Vytvořte s námi na Zámečku další knoflíkové rekordy       


Co se připravuje na Knoflíkiádu III.


I když podle počasí to zatím nevypadá, že je jaro už „za dveřmi“, letní sezona se blíží a přípravy na charitativní akci Knoflíkiádu probíhají už nyní. Pro všechny, které baví vyrábět a soutěžit jsem připravila „Výzvu“, kdo se chce zapojit, může se přihlásit a začít vyrábět. Každý může,jednotlivci,kolektivy,třídy či kroužky nebo třeba klub důchodců, děti i dospělí,všichni tvořiví zájemci. Přihlásit se je třeba proto,abychom už předem věděli,kolik Maxiknoflíků se po republice vyrábí a mohli udělat na jejich prezentaci přípravy před akcí.

Ostatní mohou přispět sbíráním volných knoflíků, rádi bychom letos dosáhli v počtu knoflíků na milionovou hranici a třeba ji i překročili. Podporu slíbil i Knoflíkářský průmysl a.s. ze Žirovnice, kam pojedu v dubnu domluvit podrobnosti, o výsledku návštěvy napíši příště.

 

Agentura Dobrý den poskytne i ceny


Po domluvě se zástupci agentury Dobrý den,která eviduje pokusy o české rekordy bylo rozhodnuto, že na charitativní akci Knoflíkiáda III, která proběhne 22.6.2013 na Novém zámku u Lanškrouna proběhnou za přítomnosti komisaře agentury nejméně dva pokusy o nový český rekord. Při pokusu o rekord s názvem „ Nejvíc knoflíků na jednom místě“ bude rozhodující celkový počet všech knoflíků, přítomných a spočítaných v den akce na Zámečku a přilehlých prostorách. Započítá se i knoflíky polepený dětský kočárek,knoflíky pošité oblečení, koláže i knoflíky na mé sukni.Započítány budou i Maxiknoflíky vyrobené v rámci výzvy a pokusu o druhý český rekord. Největší z Maxiknoflíků bude uznán českým rekordem, výrobce dostane certifikát,ať to bude jednotlivec či skupina zdarma,poplatek zaplatí pořadatel akce.Každý účastník se tak v rámci akce může stát i nečekaným držitelem českého rekordu,to už snad stojí za trochu námahy. Agentura Dobrý den věnuje výrobcům tří největších Maxiknoflíků poslední vydání České knihy rekordů, v kterém máme hned tři zápisy.

 

I na Zámečku se bude vyrábět maxiknoflík


Dříve jsme na Zámečku většinou zpracovávali na knoflíkové rekordy příspěvky ostatních, letos po dohodě s agenturou Dobrý den také vyrobíme vlastní zámecký Maxiknoflík.

Z jakého materiálu zatím neprozradím,zkusíme to utajit až do akce a kdo na akci uhodne,z čeho byl zámecký Maxiknoflík vyroben pouze z informací o rozměrech a váze, dostane odměnu. Nyní mohu uvést pouze to,že bude vážit určitě přes 12 kilogramů.

Tento i ostatní Maxiknoflíky budou po akci vystaveny na Zámečku, proto jsou k výrobě vhodnější materiály odolné proti vlhkosti,která bohužel stále ve věži i sklepení je. Jsme zvědaví,z jakých materiálů se Maxiknoflíky sejdou,jakých tvarů a co vše výrobci vymyslí,fantazii se meze nekladou a je možno získat pěkné ceny a při výrobě se pobavit.

 

Z maxiknoflíků bude vytvořen obří knoflík


Ze všech Maxiknoflíků, které se 22.6. na Zámečku sejdou bude před věží vytvořen za pomoci autorů i dobrovolníků obří knoflík se čtyřmi dirkami. Aby byl co nejzajímavější,nechám ho olemovat neobvyklým,částečně i živým lemem, jehož sestavení bude jistě pro diváky zajímavým zážitkem a pro fotografy vděčným objektem. 

 

Prosba o podporu akce 


Chtěla bych touto cestou oslovit a poprosit všechny, kteří by mohli letos tuto akci podpořit, ať už cenami do soutěží, nebo by byli ochotni pomoci mi příspěvkem na náklady akce. Zatím jsem na každou akci kterou jsem pořádala doplácela,i když se mi část prostředků podařilo získat od sponzorů a něco za vstupné, nikdy to nestačilo.Letos jsem pro vleklé a stále pokračující zdravotní problémy neměla možnost vyhledávat sponzory a patrony akce, proto se tímto způsobem obracím na všechny,kteří by mohli pomoci,byla bych opravdu vděčná za jakoukoli podporu. Část prostředků zajistím ale náklady budou nemalé a nevěřím, že by se mi bez pomoci podařilo je zajistit na vše potřebné. Jsem v částečném ID a do Zámečku, jeho propagace,pátrání po jeho historii, a instalování výstav jsem za ty roky už dala vše,co jsem mohla,byla by to nemalá částka, protože jsem kastelánka dobrovolná, nemám žádný plat ani jakékoli příspěvky na provozní náklady, nemám kde vzít potřebné prostředky nejen na akci. Bez nich nemohu provést nutné úpravy vystavených exponátů, nemám výstavní vitriny odolné proti vlhkosti a tak nemohu návštěvníkům ani ukázat zajímavé předměty,které se našly při stavebních úpravách okolí věže nebo ve sklepení.  Přesto bych ráda aby akce i prohlídky Zámečku byly pro návštěvníky zajímavé a ještě se při nich podařilo získat tolik potřebné prostředky pro handicapované.

 

Pro koho bude výtěžek letošní aukce při Knoflíkiádě


Při Knoflíkiádě III proběhne už tradiční aukce zajímavých předmětů a ručních výrobků, jejíž výtěžek bude rozdělen mezi dva handicapované. Polovinu dostane 26 letý celkově ochrnutý Tomáš Rybička,který přesto maluje hlavou velmi působivé obrázky, na Zámečku je s jeho svolením jediná stálá výstava zvětšenin jeho obrázků v republice.

Ve spolupráci s agenturou Dobrý den a díky všem dárcům se nám pro Tomáše podařilo získat od listopadu do konce ledna částku 130 000 korun na tolik potřebný nový lepší vozík se specielními úpravami Tomášovi na míru,který by se měl už vyrábět a na jaře bude Tomášovi předán k užívání.I Tomáš si na něj přispěl, protože s jeho obrázky se prodávají pohlednice.

Druhou polovinu výtěžku z aukce dostane 5 letý Jakub Řehoř-Kubík, který krátce po narození prodělal silné krvácení do mozku a při následné obrně částečně ochrnul na levou polovinu těla.Intenzivní rehabilitací a používáním různých léčebných postupů a moderních přístrojů se daří Kubíčkovi rozhýbávat nohu a začíná používat i levou,velmi oslabenou ručičku.

Tyto pobyty však pojišťovna hradí jen částečně, protože Kubík jezdí i do lázní, na některé musí rodina doplácet i částky kolem 20 000 kč na pobyt.Každá koruna proto pomůže Kubíkovi zlepšit jeho zdravotní stav na celý další život a proto jsme vděčni za každý příspěvek a celá jeho rodina velice děkuje všem,kteří Kubíkovi už přispěli nebo ještě přispějí.

V rámci Knoflíkiády se zatím podařilo získat pro Kubíka něco přes 17 000 korun, doufám, že se tato částka ještě o hodně zvedne a pomůže Kubíkovi využít všech dostupných rehabilitačních možností pro zlepšení motoriky i řeči.

Kdo by chtěl Kubíkovi přispět už nyní,může zaslat příspěvek na Kubíkův darovací účet u společnosti Avevia,informace jsou na www.Avevia.cz pod názvem Léčebné pobyty a cyklokočárek na míru pro Jakuba Řehoře, č.ú. 2000276305/2010 v.s.11200004 k.s. 4444

                                                                                                                                Krasava Šerkopová kastelánka Rudoltického Zámečku