ČESKÁ TŘEBOVÁ – KANALIZACE A ČOV

Dne 15. září 2011 byla slavnostně zahájena rekonstrukce čistírny odpadních vod a dostavba kanalizace. Projekt, jehož celkové náklady dosáhly 240,3 mil. Kč (bez DPH ), byl financován z prostředků Evropské unie v rámci Operačního programu Životní prostředí (OPŽP), z prostředků Státního fondu životního prostředí (SFŽP) a z vlastních zdrojů investora, kterým je Vodárenská společnost Česká Třebová, s.r.o.
Podařilo se nám získat dotace, které pokryjí kolem 78 % celkových investičních nákladů. Bez této finanční pomoci by se nám tak rozsáhlý vodohospodářský projekt podařilo jen těžko zrealizovat,“ řekl Ing. Radoslav Budil, jednatel Vodárenské společnosti Česká Třebová, s.r.o. V rámci projektu byla dobudována kanalizace v místních částech České Třebové Parník a Lhotka. Část kanalizace tvoří gravitační stoky a část také tlaková kanalizace. Celkem bylo položeno 3,2 km kanalizačního potrubí, vybudovány dvě odlehčovací komory a 29 čerpacích jímek. Součástí projektu jsou i ty části kanalizačních přípojek, které leží na veřejných pozemcích a samozřejmě také nutné přeložky inženýrských sítí. Nově bylo na kanalizaci připojeno 200 ekvivalentních obyvatel. Rekonstrukce čistírny odpadních vod (dále ČOV) Česká Třebová zajistila, že je schopna splnit emisní limity na odtoku dle platných předpisů kategorie čistíren pro 10 až 100 tisíc ekvivalentních obyvatel. Původní ČOV Česká Třebová neuměla odstraňovat organické látky a nutrienty (formy dusíku a fosforu) s takovou účinností, aby byla kvalita vyčištěné odpadní vody v souladu se stávající i připravovanou legislativou ČR a EU. Během rekonstrukce a intenzifikace byl kompletně zmodernizován její stěžejní článek - biologický stupeň, který má zásadní vliv na kvalitu vyčištěné odpadní vody. Dále byl vybudován nový objekt mechanického předčištění, dávkování chemických prostředků, nová čerpací stanice a dešťová zdrž, budou sanovány stávající betonové konstrukce a také bylo zrekonstruováno kalové hospodářství. Kapacita ČOV Česká Třebová dosáhla po dokončení intenzifikace 20 000 ekvivalentních obyvatel. Všechny práce probíhaly za provozu ČOV. Dle rozhodnutí o přiznání dotačních prostředků je maximální celková podpora 217 mil. Kč. Z toho je dotace z Fondu soudržnosti EU 205 mil. Kč a dotace ze SFŽP 12 mil. Kč. Zbývající náklady byly uhrazeny z vlastních zdrojů Vodárenské společnosti Česká Třebová, s.r.o.. Zakázku podle projektu firmy AQUA PROCON s.r.o. zrealizovalo sdružení firem OHL ŽS, a.s. a HOCHTIEF CZ a. s.
 
Klíčové termíny stavby:
Dne 25.6.2012 proběhlo, během jednodenní odstávky, přepojení hlavní vodní linky čistírny odpadních vod ze staré trasy čištění na nově zbudovanou část čistírny. Od 25.6.2012, kdy byla ukončena I.etapa rekonstrukce, je v provozu pouze nově vybudovaná část. V rámci II.etapy rekonstrukce následně došlo k rekonstrukci, popřípadě k odstranění starých objektů a vybavení. Na místě odstraněných objektů je nyní postaveno nové zařízením a objekty, které doplňují a rozšiřují vodní linku uvedenou do provozu při ukončení I.etapy rekovstrukce. Jedná se především o výstavbu dalších biologických linek, rozdělovacího objektu, včetně veškerých trubních rozvodů a technologické části a o rekonstrukci kalové koncovky.
Dne 4.12.2012 došlo k předání čistírny odpadních vod objednateli a 5.12.2012 proběhla kontrolní prohlídka stavby zástupkyní Krajského úřadu Pardubického kraje. Následně bylo vydáno povolení zkušebního provozu ČOV od 1.1.2013 do 31.12. 2013.
Dne 18.12.2012 byla objednateli předána první část kanalizace. Druhou a závěrečnou část kanalizace převzal objednatel 15.1.2013. Kanalizace byla Odborem životního prostředí Městského úřadu Česká Třebová zkolaudována a uvedena do provozu 13.2.2013. V únoru 2013 byly provedeny kontrolní prohlídky Odboru výstavby Městského úřadu Česká Třebová i na ostatních povolených stavebních objektech jako jsou kanalizační odbočky, přípojky elektrické energie k jednotlivým čerpacím jímkám a přeložka plynovodu.
 
Základní údaje:
Název stavby: Česká Třebová – kanalizace a ČOV
Investor: Vodárenská společnost Česká Třebová, s.r.o.
Projektant: AQUA PROCON s.r.o.
Zhotovitel: Sdružení OHL ŽS, a.s. a HOCHTIEF CZ a. s.
Zahájení stavby: srpen 2011
Dokončení stavby: leden 2013