Vodnická pohádka-divadelní společnost Koňmo                

Klapy klap, klape mlýn..., že kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá, neboli kdo chce kam, pomozme mu tam...! Takřka klasická česká pohádka s lakotnou mlynářkou, přitroublým mlynářem, hodnou Bětuškou, mazaným vodníkem a opravdovým čertem, ve které se mlýnské kolo možná zatočí a dá-li bůh dobro nad zlem opět nečekaně zvítězí. Rozverné představení pro malé i velké, ve kterém maňásci ožívají a opět dřevění, čert čaruje, vodník miluje, mlynářka hudruje, voda stříká a dva se při tom můžou strhnout!
Legendární představení divadelní společnosti Koňmo, bylo premiérováno coby činohra pro pět herců se značným prostorem pro improvizaci v červenci roku 1995 (první zaznamenaný honorář činil 1700 korun, osm lahváčů a čtyři žvejky).
Současnou podobu inscenace dostala na podzim roku 2009 úpravou pro dva herce a zejména převedením části zodpovědnosti na pět herců lipových z dílny řezbáře Honzy Růžičky. S dobou kráčí i nová, místy trojrozměrná scéna.  Pohádka jest provozována zaručeně živě, stejně tak písně jsou doprovázeny na opravdové hudební nástroje. Po jejím skončení umělci obvykle neprchají nabubřele do svých karavanů (musí si to koneckonců sami zbourat, naložit a odvézt), nýbrž se často noří do bezprostředních hovorů s divákem, jenž si na ně při té příležitosti může klidně sáhnout.
 
Scénář a režie: Vít Schuster a Koňmo
Hudba: Václav Koubek a Koňmo
Loutky: Jan Růžička
Scéna a kostýmy : Jitka Weinerová a Koňmo
Hrají: Vít Schuster a Oldřich Hurych
 
Tuto pohádku dnes 10. 3. 2013 uvedla SK Geodézie Česká Třebová spolu s Rosa mateřské centrum. Cca 200 dětí a dospělých (bylo prodáno 182 lístků a děti do 3 let byly zdarma) se výborně bavilo u této pohádky umělců z divadelní společnosti Koňmo z Vícemil. V této pohádce se prolínala hudba, zpěv, loutky i živé postavy. Vyprodaný sál pak dlouho aplaudoval oběma hercům.
                                                                                                                                                Za SK Geodézie Michal Kadlec