Českotřebovský deník 76/2013 (28/3)                                    

Skiareál peklák hlásí  změnu - velikonoční lyžovačka bude

Zveme Vás na velikonoční lyžovačku. Svah bude v provozu od soboty 30.3. do pondělí 1.4. 2013 10-17 hodin. Jezdíme za 100 Kč/3 hodiny. Dětská sjezdovka Zahrádky a lyžařská škola mimo provoz. Ski servis a půjčovna v provozu.
Středa 3.4.2013 - první Pekelný kilometr - první závod pětidílného seriálu závodů v běhu do vrchu pro širokou veřejnost.


Sbírka: Azylový dům pro matky s dětmi v nouzi 

Maminky a členky Sboru dobrovolných hasičů Česká Třebová, ul. Chorinova č. p. 29 pořádají věcnou sbírku pro Azylový dům v Koclířově u Svitav. Do hasičské zbrojnice v Chorinově ulici u Starého náměstí mohou dárci donést jakékoliv hračky, oblečení či jiné věci, které jsou spojeny s pobytem maminek a dětí v Azylovém domě.
!!!Jedná se pouze o věcnou sbírku, nikoliv o finanční!!!
Věcná sbírka bude ukončena v 19 hodin 30. 4. 2013. Všechny nashromážděné věci budou hromadně odvezeny do Azylového domu, kde budou předány. Web Azylového domu:  www.nasdomov.cz
Darované věci je možné donést do hasičské zbrojnice každý den po telefonické domluvě.
Kontaktní telefon:  Michal Janza  607 77 05 89  Michal Daněk  605 86 85 86
Průběh sbírky můžete sledovat na stránkách hasičů SDH Česká Třebová, kde budou průběžně přidávány fotografie.
Web:  http://www.hasici-ct.cz  Za darované věci předem děkujeme všem dárcům.

 

Volné místo – přijmeme geodeta/technika, zejména na polní měřické práce.
Požadujeme ÚSV nejlépe zeměměřické/stavebního směru, řidičský průkaz skupiny B, znalost práce na PC.  Praxe vítána.  Bližší informace na 739 420 210 – Ing.Cindr.
Informace z 10. jednání Rady Pardubického kraje              

 
Chrudimská nemocnice má nového ředitele – Vladimíra Ningera
Rada kraje ve funkci akcionáře Chrudimské nemocnice ustanovila nového ředitele a člena představenstva pana MUDr. Vladimíra Ningera, Ph.D. Novému řediteli je 49 let, je již 10 let zaměstnancem nemocnice ve funkci přednosty chirurgického oddělení. Je celostátně uznávaným odborníkem na laparoskopickou chirurgii, členem výboru České chirurgické společnosti. Působí také jako pedagog na lékařských fakultách. V představenstvu nemocnice již v minulosti dva roky pracoval. „V jeho osobě je spojena erudovaná lékařská osobnost s dobrou znalostí chrudimské nemocnice i schopností přemýšlet v přesazích zdravotnictví jak v rámci Pardubického kraje, tak i mimo něj,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Roman Línek.
 
Zdravotnické příspěvkové organizace hospodařily dobře
Rada projednala a schválila účetní uzávěrky deseti příspěvkových organizací z oblasti zdravotnictví. Jsou to Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje, tři nemocnice následné péče v Moravské Třebové, Vysokém Mýtě a v Rybitví, tři léčebné ústavy v Žamberku, Jevíčku a Brandýse nad Orlicí a tři dětská centra ve Veské, v Holicích a ve Svitavách. „Všechny tyto organizace hospodařily v roce 2012 s vyrovnaným nebo přebytkovým rozpočtem. Některé si proto budou moci převést část hospodářského výsledku do fondu odměn a do rezervního fondu. Mezi všemi vyniká Rehabilitační ústav Brandýs nad Orlicí s přebytkem 13,6 milionu korun. Tyto prostředky jsou však již rezervovány na úhradu výstavby nového ubytovacího pavilonu,“ informoval členy rady 1. náměstek hejtmana Roman Línek.
 
Rada vyhodnotila plnění koncepce zdravotnictví
V roce 2010 byla schválena Střednědobá koncepce zdravotnictví Pardubického kraje. Rada pozitivně hodnotila reorganizaci a fungování Zdravotní záchranné služby Pardubického kraje, reorganizaci lékařské pohotovostní služby a ustavení odborných kolegií v lékařských oborech. „Všechny pokračující záměry jsou postoupeny členům představenstev, kteří pracují na scénáři transformace akutní lůžkové léče, s jehož návrhem bude veřejnost seznámena v červnu,“ konstatoval 1. náměstek hejtmana Roman Línek, v jehož gesci je zdravotnictví. Představenstva udou řešit například  rozvoj Pardubické krajské nemocnice v návaznosti na zpracovaný generel, lepší spolupráci nemocnic, rozšíření kapacit psychiatrie, centralizované nákupy zdravotnického materiálu, léků, služeb pro nemocnice a v neposlední řadě integraci a další rozvoj regionálního zdravotnického systému.
 
Kraj naplnil legislativu pokrytím záchrannou služou
Důležitým bodem jednání bylo schválení Plánu pokrytí území kraje výjezdovými základnami zdravotnické záchranné služby. Žluté sanitky záchranky vyjíždějí k pacientům již z 27 základen, nově takéž ze Skutče. Kraj má zajištěnou v případě potřeby i leteckou záchrannnou služu. „Pokrytí hraničních území kraje řeší Pardubický kraj smlouvami se sousedními kraji a jejich zdravotnickými záchrannými službami na předem vytypovaných územích. Tato výpomoc je vzájemná a proto je bezplatná,“ vysvětlil náměstek Línek.
 
Výběrová řízení ve školství
Rada Pardubického kraje schválila vyhlášení výběrových řízení pro výběr uchazečů na obsazení míst ředitelů a ředitelek 16 škol a školských zařízení, která kraj zřizuje. „Konkurzy se týkají těch řídících pracovníků, kteří jsou ve funkci tři až pět let. Pardubický kraj výběrová řízení vypisuje v souladu s novelou školského zákona,“ upřesnila náměstkyně hejtmana Jana Pernicová. Konkurzy se budou konat v období od dubna do června 2013.
 
Seznam škol a školských zařízení, jichž se konkurzy týkají:
· Centrum celoživotního vzdělávání – zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Pardubického kraje
· Gymnázium Dr. Emila Holuba, Holice
· Gymnázium Aloise Jiráska, Litomyšl
· Gymnázium Vysoké Mýto
· Střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola Chrudim
· Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Lanškroun
· Střední odborná škola elektrotechnické a strojní a Střední odborné učiliště, Pardubice,
· Průmyslová střední škola Letohrad
· Střední odborné učiliště zemědělské, Chvaletice
· Střední škola uměleckoprůmyslová Ústí nad Orlicí
· Střední zdravotnická škola Svitavy
· Odborné učiliště Chroustovice
· Speciální mateřská škola, základní škola a praktická škola Pardubice
· Speciální základní škola Bystré
· Základní škola a mateřská škola při Hamzově odborné léčebně pro děti a dospělé Luže
· Základní škola praktická Česká Třebová
 
Rada schválila dotace na památky a kulturní akce
Rada Pardubického kraje na svém dnešním zasedání projednala a schválila poskytnutí dotací v rámci tří grantů, a to v oblasti památkové péče, na podporu kulturních aktivit a preventivní péče o sbírky muzeí. Na grantový program Podpora stavební obnovy a restaurování kulturních památek a drobných objektů památkového charakteru v Pardubickém kraji na rok 2013 schválila rada příspěvek 3 360 tisíc korun Kč pro celkem 44 kulturních památek. „Letos tak finanční podporu získají například projekt restaurování křížové cesty v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Letohradě, oprava věže kostela sv. Jakuba v Poličce nebo oprava opěrných pilířů bývalého pivovaru v Podlažicích,“ sdělila náměstkyně hejtmana Jana Pernicová. O podpoře dalších subjektů částkou 1 960 tisíc korun podle návrhu výběrové komise bude rozhodovat Zastupitelstvo Pardubického kraje na svém zasedání 25. dubna.
Grantový program Podpora kulturních aktivit v Pardubickém kraji na rok 2013 poskytne dotace 63 projektům. Rada schválila udělení grantů ve výši 845 tisíc korun. „Podařilo se uspokojit většinu žadatelů a peníze od kraje tak dostane celá škála kulturních aktivit od rekonstrukcí historických bitev, přes taneční, hudební a filmové festivaly až po tradiční masopustní obchůzky,“ komentovala rozhodnutí náměstkyně Pernicová. V kompetenci zastupitelstva bude rozdělení částky 670 tisíc korun, schvalovat jej bude na svém dubnovém zasedání.
Program podpory preventivní péče o sbírky muzeí v Pardubickém kraji na rok 2013 bude financovat šest projektů v celkové výši 220 tisíc korun. Tento dotační titul tvoří tři podprogramy: zlepšení vybavení depozitářů a expozic muzeí a galerií, zlepšení péče o sbírkový fond a činnost subjektů prezentujících historické a kulturní dědictví. Pardubický kraj tak podpoří například putovní výstavu Národní geopark Železné hory nebo obnovu vlečného vozu B40, kterou připravuje Pardubický spolek historie železniční dopravy. Rozdělení dalších 380 tisíc korun z programu bude v dubnu schvalovat zastupitelstvo.
 
Soutěž Stavba roku bude vyhlášena v září
Rada Pardubického kraje na svém dnešním zasedání projednala a schválila vyhlášení 6. ročníku veřejné soutěže Stavba roku 2013 v Pardubickém kraji. Tuto soutěž vypisuje kraj ve spolupráci s Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků a Svazem podnikatelů ve stavebnictví ČR.
Cílem soutěže je seznámit širokou odbornou i laickou veřejnost s úrovní současného stavebnictví, architekturou a projektováním v Pardubickém kraji, podpořit kvalitní realizace staveb na vysoké stavebně technické, uživatelské a estetické úrovni a zviditelnit stavební kulturu a výsledky práce architektů, stavebních inženýrů a dodavatelských firem v Pardubickém kraji,“ uvedla radní Ludmila Navrátilová. Do soutěže mohou být přihlášena pouze ta stavební díla, která byla zhotovena, zkolaudována nebo uvedena do provozu v období od 1. ledna 2011 do 30. června 2013. Uzávěrka je stanovena na 1. července 2013. Termín vyhodnocení soutěže, vyhlášení a zveřejnění výsledků je plánován na 12. září 2013 po ukončení plánovaného jednání Zastupitelstva Pardubického kraje. „Letos jsme do soutěže chtěli více zapojit také občany. Novinkou tedy bude cena veřejnosti, o které budou moci lidé hlasovat na portálu Pardubického kraje,“ doplnila Ludmila Navrátilová.
Vedle ceny veřejnosti se budou udělovat ve čtyřech kategoriích: rodinné a bytové domy, stavby občanské vybavenosti, stavby pro průmysl, zemědělství a vodní hospodářství, stavby inženýrské a dopravní a veřejná prostranství. Jednotlivé stavby budou posuzovány zejména podle architektonické kvality stavby a jejího funkčního, prostorového a výtvarného řešení, začlenění stavby do okolního prostředí a dalších kritérií.
Členem poroty bude i 1. náměstek hejtmana Roman Línek, který se na hodnocení soutěže podílel i v minulých letech: „Poslední ročník se konal před dvěma lety, kdy zvítězilo Muzeum barokních soch v Chrudimi a další finalista, Plavecký bazén v Litomyšli, dostal cenu Stavby roku i v celostátním kole. Je tedy vidět, že v kraji vznikají kvalitní stavby a tato soutěž je pomůže zviditelnit.“
Inteligentní osvětlení v Ústí ušetří statisíce a neohrozí bezpečnost

Ústí nad Orlicí – V Ústí nad Orlicí připravila městská společnost TEPVOS, spol. s r.o. pilotní projekt pro rekonstrukci veřejného osvětlení. Nasazením moderní technologie, která pomocí integrované inteligence reguluje soustavu, městu ušetří nemalé prostředky, které dnes vydává za elektrickou energii potřebnou pro provoz systému veřejného osvětlení.  S odkazem na platnou normu, je možné v době snížení intenzity provozu snížit příkon soustavy až o 40%. Takto ušetřené peníze městská společnost TEPVOS zpětně investuje do modernizace osvětlení města.  
„Celý systém je postaven na zařízení, které laicky řečeno, snižuje proud protékající výbojkou ve svítidle. To umožňuje v průběhu noci řídit intenzitu osvětlení a dosáhnout značných úspor bez nasazení složitých řídicích systémů,“ objasňuje způsob úspor elektrické energie jednatel městské společnosti  TEPVOS Václav Knejp.  
„Námi navrhované řešení využívá k regulaci soustavy elektronický předřadník namontovaný ve svítidle, který je možné naprogramovat podle intenzity pohybu osob v dané lokalitě, včetně různého časového rozložení. Budeme svítit tam, kde je to třeba a tolik, kolik je třeba. Tímto řešením se společnost TEPVOS přiřazuje ke společnostem, které hledají „zelenou cestu“ a snižují nejen spotřebu elektrické energie, ale i zátěž životního prostředí,“ dodává jednatel městské společnosti Knejp.   
Úspory ano, ale nikoliv na úkor bezpečnosti
„Našim cílem je maximálně ušetřit, ale ne na úkor bezpečnosti občanů. Některá města a obce, aby v dnešní době ušetřila, veřejné osvětlení v noci vypínají nebo vypínají méně frekventované větve na okraji města. Tím však často dochází ke zvýšení nehodovosti a kriminality, což v žádném případě nechceme,“ vysvětluje jednatel městské společnosti Václav Knejp.   
Pro porovnání účinnosti bude osazena těmito inteligentními předřadníky nejprve samostatně měřitelná větev svítidel v ulici Na Výsluní a po vyhodnocení provozu a porovnáním spotřeby elektrické energie za stejné období loňského roku se podaří přesně určit úspora elektrické energie. 

Město Ústí nad Orlicí se tak stane jedním z prvních měst v České republice, které podobný systém aplikuje a bude jej v budoucnu využívat ve většině svítidel.

Možná jste si všimli 

seriálu článků z Ústí nad Orlicí, které  většinou popisují to co teprve bude a samozřejmě to chválí. Jde o tiskové zprávy, které  mají charakter PR článků  z agentury placené ústeckou  městskou obchodní společností Tepvos.  Všechny články mají také jedno společné, jde vždy o činnosti, na kterých se Tepvos nějak více či méně podílí. Nemám nic proti jejich obsahu a přijde-li ke zveřejnění  takto připravená zpráva, tak nemám žádný problém s jejím zveřejněním. Myslím však, že pokud bude čtenář vědět, jak taková zpráva vznikla,  tak  přece jen bude opatrnější, protože přece jen schází takové objektivnější srovnání  té kýžené budoucnosti se stávajícím stavem nebo také s aktivitami v jiných městech. (re)