Českotřebovský deník 78/2013 (30.3.)                                   
Sobota se na Pekláku se vydařila, za slunečného počasí lyžovalo na dobře upravené sjezdovce hodně lyžařů, podle značek vozidel na zaplněném parkovišti nechyběly auta z okolních měst . Otevření provozu přes velikonoce se ukázalo jako dobrý tah, využijeme náš vybudovaný sportovní areál.
 
Sbírka: Azylový dům pro matky s dětmi v nouzi

Maminky a členky Sboru dobrovolných hasičů Česká Třebová, ul. Chorinova č. p. 29 pořádají věcnou sbírku pro Azylový dům v Koclířově u Svitav. Do hasičské zbrojnice v Chorinově ulici u Starého náměstí mohou dárci donést jakékoliv hračky, oblečení či jiné věci, které jsou spojeny s pobytem maminek a dětí v Azylovém domě.  
!!!Jedná se pouze o věcnou sbírku, nikoliv o finanční!!! 
Věcná sbírka bude ukončena v 19 hodin 30. 4. 2013. Všechny nashromážděné věci budou hromadně odvezeny do Azylového domu, kde budou předány. 
Web Azylového domu:  www.nasdomov.wz.cz
Darované věci je možné donést do hasičské zbrojnice každý den po telefonické domluvě.
Kontaktní telefon:  Michal Janza  607 77 05 89 Michal Daněk  605 86 85 86
Průběh sbírky můžete sledovat na stránkách hasičů SDH Česká Třebová, kde budou průběžně přidávány fotografie.
Web:  http://www.hasici-ct.cz
Za darované věci předem děkujeme všem dárcům.
 
Nový operní opus  Zdeňka Pololáníka

Operní soubor Moravského divadla v Olomouci uvede v dubnu 2013 nové operní dílo Zdeňka Pololáníka „ Noc plná světla.“  Libreto podle hry Paula Claudela napsal Mons. Josef Hrdlička. Inscenování díla ve světové premiéře se ujmou dirigent Petr Šumník a režisér Michal Tarant. Je pro mne ctí, že jsem byl autorem požádán o vytvoření kompletního provozovacího materiálu : klavírního výtahu (byl již odevzdán), partitury a orchestrálních partů. Je pozoruhodné, že se na jevišti objeví dílo současného skladatele  a právě Zdeňka Pololáníka. Je to důkazem vysokých kvalit kompoziční práce tohoto velkého umělce a nezapomeňme též častého hosta a příznivce našeho města.                                                                                                                                 doc. Mgr. František Preisler
 
Světová premiéra komorní opery v režii Michaela Taranta bude 12. dubna - Zdeněk Pololáník: Noc plná světla
Libreto podle námětu Paula Claudela připravil Josef Hrdlička, světící biskup olomoucký. Režie se ujme umělecký šéf činohry MDO a zkušený operní režisér Michael Tarant. Záštitu nad inscenací převzal kardinál a arcibiskup pražský Dominik Duka.
 
Fanoušci  pozdraví v Letohradě na náměstí úspěšné biatlonisty

Vedení města Letohradu a Klubu biatlonu pozvala v pátek 5. dubna 2013 úspěšné letohradské biatlonisty na Václavské náměstí, aby jim společně s fanoušky poděkovala za mistrovské sportovní výkony a  reprezentaci města.   Setkání s místními odchovanci Ondřejem Moravcem, Michalem Šlesingrem, Michalem Krčmářem, Romanem Dostálem a jilemnickou Veronikou Vítkovou startuje  v pátek 5. dubna od  šestnácti hodin v prostoru u muzea.
Sestřih obrazového zpravodajství nejzajímavějších okamžiků z mistrovství světa 2013 v Novém Městě na Moravě připomene jedinečnou atmosféru šampionátu. Chybět nebude medailový dojezd bronzové smíšené štafety ani další úspěšná vystoupení zúčastněných sportovců. „Světový šampionát byl doslova festivalem letohradského biatlonu. Dramatické závody plné napínavých momentů, úžasní diváci a skvělá atmosféra. Na letošní sezonu se bude dlouho vzpomínat,“   je přesvědčený starosta. Mimořádně se v letošní sezóně dařilo zejména Ondřeji Moravcovi. Od starosty   obdrží cenu města za vzornou reprezentaci a propagaci města ve světových biatlonových soutěžích. 
V rámci programu zazní na Václavském náměstí také rozhovory se všemi aktéry, které povede sportovní reportér Českého rozhlasu Tomáš Kohout. Na pódiu se představí i zástupci Klubu biatlonu, odkud špičkoví závodníci vzešli.  
Píseň vítězů  We are the Champions v podání Veroniky Mertové a následná autogramiáda se sportovci udělá zlatou tečku za díkůvzdáním holdu úspěšným  letohradským biatlonistům.
 
V kraji loni vzniklo 164 nových neziskových organizací

Pardubice (28. 3. 2013) – Neziskový sektor v Pardubickém kraji v posledních letech stále roste. V roce  2010 zde působilo 5701 neziskových organizací, o rok později jich bylo  5867 a v loňském roce už 6031. Na podporu jejich financování vynakládá Pardubický kraj  ze svého rozpočtu částku přibližně 70 milionů korun. Velká část z toho jde na sociální služby. Prostřednictvím Koalice nevládek Pardubicka (KONEP) se kraj zapojuje do tematických evropských roků, propaguje dobrovolnictví a oceňuje ty nejaktivnější z dobrovolníků i organizací.
Co se osvědčilo „Velmi dobré zkušenosti jsme získali s takzvanými burzami filantropie. Ty se v loňském roce uskutečnily ve všech bývalých okresech a pomohly mnoha neziskovým organizacím, které měly připravené kvalitní projekty,“ uvádí radní Pavel Šotola. „Osvědčily se Dny dětí s dobrovolníky i práce s mládeží, kterou vzdělává KONEP na jednotlivých středních školách. V loňském roce, který byl v Evropské unii zaměřen na aktivní stárnutí, přibyly také programy pro seniory. Nabídli jsme jim různé kurzy a vyzdvihovali jsme také jejich aktivní účast na různých turistických akcích. Tito lidé, kteří už mají dostatek volného času, jsou také adepty na dobrovolnickou činnost, samozřejmě v rozsahu, na který vzhledem k věku stačí. Řadu z nich jsme ocenili na závěrečném večeru dobrovolníků a věřím, že nás to inspirovalo i do dalších let,“ dodal Pavel Šotola.
Co je připraveno na rok 2013 Pardubický kraj s Koalicí nevládek Pardubicka připravil další celoroční projekt v rámci Evropského roku občanů. Je  zaměřený jak na aktivní zapojování občanů do veřejného života, tak na udržení aktivit na podporu dobrovolnictví a neziskového sektoru. Během roku se uskuteční například: Den Země v Pardubicích, Dny dětí s dobrovolníky, přednášky o neziskových organizacích a dobrovolnictví ve školách, se zaměřením na žáky středních škol a oblíbený Hravý den na farmě. Dále se znovu budou konat velmi úspěšné burzy filantropie, jejichž cílem je propojení veřejného, soukromého a neziskového sektoru. Evropský rok občanů bude v Pardubickém kraji zakončen vyhlášením cen dobrovolníka, které se uskuteční již tradičně ve 3 kategoriích (dobrovolník, nestátní nezisková organizace a společensky odpovědná firma).
 Novinky v Koalici nevládek Pardubicka „Novinkou je, že se letos pokusíme pardubickou burzu filantropie rozšířit o studentskou část. Budeme se snažit zapojit studenty středních škol nebo Univerzity Pardubice do dění v neziskových organizacích. Studenti si zkusí vybrat neziskovou organizaci, připravit pro ni projekt a ten také obhájit před donátory“, uvedla Jana Machová, ředitelka KONEP. Burzy filantropie se budou konat v Pardubicích, Ústí nad Orlicí a také v Chrudimi, ve Svitavách a Letohradě. V průběhu celého roku se budeme ve spolupráci s dobrovolnickými centry snažit o osvětu a nábor dobrovolníků na středních školách v Pardubickém kraji. Milovníci pohybu se mohou těšit na akce ve spolupráci s Klubem českých turistů, například na dvoudenní putování za Třebovským kohoutem nebo na pochod Krajem malířů Vysočiny.
Kontakt:  Jana Machová, e-mail: machova@konep.cz, tel:  461 031 821,  774 412 876
 
Rozdávaly se další miliony pro Pardubice a Liberec

Na půdě Krajského úřadu Pardubického dnes zasedal Výbor Regionální rady Severovýchod, který vyhověl požadavkům zástupců měst Pardubic i Liberce. Prodloužil jim totiž termín plnění finančního plánu na čerpání prostředků vyčleněných regionální radou na Integrovaný plán rozvoje města – Přitažlivé město.
Do konce června příštího roku musí zástupci krajských měst požádat regionální radu o proplacení 95 procent prostředků vyčleněných na konkrétní integrovaný plán města. Obě města vyvíjí maximální úsilí, aby si s posunutým termínem poradili, proto jsme je podpořili. Teď už je jen na nich, aby nové podmínky dodržely. Vstřícnější už být nemůžeme,“ uvedl místopředseda regionální rady Martin Netolický. Ten tím dodržel své slovo, které dal minulý týden primátorce Pardubic. Členové výboru navíc městu Pardubice odsouhlasili projekt revitalizace Tyršových sadů dotovaný z Evropské unie ve výši 76,3 milionu korun.  Členové výboru navrhli přerozdělení prostředků v ROP Severovýchod. Evropské peníze jsou dnes prakticky jediným zdrojem financování pro budování dopravní infrastruktury. Stát nechává kraje na holičkách. S kolegy jsme se proto shodli na přesunu 250 milionů korun z rozvoje cestovního ruchu v rámci ROP Severovýchod na modernizaci silnic II. a III. třídy, které spravují všechny tři kraje, objasnil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Návrh revize ROP Severovýchod musí kromě řady českých institucí schválit i Evropská komise. „Pak můžeme vyhlásit výzvu na předkládání žádostí o dotaci na silniční projekty,“ vysvětlil pověřený ředitel Zdeněk Vašák. Termín výzvy odhaduje na druhou polovinu letošního roku. Hovořilo se také o obnovení certifikace pro ROP Severovýchod. „O této záležitosti jsem několikrát jednal s ministrem Kalouskem. Zatím neznáme výši korekce. Více bychom měli vědět za měsíc, proto svoláme v dubnu mimořádné zasedání,“ uzavřel záležitost předseda regionální rady a liberecký hejtman Martin Půta. Podle něj nezbývá regionální radě nic jiného, než se se státem dohodnout. „Čím dříve, tím lépe. Jedině tato dohoda umožní obnovit certifikaci programu a dočerpat z Unie více než pět miliard korun, které v ROP Severovýchod zbývají,“ dodal Martin Netolický.