ČESKOTŘEBOVŠTÍ GYMNAZISTÉ
SE PŘEDSTAVILI V ÚSTECKÉ GALERII POD RADNICÍ

Klub přátel umění Ústí nad Orlicí otevřel v pátek 1. března  druhou část výstavy JUBILANTI 2013. Zajímavostí je, že většina těchto umělců vystudovala Gymnázium v České Třebové.
 
Mgr. Josef Coufal se narodil 13. února 1938 v Brandýse nad Orlicí, kde žije a tvoří dodnes. Na Gymnáziu v České Třebové maturoval v roce 1956. Následně vystudoval matematickofyzikální  fakultu UK v Praze. Učil na Střední průmyslové škole textilní a na Gymnáziu v Ústí nad Orlicí. Kulturní veřejnost ho zná nejen jako výtvarníka, dlouhá léta hrál v nejrůznějších komorních tělesech, například v Komorním orchestru Jaroslava Kociana, či v Komorním sdružení Brandýs nad Orlicí. Svojí malířskou inspirací nalezl hlavně v podorlické krajině. Josef Coufal představil své obrazy na mnoha samostatných výstavách: Ústí nad Orlicí, Brandýs nad Orlicí, Lanškroun, Letohrad, Skrovnice, Choceň aj.
V Galerii pod radnicí vystavil například: „Andrlův chlum – Od Rozsochy ke Rvištím – Pašerácká lávka – Podzim v Pelinách – U Žampachu – Bohousová“ a další.
 
Doc.Ing.Josef Ripka, PhD. Se narodil v Ústí nad Orlicí 15. února 1938, na českotřebovském Gymnáziu maturoval v roce 1953. Dále studoval na Českém vysokém učení technickém v Praze a Technické univerzitě v Liberci. V ústeckém VÚB pracoval jako vědecký pracovník i v době, kdy odešel do důchodu až do roku 2004. O kreslení projevoval zájem od dětství. Po návratu do Ústí ze studií se zapojil do činnosti výtvarné sekce při OKS, kde  se zabýval grafickou tvorbou (suchá jehla, linorit a monotyp). V 60. a 70 letech minulého století se věnoval propracování vlastní originální techniky malby FIXI na polystyren. Na počátku 90. let ovlivnil jeho výtvarnou tvorbu počítač. Využívá různých forem vstupů, od kresby myší, vlastních fotografických podkladů až po generování objektů matematickými prostředky. Josef Ripka je aktivním členem Klubu přátel umění Ústí nad Orlicí již od roku 1998. letos v březnu zde vystavil: „Strom – Zimní nálada – Chrám – Západ slunce – Město – Pouť (polystyren) –Údolí Třebovky – Hylváty – Příkopy – Chlapecká škola – Kotelní ulička (linoryt) – Křivky – Krasobruslařka – Libchavský rybník – Přelud – Klášterec (grafiky)“ a další.
 
 
Profesor Boris Wolf se narodil 21. září 1923 ve Dvoře Králové nad Labem. Na reálném Gymnáziu v České Třebové maturoval v roce 1942. Po druhé světové válce vystudoval dějepis a jazyk anglický na Filozofické fakultě UK v Praze. Jako středoškolský profesor působil na gymnáziích v Ústí nad Orlicí a České Třebové. (jedenáctiletá střední škola). Kreslení se věnoval již od dětství podporován svým otcem Jindřichem. Velkou inspirací mu byly kresby i akvarely, které jeho otec vytvořil jako čs. legionář v Rusku, na Sibiři. Profesor Boris Wolf se věnoval zpočátku malbě zátiší a květin, později zobrazil podorlické krajiny, další inspirací mu byla Českomoravská vysočina i jižní Čechy. Boris Wolf je členem KPÚ Ústí nad Orlicí od roku 1999, pravidelně se zúčastňuje Ústeckých salonů i výtvarných výstav ústeckého Klubcentra. Velkou jubilantovou láskou bylo fotografování. V Galerii pod radnicí vystavil portrétní tvorbu z let 1941 až 1955. Z obrazů vystavil: „Zátiší se zeleninou – Na Tiché Orlici – Podvečer na řece – Jiřiny – Řeka – Smutné předjaří“ a další.
 
Čtvrtým absolventem reálného gymnázia v České Třebové, který se mezi jubilanty zařadil byl Jaroslav Malátek. Narodil se 13. března 1923 v Chocni a maturoval v roce 1942. Na českotřebovská studia vzpomíná s velkou úctou a radostí, zvlášť potom na profesora Bělského, který ho do tajů kreslení a výtvarné výchovy zasvětil. Dále absolvoval studium  profesury výtvarné výchovy na Pedagogické fakultě v Praze. Profesoři: Cyril Bouda, Martin Salcman a Karel Lidický.
Jaroslav Malátek se věnuje malbě a komorní plastice. Od zjednodušené malířské formy přešel k sochařskému způsobu vyjádření, tvoří plastické obrazy. Žije a tvoří v Brandýse nad Orlicí. V Ústí vystavil: „Modré Vánoce 1943 Norimberk – Vzpomínka na pravoslavný kostel – Letci Rudolfu Skalickému (1918 –1941) – Památce 300 ukrajinských děvčat – Vzpomínka  na Zdenku Chaloupkovou“ a další.
 
Mezi jubilanty byla i známá básnířka Věra Ludíková. Narodila  se 16. 6. 1943 v Ústí nad Orlicí rodičům Věře a Jaroslavu Urbanovým a dostala jméno po mamince. Urbanovo zámečnictví poblíž sochy Legionáře bylo dost známé pro pozdější cejch živnostenského původu, zdroje potíží a zákazů studia. Duchovní hodnoty se jistě dlouho soustřeďovaly do města pod tepanou orlicí na kostelní věži, v kraji krásné češtiny, snad proto rytmus slov, plynulost řeči velmi záhy vnímala a v dětství hodně recitovala, měla nebojácnost veřejně vystupovat, a to nejen v dětství. Měla odvahu prát se s životem, jakoby ji provázela víra, že nemůže být jinak než vše s dobrým koncem.Ve stejné třídě jedenáctiletky studoval i její manžel František Ludík se zákazem studia v okrese Přerov. Díky odvážným pedagogům, kteří ostrost nařízení mírnili, oba dva jedenáctiletku s výborným prospěchem absolvovali. Zmiňme v tomto smyslu jejich třídního profesora a malíře Jana Moravce, před několika dny zesnulého prof. Holého, pana ředitele Pokorného i zástupce ředitele Berana.  Tehdejší žáci měli skutečné štěstí na výborné pedagogy, mezi které patří i dnešní jubilant prof. Boris Wolf, navíc ústecký malíř, jenž dokázal dát žákům nejen solidní základy předmětu, ale vzbudil o něj i jejich celoživotní zájem.
Ihned po „Sametové revoluci“, když se otevřely možnosti publikovat a vydávat knížky bez povolení a cenzury, vydala na vlastní náklady svoji první básnickou sbírku „VÁHY“. Zatím poslední poezii pro děti s názvem „MALÝ BÁSNÍK“ představila na vernisáži v Galerii pod radnicí 1. března 2013.  Je to dvacátá publikace básnířky Věry Ludíkové.
V kulturním programu se představil smíšený sbor Alou Vivat, řízený Josefem Novotným.  M. Richter
Jubilanti  Jaroslav Malátek  Alou Vivat                                                                                                                    Foto: M. Richter