zcela jinak než dosud a zaslouží si tedy publikování  v plném rozsahu.  V oblasti kultury se  dubnový zpravodaj věnuje jubilejnímu 15. ročníku hudebního festivalu Antonína Bennewitzem v oblasti sportu pak bilancujeme uplynulou hokejovou sezonu družstva dospělých s tím, že se k dalším zejména organizačním záležitostem  a dění kolem hokeje znovu vrátíme.  Nově také otiskujeme nově pojatý jízdní řád zkrácené linky  680 820 Česká Třebová - Litomyšl. Ostatní linky svoje jízdní řády mění nepodstatně.
 
Spolupráce s Olawou pokračuje

V pátek 22. března 2013 přijela na pracovní jednání do našeho města čtyřčlenná delegace z Olawy ve složení místostarosta pro kulturu a školství Jerzy Hadrys, náčelník městské policie Jerzy Narolski a ředitelka kulturního centra Anna Ślipko s kolegyní Elzbietou Poliświat. Cílem setkání se zástupci českotřebovské radnice byla konkretizace výměnných akcí v letošním roce. Kromě jednání na radnici se uskutečnilo i jednání v muzeu a v kulturním centru. Při té příležitosti si hosté prohlédli i expozici muzea a výstavy v kulturním centru.  Byla projednána účast polské strany v mezinárodním fotbalovém turnaji v České Třebové, který se uskuteční v polovině měsíce června, dále z oblasti sportu přátelské utkání a účast ve fotbalovém turnaji městských policií, baletní představení polského dětského souboru v kulturním centru v měsíci říjnu, reciproční vystoupení s muzikálem českotřebovského domu dětí DDM v Olawě a pro předvánoční čas byl sjednán vánoční koncert skupiny OK Band, výstava polských betlémů a keramiky a prezentace polských vánočních zvyků s degustací v kulturním centru. Pozvání v předvánočním čase navazuje na prezentaci České Třebové v Olawě v září roku 2012. 

 

Konečně. Stavba Průjezd železničním uzlem Ústí nad Orlicí odstartovala 

V Ústí n. O. v hotelu UNO byla oficiálně a slavnostně zahájena stavba"Průjezd železničním uzlem Ústí nad Orlicí: Ze zahájení uvádím snímek Luboše Kozla a tiskovou zprávu Pardubického kraje:
Symbolickým poklepáním kolejnice dnes v Hotelu UNO v Ústí nad Orlicí za účasti hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického započaly práce na dlouho očekávané stavbě v železniční stanici Ústí nad Orlicí. Cestující by se měli dočkat nového podchodu, zvýšených nástupišť a většího komfortu v březnu roku 2015. Investorem stavby je Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Na financování prací se budou v rámci Operačního programu Doprava podílet i evropské dotace. Na projekt v celkové hodnotě 872 milionů je letos v rozpočtu připraveno celkem 365 milionů korun. Upravená železniční stanice umožní vlakům vyšší rychlost při projíždění. Dnes je tato rychlost omezena na 70 km/h. Pomocí nového staničního zabezpečovacího zařízení se bude ovládat 35 výhybek, z toho třicítka bude vybavena elektrickým ohřevem. Cestujícím budou sloužit dvě zvýšená ostrovní nástupiště se čtyřmi nástupními hranami o celkové délce 1,35 kilometru. „Je to vyvrcholení dvacetiletého snažení o přestavbu prvního železničního koridoru na hlavní trati Praha - Pardubice – Česká Třebová – Brno. Doufám, že se touto stavbou zlepší také bezpečnost a propustnost železniční stanice, což může být předpoklad pro zastavování vlaků vyšší kvality, nejen vlaků osobních a spěšných. Nové prostory by měly sloužit, co největšímu počtu občanů našeho regionu,“ sdělil své přání hejtman Martin Netolický a upozornil na další klíčové stavby SŽDC v regionu. „Vedle rekonstrukce a optimalizace tohoto úseku nezapomínejme také na průjezdy v České Třebové a Pardubicích. Pardubice také dlouho čekají na podchod z nádraží směrem na Duklu,“ upozornil Netolický.
Stávající výpravní budova ve stanici, která byla v roce 2010 prohlášena za kulturní památku, zůstane uprostřed kolejiště. Vzhledem k jejímu stavu a poloze se již nebude využívat pro řízení dopravy a odbavování cestujících. Její funkci převezme nový objekt.
 
Dechová hudba Řetůvanka vystoupí  29. 3. v KC a také  v Dlouhé Třebové
Vážení příznivci dechové hudby. Dovolujeme si Vás co nejsrdečněji pozvat na posezení s DH Řetůvankou a to v sobotu dne 13.4.2013 v sále na Rychtě v Dlouhé Třebové. Začátek akce je v 15 hodin. Tentokrát je produkce s názvem " ŘETÚVANKA  NA  RYCHTĚ " K tanci i poslechu Vám zazní krásné skladby českých velikánů dechové hudby v podání všech sólistů dechové hudby. Na setkání s Vámi se těší,                                                                                                  muzikanti DH Řetůvanka.
 
Pardubický kraj nepodpoří úpravu stavby zdvoukolejnění

Pardubice (26. 3. 2013)  - Vedení Pardubického kraje se ohrazuje proti  zamýšlenému rozdělení stavby „Modernizace trati Hradec Králové – Pardubice – Chrudim na více částí, z nichž první by mělo být zdvoukolejnění úseku Stéblová – Opatovice nad Labem. Tento záměr investora, Správy železniční dopravní cesty, považuje za nesystémový a technicky obtížně odůvodnitelný. Jako účastník řízení kraj v žádném případě nepodpoří investici, jejímž výsledkem bude zhoršení oproti původnímu stavu. Z důvodu, aby investiční náklady projektu nepřesáhly jednu miliardu korun a aby se stavba vešla do tzv. „malého projektu“, rozhodl se investor na rozdělení modernizace trati Hradec Králové – Pardubice – Chrudim. Z tohoto důvodu účelově vytipoval zpracovatel projektové dokumentace SUDOP vhodný úsek a navíc z tohoto úseku vyčlenil stavby, které se provádět nebudou. Vypadly například rekonstrukce mostů a propustků, úpravy křižovatek, komunikací a železničních přejezdů, zvyšujících bezpečnost jak železničního tak ostatního provozu. Dále nebude realizováno dálkového řízení. Naproti tomu budou v plném rozsahu realizovány protihlukové stěny, chránící vesměs lesní porosty, pole, nebo soukromé, většinou průmyslové objekty. Výsledkem této miliardové investice má být maximální traťová rychlost 100 kilometrů za hodinu. Tento faktor po dokončení stavby prodlouží jízdní doby vlaků a sníží propustnost tratě. Na základě výše uvedeného volení zástupci Pardubického kraje, vědomi si zodpovědnosti při správě prostředků evropských i českých daňových poplatníků, jako účastníci řízení, nemohou podpořit investici, která nepřinese potřebné zlepšení současného stavu.
 
Tiskové prohlášení představenstev nemocnic Pardubického kraje
Litomyšlská nemocnice hledá za dvě lékařky náhradu

Pardubice (27. 3. 2013) – Členové představenstev krajských nemocnic byli informováni ředitelem litomyšlské nemocnice o odchodu dvou dětských lékařek k poslednímu květnu tohoto roku, což ohrožuje fungování tamního pediatrického oddělení. V reakci na tuto zprávu svolala představenstva krajských nemocnic v Pardubickém kraji  ihned všechny členy a dohodla se na případném převzetí pacientů na ostatních pracovištích (Svitavy, Ústí nad Orlicí a Pardubice) tak, aby nebyla ohrožena dostupnost péče.  Tyto kroky se nijak netýkají připravované restrukturalizace nemocnic akutní péče, ale vyplývají z personální situace v této nemocnici.
 
Kraj letos proinvestuje do silnic půl miliardy

Pardubice (26. 3. 2013) – Naprosto nedostatečné rozpočtové určení daní a podfinancování, zvýšená zátěž kvůli uzavírkám silnic I. třídy, enormní nárůst nákladní dopravy – to jsou jen některé z problémů, se kterými se musí potýkat krajská samospráva při péči o silnice II. a III. třídy. Přesto nerezignuje na investice. S pomocí evropských dotací letos plánuje modernizaci osmi úseků silnic v celkové hodnotě půl miliardy korun.
Pardubický kraj tak investuje v místech, kde to nejvíce vyžaduje stav silnic a s ohledem na jejich vytíženost. „Týká se to například Králicka, které má velký potenciál pro cestovní ruch. I. etapa modernizace silnice Králíky – křižovatka Červený Potok po odbočku Horní Lipka za více než 43 milionů byla již započata předáním staveniště. V současnosti se zde frézuje vozovka,“ informoval náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu a dopravní obslužnost Jaromír Dušek. Modernizace a rekonstrukce vozovek, na které kraj použije prostředky z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod, se dočkají také lidé na Moravskotřebovsku, Pardubicku i Chrudimsku. „Letos investujeme oproti loňskému roku do silnic téměř čtyřnásobek. Nad rámec již schválených projektů plánujeme z vlastních finančních zdrojů další investice do mostů a propustků,“ objasnila Ludmila Navrátilová, radní Pardubického kraje zodpovědná za investice a majetek.
Neutěšený stav silnic II. a III. třídy na území kraje je dluhem z minulosti. „Když přešly silnice II. a III. třídy na kraje, polovina majetku byla již tenkrát v neodpovídajícím stavu. Rozpočtové určení daní a mechanizmy financování krajů nestačí na zvyšující se náklady. Zpracováváme proto koncepční materiály, které analyzují stav silničního majetku a navrhují reálná řešení. Je však nutné, aby stát převzal svou odpovědnost, bez toho se do budoucna neobejdeme,“ upozornila krajská radní Navrátilová. Situaci v kraji komplikuje stát však i v současnosti. „Předpokládáme, že plánovaná 3. etapa zavedení mýtného zatíží přibližně 260 kilometrů našich dvojkových silnic. I další kroky státu nás spíše poškozují. Je nutné hledat spolupráci se státem prostřednictvím podílu krajů na silniční dani či zpoplatnění komerčního využití silnic II. a III. třídy. Pokud se nepodaří nastavit pravidla spolupráce, budeme nuceni jednat o převodu silnic zpět na stát,“ uzavřel náměstek Dušek.
 
Seznam investic do silnic na území kraje – 2013

  • Modernizace silnice II/360 Polička - křižovatka na Sebranice, II. etapa
  • Modernizace silnice II/312 Králíky - křižovatka Červený Potok, I. etapa
  • Modernizace silnic II/314 a II/311 Horní a Dolní Čermná
  • Modernizace silnice II/371 Chornice – průtah
  • Modernizace silnice II/368 Třebařov – Staré Město
  • Modernizace silnice II/341 Nový Dvůr – Nerozhovice
  • Modernizace silnice II/322 Dašice – průtah
  • Modernizace silnic II/322 a  II/324 v Pardubicích
Sbírka Adopce na dálku 2013 

V právě skončeném ročníku sbírky "Adopce na dálku" se v kostelích v Letohradě, na Orlici, v Mistrovicích a v Lukavici vybralo celkem  96.850,- Kč. Velmi děkujeme všem, kdo přispěli,  za důvěru a podporu.
Tyto prostředky budou použity na další rok studia třinácti již "adoptovaných" indických dětí, které letohradská farnost dlouhodobě podporuje, a na přidruženou charitativní akci  "Podpora bydlení chudých rodin s dětmi". Oba tyto projekty organizuje Diecézní katolická charita Hradec Králové v oblasti Belgaum, jedné z nejchudších částí Indie, a oba pomáhají těm nejslabším rodinám postavit se na vlastní nohy.
Připojujeme dopis jedné z našich indických dívek:
Drazí sponzoři - rodiče,
doufám, že se máte dobře a těšíte se dobrému zdraví a že tam máte hezké počasí. Já se mám dobře, stejně i celá moje rodina. Všichni se za Vás modlíme.
S Vaší pomocí se mi studium velmi daří. V posledních testech se mi velmi dařilo a už se těším na prázdniny, které budou dlouhé dva měsíce. Mám velkou radost ze známek, které dostávám, i moji rodiče jsou se mnou velmi spokojení.
Prázdniny strávím se svými rodiči, doufám, že se podíváme na nějaké zajímavá místa. Budu i chodit na letní kurzy do školy, doufám, že se toho hodně naučím.
Děkuji ještě jednou za Vaši pomoc se studiem. Moji rodiče jsou velmi vděční a vždy se za Vás modlí.
S láskou a díky Vaše milující dcera Silvia J. Nazareth
Program “Adopce na dálku” v ČR oslaví letos už 20leté výročí a za tuto dobu pomohl téměř 30.000 dětí. Projekt zastřešuje Arcidiecézní charita Praha.  V r. 2000 se  do něj zapojila také Diecézní charita Hradec Králové a za podpory letohradské farnosti i Oblastní charita Ústí nad Orlicí.                                                 Martin Marcinčín,  Koordinátor projektu Adopce na dálku

 

Projekt Řídím, piju nealko pivo, letos odstartuje již na Velikonoce! 

Úspěšný projekt Českého svazu pivovarů a sladoven na podporu prevence konzumace alkoholu za volantem pokračuje tento rok třetím ročníkem. Po velkém úspěchu dvou předešlých, se Svaz po dohodě s Policií ČR rozhodl odstartovat letos akci již
na Velikonoce, a to v pátek 29. 3. a v pondělí 1.4. Akce se uskuteční ve všech krajích České republiky na místech bezpečnostně preventivních kontrol. Promotéři zastupující Český svaz pivovarů a sladoven v modrých reflexních vestách předají řidičům, kteří úspěšně podstoupili kontrolu Policie ČR, a prokázali, že nepožili před řízením motorového vozidla alkohol, alkotestr a nealkoholické pivo z produkce pivovarů, jež se do projektu zapojily.
Cílem projektu je stejně jako v letech minulých představení a rozšíření povědomí o nápoji pro řidiče, který je plnohodnotnou alternativou z hlediska bezpečnosti a dodržování dopravních předpisů.
Předchozí dva ročníky projektu byly velice úspěšné. „V roce 2012 byl počet oslovených řidičů o 21% vyšší než v roce 2011. Bylo rozdáno 5344 nealkoholických piv a 5081 alkotestrů,
což bylo o 15% více než v předchozím roce
,“ říká Ing. Šámal, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven a pokračuje: „Pro letošní ročník máme ambice pokračovat ve spolupráci s PČR a oslovit co nejvíce řidičů.
Projektu „Řídím, piju nealko pivo“ e zúčastní Pivovary Staropramen, s.r.o., Rodinný pivovar Bernard, a.s., PMS Přerov, a.s., Heineken ČR, a.s., Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod, a.s., CBIC Vyškov, a.s., Plzeňský Prazdroj, a.s., Pivovar Nymburk, s.r.o. a Pivovar Svijany, a.s.
a probíhat bude ve 14 krajích po celé České republice. „Je důležité dostat do podvědomí lidí, že alkohol na naše silnice nepatří a může rožně za spoustu zmařených životů. Tento projekt
 je jednou z cest jak na tyto problémy upozorňovat. Z tohoto důvodu nás těší zájem Svazu
o problematiku konzumace alkoholu na našich silnicích a s tím spojené preventivní aktivity, které se snaží Svaz každoročně vylepšovat a rozvíjet,“
říká vrchní komisař, kpt. Mgr. Michal Hodboď.